ဗယ္လင္းတိုင္းေဒး (ခ်စ္သူမ်ားေန႔) မွာ ေခ်ာကလက္ေတြ တအားစားရလို႔ စိတ္ညစ္ေနၿပီလား။ လူခ်စ္လူခင္ ေပါတဲ့သူေတြ ဆိုေတာ့လည္း ေခ်ာကလက္ေတြ ဝိုင္းဝုိင္းလည္ေနမွာေပါ့ေနာ္။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ဝမ္းသာလိုက္ပါေတာ့။ ေခ်ာကလက္ခ်စ္သူေတြအတြက္ သတင္းေကာင္းေလးတစ္ခု ပါးစရာ႐ွိပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ သုေတသနတစ္ခုရဲ႕ အဆိုအရ ေခ်ာကလက္စားျခင္းဟာ ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ပိုမို လိမၼာပါးနပ္ေစႏိုင္ပါတယ္တဲ့။

play

 

Appetite ဂ်ာနယ္ထဲမွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ သုေတသနတစ္ခုထဲမွာ သုေတသီေတြဟာ MSLS ဆိုတဲ့ စနစ္တစ္ခုကိုသံုးၿပီး အသက္ (၂၃) ႏွစ္ကေန (၉၈) ၾကား လူဦးေရ (၉၆၈) ေယာက္ဆီက ေဒတာေတြကို ေကာက္ခံခဲ့ပါတယ္။ ေဒတာေကာက္ခံရာမွာ သူတို႔ရဲ႕ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ေတြနဲ႔ ႏွလံုးက်န္းမာေရး၊ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေရး အေျခအေနေတြကို ႏႈိင္းယွဥ္ေလ့လာၿပီးမွ စစ္တမ္းထုတ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

အဲဒီမွာ သုေတသီေတြဟာ ေခ်ာကလက္ကို ပံုမွန္စားသံုးေပးျခင္းက ဦးေႏွာက္ရဲ႕လုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစႏုိင္ၿပီး ပိုၿပီး လိမၼာပါးနပ္လာေစႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ကို အႀကိမ္ေရမ်ားမ်ား စားေပးျခင္းက အျမင္အာ႐ံုနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနတဲ့ မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းမြန္လာျခင္း၊ အဖြဲ႕အစည္းနဲ႔ လုပ္ေဆာင္ရာမွာ ပိုမိုလိမၼာပါးနပ္လာျခင္း၊ ပတ္ဝန္းက်င္က အရာဝတၳဳေတြကို ပိုမိုမွတ္သားႏုိင္ျခင္း အစ႐ွိတဲ့ အရာေတြနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္။

play

 

ေခ်ာကလက္နဲ႔ ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ ပိုမိုေကာင္းမြန္လာျခင္း ၾကားထဲမွာ ခ်ိတ္ဆက္ေပးထားတဲ့ အရာကေတာ့ Cocoa Flavanol လို႔ေခၚတဲ့ ကိုကိုးမႈန္႔ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖလာဗာေနာ ျဒပ္ေပါင္းပါပဲ။ အဲဒီျဒပ္ေပါင္းက အေပါင္းလကၡဏာေဆာင္တဲ့ ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္မႈေတြနဲ႔ တိုက္႐ိုက္ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္။

အထူးသျဖင့္ ေခ်ာကလက္အမဲ (dark chocolate) ထဲမွာ ဖလာဗာေနာ (flavanol) ပမာဏျမင့္မားစြာ ပါဝင္ၿပီး ႏို႔ေခ်ာကလက္တို႔၊ ေခ်ာကလက္ျဖဴတို႔ထဲမွာေတာ့ ဖလာဗာေနာ (flavanol) ပါဝင္မႈ အလြန္နည္းပါးပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ ဖလာဗာေနာ (flavanol) ဓာတ္ေပါင္းေတြဟာ လက္ဖက္ရည္၊ ဝိုင္နီနဲ႔ စပ်စ္သီး၊ ပန္းသီးတို႔လို သစ္သီးေတြထဲမွာလည္း ေတြ႕႐ွိရပါေသးတယ္။

play

 

သုေတသီေတြရဲ႕ ေဖာ္ျပခ်က္အရ ကိုကိုးမႈန္႔ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ဖလာဗာေနာ (flavanol) ဓာတ္ေပါင္းကို ပံုမွန္မွီဝဲေပးျခင္းဟာ ဦးေႏွာက္လုပ္ေဆာင္မႈေပၚမွာ တိုက္႐ိုက္အက်ိဳး ျဖစ္ထြန္းေစတဲ့ သက္ေရာက္မႈတစ္ခု႐ွိၿပီး အသက္အ႐ြယ္ရလာျခင္းေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ ပ်က္ဆီးမႈေတြကိုပါ တိုက္ဖ်က္ေပးႏုိင္ပါတယ္။

Source: Independent

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video