AD
AD
AD

ေဖာ္ျပပါ အစားအစာေတြဟာ လြယ္လင့္တကူ ၀ယ္ယူရရွိႏိုင္ျပီးေတာ့ ပတ္၀န္းက်င္မွာ ေန႔စဥ္ျမင္ေတြ႕ေနရတာေတြလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အသားငါး နဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါမွာ အနည္းငယ္မွ်ေလာက္ ထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္ျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရးကို အက်ိဳးျပဳေစတဲ့အျပင္ စားေသာက္တဲ့အခါမွာလည္း ပိုမိုျပီးေတာ ့အရသာေပၚလြင္ ေစပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေတြကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းကေန ျဖည့္ဆည္းေပးျပီး ေရာဂါဘယတို႔ရဲ႕ ေဘးရန္မွလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတာမို႔ မရွိမျဖစ္၊ မသိမျဖစ္ သိထားသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခဲ

play

 

ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခဲမွာဆိုရင္ ပရိုတင္းဓာတ္၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ နဲ႔ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ Iron ဓာတ္ ၃% ထိ ပါ၀္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ေသာ သုေတသနေတြအရဆိုရင္ ႏြားႏို႔၊ ဆိတ္ႏို႔တို႔ထက္ ပိုမိုတဲ့ Iron ဓာတ္ မ်ားျပားျပီး အရိုးက်န္းမာေရးအတြက္ ပိုျပီး အေထာက္အကူျပဳတယ္ လို႔လည္း ဆိုၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔လို႔ အရသာရွိျပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညႊတ္တဲ့ အစားအေသာက္ကို စားခါနီးတိုင္းမွာ ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခဲေလး ထည့္ျပီး ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔။

၂။ Popcorn

play

 

Popcorn မွာေတာ့ ဖိုင္ဘာဓာတ္ေတြ အလွ်ံပယ္ပါ၀င္ျပီး ေန႔စဥ္စားေနက် မုန္႔ေတြရဲ႕ ထိပ္ဆံုးမွာထားျပီးေတာ့ စားသင့္တဲ့ အစားအစာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ရုပ္ရွင္ရံုထဲမွာ စကားမေျပာပဲ Popcorn စားရျခင္းရဲ႕ အေၾကာငး္ရင္းဟာ သူ႔ရဲ႕ အရသာထဲ စိတ္က ေပ်ာ္၀င္ေနျပီးေတာ့ ရုပ္ရွင္ၾကည့္ရင္း Popcorn စားရတဲ့ အရသာကို စြဲလမ္းႏွစ္ျခိဳက္မႈ ေၾကာင့္ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးသုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။ Popcorn က အာလူးေၾကာ္ထက္ပုိျပီးေတာ့ စိတ္ေက်နပ္မႈကို ေပးစြမ္းေနျပီး ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ စားေသာက္မႈ အသံေၾကာင့္ ပိုျပီးေတာ့ စြဲလမ္းစရာျဖစ္ေနပါတယ္။

၃။ အုန္းသီး

play

 

အုန္းသီးရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကလည္း အမ်ားၾကီးပါပဲ။ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ လံုေလာက္စြာ ပါ၀င္ျပီးေတာ့ အုန္းေရအနည္းငယ္ထည့္ျပီးေတာ့ ထမင္းခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါမွာ ကယ္လိုရီကိုေတာင္ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အုန္းေရဆိုရင္လည္းပဲ ေရအစားထိုး ေသာက္သံုးစရာအရည္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီးေတာ့ ေဆးဘက္ဆိုင္ရာပတ္၀န္းက်င္မွာလည္း အသံုး၀င္ပါေသးတယ္။

၄။ ခ်င္းတက္

play

 

လြန္ခဲ့တဲ့ ႏွစ္ေပါင္း ေထာင္ေပါင္းမ်ားစြာကတည္းက ခ်င္းတက္ကို ေနမေကာင္းျဖစ္မႈ၊ နာမက်န္းျဖစ္မႈတို႔မွာ ေဆး၀ါးအျဖစ္ သံုးစြဲခဲ့ၾကပါတယ္။ Beta-carotene နဲ႔ Capsaicin တို႔ ပါ၀င္ျပီးေတာ့ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အေႏြးဓာတ္နဲ႔ ကိုယ္ခံအားစနစ္ေကာင္းမြန္ေစဖို႔ ခ်င္းတက္က အံ့ၾသဖြယ္ရာ အစြမ္းထက္ျမက္ပါတယ္။ ခ်င္းတက္ကို Freezer ထဲမွာ သိမ္းဆည္းထားသင့္ျပီးေတာ့ အသား၊ ငါးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါမွာ တစ္စိတ္တစ္ပိုင္းေလာက္ ထည့္ျပီးေတာ့ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္သင့္ပါတယ္။

၅။ ပင္စိမ္း

play

 

Pesto Sauce ေဖ်ာ္စပ္တဲ့အခါမွာ ပင္စိမ္းက မပါမျဖစ္ပါပဲ။ ပင္စိမ္းမွာ antioxidant ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြလည္း ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ျပီးေတာ့ ပင္စိမ္းကို ဟင္းခ်က္တဲ့အခါမွာ မ်ားစြာအသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ပင္စိမ္းထည့္ခ်က္ျခင္းအားျဖင့္ အစားအစာစားသံုးတဲ့အခါမွာ ပိုမိုျပီး ျမိန္ယွက္စြာ စားသံုးခ်င္စိတ္ ေပၚေစႏိုင္ျပီးေတာ့ အစာအာဟာရကို ျပည့္တင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

၆။ ေနၾကာေစ့

play

 

ဗီတာမင္ E ျမင့္မားစြာ ပါ၀င္မႈရွိျပီးေတာ့ antioxidant လည္း ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ေနၾကာေစ့ကလည္း ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ေနၾကာေစ့အေျခာက္ တစ္ေအာင္စမွာ ဗီတာမင္ E ၇.၄ မီလီဂရမ္ ပါ၀င္ျပီး ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ E ဓာတ္ကို ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနၾကာေစ့ကိုေတာ့ မ်ားေသာအားျဖင့္ မုန္႔ပဲသေရစာအျဖစ္ စားသံုးၾကျပီး ေနၾကာေစ့မွေနျပီးေတာ့လည္း အဆီထုတ္ယူျပီး က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီညႊတ္တဲ့ ဟင္းခ်က္ဆီအျဖစ္လည္း အသံုးျပဳၾကပါတယ္။

ွSource : Time

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD