AD
AD
AD

ဘေရာင္နီကိတ္ဆိုတာ ေခ်ာကလက္ကိတ္ အမ်ိဳးအစားတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး အရသာ႐ွိတဲ့ ကိတ္အမ်ိဳးအစားတစ္မ်ိဳးပါ။ အေနာက္ႏိုင္ငံေတြက ေကာ္ဖီဆိုင္ေတြမွာ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေကာ္ဖီတို႔၊ ေခ်ာကလက္ ေဖ်ာ္ရည္တို႔နဲ႔ တြဲဖက္ရင္ အထူးလိုက္ဖက္ပါတယ္။ ဒီေန႔ေဖာ္ျပေပးမွာကေတာ့ အခ်ိဳဓာတ္နည္းပါးမႈေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြပါ စားသံုးလို႔ရတဲ့ ကန္စြန္းဥ ဘေရာင္နီကိတ္ လုပ္နည္းေလးပဲျဖစ္ပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ဘေရာင္ကိတ္အတြက္ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေရႊဖ႐ံုသီးအႏွစ္ (၁) ခြက္ (၂၄၀ ဂရမ္ခန္႔)၊ ေထာပတ္သီးအမွည့္ အႏွစ္ (၁/၂) ခြက္ခန္႔၊ သၾကားမပါတဲ့ ပန္းသီးေဆာ့စ္ (၁/၂) ခြက္၊ စြန္ပလြံယို၊ ဗင္နီလာအႏွစ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ၾကက္ဥ (၂) လံုး၊ ဂ်ံဳမႈန္႔ (၁/၂) ခြက္၊ ကိုကိုးမႈန္႔ာ (၁/၂) ခြက္၊ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ဆား (၁/၂) ဇြန္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အေပၚက အုပ္မဲ့ ခရင္မ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့ ဗလင္နီအရသာ ပ႐ိုတိန္းမႈန္႔ (၃) ဇြန္း၊ စြန္ပလြံယို (၁/၄) ခြက္၊ ေဟဇယ္ေစ့ေထာပတ္ (၁/၄) ခြက္၊ သကာထုတ္ၿပီးသား ဒိန္ခ်ဥ္ (၁/၂) ခြက္၊ ေအာ္ဂဲနစ္ ကိုကိုးမႈန္႔ (၁/၄) ခြက္၊ စားအုန္းဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး မုန္႔ဖုတ္မီးဖို (oven) ကို ၁၉၀ ဒီဂရီစင္တီဂရိတ္ခန္႔ အပူေပးပါ။ ၉ လက္မပတ္လည္ခန္႔႐ွိတဲ့ မုန္႔ဖုတ္ပံုစံခြက္ကိုေတာ့ ဆီနည္းနည္းသုတ္ၿပီး အထဲမွာ မုန္႔ဖုတ္စကၠဴ (parchment paper) နည္းနည္း ခင္းထားေပးလိုက္ပါ။

မီးဖိုေခ်ာင္သံုးေမႊစက္ (food processor) ထဲမွာေတာ့ ေထာပတ္သီးအႏွစ္ရယ္၊ ကန္စြန္းဥအႏွစ္ရယ္၊ သၾကားမပါတဲ့ ပန္းသီးေဆာ့စ္ရယ္၊ စြန္ပလြံယိုရယ္၊ ဗနီလာအႏွစ္ရယ္၊ ၾကက္ဥရယ္ကို ေရာထည့္ၿပီး မုန္႔ႏွစ္ေလးျဖစ္သြားသည္အထိ သမေအာင္ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ပန္းကန္လံုးအႀကီးတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ ဂ်ံဳမႈန္႔ရယ္၊ ကိုကိုးမႈန္႔ရယ္၊ ဆားရယ္၊ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါမႈန္႔ရယ္ကို ေရာၿပီး ၾကက္ဥေခါက္တံတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ သမေအာင္ ခေလာက္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ရလာတဲ့ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို မီးဖိုေခ်ာင္သံုး ေမႊစက္ထဲကို ထည့္ၿပီး ေရာေမႊေပးလိုက္ပါဦး။

play

 

ရလာမယ့္ မုန္႔ႏွစ္ထဲမွာ သစ္ၾကားေစ့နည္းနည္းပါေရာၿပီးရင္ေတာ့ မုန္႔ႏွစ္ကို အသင့္ျပင္ထားတဲ့ မုန္႔ဖုတ္ပံုစံခြက္ထဲကို ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ မုန္႔ႏွစ္ေလးေတြကို မုန္႔ဖုတ္ပံုစံခြက္ထဲမွာ ညီညာေအာင္ သစ္သားေယာက္မတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ အညီအမွ် လိုက္ညွိေပးၿပီးရင္ (၂၅) မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ဖုတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မုန္႔ဗန္း (ပံုစံခြက္) ကို (၁၅) မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ အေအးခံေပးလိုက္ပါ။

play

 

ဘေရာင္နီကိတ္ကို အေအးခံထားတုန္း အေပၚကေလာင္းထည့္မဲ့ အႏွစ္အတြက္ ျပင္ဆင္ရမွာပါ။ ဗလင္နီအရသာ ပ႐ိုတိန္းမႈန္႔ (၃) ဇြန္း၊ စြန္ပလြံယို (၁/၄) ခြက္၊ ေဟဇယ္ေစ့ေထာပတ္ (၁/၄) ခြက္၊ သကာထုတ္ၿပီးသား ဒိန္ခ်ဥ္ (၁/၂) ခြက္၊ ေအာ္ဂဲနစ္ ကိုကိုးမႈန္႔ (၁/၄) ခြက္၊ စားအုန္းဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း အစ႐ွိတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြအားလံုးကို မီးဖိုေခ်ာင္သံုးေမႊစက္ထဲထည့္ၿပီး ခရင္မ္ပံုစံေပါက္လာသည္အထိ ေမႊေပးလိုက္ပါ။

play

 

ၿပီးရင္ ဘေရာင္နီကိတ္မုန္႔ေပၚ ေလာင္းေပးလိုက္ၿပီး သစ္သားေယာက္မတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔  ညီေအာင္လိုက္ညွိေပးလိုက္ပါ။ (၁၅) မိနစ္ခန္႔ အေအးခံၿပီးရင္ေတာ့ ဘေရာင္နီကိတ္ေလးေတြကို အတံုးေလးေတြလွီးၿပီး ေကာ္ဖီတို႔၊ ေခ်ာကလက္ေဖ်ာ္ရည္တို႔နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုး ႏိုင္ပါၿပီ။

Source: thehealthyfoodie

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD