နဂါးေမာက္သီးဟာ မကၠစီကို၊ ေတာင္အေမရိကတိုက္နဲ႔ အေမရိကတိုက္တို႔မွာ စတင္ေပါက္ေရာက္တဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ထူးဆန္းတဲ့ ပံုသ႑ာန္၊ ထူးဆန္းတဲ့အေရာင္တို႔ေၾကာင့္ နာမည္ေက်ာ္ၾကားပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာ အေ႐ွ႕ေတာင္အာ႐ွႏိုင္ငံေတြျဖစ္တဲ့ ကေမၻာဒီးယား၊ ထိုင္း၊ ထိုင္ဝမ္၊ ဗီယက္နမ္နဲ႔ ဖိလစ္ပိုင္တို႔ထိ ပ်ံ႕ပြားလာခဲ့ၿပီး ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ထဲမွာပါ ပါဝင္လာခဲ့ပါတယ္။

play

 

နဂါးေမာက္သီးရဲ႕ အရသာက ကီဝီသီးနဲ႔ နည္းနည္းဆင္ၿပီး အစာေခ်မႈကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အနက္ေရာင္အေစ့ေလးေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ နဂါးေမာက္သီးမွာ တျခားက်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္း အမ်ားႀကီးပါ႐ွိပါတယ္။

၁။ ကိုယ္ခံအားတိုးတက္ေစႏိုင္တယ္

play
 

နဂါးေမာက္သီးနဲ႔ပတ္သက္ၿပီး အထင္႐ွားဆံုးအခ်က္ တစ္ခ်က္ကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ျမင့္မားစြာ ျမွင့္တက္ေပးႏိုင္တဲ့ စြမ္းရည္ပဲျဖစ္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ကိုယ္ခံအားစနစ္မွာ အဓိကအက်ဆံုးနဲ႔ အားအေကာင္းဆံုး ပါဝင္ပစၥည္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဗိုက္တာမင္စီဟာ နဂါးေမာက္သီးထဲမွာ ပမာဏျမင့္မားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

ဗိုက္တာမင္စီဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲက တျခား antioxidant ေတြကိုလည္း ႏႈိးဆြေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဆဲလ္ဇီဝကမၼ လုပ္ေဆာင္မႈရဲ႕ အႏၱရာယ္႐ွိတဲ့ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြျဖစ္တဲ့ free radical ေတြကိုလည္း ဗိုက္တာမင္စီေတြက လိုက္လံ႐ွာေဖြၿပီး ေခ်မႈန္းပစ္ႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ဗိုက္တာမင္ၾကြယ္ဝတယ္

နဂါးေမာက္သီးထဲမွာ ဗိုက္တာမင္စီ တစ္ခုတည္းပါဝင္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဗိုက္တာမင္ဘီအုပ္စုထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ဗိုက္တာမင္ ဘီဝမ္း၊ ဘီတူးနဲ႔ ဘီသရီးတို႔လည္း ပါဝင္ပါေသးတယ္။ အဲဒီဗိုက္တာမင္ေတြဟာ ေသြးဖိအားေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ အေရျပားက်န္းမာ လွပေစျခင္း၊ ကိုလက္စ္ထေရာ လယ္ဗယ္ကို ထိန္းညွိျခင္း၊ သိုင္း႐ြိဳက္လုပ္ေဆာင္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ ေခ်ဖ်က္ႏႈန္းကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစျခင္းတို႔ကို လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၃။ အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

play
 

နဂါးေမာက္သီးဟာ အမွ်င္ဓာတ္အထူးၾကြယ္ဝတဲ့ သစ္သီးဝလံတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေတာ့ ဆိုလိုတာက ခႏၶာကိုယ္ထဲက အစာေဟာင္းေတြကို ပိုမိုေခ်ာေမြ႕လြယ္ကူစြာ ေ႐ြ႕လ်ားႏိုင္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အစာေခ်စနစ္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ အစာေခ်အရည္ေတြကို ထုတ္လုပ္ေပးရာမွာလည္း ကူညီေပးႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာမေၾကတာတို႔၊ ဝမ္းခ်ဳပ္တာတို႔ ခံစားေနရၿပီဆိုရင္ နဂါးေမာက္သီးေဖ်ာ္ရည္ေလး တစ္ခြက္ကိုသာ ေသာက္ေပးလိုက္ပါ။

၄။ ဇီဝကမၼလုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ျမန္ဆန္ေစတယ္

ပ႐ိုတိန္းစားသံုးမႈဟာ ခႏၶာကိုယ္ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ေဆာင္ႏိုင္ေစဖို႔အတြက္ မ႐ွိမျဖစ္ အေရးပါပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး နဂါးေမာက္သီးဟာ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ အထူးေကာင္းမြန္တဲ့ ရင္းျမစ္တစ္ခုလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ေတြ သစ္သီးေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ၊ အသားေတြက ရ႐ွိတဲ့ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အင္ဇိုင္းေတြအျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားၿပီး ဆဲလ္ျပန္လည္ကုသေရး၊ ခြန္အားတိုးေရး၊ အေလးခ်ိန္နဲ႔ ၾကြက္သားတက္လာေစေရးတို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့စြမ္းအင္ေတြကိုလည္း ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။

၅။ ႏွလံုးက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစတယ္

play
 

နဂါးေမာက္သီးရဲ႕ အထင္႐ွားဆံုး က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးကေတာ့ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတာပါပဲ။ ဒါကလည္း နဂါးေမာက္သီးမွာ ဆိုးဝါးတဲ့ ကိုလက္စ္ထေရာေတြနဲ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ မကိုက္ညီတဲ့ ျပည့္ဝဆီေတြ လံုးဝပါဝင္မႈ မ႐ွိတာပါပဲ။ ကိုလက္စ္ထေရာ ပမာဏကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္းျဖင့္ နဂါးေမာက္သီးဟာ ေသြးေၾကာေတြထဲမွာ ေသြးခဲျခင္းကို ဖယ္႐ွားႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ႏွလံုးေဖာက္ေရာဂါနဲ႔ ေလျဖတ္ေလငန္းေရာဂါတို႔ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

Source: Organicfacts

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video