AD
AD
AD

"ဆားမပါတဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ဟာ ေပ်ာ့ပ်က္ပ်က္ႏိုင္" ဆိုတဲ့ စကားပံုေတာင္ ႐ွိပါေသးတယ္။ တကယ္ေတာ့ အိမ္သံုးဆားဟာ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ေတြ စီမံခ်က္ျပဳတ္မႈမွာ မ႐ွိမျဖစ္ေနရာက ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ လူေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားက ဆားကို အရသာ႐ႈေထာင့္ကေနပဲ သံုးစြဲၾကၿပီး က်န္းမာေရး႐ႈေထာင့္ကေတာ့ အသံုးျပဳျခင္း မ႐ွိၾကပါဘူး။ အိမ္သံုးဆားရဲ႕ လူသိပ္မသိေသးတဲ့  က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ဗဟုသုတအျဖစ္ ေဝမွ်ေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၁။ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ေလ်ာ့နည္းမႈကို တားဆီးေပးတယ္

play
 

အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ဟာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ သိုင္း႐ြိဳက္ေဟာ္မုန္း ထြက္လာေစႏိုင္ဖို႔အတြက္ မ႐ွိမျဖစ္ အေရးပါပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္မွ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ကို သဘာဝအတိုင္း ထုတ္မေပးႏိုင္တဲ့အတြက္ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ ၾကြယ္ဝေနဖို႔က အေရးႀကီးပါတယ္။ ဒီအခ်က္ကို အိုင္အိုဒင္းဆားက ျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ခံတြင္း ေရဓာတ္ထိန္းသိမ္းေပးတယ္

တကယ္ေတာ့ ဆားဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရဓာတ္ပမာဏ ပံုမွန္ျဖစ္ေနေစဖို႔အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ ကိုယ္တြင္းကလီစာေတြ ပံုမွန္အလုပ္လုပ္ဖို႔ဆိုရင္ အီလက္ထ႐ိုလိုက္ေတြလည္း ေကာင္းေကာင္းအလုပ္လုပ္ေနမွ ျဖစ္မွာပါ။ အထူးသျဖင့္ ကိုယ္လက္လႈပ္႐ွားမႈမ်ားၿပီး ေခြ်းထြက္မ်ားတဲ့သူေတြဆိုရင္ ေရဓာတ္တင္မက ဆားဓာတ္ကိုပါ ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အိမ္သံုးဆားက ဒီေနရာမွာ အသံုးဝင္လာပါတယ္။

၃။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္

play
 

အငန္ဓာတ္ေလွ်ာ့ထားၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီေအာင္ စီမံထားတဲ့ အိုင္အိုဒင္းဆားလို အိမ္သံုးဆားေတြဟာ ေသြးဖိအားကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရး အေပၚမွာလည္း သက္ေရာက္မႈ႐ွိတယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆိုထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိမိရဲ႕ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ဆားပါဝင္မႈက အေရးႀကီးတဲ့ အခန္းက႑က ရပ္တည္ေနပါတယ္။

၄။ ဆီးခ်ိဳ ကာကြယ္ေပးတယ္

ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ေတာ့ အင္ဆူလင္ပမာဏက အသက္တမွ် အေရးပါပါတယ္။ ဆားပါဝင္မႈမ႐ွိဘဲ ေပါ့လြန္းတဲ့ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးဟာ အင္ဆူလင္အေပၚ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ တံု႔ျပန္ႏိုင္စြမ္းအေပၚကို အားနည္းေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီကတဆင့္ ဂလူးကို႔စ္ဓာတ္ကို ျဖိဳခြဲဖို႔၊ အသည္း၊ ၾကြက္သားနဲ႔ အာ႐ံုေၾကာစနစ္ေတြဆီကို စြမ္းအင္ပို႔ေဆာင္ေပးဖို႔ စတဲ့လုပ္ေဆာင္မႈေတြကိုပါ အားနည္းသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီကမွတဆင့္ Type 2 ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ေစတတ္လို႔ ဆားကို ခ်င့္ခ်ိန္ထည့္သြင္း စားသံုးသင့္ပါတယ္။

၅။ ခံတြင္းက်န္းမာေရးကို ထိန္းသိမ္းေပးတယ္

play
 

သြားပိုးစားျခင္းလိုမ်ိဳး ခံတြင္းထဲမွာ ဘက္တီးရီးယား ကူးစက္ျခင္းမ်ိဳးဟာ အခန္႔မသင့္ရင္ သြားဖံုး ေရစီးကမ္းၿပိဳ လိုက္ျခင္းကိုပါ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆားရည္ေလးနဲ႔ ပံုမွန္ပလုတ္က်င္းၿပီး ခံတြင္း သန္႔ရွင္းေရး လုပ္ေပးျခင္းက ခံတြင္းက်န္းမာေရးနဲ႔ ခံတြင္းသန္႔႐ွင္းေရးကို ထိန္းသိမ္းေပးပါတယ္။ ဆား ဇြန္းဝက္ခန္႔ကို ေရေႏြးတစ္ခြက္နဲ႔ေရာၿပီး ပလုတ္က်င္းဖို႔ ဆားရည္ကို ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါတယ္။ အစာစားၿပီးတိုင္း ဆားရည္နဲ႔ ပလုတ္က်င္းေပးျခင္းကလည္း အေလ့အက်င့္ေကာင္းတစ္ခု ျဖစ္ေစႏိုင္မွာပါ။

Source: Organicfacts

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD