AD
AD
AD

အသက္အ႐ြယ္ နည္းနည္းရလာရင္ စိတ္ဖိစီးမႈဒဏ္ေတြ၊ အစားအေသာက္ အေနအထိုင္ အသြားအလာ မဆင္ျခင္မႈေတြေၾကာင့္ အေရျပားေပၚမွာ အေရးအေၾကာင္းေတြ ေပၚလာတတ္တာ သဘာဝပါ။ တခ်ိဳ႕ဆိုရင္ အ႐ြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္သလို ထင္ရၿပီး ပတ္ဝန္းက်င္ကလူေတြက ႐ွိရင္းစြဲအသက္ကို ပိုႀကီးတယ္လို႔ ျမင္တာကိုပဲ ခံရတတ္ပါတယ္။ ဒီျပႆနာကို ဘယ္လိုေျဖ႐ွင္းၾကမလဲ။ ေျဖ႐ွင္းနည္းေလးကေတာ့ လြယ္ပါတယ္။ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အစားအေသာက္ေတြကို ေန႔စဥ္အစားအစာထဲမွာ ထည့္သြင္းေပးလိုက္႐ံုပါပဲ။

၁။ ဘယ္ရီသီး

play
 

အ႐ြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေစတဲ့ ဂုဏ္သတၱိပါဝင္တဲ့ အထဲမွာ ဘယ္ရီသီးက ထိပ္ဆံုးက ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ရက္စ္ဘယ္ရီသီး စတဲ့ ဘယ္ရီသီးေတြထဲမွာ ဗိုက္တာမင္၊ သတၳဳဓာတ္နဲ႔ antioxidant တို႔ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆဲလ္ပ်က္ဆီးမႈကို အျမင့္မားဆံုး ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေရျပားဆဲလ္ေတြကိုလည္း က်န္းမာေစၿပီး အ႐ြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။

၂။ ၾကက္သြန္နီ

play
 

ကိုယ္တြင္းကလီစာေတြနဲ႔ အစာအိမ္ကုိ ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအေသာက္ကေတာ့ ၾကက္သြန္နီပါပဲ။ အသက္အ႐ြယ္ ရလာခ်ိန္မွာ အစာအိမ္နဲ႔ ကိုယ္တြင္းကလီစာ က်န္းမာဖုိ႔က အေရးႀကီးလာပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီထဲမွာ အစာေျခစနစ္ကို အထူးေကာင္းမြန္ေစတဲ့ agent ေတြ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အ႐ြယ္တင္ျခင္းကိုလည္း အားေပးမွာပါေနာ္။

၃။ ငါး

play
 

အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ႏွလုံးက်န္းမာေရးသည္လည္း အေရးပါတဲ့ အစိတ္အပိုင္းတစ္ခု ျဖစ္လာပါတယ္။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးက ဇီဝကမၼစနစ္၊ စြမ္းအင္လယ္ဗယ္၊ လႈပ္႐ွားႏိုင္စြမ္း၊ သက္လံုနဲ႔ တျခားအခ်က္ေတြကို လႊမ္းမိုးႏိုင္စြမ္း ႐ွိပါတယ္။ ဆယ္လ္မြန္ငါးတို႔၊ တူနာငါးတို႔လိုမ်ိဳး အိုမီဂါသရီး ဖက္တီးအက္ဆစ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ ငါးေတြဟာ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ ကိုလက္စ္ထေရာ ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္ၿပီး အ႐ြယ္မတုိင္ခင္ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကိုလည္း တားဆီးႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ပဲေစ့မ်ား

play
 

ပဲေစ့ေတြထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး အဲဒီ (၂) မ်ိဳးစလံုးဟာ အေထြေထြက်န္းမာေရးအတြက္ မ႐ွိမျဖစ္ အေရးပါပါတယ္။ ပဲေစ့ေတြဟာ အာဟာရျဖည့္တင္းမႈကို ျမွင့္တင္ေပးႏိုင္သလို ဗုိက္ေအာင့္၊ ဗိုက္နာျခင္း၊ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္း စတာေတြကိုလည္း တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဝမ္းတစ္လံုးေကာင္းရင္ ေခါင္းမခဲ ဆိုတဲ့အတိုင္း ဝမ္းဗိုက္က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေနေတာ့ ေသြးသားမွန္ကန္ၿပီး အ႐ြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေနပါလိမ့္မယ္။

၅။ ေခ်ာကလက္အမဲ

play
 

ႏို႔ပါဝင္မႈ မ႐ွိသေလာက္နည္းပါးၿပီး ကိုကိုးမႈန္႔နဲ႔ အဓိကျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေခ်ာကလက္အမဲဟာ အေရျပားဆဲလ္ေတြကို ဒုကၡေပးႏိုင္တဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ဒဏ္မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ႐ွိပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ အေရျပားေပၚကို ေနေရာင္ျခည္ တိုက္႐ိုက္ထိေတြ႕ေစျခင္းဟာ လူကိုအိုမင္းရင့္ေရာ္ေစပါတယ္။ ေခ်ာကလက္အမဲထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖလာဗိုႏြိဳက္ (flavonoid) ကေတာ့ ဆဲလ္ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ ဆဲလ္ပ်က္ဆီးမႈေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

Source: Organicfacts

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD