AD
AD
AD

စမူဆာကို မသိတဲ့လူ၊ မစားဖူးတဲ့သူ ႐ွိမယ္မထင္ပါဘူး။ အိႏၵိယႏိုင္ငံက ဆင္းသက္လာတဲ့ ယဥ္ေက်းမႈတစ္ခုျဖစ္တဲ့ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ ယဥ္ေက်းမႈ ျမန္မာႏိုင္ငံထဲမွာ ေခတ္စားလာခ်ိန္မွာ လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳေလးနဲ႔အတူ အိႏၵိယအစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ စမူဆာတို႔၊ ပဲပလာတာတို႔၊ နံျပားတို႔ကိုလည္း တြဲဖက္စားသံုးလာၾကပါတယ္။

play

 

စမူဆာပူပူေလးကို အခ်ဥ္ေလးနဲ႔တို႔ၿပီး တဂြ်မ္းဂြ်မ္းကိုက္စားရတာ မနက္ခင္းတိုင္းကို အရသာ႐ွိေစခဲ့တာ အမွန္ပါပဲ။ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ စမူဆာပူပူေလးကို ကိုယ္တိုင္လုပ္စားႏိုင္ေအာင္ ပန္ခ်ာပီစတိုင္လ္ အာလူးစမူဆာလုပ္နည္းေလးကို အားလံုးနဲ႔အတူ ေဝမွ်ေပးလိုက္ ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ဟင္းခ်က္ဆီ၊ ဆားအနည္းငယ္၊ အာလူး၊ အိႏၵိယဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ င႐ုတ္သီးအက်က္မႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ နံနံပင္အမႈန္႔၊ သရက္သီးအစိမ္းကို အမႈန္႔ႀကိတ္ထားတဲ့ အမႈန္႔၊ မဆလာတို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ဂ်ံဳမႈန္႔နဲ႔ဆားကို ေရာထည့္လိုက္ပါ။ ဆီနည္းနည္းထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေရေႏြးနည္းနည္းထည့္ၿပီး မုန္႔ႏွစ္ျဖစ္ေအာင္ လံုးလိုက္ပါ။ အာလူးအ႐ြယ္ေတာ္ (၆) လံုး၊ (၇) လံုးခန္႔ကိုေတာ့ ေရေႏြးဆူဆူမွာ ထည့္ျပဳတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အခြံခြာလိုက္ၿပီး ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ခက္ရင္းတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ထိုးေခ်ၿပီး အာလူးေထာင္း (mashed potato) ကို ဖန္တီးေပးလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးျပားထဲမွာ ဆီထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အိႏၵိယဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ထည့္လိုက္ပါ။ ဂ်င္းရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းထားတာရယ္ကိုလည္း ထည့္ၿပီး ေရာေမႊလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ င႐ုပ္သီးအက်က္မႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ နံနံပင္အမႈန္႔၊ သရက္သီးအစိမ္းကို အမႈန္႔ႀကိတ္ထားတဲ့ အမႈန္႔၊ မဆလာတို႔ကိုလည္း ေရာထည့္ၿပီး သစ္သားေယာက္မနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။

play

 

အာလူးေထာင္းကို ဒယ္အိုးထဲေရာထည့္ၿပီး စမူဆာထဲထည့္ဖို႔ ႒ာပနာအာလူးဟင္းကို ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ အစပိုင္းမွာ သစ္သားေယာက္မနဲ႔ ေရာေမႊေပးၿပီး အေပါ့အငန္အတြက္ ဆားကိုလည္း လိုအပ္သလို ခ်ိန္ဆၿပီး ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ အာလူးဟင္းက်က္ေလာက္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ ဇကာေပါက္ေလးေတြပါတဲ့ ဇြန္းအႀကီးတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ဖိေခ်ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မီးဖိုေပၚက ခ်ေပးႏိုင္ပါၿပီ။

ခုနက ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဂ်ံဳမုန္႔ႏွစ္ရယ္၊ အာလူးဟင္းရယ္ကို ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးစီမွာ ထည့္ၿပီး စားပြဲေပၚမွာ တင္ထားလိုက္ပါ။ သစ္သားဘုတ္ျပားနဲ႔ ဒလိမ့္တံုးကိုလည္း အသင့္ျပင္ထားလိုက္ပါ။ ပန္းကန္လံုးထဲက ဂ်ံဳမုန္႔ႏွစ္ကို ယူလိုက္ၿပီး အလံုးေသးေသးေလးျဖစ္ေအာင္ လံုးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ သစ္သားဘုတ္ျပားေပၚမွာ တင္ၿပီး ဒလိမ့္တံုးနဲ႔ လွိမ့္ေပးလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ မုန္႔ခ်ပ္ျပားေလးကို ရ႐ွိပါလိမ့္မယ္။

play

 

ရလာတဲ့ မုန္႔ခ်ပ္ျပားေလးကို ထပ္ခ်ပ္ခ်ပ္လိုက္ရင္ေတာ့ စက္ဝိုင္းျခမ္းပံုသ႑ာန္ မုန္႔ခ်ပ္ေလးကို ရ႐ွိမွာပါ။ ရလာတဲ့ မုန္႔ခ်ပ္ျပားေလးကို ေရနည္းနည္းစြတ္ၿပီး (သို႔) ဆီနည္းနည္းစြတ္ၿပီး ေရစစ္ပံုစံ (ဆီကေတာ့ပံုစံ) လိပ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အာလူးေထာင္းဟင္းကို အစာသြပ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ စမူဆာပံုျဖစ္ေအာင္ မုန္႔ခ်ပ္ေလးကို ျပန္ပိတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ လင္ပန္းထဲမွာ ထည့္ထားလိုက္ပါ။ က်န္တဲ့မုန္႔ႏွစ္ေလးေတြကိုလည္း အထက္ပါပံုစံအတုိင္း စမူဆာပံုေပၚေအာင္ လုပ္ေပးလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းခ်က္ဆီကို (၂) လက္မခန္႔ထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူၿပီဆိုရင္ေတာ့ စမူဆာေလးေတြကို ဆီပူထဲမွာ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ မိနစ္အနည္းငယ္ ေၾကာ္ၿပီး စမူဆာေလးေတြ ေ႐ႊအိုေရာင္ေျပာင္းလာၿပီဆိုရင္ ဆီပူထဲကဆယ္ထုတ္ၿပီး တစ္႐ွဴးစကၠဴေလးေပၚမွာတင္ၿပီး ဆီျပန္စစ္ေပးႏိုင္ပါၿပီ။

ၿပီးရင္ေတာ့ ပန္းကန္ျပားထဲထည့္ၿပီး မိမိႏွစ္သက္ရာ ေဆာ့စ္ေလးနဲ႔ တို႔စားႏိုင္ပါၿပီ။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ေလးကို ေရေႏြးထဲမွာစိမ္၊ ရလာတဲ့ မန္က်ည္းရည္ကို င႐ုပ္သီးစိမ္းေထာင္းနည္းနည္း၊ သံပုရာရည္နည္းနည္းေရာထားတဲ့ အညာစတိုင္လ္ အခ်ဥ္ပါပဲ။ အဲဒီအခ်ဥ္ေလးက စမူဆာနဲ႔ တြဲဖက္ရင္ အလိုက္ဖက္ဆံုးပါပဲေနာ္။

Source: Myfoodstory

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD