AD
AD
AD

စပ်စ္သီးေတာ့ အားလံုးစားဖူးၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ ေသးငယ္တဲ့ အသီးေလးေတြ နဲ႕ အသီးအတြင္းက အေစ့ငယ္ေသးေသးေလးေတြ ရွိေနျပီးေတာ့ ခ်ိဳျမိန္မႈအရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္တဲ့ အသီးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးမွာဆိုရင္ အမ်ိဳးအမည္စံုလင္လွတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႕ သတၳဳဓာတ္ေတြ အမ်ားၾကီးပါ၀င္ပါတယ္။ ၀ိုင္ ျပဳလုပ္တဲ့အခါမွာလည္း အသံုး၀င္ပါေသးတယ္။ အသီးသီးတဲ့အခါမွာဆိုရင္ အနည္းဆံုး ၁၅ ခိုင္ကေန အမ်ားဆံုး အခိုင္ ၃၀၀ ထိ သီးေလ့ရွိျပီး အေရာင္အေသြး အေနနဲ႕ဆိုရင္ (၇)မ်ိဳးေလာက္ထိ ရွိတဲ့ အသီးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးရဲ႕ အေစ့ကလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ အသံုး၀င္တာမို႕ စပ်စ္သီးစားတိုင္း အေစ့ကို လႊင့္ပစ္ေနမိရင္ေတာ့ ဒီေန႕ကစျပီး စပ်စ္သီးအေစ့ကိုပါ စားဖို႕ မေမ့နဲ႕ေတာ့ေနာ္။

၁။ Antioxidants ၾကြယ္၀တယ္

play

 

စပ်စ္သီးမွာဆိုရင္ Antioxidants ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ စပ်စ္သီးရဲ႕အေစ့မွာ ပိုမိုပါ၀င္ျပီးေတာ့ အသားအေရအတြက္ အမ်ားၾကီး အသံုးတည့္ပါတယ္။ခႏၶာကိုယ္အတြင္းက ဆဲလ္ေတြကို ပ်က္စီးေစမႈကို ေလ်ာ့ပါးေစတဲ့အျပင္ ကင္ဆာအမ်ိဳးအစားတခ်ိဳ႕ နဲ႕ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ စပ်စ္သီးကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

၂။ အသားအေရပ်က္စီးမႈကို ကာကြယ္ေပးတယ္

play

 

ကယ္လီဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္မွ စစ္တမ္းတစ္ခုအရဆိုရင္ စပ်စ္သီးဟာ ၀က္ျခံျဖစ္ေစတတ္တဲ့ ဘတ္တီးရီးယားေတြကို ခုခံေပးႏိုင္ျပီးေတာ့ အျခားေသာ အေရျပားျပသနာေတြကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

၃။ မ်က္စိအားေကာင္းေစတယ္

play
 

မ်က္စိအတြက္ အေထာက္အကူျပဳတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ စပ်စ္သီးလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ Photoreceptors လို႕ ေခၚတဲ့ အလင္းကို ျပန္လည္တံု႕ျပန္တဲ့ ဆဲလ္ေတြကို အားေကာင္းေစျပီး မ်က္စိေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ မ်က္စိက်န္းမာေရးအတြက္လည္း စပ်စ္သီးက ေကာင္းမြန္ေၾကာင္း ေဆးသုေတသီေတြက မွတ္ခ်က္ျပဳခဲ့ပါတယ္။

၄။ ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ တိုးတက္လာေစျခင္း

စပ်စ္သီးစားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္အတြင္း ေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုမိုေကာင္းမြန္လာေစပါတယ္။ ဦးေႏွာက္က ေပၚလာတဲ့ အေၾကာင္းအရာကို တံု႕ျပန္မႈက ပိုမိုျမန္ဆန္လာေစျပီးေတာ့ အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါကဲ့သို႕ေသာ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ပတ္သက္သည့္ ေရာဂါေတြကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ဆြစ္ဇာလန္တကၠသိုလ္တစ္ခုက ေျပာခဲ့ပါတယ္။ ဒ့ါအျပင္ ဦးေႏွာက္အတြင္းမွ မေကာင္းေသာ ဓာတ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္စြမ္းရွိတ္လို႕လည္း ဆိုပါတယ္။

၅။ ဒူးအတြက္ သင့္ေတာ္ျခင္း

play

 

တကၠဆက္ျပည္နယ္မွ အမ်ိဳးသမီးတကၠသိုလ္တစ္ခုရဲ႕ ေလ့လာခ်က္အရဆိုရင္ စပ်စ္သီးေန႕စဥ္ စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ဒူးမွ နာက်င္မႈဒဏ္ခံစားရတာကို သက္သာေစတယ္လို႕ သိရပါတယ္။ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္နဲ႕ သက္ေတာင့္သက္သာ သြားလာႏိုင္ဖိုိ႕အတြက္ စပ်စ္သီးက အားျဖည့္ေပးေၾကာင္း သူတို႕က ေျပာခဲ့ပါတယ္။

၆။ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈမွ သက္သာေစတယ္

အစာေခ်ဖ်က္မႈအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အင္ဇိုင္းဓာတ္ပါ၀င္တာမို႕ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ပြားျခင္းကို ဆန္႕က်င္ေပးပါေသးတယ္။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ျမွင့္တင္ေပးျပီး အျခားေသာ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ျဖစ္စဥ္တခ်ိဳ႕ကိုလည္း ျပန္လည္ျပဳျပင္ေပးပါေသးတယ္။

Source: Health

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD