AD
AD
AD

ကီဝီသီးဟာ အျပင္ဘက္မွာ အေမႊးေလးေတြ ေပါက္ေနတဲ့ ဘယ္ရီသီးႏြယ္ဝင္ အသီးတစ္မ်ိဳးပါ။ ထူးျခားေမႊးပ်ံ႕တဲ့ အနံ႔အရသာနဲ႔ ကီဝီသီးဟာ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ိဳးပါ။ တ႐ုတ္ျပည္မွာ စတင္ေပါက္ဖြားၿပီး အခုအခ်ိန္မွာေတာ့ ကမၻာတဝွမ္းလံုးမွာ ရ႐ွိႏိုင္ပါၿပီ။ ကီဝီသီးမွာ အစိမ္းေရာင္အသားနဲ႔ စားလို႔ရတဲ့ အမဲေရာင္အေစ့ေလးေတြ ပါ႐ွိပါတယ္။ စားလို႔ေကာင္း႐ံုတင္မက ကီဝီသီးမွာ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္း ၾကြယ္ဝစြာ ပါ႐ွိပါေသးတယ္။

၁။ Antioxidant ၾကြယ္ဝတယ္

play
 

ကီဝီသီးထဲမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အေထာက္အကူျုဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဗိုက္တာမင္စီနဲ႔ တျခား ကာ႐ိုတီႏြိဳက္ ျဒပ္ေပါင္းေတြ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ ကီဝီသီး၊ လိေမၼာ္သီးနဲ႔ ဂရိတ္ဖ႐ုထ္သီးတို႔ကို ႏိႈင္းယွဥ္ေလ့လာခဲ့ရာမွာ ကီဝီသီးက က်န္တဲ့အသီးေတြနဲ႔ ႏႈိင္းစာရင္ ပိုမိုအားေကာင္းတဲ့ antioxidant ေတြ ပါဝင္တယ္လို႔ ေတြ႕႐ွိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ဆဲလ္ပ်က္ဆီးမႈေတြကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ႏွလံုးက်န္းမာေရး ေကာင္းေစတယ္

ဗိုက္တာမင္စီ၊ ဗိုက္တာမင္အီး၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ပိုလီဖီေနာ ျဒပ္ေပါင္းတို႔ ၾကြယ္ဝမႈဟာ ကီဝီသီးကို ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးလည္ပတ္မႈစနစ္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေကာင္းဆံုးေ႐ြးခ်ယ္မႈတစ္ခု ျဖစ္ေစခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရဆိုရင္ ကီဝီသီးစားေပးျခင္းက ေသြးေၾကာတြင္းမွာ ေသြးခဲျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါလိုမ်ိဳး ႏွလံုးကို ထိခိုက္ေစတဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္မလာေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၃။ အိပ္ေပ်ာ္စားဝင္ေစတယ္

play
 

ကီဝီသီးထဲမွာ အိပ္စက္ျခင္းနဲ႔ ေပ်ာ္႐ႊင္မႈကို လႈံ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္တဲ့ ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ဆာ႐ိုတိုနင္လည္း ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါေသးတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ကီဝီသီး စားသံုးျခင္းဟာ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ အိပ္စက္ႏိုင္စြမ္းကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ၿပီး ျပန္ႏိုးလာခ်ိန္မွာလည္း အိပ္ေရးဝေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အိပ္ေရးပ်က္တတ္တဲ့ သူေတြဆိုရင္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ကီဝီသီးေလးေတြ ထည့္ထားသင့္ပါတယ္။

၄။ သံဓာတ္စုပ္ယူမႈ အားေကာင္းေစတယ္

ကီဝီသီးရဲ႕ အံ့ဖြယ္အက်ိဳးေက်းဇူး ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အာဟာရ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္တာပါပဲ။ ဗိုက္တာမင္စီ၊ လူတိန္းနဲ႔ ဇီဇန္သိန္းတို႔လို ျဒပ္ေပါင္းေတြ ၾကြယ္ဝမႈက ကီဝီသီးကို သံဓာတ္အားနည္းတဲ့ ေရာဂါေဝဒနာ႐ွင္ေတြအတြက္ သဘာဝအားေဆး ျဖစ္ေစခဲ့ပါတယ္။ တကယ္လို႔ ေသြးအားနည္းေနသလို ခံစားေနရရင္ ကီဝီသီးေလးတစ္လံုးကိုသာ အခြံခြာၿပီး ကိုက္စားလိုက္ပါ။

၅။ ကိုယ္ဝန္သည္ေတြအတြက္ အက်ိဳး႐ွိေစတယ္

play
 

ကီဝီသီးထဲမွာ သဘာဝအေလ်ာက္ ျဖစ္ေပၚေနတဲ့ ဖိုလိတ္ဆိုတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳး ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီးေတြအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးပါပဲ။ ဖိုလိတ္ဓာတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္သည္မိခင္ေတြနဲ႔ မေမြးရေသးတဲ့ ကေလးေလးေတြမွာ ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာ႐ံုေၾကာဆိုင္ရာ ဖြံ႔ၿဖိဳးတိုးတက္မႈ ႐ွိေစႏိုင္ဖုိ႔အတြက္ အေကာင္းဆံုး အေထာက္အကူ ျပဳႏိုင္ပါတယ္။ ဗိုက္တာမင္ စီ၊ အီး နဲ႔ ေကတို႔လို အာဟာရဓာတ္ေတြကလည္း ကေလးနဲ႔ မိခင္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္မွာပါ။

Source: Organicfacts

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD