မုန္ညင္း႐ြက္ဟာ အရသာခ်ိဳၿမိန္ၿပီး ထမင္းၿမိန္ေစတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္တဲ့အတြက္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ေန႔စဥ္ဟင္းလ်ာထဲမွာ အရန္ဟင္းတစ္မ်ိဳးအျဖစ္၊ ဟင္းခ်ိဳတစ္မ်ိဳးအျဖစ္ ပါဝင္ပါတယ္။ မုန္ညင္း႐ြက္ကို ျမန္မာ့နည္း ျမန္မာ့နည္းနဲ႔ ေၾကာ္စားရတာကို ညည္းေငြ႕လာရင္ ကိုရီးယားစတိုင္လ္ေလး သုပ္စားၾကည့္ၾကရေအာင္။ ကိုရီးယားစတိုင္လ္ မုန္ညင္း႐ြက္သုပ္က ခက္ခက္ခဲခဲ အဆင့္ေတြလည္း မပါေတာ့ လိုက္လုပ္ရတာလည္း လြယ္ကူမွာပါေနာ္။ ဒါဆိုရင္ ကိုရီးယား မုန္ညင္း႐ြက္သုပ္ လုပ္နည္းေလးကို ဆက္ဖတ္ၾကည့္လိုက္ၾကရေအာင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ကိုရီးယားမုန္ညင္း႐ြက္ေၾကာ္ဖို႔အတြက္ မုန္ညင္း႐ြက္ (၁) ေပါင္ခန္႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၁) လံုး၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ တစ္ေတာင့္ခန္႔၊ ကိုရီးယားပဲငပိ အႏွစ္ (၂) ဇြန္းခန္႔၊ ကိုရီးယား င႐ုပ္သီးအႏွစ္ (၂) ဇြန္းခန္႔၊ သၾကားအနည္းငယ္၊ ႏွမ္းဆီ (၂) ဇြန္းနဲ႔ ႏွမ္းေစ့ (၂) ဇြန္းတို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

မုန္ညင္း႐ြက္ကို အ႐ိုးျဖတ္ၿပီး အ႐ြက္ေတြကိုလည္း တစ္႐ြက္ခ်င္း သင္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ တစ္ကုိက္စာအတံုးေလးေတြရေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးလိုက္ပါ။

ေရေႏြးအိုးတစ္လံုးကို ဆူပြက္သည္အထိ တည္ထားလိုက္ၿပီး မုန္ညင္း႐ိုးေလးေတြ ျဖဴလာသည္အထိ တစ္မိနစ္၊ ႏွစ္မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ မုန္ညင္း႐ိုးေလးေတြ ျဖဴသြားၿပီဆိုရင္ ေရေအးထဲမွာ ထည့္ေဆးေပးလိုက္ၿပီး အညစ္အေၾကးေတြကို ဖယ္႐ွားေပးလိုက္ပါ။

play

 

ၾကက္သြန္ျဖဴကိုေတာ့ အခြံခြာၿပီး ညက္ေအာင္ေထာင္းေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကိုေတာ့ ႏုတ္ႏုတ္စင္းေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္းရယ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ရယ္၊ ပဲငပိအႏွစ္ရယ္၊ င႐ုပ္သီးအႏွစ္ရယ္၊ သၾကားရယ္၊ ႏွမ္းဆီရယ္ကို ေရာထည့္လိုက္ၿပီး သစ္သားဇြန္းတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ေရာေမႊေပးလိုက္ပါ။

play

 

မုန္ညင္း႐ြက္ကိုလည္း ေရစင္ေအာင္ညွစ္ၿပီး ပန္းကန္လံုးထဲထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ လက္နဲ႔ပဲ ေရာနယ္ေပးလိုက္ပါ။ အေပၚကေန ႏွမ္းဆီေလးနည္းနည္းရယ္၊ ႏွမ္းေစ့ေလးနည္းနည္းရယ္ အုပ္ေပးလိုက္ရင္ေတာ့ မုန္ညင္း႐ြက္သုပ္ေလးကို ရ႐ွိပါၿပီေနာ္။ ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္သလို ေရခဲေသတၱာထဲမွာ အေအးခံထားၿပီး ေနာက္ေန႔မွ စားလို႔လည္း ရပါတယ္ေနာ္။

Source: Maangchi

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video