AD
AD
AD

တ႐ုတ္လူမ်ိဳးေတြရဲ႕ အဓိကအစားအစာ တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ေခါက္ဆြဲပါပဲ။ တ႐ုတ္လူမ်ိဳးေတြဟာ ျပည္နယ္အလိုက္ ေခါက္ဆြဲကို ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ခ်က္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ျပဳလုပ္စားသံုးၾကပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏွစ္သစ္ကူး ၿပီးသြားတာကလည္း မၾကာေသးဘူးဆိုေတာ့ တ႐ုတ္လူမ်ိဳးေတြက သက္႐ွည္ေခါက္ဆြဲလို႔ တင္စားေခၚေဝၚၾကတဲ့ အမဲႏွပ္ သက္႐ွည္ေခါက္ဆြဲ ျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

အမဲသား (၂၅) က်ပ္သား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ င႐ုပ္သီးေျခာက္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ စပါးလင္၊ တ႐ုတ္ပဲငပိအႏွစ္ (Chu Hou Paste)၊ အညိဳေရာင္ဟင္းခ်က္ေဆာ့စ္၊ ဆန္ဝိုင္၊ ႏွမ္းဆီ၊ ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္)၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ဆား၊ ၾကံသကာအႏွစ္၊ Chinese Five Spices (တ႐ုတ္ဟင္းခတ္ ငါးမ်ိဳး) အထုပ္၊ တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္၊ မုန္ညင္း႐ြက္၊ သၾကားနည္းနည္း၊ နံနံပင္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး အစိတ္သားခန္႔႐ွိတဲ့ အမဲသားတံုးႀကီးကို ေရလံုျပဳတ္ေပးရပါမယ္။ ရလာတဲ့ အမဲသားေရလံုျပဳတ္ကိုမွ အမဲသားျပား ခပ္ႀကီးႀကီးေတြရေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အမဲသားျပားေတြကို ေဘးခနဖယ္ထားလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းခ်က္ဆီနည္းနည္းထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ င႐ုပ္သီးေျခာက္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ရယ္၊ စပါးလင္ရယ္ကို ပါးပါးလွီးထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးလိုက္ပါ။ ခနၾကာရင္ ဒယ္အိုးထဲကို Chu Hou paste လို႔ေခၚတဲ့ တ႐ုတ္ပဲငပိအႏွစ္ (၂) ဇြန္းခန္႔ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အညိဳေရာင္ဟင္းခ်က္ေဆာ့စ္နဲ႔ ဆန္ဝိုင္ကိုလည္း ေရာထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေယာက္ခ်ိဳဇြန္းႀကီးနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။

play

 

ခုနကလွီးထားတဲ့ အမဲသားတံုးေတြကို ဒယ္အိုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ အမဲသားေတြ အေရာင္ေျပာင္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ေပးၿပီးမွ ဒယ္အိုးထဲကို ေရ (၁) ခြက္ ထည့္လိုက္ပါ။ ေရထည့္ၿပီးရင္ ႏွမ္းဆီနည္းနည္းနဲ႔ ပဲငံျပာရည္ (အေနာက္) ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ဆားနဲ႔ ၾကံသကာအႏွစ္ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။

(၃) မိနစ္ခန္႔ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးရင္ေတာ့ အမဲသားနဲ႔ စြပ္ျပဳတ္ရည္ကို ေဇာက္နက္တဲ့ အဝက်ဥ္းအိုး႐ွည္ တစ္လံုးထဲကို ေျပာင္းထည့္လိုက္ပါ။ Chinese Five Spices (တ႐ုတ္ဟင္းခတ္ ငါးမ်ိဳး) အထုပ္ေလးကိုလည္း အိုးထဲထည့္လိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ေတာ့ တစ္နာရီခန္႔ ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။

တစ္နာရီျပည့္ရင္ေတာ့ အမဲသားတံုးေလးေတြ ႏူးအိၿပီး စားခ်င့္စဖြယ္ ျဖစ္ေနပါၿပီ။ အမဲသားတံုးေလးေတြနဲ႔ ဟင္းရည္ကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ဆယ္ထည့္လိုက္ပါ။ တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကိုေတာ့ ခုနက အမဲသားျပဳတ္တဲ့ ဒယ္အိုးထဲမွာပဲ ထည့္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ေခါက္ဆြဲေျခာက္နဲ႔အတူ မုန္ညင္း႐ြက္ေလးေတြကိုလည္း ထည့္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ပန္းကန္လံုးအႀကီး တစ္လံုးထဲမွာ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ဖတ္ေတြနဲ႔ မုန္ညင္းဖတ္ေတြကို ဆယ္ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေပၚကေန အမဲသားဖတ္ေတြနဲ႔ စြပ္ျပဳတ္ရည္ကို ဆမ္းေပးလိုက္ပါ။

play

 

ဒယ္အိုးထဲမွာ ေရ (၁) ခြက္ရယ္၊ ဆားနည္းနည္း၊ သၾကားနည္းနည္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ နည္းနည္းရယ္ကိုထည့္ၿပီး စြပ္ျပဳတ္တည္ေပးလိုက္ပါ။ ရလာတဲ့စြပ္ျပဳတ္ရည္ကို အမဲသားေခါက္ဆြဲ ပန္းကန္ထဲ ေလာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေပၚကေန နံနံပင္နည္းနည္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နည္းနည္းကို ကပ္ေၾကးနဲ႔ကိုက္ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး စားလို႔ေကာင္းတဲ့ အမဲသားႏွပ္ သက္႐ွည္ေခါက္ဆြဲကို ရ႐ွိပါၿပီေနာ္။

Source: CiCiLi

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD