AD
AD
AD

ဒီေန႔ ေဖာ္ျပမဲ့ ဟင္းလ်ာေလးမွာ ရာဇဝင္တစ္ခု ႐ွိပါတယ္။ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံ၊ စီခြ်မ္ျပည္နယ္ဟာ အရသာေလးၿပီး အစပ္ကဲတဲ့ အစားအစာေတြကို ဖန္တီးခ်က္ျပဳတ္မႈေၾကာင့္ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ စီခြ်မ္ျပည္နယ္ရဲ႕ နာမည္ေက်ာ္ ဟင္းလ်ာေတြထဲမွာ စီခြ်မ္ဝက္သားျပား အစပ္ဟင္းဟာလည္း တစ္ခုအပါအဝင္ပါပဲ။

play

 

တစ္ေန႔က်ေတာ့ စီခြ်မ္ျပည္နယ္က စားဖိုမွဴးတစ္ေယာက္ရဲ႕အိမ္ကို သူ႔မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ လာလည္ပါတယ္။ အဲဒီမိတ္ေဆြက ဝက္သားမစားတဲ့အတြက္ စီခြ်မ္စားဖိုမွဴးဟာ တီလာဗီးယား ငါးအသားလႊာကိုသံုးၿပီး နာမည္ေက်ာ္ စီခြ်မ္ဟင္းလ်ာကို ခ်က္ျပဳတ္ပါေတာ့တယ္။ အဲဒီအခ်ိန္ကစၿပီး စီခြ်မ္စတိုင္လ္ ပူပူစပ္စပ္ ငါးေပါင္းဟင္းလ်ာ ျဖစ္ေပၚလာပါေတာ့တယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

အ႐ိုးထုတ္ၿပီးသား တီလာဗီးယားငါး အသားျပား (၈) ေအာင္စခန္႔၊ ဆီ (၆) ဇြန္း၊ ေဂၚဖီ႐ြက္ (၆) ႐ြက္ခန္႔၊ တ႐ုတ္နံနံ (၃) ေအာင္စ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၆) မႊာ၊ ဂ်င္းတက္ လက္မဝက္ခန္႔၊ ပဲငပိအစပ္ (၁) ဇြန္း၊ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ (၂) ခြက္၊ ပဲငံျပာရည္ (၁) ဇြန္း၊ ေရဆတူေရာထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႔ (၂) ဇြန္း၊ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ စီခြ်မ္ peppercorn powder မႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ ဆီ (၃) ဇြန္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ငါးအသားစိမ္ဖို႔အတြက္ အခ်ဥ္ရည္ျပဳလုပ္ဖို႔ကေတာ့ ၾကက္ဥအကာ (၁) လံုးစာရယ္၊ ဆားနည္းနည္း၊ သၾကားနည္းနည္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ နည္းနည္းရယ္၊ ေရဆတူေရာထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႔ (၁) ဇြန္းစာရယ္ လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး အ႐ိုးထုတ္ၿပီးသား တီလာဗီးယား ငါးကို အသားလႊာေလးေတြရေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္ဥအကာ (၁) လံုးစာရယ္၊ ဆားနည္းနည္း၊ သၾကားနည္းနည္း၊ င႐ုပ္ေကာင္းမႈန္႔ နည္းနည္းရယ္၊ ေရဆတူေရာထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႔ (၁) ဇြန္းစာရယ္ကို ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရာေခါက္ေပးလိုက္ပါ။

အဲဒီပန္းကန္လံုးထဲကို ငါးအသားလႊာေတြကိုထည့္ၿပီး (၁၀) မိနစ္ခန္႔ စိမ္ေပးလိုက္ပါ။ ငါးအသားကို ၾကက္ဥနဲ႔ ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႔ ေရာၿပီး စိမ္လိုက္တဲ့အတြက္ ခ်က္ျပဳတ္ေနခ်ိန္မွာ အလြယ္တကူ ေၾကမြထြက္မသြားေအာင္ ထိန္းထားေပးႏိုင္သလို ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးခ်ိန္မွာလည္း ႏူးအိေနတဲ့ အရသာကို ထိန္းထားေပးႏိုင္မွာပါ။

ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ ဆီ (၃) ဇြန္းကို အရင္အပူေပးၿပီး ေဂၚဖီ႐ြက္နဲ႔ တ႐ုပ္နံနံတို႔ကို ထည့္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ (၁) မိနစ္ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပးၿပီးရင္ေတာ့ ဆားနည္းနည္း၊ သၾကားနည္းနည္းကို အေပၚကေန ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ပန္းကန္လံုးအႀကီး တစ္လံုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။

play

 

အိုးတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ ေရေႏြးအရင္တည္လိုက္ၿပီး ငါးအသားလႊာေလးေတြကို ေရေႏြးအိုးထဲ ပစ္ထည့္လိုက္ပါ။ (၃) မိနစ္ခန္႔ ျပဳတ္ေပးလိုက္ရင္ ငါးအသား ပိုမိုႏူးညံ့ၿပီး စားလို႔ေကာင္းေစမွာပါ။

ဒယ္အိုးျပားထဲမွာ ဆီ (၃) ဇြန္းထပ္ထည့္လိုက္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴ (၆) မႊာကို ေထာင္းထားတာရယ္၊ ဂ်င္းတက္ လက္မဝက္ခန္႔ရယ္၊ ပဲငပိအႏွစ္ အစပ္ (၁)ဇြန္းရယ္ကို ထည့္ေမႊေပးလိုက္ပါ။ အေမႊးနံ႕ထြက္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ (၂) ခြက္ရယ္၊ ပဲငံျပာရည္ (၁) ဇြန္းရယ္ကို ေလာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ရည္ ဆူပြက္လာၿပီဆိုေတာ့မွ ငါးအသားလႊာကို ဒယ္အိုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။

အေပၚကေန ေရဆတူေရာထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးေကာ္မႈန္႔ (၂) ဇြန္းကိုလည္း ေလာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ သစ္သားေယာက္မ တစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ စက္ဝိုင္းပံု ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ငါးဟင္းကို ေဂၚဖီ႐ြက္ေၾကာ္ ထည့္ထားတဲ့ ဇလံုထဲကို ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။

ခုနက ဒယ္အိုးျပားကိုပဲ ေရနဲ႔ေဆးၿပီးရင္ ဆီ (၃) ဇြန္းစာကို အပူေပးထားလိုက္ပါ။ ငါးဟင္းထည့္ထားတဲ့ ဇလံုထဲကိုေတာ့ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ စီခြ်မ္ peppercorn powder မႈန္႔ (၁) ဇြန္းတို႔ကို ျဖဴးေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးမွ အပူေပးထားတဲ့ ဆီပူကို အေပၚကေန ထပ္ေလာင္းေပးလိုက္ပါ။ နံနံပင္နည္းနည္း အုပ္ေပးၿပီးရင္ေတာ့ စီခြ်မ္စတိုင္လ္ ပူပူစပ္စပ္ငါးေပါင္းဟင္းေလးကို အသင့္သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါၿပီေနာ္။

Source: CiCiLi

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD