AD
AD
AD

ဒီ၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းနည္းက အျခား၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းနည္းေတြနဲ႔ မတူသလို ပါ၀င္ပစၥည္း သံုးစြဲပံုကလည္း မတူညီပါဘူး။ ပိုမိုျပီးေတာ့ သန္႔ရွင္းဖို႔ အားစိုက္ထားသလို စားတဲ့အခါမွာ စိတ္ရွင္းရွင္းနဲ႔ စားသံုးႏိုင္ဖို႔ အထူးျပဳခ်က္ျပဳတ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ထားတာပါ။ ျပဳလုပ္ရတာ အခ်ိန္ေပးရျပီးေတာ့ အခ်ိန္ေပးရတာနဲ႔ တန္ေအာင္လည္း အရသာရွိရွိနဲ႔ စားသံုးႏိုင္တာမို႔ တန္တယ္လို႔ ေျပာရမွာပါပဲ။ ၀က္ေျခေထာက္ကို အိတ္ထဲထည့္ျပဳတ္တဲ့အတြက္ အနည္းငယ္ထူးျခားသလို ပါ၀င္ပစၥည္းေတြ ၀က္ေျခေထာက္ထဲ စိမ့္၀င္ေနတာမို႔ အရသာကေတာ့ တကယ့္ရွယ္ပဲဆိုတာ မေျပာပဲနဲ႔ သိႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ ေျပာေနရင္ ၾကာတာမို႔လို႔ ဘယ္လိုမ်ား ေပါင္းရသလဲ ခုပဲ ၾကည့္လိုက္ပါေတာ့။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

၀က္ေျခေထာက္ - ၁ ေခ်ာင္း

ေရ - ၁၀ ခြက္

ပဲငံျပာရည္ - လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂)ဇြန္း

ပဲငံျပာရည္ - ၁/၃ ခြက္

သၾကားအညိဳ - ၁/၄ ခြက္

ဆား - စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း

ဂ်င္း - အနည္းငယ္ (ပါးပါးလွီးေပးထားပါ)

ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၃ပင္ (ပါးပါးလွီးေပးထားပါ)

ႏွမ္းဆီ -  လက္ဖက္ရည္ဇြန္း၀က္ခန္႔

 

အိတ္ထဲတြင္ ၀က္ေျခေထာက္ကို ထည့္ျပီး ေပါင္းရန္အတြက္

ပန္းသီး - ၁ လံုး (အတံုးေလးေတြလွီးေပးထားပါ)

ဆီးသီးေျခာက္ - ၈ လံုး

ၾကက္သြန္ျဖဴ - ၈ မႊာ (လွီးေပးထားပါ)

ခ်င္း - အနည္းငယ္ (လွီးေပးထားပါ)

ၾကက္သြန္နီ - ခပ္လတ္လတ္ (၁) လံုး (လွီးေပးထားပါ)

ငရုတ္သီးေျခာက္ - ၇ ေတာင့္

ၾကက္သြန္ျမိတ္ - ၅ ပင္ ( ၂လက္မခစီခန္႔ လွီးေပးပါ)

စမုန္စပါး - အနည္းငယ္

သစ္ၾကံပိုးေခါက္ - (၁) ေခ်ာင္း

ေကာ္ဖီမႈန္႔ - စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း

၀က္ေျခေထာက္ကို ေရနဲ႔ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာေပးပါ။ အၾကိမ္မ်ားမ်ားေဆးႏိုင္ေလ ေကာင္းေလပါပဲ။ ေဆးေၾကာျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ ေရေအးေအးေလးထဲမွာ စိမ္ျပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာ (၁၂) နာရီခန္႔ ထားေပးရပါမယ္။

play

 

၀က္ေျခေထာက္ကို ႏွပ္ေပးျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ယူျပီး အေပၚမွာခဲေနတဲ့ ေရခဲေတြကို အားစိုက္ျပီး လက္ႏွစ္ဖက္နဲ႔ ဖယ္ထုတ္ေပးပါ။ ေရစိမ္ျပီးေတာ့ ေရခဲအရည္ေပ်ာ္တာကို မေစာင့္ပါနဲ႔။ ေရခဲကို အားစိုက္ျပီး ဖယ္တဲ့အခါမွာ ၀က္ေျခေထာက္မွာ ရွိေနတဲ့ ေသြးေတြက ေရခဲမွာ ကပ္ပါသြားျပီးေတာ့ ၀က္ေျခေထာက္က ပိုမို သန္႔ရွင္းသြားလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေသြးစေတြေျပာင္ေနတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေရေဆးေပးလို႔ ရပါတယ္။

play

 

ျပီးရင္ ဘလိတ္ဓား (သို႔) ဂ်ဳတ္ကို အသံုးျပဳ ၀က္ေျခေထာက္မွ အေမႊးမ်ားကို ရိတ္သိမ္းေပးပါ။ ၀က္ေျခေထာက္မွာ အေမႊးေတြ ေျပာင္စင္သြားျပီ၊ သန္႔ရွင္းသြားျပီဆိုရင္ေတာ့ အိုးတစ္လံုးထဲကို ေရအျပည့္ထည့္ျပီး (ေရ ၆ ခြက္ခန္႔ ဆန္႔သည့္အိုးဆို ပိုအဆင္ေျပ) ဂ်င္း အနည္းငယ္ထည့္ကာ မိနစ္ (၂၀) ခန္႔ ျပဳတ္ေပးပါ။ မီးအားကိုေတာ့ အလယ္အလတ္ေလာက္ပဲ ထားေပးရပါမယ္။

play

 

မိနစ္ (၂၀) ျပည့္သြားရင္ေတာ့ ၀က္ေျခေထာက္ကို ေရေအးေအးနဲ႔ ထပ္မံေဆးေၾကာေပးရပါမယ္။ ဒါဆိုရင္ ၀က္ေျခေထာက္ဟာ ပိုမိုျပီးေတာ့ သန္႔ရွင္းသြားမွာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ျပီးတဲ့အခါမွာေတာ့ ၀က္ေျခေထာက္ကို အိတ္ထဲထည့္ျပီး ေပါင္းပါေတာ့မယ္။ ေပါင္းဖို႔အတြက္ အိတ္ေလးေတြကိုေတာ့ စတိုးဆိုင္၊ မီနီမားကတ္ေတြမွာ ၀ယ္ယူလို႔ရႏိုင္ပါတယ္။ ၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းဖို႕အတြက္ေတာ့ ေရ (၁၀) ခြက္ခန္႔ ထည့္ျပီး ပဲငံျပာရည္၊ သၾကားအညိဳ၊ ဆားတို႕ကိုပါ ထည့္ေပးပါ။ ၀က္ေျခေထာက္ကိုေတာ့ အိတ္အတြင္းထည့္ပီး အိတ္ထဲေပါင္းဖို႔အတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းေတြနဲ႔ ေရာေႏွာထည့္သြင္းျပီး အိတ္၀ကို ခ်ည္ေပးရပါမယ္။

play

 

အားလံုးျပင္ဆင္ျပီးျပီဆိုရင္ေတာ့ မီးအားျပင္းျပင္းနဲ႔ တစ္နာရီခန္႔ ေပါင္းေပးပါ။ ၀က္ေျခေထာက္အိတ္ကို အထက္ေအာက္ လွန္ေပးဖို႔အတြက္ သစ္သားဇြန္းကို အသံုးျပဳျပီး လုပ္ေပးပါ။ တစ္နာရီခန္႔ရွိျပီဆိုရင္ မီးအားကို ေလွ်ာ့ခ်လိုက္ကာ ေနာက္ထပ္ (၁) နာရီ ထပ္ေပါင္းေပးရပါ့မယ္။ ေနာက္ထပ္ တစ္နာရီျပည့္တဲ့အခါမွာေတာ့ အိတ္ကို ျဖည္ခ်ျပီး ၀က္သားႏူးမႏူး စမ္းသပ္ၾကည့္ေပးပါ။ ၀က္သားႏူးသြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ရပါျပီ။ မႏူးေသးရင္ေတာ့ ေရအနည္းငယ္ထပ္ျဖည့္ျပီးေတာ့ ထပ္ေပါင္းေပးရပါမယ္။

play

 

၀က္သားအိုးရသြားတဲ့အခါမွာေတာ့ မိမိႏွစ္သက္ရာ အခ်ဥ္နဲ႔ တြဲဖက္ျပီး သံုးေဆာင္လို႔ရပါျပီ။ ၀က္ေျခေထာက္ႏူးအိေနတဲ့အခါမွာ အရိုးကို ဖယ္ထုတ္ျပီး ၀က္ေျခေထာက္ကို အကြင္းလိုက္ပံုစံေလးေတြ လွီးျဖတ္ျပီး စားခ်င့္စဖြယ္ျပင္ဆင္ေပးကာ စားသံုးရံုပါပဲ။ ဆလတ္ရြက္ထဲ ထည့္ကာ စားသံုးရင္ေတာ့ တကယ့္ကို အရသာနဲ႔ ျပည့္စံုတာမို႔ ၀က္ေျခေထာက္ေပါင္းေလးကို ျမိန္ေရယွက္ေရ သံုးေဆာင္လိုက္ပါေတာ့။

Source : maangchi

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD