AD
AD
AD

ျမန္မာျပည္ေျမာက္ပိုင္းက ကခ်င္ျပည္နယ္ဟာ ႏွင္းဖံုးေတာင္တန္းေတြနဲ႔အတူ ခ်မ္းေအးတဲ့ ေဒသတစ္ခုျဖစ္တာနဲ႔ ေလ်ာ္ညီစြာ ကခ်င္အစားအစာေတြကလည္း ကိုယ္တြင္းအပူဓာတ္ (ေတေဇာဓာတ္) ကို ထုတ္လုပ္ႏိုင္ဖို႔ကို အားေပးပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ဟာလည္း တစ္ခုအပါအဝင္ပါပဲ။

play

 

ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ ဟင္းအႏွစ္ေလးနဲ႔ ထမင္းပူပူေလးထဲမွာ နယ္ဖတ္ၿပီး ေလြးလိုက္ရရင္ ေဆြမ်ိဳးေတြတင္မက ရည္းစားကိုပါ ေမ့သြားမွာပါ။ ကဲ... ေျပာေနၾကာပါတယ္။ ကိုယ္တိုင္ခ်က္စား ၾကည့္လိုက္ရေအာင္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play

ၾကက္သား (ရင္အုံသား၊ ေပါင္သား) (၂၀) သားခန္႔၊ မွ်စ္ခ်ဥ္ (၁) ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၃) ေတာင့္၊ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္ခန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ (၁/၃) ဇြန္း၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္းနဲ႔ (၁) ဇြန္း၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း (၄) ေတာင့္၊ နံနံပင္ (၁) စည္း၊ ပင္စိမ္း ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတာ စားပြဲတင္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ (၁) ဇြန္း၊ ၾကက္သားမႈန္႔ စားပြဲတင္ဇြန္းနဲ႔ (၁/၂) ဇြန္း၊ ဟင္းခ်က္ဆီ (၄) ဇြန္း၊ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ လက္တစ္ဆုပ္စာ၊ ဖက္ဖယ္႐ြက္ လက္တစ္ဆုပ္စာတုိ႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။ Item အေနနဲ႔ကေတာ့ ေျမအိုးတစ္လံုး လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play

ပထမဦးဆံုး ၾကက္သားကို အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ တံုးတစ္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ နႏြင္းမႈန္႔၊ ဆား (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္)၊ ၾကက္သားမႈန္႔(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္) တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာနယ္ၿပီး (၁၅) မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သားႏွပ္ထားခ်ိန္မွာ နံနံပင္၊ ပင္စိမ္း၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ဖက္ဖယ္ရြက္ တုိ႔ကိုေတာ့ င႐ုပ္ဆံုထဲထည့္ၿပီး ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းေပးလိုက္ပါ။ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး ေျခာက္ေတြကိုေတာ့ ေရေအးေအးမွာ (၁၀) မိနစ္ခန္႔ ေရစိမ္ထားေပးပါ။

ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ စတင္ခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ ဒယ္အိုးထဲကို ဆီထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူလာၿပီဆိုရင္ ငရုတ္သီးမႈန္႔ထည့္ၿပီး ေယာက္မနဲ႔ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးမွ ႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားတံုးေလးေတြကို ထည္႔ၿပီး (၁) မိနစ္ခန္႔ ေရာေမႊေပးလိုက္ပါ။

play

ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီးေျခာက္ စိမ္ထားတဲ႔ အရည္ (စားပြဲတင္ဇြန္း (၄) ဇြန္း)၊ ေရ (၄) ခြက္၊ ပင္စိမ္း႐ြက္၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ နံနံပင္၊ ဆား (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္)၊ ၾကက္သားမႈန္႔ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း) တုိ႔ကိုလည္း ေရာထည့္ၿပီး အဖံုးအုပ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သားႏူးေလာက္သည္အထိ ခ်ိန္ဆၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သားႏူးခါနီးၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ ေျမအုိးတစ္လံုးထဲကို ေျပာင္းထည္႔ေပးပါ။

ေျမအိုးထဲကို ၾကက္သားဟင္းေရာက္ၿပီဆိုရင္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ မွ်စ္ခ်ဥ္ဖတ္ေလးေတြထည့္ၿပီး ေနာက္ထပ္ (၃) မိနစ္ခန္႔ တည္ေပးလိုက္ပါ။ ေရလိုရင္ေတာ့ ေရထပ္ထည္႔ေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သားတံုးေပၚရုံေလာက္ပဲ ေရက်န္ရင္ အရသာ အေပါ့အငန္ကို ျမည္းၾကည္႔လိုက္ပါ။ အေပါ႔အငန္ အေနေတာ္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ အေပၚက နံနံပင္၊ ဖက္ဖယ္ရြက္၊ ပင္စိမ္း႐ြက္တို႔ အုပ္ေပးၿပီး မီးပိတ္လိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ အရသာနဲ႔ စားလို႔ေကာင္းတဲ့ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ေလးကို ထမင္းပူပူေလးနဲ႔ ေရာၿပီး ေလြးႏုိင္ပါၿပီေနာ္။

Source: Pinterest

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD