အိႏၵိယ အစားအစာေတြက ျမန္မာ့လွ်ာနဲ႔ ရင္းႏွီးၿပီးသားပါ။ တစ္ခါတေလ ခံတြင္းပ်က္ေနရင္ ခ်စ္တီးထမင္းဆိုင္သြားၿပီး ပဲဟင္းေလး၊ င႐ုပ္သီးေထာင္းေလးနဲ႔ အိႏၵိယဟင္းလ်ာေတြကို နယ္ဖတ္စားေသာက္ရတာ အရသာတစ္ခုပါ။ အိႏၵိယအစားအစာေတြကို ႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္ အိႏၵိယႏိုင္ငံ ေတာင္ပိုင္းမွာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကတဲ့ ၾကက္ဥဟင္းခ်က္နည္းေလး တစ္မ်ိဳးနဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္ေနာ္။
ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္ဥ (၄) လံုး၊ စားအုန္းဆီ (၃) ဇြန္း၊ မုန္ညင္းနက္ေစ့ အနည္းငယ္၊ Whole spices (ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အစံု)၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း (၂) ေတာင့္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၂) တက္၊ ဂ်င္းတက္ လက္မဝက္ခန္႔၊ ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၂) လံုး၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ (၂) ဇြန္း၊ နံနံပင္မႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ (၁) ဇြန္း၊ ဆားအနည္းငယ္၊ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ရည္ (၁) ဇြန္း၊ အုန္းႏို႔ (၂) ခြက္၊ ဟင္းေမႊး႐ြက္အနည္းငယ္တို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ျပဳလုပ္နည္း
အရင္ဆံုး ၾကက္ဥ အႀကီး (၄) လံုးခန္႔ကို ေရေႏြးအိုးထဲမွာ ထည့္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္ဥျပဳတ္က်က္ေလာက္ရင္ အိုးထဲကဆယ္ၿပီး ေရဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ စိမ္ထားေပးလိုက္ပါ။ စားအုန္းဆီ (၃) ဇြန္း၊ မုန္ညင္းနက္ေစ့ အနည္းငယ္၊ Whole spices (ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ အစံု)၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း (၂) ေတာင့္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေထာင္းထားတာရယ္၊ ဂ်င္းတက္ကို ေထာင္းထားတာရယ္ကို ဒယ္အိုးျပားထဲထည့္ၿပီး သစ္သားေယာက္မနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ တစ္မိနစ္ခန္႔ ေမႊေပးၿပီးရင္ ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုးခန္႔ကို ဓားနဲ႔ အစိတ္စိတ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားတာကိုပါ ထည့္ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။
ၾကက္သြန္နီပါ ထည့္ၿပီး မိနစ္ဝက္ေလာက္ ၾကာရင္ ပါဝင္ပစၥည္းေလးေတြ အေရာင္ေျပာင္းလာပါလိမ့္မယ္။ ဒါဆိုရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အ႐ြယ္ေတာ္ (၂) လံုးကို အတံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးစိတ္ထားတာကိုလည္း ဒယ္အိုးထဲကို ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေရာင္တင္မႈန္႔ရယ္၊ နံနံပင္မႈန္႔ရယ္၊ နႏြင္းမႈန္႔ရယ္၊ ဆားရယ္ကိုလည္း ဒယ္အိုးထဲထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ခဏေလာက္ ေမႊေပးၿပီးရင္ အဖံုးျပန္အုပ္ထားေပးလိုက္ပါ။
(၃) မိနစ္ခန္႔ၾကာရင္ အဖံုးျပန္လွပ္ၿပီး မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ရည္ (၁) ဇြန္းရယ္၊ အုန္းႏို႔ (၁) ခြက္ရယ္ကို ေလာင္းထည့္ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ (၂) မိနစ္ခန္႔ အဖံုးလွပ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဟင္းေမႊး႐ြက္နည္းနည္းနဲ႔ အုန္းႏို႔ (၁) ခြက္ထပ္ထည့္ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ေရစိမ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥျပဳတ္ကို အခြံခြာ၊ ထက္ျခမ္းျခမ္းၿပီး ဟင္းအႏွစ္ထဲကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အရသာ႐ွိတဲ့ အိႏၵိယေတာင္ပိုင္း စတိုင္လ္ ၾကက္ဥဟင္းေလးကို စိတ္တိုင္းက် သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီေနာ္။
Source: Myfoodstory