AD
AD
AD

ဂ်ပန္လူမ်ိဳးေတြဟာ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ အထူးဂ႐ုစိုက္တတ္တဲ့ လူမ်ိဳးေတြျဖစ္ပါတယ္။ သူတို႔ရဲ႕ ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ပြဲတို႔၊ ဆူ႐ီွျပဳလုပ္ျခင္း ယဥ္ေက်းမႈတို႔ကိုၾကည့္ရင္ ဒါကိုသိႏိုင္ပါတယ္။ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံမွာ အရသာ႐ွိတဲ့ အစားအစာမ်ိဳးစံု ႐ွိေပမဲ့ ဂ်ပန္ေရာက္တိုင္း မျဖစ္မေနစားသင့္ၿပီး ကမၻာတဝွမ္းက အစားအစာခ်စ္သူေတြ စိတ္ထဲမွာ စြဲထင္က်န္ေနတဲ့ အစားအစာေလးေတြ ႐ွိပါတယ္။ အဲဒါေတြကေတာ့...

၁။ ဆူ႐ွီ

play
 

ဆူ႐ွီဆိုတာက ထမင္းကိုေပါင္းၿပီးမွ ႐ွာလကာရည္နဲ႔နယ္ၿပီး ငါးအစိမ္းနဲ႔ ေရာလိပ္ထားတဲ့ ေရညွိထမင္းလိပ္ပါ။ ဆူ႐ွီအမ်ိဳးအစား အမ်ားႀကီး႐ွိၿပီး အရသာနဲ႔ ပါဝင္ပစၥည္းေတြလည္း ကြဲျပားၾကပါတယ္။ အရသာစူးစူး၊ ခရင္မ္မ်ားတဲ့အရသာ၊  စိမ့္တဲ့အရသာ စသည္ျဖင့္ အရသာမ်ိဳးစံု ႐ွိပါတယ္။

ဆူ႐ွီလိပ္တာက ပညာပါသလို အေတြ႕အၾကံဳရင့္က်က္တဲ့ စားဖိုမွဴးေတြရဲ႕ လက္ထဲမွာဆိုရင္ အရသာပို႐ွိသြားပါတယ္။ ဆူ႐ွီကို ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ အထိန္းအမွတ္တစ္ခုအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကေပမဲ့ ဆူ႐ွီက ဂ်ပန္မွာေတာ့ လမ္းေဘးစာ (street food) တစ္မ်ိဳးပါပဲ။

၂။ ရာမင္ေခါက္ဆြဲ

play
 

ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးမွာ ေခါက္ဆြဲကို ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေပါင္းစံုနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကေပမဲ့ ဂ်ပန္ရာမင္ ေခါက္ဆြဲကေတာ့ လံုးဝၿပိဳင္စံ႐ွားပါတယ္။ အငန္အရသာကဲတဲ့ စြပ္ျပဳတ္ရည္ထဲမွာ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲဖတ္ေလးေတြကို ဂဏန္းသားျပားတို႔၊ ေရညွိတို႔၊ ပဲပင္ေပါက္တုိ႔၊ ဝက္သားျပားတို႔ ေရာထည့္ထားတဲ့ ဂ်ပန္ရာမင္ေခါက္ဆြဲကို ကမၻာ့ေနရာ အႏွံ႔အျပားမွာ စားသံုးၾကပါတယ္။

တ႐ုတ္ေခါက္ဆြဲကေန အိုင္ဒီယာဆင့္ပြား ယူထားတယ္ဆိုေပမဲ့ ဂ်ပန္ေတြက သူတို႔ရဲ႕ခ်က္ျပဳတ္နည္းကို တမူကြဲျပားေအာင္ ဖန္တီးလိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ ရာမင္ေခါက္ဆြဲ အမ်ိဳးအစား (၄) မ်ိဳး ႐ွိပါတယ္။ Tonkotsu (ဝက္႐ိုးျပဳတ္ရည္)၊ Miso (ေရညွိျပဳတ္ရည္)၊ ပဲငံျပာရည္စြပ္ျပဳတ္ ေခါက္ဆြဲနဲ႔ အငန္ေခါက္ဆြဲတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၃။ Unagi (ငါး႐ွဥ္႔ကင္)

play
 

Unagi ဆိုတာကေတာ့ ျမစ္ငါး႐ွဥ့္ကို မီးေသြးမီးဖိုေပၚမွာ ကင္ထားၿပီး ဘာဘီက်ဴးေဆာ့စ္ အခ်ိဳတစ္မ်ိဳးနဲ႔ သုတ္လိမ္းထားတဲ့ အကင္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အရပ္စကားေတြ အရဆိုရင္ Unagi ဟာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ ေႏြရာသီမွာ အပူခ်ိန္နဲ႔ စုိထိုင္းမႈေတြကို တိုက္ဖ်က္ဖို႔အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါသတဲ့။ Unagi ဟာ ေ႐ွးေဟာင္းဂ်ပန္ျပည္ရဲ႕ အရသာ႐ွိတဲ့ အစားအေသာက္ ခ်က္ျပဳတ္နည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္လည္း ေကာင္းမြန္ပါတယ္။

၄။ တမ္ပူရာေၾကာ္

play
 

ကမၻာ့ေနရာအႏွံ႔အျပားမွာ ဆီေၾကာ္မုန္႔ေတြကို ႏွစ္သက္စြာ စားသံုးေနၾကခ်ိန္မွာ ဂ်ပန္ကလည္း ေနာက္ခ်န္မေနခဲ့ပါဘူး။ ပင္လယ္စာေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကို မုန္႔ႏွစ္လူးၿပီး ႏွမ္းဆီထဲမွာ ထည့္ေၾကာ္ၿပီး အထူးျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္နဲ႔တို႔စားရတဲ့ တမ္ပူရာေၾကာ္ဟာလည္း ဂ်ပန္ေရာက္တိုင္း မျဖစ္မေနစားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါပဲ။

၅။ Shabu-Shabu ေဟာ့ေပါ့

play
 

Shabu-Shabu ေဟာ့ေပါ့ဆိုတာကေတာ့ အရသာမႈန္႔မ်ိဳးစံု ထည့္ထားတဲ့ စြပ္ျပဳတ္ရည္အိုးထဲမွာ အမဲသား၊ ဝက္သား အစ႐ွိတဲ့ အသားဖတ္ေလးေတြကို ထည့္ျပဳတ္ၿပီး ဆယ္စားရတဲ့ အစားအစာမ်ိဳးပါ။ မ်ားေသာအားျဖင့္ Shabu-Shabu ေဟာ့ေပါ့ေတြဟာ အသားနဲ႔ တျခားပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ကိုယ္တိုင္ထယူၿပီး ျပဳတ္စားရတာပါ။

Source: BBCGoodFoods

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD