AD
AD
AD

ျမန္မာတို႔ရဲ႕ ခ်စ္စရာေကာင္းတဲ့ ႐ိုးရာယဥ္ေက်းမႈထဲမွာ လူပ်ိဳလွည့္ျခင္း၊ အပ်ိဳေတြ ေရခပ္ဆင္းျခင္း၊ ကာလသားမ်ား ျခင္းလံုးခပ္ျခင္း၊ ကာလသားေတြစုၿပီး ၾကက္ခိုးၿပီး ဗူးသီးနဲ႔ ၾကက္ကာလသားဟင္း ခ်က္စားျခင္းတို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ လူငယ္ကာလသားေတြ စည္းစည္းလံုးလံုးနဲ႔ လုပ္ေဆာင္မႈေၾကာင့္ ရ႐ွိလာတဲ့ ၾကက္ကာလသားခ်က္ဟာ စားလို႔ေကာင္းၿပီး ဘာနဲ႔မွ လဲလို႔မရတဲ့ အရသာတစ္မ်ိဳးကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ကာသသားခ်က္ကို ကိုယ္တိုင္ခ်က္စားလိုသူမ်ားအတြက္ ဟင္းခ်က္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ၾကက္သား (ဗမာၾကက္) (၅၀) က်ပ္သား၊ ဗူးသီး (၁) စိတ္၊ ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၅) မႊာ၊ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ ဂ်င္း လက္တစ္ဆစ္၊ အရသာမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ငံျပာရည္ အနည္းငယ္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး ၾကက္သားကို စင္ၾကယ္ေအာင္ ေရနဲ႔ ေဆးေၾကာေပးရပါမယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ၾကက္ရင္ပံုသားမွာ ေသြးခဲေတြ၊ ေသြးစေလးေတြ ကပ္ပါေနတတ္တာမို႔ အဲဒါေတြကို ေျပာင္စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာေပးရပါမယ္။ေရေဆးျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သားကို အရြယ္ေတာ္ေလးေတြ ခုတ္ထစ္ေပးရပါမယ္။ အတံုးအရြယ္အစား ၾကီးေနရင္ ၾကက္သားႏူးဖို႔ အခ်ိန္ပိုၾကာသလို စားတဲ့အခ်ိန္မွာလည္း သိပ္အဆင္မေျပလွပါဘူး။ ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သားတံုးေလးေတြကို အရသာမႈန္႔၊ ငံျပာရည္တို႔နဲ႔ အသားထဲကို စိမ့္၀င္ေစတဲ့အထိ နယ္ေပးရပါမယ္။

ၾကက္သားနယ္ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔နဲ႔ ဂ်င္းတို႔ကို ေရာျပီး ညက္ေနေအာင္ေထာင္းေပးပါ။ ဗူးသီးကို ေရစင္ေအာင္ေဆးေၾကာျပီး မထူမပါးေလး လွီးေပးထားရပါမယ္။ ဗူးသီး လွီးတဲ့အခါ မထူမပါးလွီးေပးရပါမယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္ကာလသားဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ အားလံုးရယ္ဒီျဖစ္ပါျပီ။

play

 

ေထာင္းထားပီးသား ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ဂ်င္းတို႔ကို အရင္ဆီသတ္ေပးပါ။ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႔နံ႔ ေပ်ာက္သည္အထိ ဆီပူပူနဲ႔ ဆီသတ္ျပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သားေတြကို ထည့္လို႔ရပါျပီ။ ၾကက္သားထည့္ျပီး ငါးမိနစ္ခန္႔အထိ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးဖို႔ေတာ့ လိုပါလိမ့္မယ္။ ဒါမွ ၾကက္သား ျမန္ျမန္က်က္မွာပါ။ ငါးမိနစ္ျပည့္ျပီဆိုရင္ေတာ့ သင့္ေတာ္တဲ့ေရပမာဏ ထည့္ျပီးေတာ့ မီးျပင္းျပင္းေလးနဲ႕ ၾကက္သားႏူးအိသည္အထိ ထားေပးလိုက္ပါ။

ၾကက္သားႏူးအိသြားျပီဆိုရင္ေတာ့ ဗူးသီးေလးေတြကို ထည့္လို႔ရပါၿပီ။ သတိျပဳရမွာက ၾကက္သားႏူးအိျပီဆိုမွ ဗူးသီးထည့္ေပးဖို႔ပါပဲ။ ဗူးသီးထည့္တာ ေစာသြားရင္ ဗူးသီးအေရာင္ပါ မလွေတာ့ပဲ အႏူးလြန္ျပီး စားလို႕မေကာင္းေတာ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္မို႕ ဗူးသီးကို ၾကက္သားႏူးအိျပီဆိုမွ ထည့္ေပးဖို႕ လိုပါလိမ့္မယ္။ ဗူးသီးထည့္ျပီးရင္ေတာ့ မီးအရွိန္ နည္းနည္းေလွ်ာ့ေပးလိုက္ပါ။ မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးေၾကာင့္ ဗူးသီးက ပံုစံမပ်က္ပဲ နဂိုအေရာင္အတိုင္းေလး ရွိေနပါလိမ့္မယ္။

play

 

ဗူးသီးႏူးျပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္ဗူးသီး (ေခၚ) ၾကက္ကာလသားဟင္းကို သံုးေဆာင္လို႕ရပါျပီ။ မဆလာနံ႔ သင္းသင္းေလးနဲ႕ စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ မဆလာဇြန္း၀က္ခန္႔ကို ဗူးသီးထည့္ပီးတာနဲ႕ ထည့္ေပးလို႕ရပါတယ္။

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD