AD
AD
AD

ခရမ္းသီးဟာ အိႏၵိယတိုက္ငယ္မွာ ေပါေပါမ်ားမ်ား ေတြ႕ရတဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ၿပီး ကမၻာတဝွမ္းလံုးမွာ ဟင္းခ်က္နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးၾကပါတယ္။ အဂၤလန္မွာေတာ့ ခရမ္းသီးကို "aubergine" လို႔ေခၚပါတယ္။

play

 

အေရာင္အဆင္းအားျဖင့္ ခရမ္းေရာင္နဲ႔ အနက္ေရာင္ၾကားမွာ႐ွိတဲ့ ခရမ္းသီးထဲမွာ ဗိုက္တာမင္စီ၊ ဗိုက္တာမင္ေက၊ ဗိုက္တာမင္ဘီစစ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မန္းဂနိစ္တို႔ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒီေန႔မွာေတာ့ ခရမ္းသီးကိုမီးဖုတ္ၿပီး အိႏၵိယဟင္းလ်ာစတိုင္လ္ ႏွပ္ခ်က္ခ်က္ထားတာပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ ခရမ္းသီးအႀကီး (၁) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၃) ေတာင့္၊ ဆီ (၃) ဇြန္း၊ စမုန္နက္ေစ့ (၁) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၆) ေတာင့္၊ ဂ်င္းမႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း (၁) ေတာင့္၊ ၾကက္သြန္နီ အ႐ြယ္ေတာ္ (၁) လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၂) လံုး၊ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ နံနံပင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီးသား (၁) ဇြန္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ (၁/၂) ဇြန္း၊ ဆားအနည္းငယ္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး ၾကက္သြန္ျဖဴေတာင့္ေလးေတြကို အလည္ကေန ထက္ျခမ္းျခမ္းေပးလိုက္ပါ။ ခရမ္းသီးေပၚမွာေတာ့ ဓားနဲ႔ အကြဲေၾကာင္းေလးေတြေပၚေအာင္ လွီးေပးလိုက္ၿပီး အကြဲေၾကာင္းထဲမွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ျခမ္းကြဲေလးေတြကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မီးေသြးမီးဖိုေပၚမွာ (၈) မိနစ္ကေန (၁၀) မိနစ္ၾကား အခ်ိန္ၾကာေအာင္ မီးဖုတ္ေပးလိုက္ပါ။ ေလးဖက္ေလးတန္စလံုး မီးအပူခ်ိန္မွ်ေအာင္ (၁) မိနစ္တစ္ခါ လွည့္ေပးလိုက္ပါဦး။ မီးဖုတ္ၿပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းသီးမီးဖုတ္ကို ခဲပတ္စကၠဴနဲ႔ မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာ အုပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

ခရမ္းသီးမီးဖုတ္ကို အေအးခံၿပီးသြားရင္ ေရထဲမွာစိမ္ၿပီး အခြြံခြ်တ္ေပးလိုက္ပါ။ မီးကြ်မ္းေနတဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြကိုလည္း ဖယ္႐ွားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ခရမ္းသီးမီးဖုတ္ကို ေရထဲကဆယ္ၿပီး ဓားနဲ႔လွီးျဖတ္ေပးလိုက္ပါ။

play

 

ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ ဟင္းခ်က္ဆီကို အပူေပးၿပီး စမုန္နက္ေစ့ေလးေတြကို မီးပူထိုးေပးလိုက္ပါ။ စကၠန္႔ (၃၀) ခန္႔ ၾကာရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း၊ င႐ုပ္သီးနဲ႔ ၾကက္သြန္နီတို႔ကိုပါ ေရာထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ အေရာင္ေျပာင္းသြားသည္အထိ ဆီသတ္ေပးၿပီးရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ င႐ုပ္သီးမႈန္႔၊ နံနံပင္မႈန္႔၊ နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ ဆားတို႔ကိုပါ ထည့္လိုက္ပါ။ သံေယာက္မနဲ႔ ခနေမႊေပးၿပီးရင္ အဖံုးအုပ္ထားေပးလိုက္ပါ။

မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာရင္ အဖံုးျပန္ဖြင့္ၿပီး ခရမ္းသီးဖုတ္ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ အဖံုးျပန္အုပ္ၿပီး ေနာက္ထပ္ (၃) (၄) မိနစ္ခန္႔ ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၾကားထဲမွာလည္း မၾကာမၾကာ ေမႊေပးေနပါ။ ဟင္းက်က္ရင္ အေပၚကေန နံနံပင္အုပ္ေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ေတာ့ ပန္းကန္ထဲေျပာင္းထည့္ၿပီး စိတ္တိုင္းက် သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

Source: Myfoodstory

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD