AD
AD
AD

လကုန္ခါနီးၿပီဆိုေတာ့ လစာထုတ္ရက္မွာ ပူပူစပ္စပ္ မာလာ႐ွမ္းေကာေလးကို အာ႐ံုက်မိတတ္ၾကတာ ထံုးစံပါပဲ။ အခုဆိုရင္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕မွာ ေ႐ြးခ်ယ္စရာ မာလာ႐ွမ္းေကာဆိုင္ေတြကလည္း အမ်ားႀကီး႐ွိေနၿပီေလ။

play

 

ဒါေပမဲ့ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြက ေစ်းအရမ္းႀကီးတာနဲ႔၊ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြက အစပ္အဟပ္မတည့္တာနဲ႔၊ တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြက ဝန္ေဆာင္မႈ ညံ့တာနဲ႔ အဆင္မေျပတာေလးေတြကို ၾကားဖူးျမင္ဖူး ၾကံဳဖူးၾကမွာပါ။ စီခြ်မ္းစတိုင္လ္ မာလာ႐ွမ္းေကာကို အိမ္မွာပဲ ကိုယ္တိုင္လုပ္စား ၾကည့္ၾကရမယ္ ဆိုရင္ေကာ ဘယ္လိုသေဘာရလဲ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

play
 

ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ ပိုင္းအတြက္ တ႐ုတ္နံနံ (၃) ပင္၊ မုန္လာဥနီ (၂) လံုး၊ အာလူး (၂) လံုး၊ ၾကြက္နား႐ြက္မႈိ (၂) ခြက္၊ မာလာေခါက္ဆြဲ (၃) ပင္ခန္႔၊ shiitake မႈိ (၄) ခုခန္႔၊ ၾကာစြယ္ လက္တစ္ဆပ္စာခန္႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဟင္းအႏွစ္အတြက္ကေတာ့ ဆီ (၁/၃) ခြက္ရယ္၊ စမုန္စပါးေစ့ရယ္၊ စီခြ်မ္ peppercorn မႈန္႔ (၂) ဇြန္းရယ္၊ ဖာလာေစ့ (၁) ေစ့ရယ္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ (၁) ေခ်ာင္းရယ္၊ ကရေဝး႐ြက္ရယ္၊ ဇာတိပၹဳိလ္သီး (၁) လံုးရယ္၊ လိေမၼာ္ခြံ (၁) လံုးစာရယ္၊ ဂ်င္းတက္ (၅) ဖတ္ရယ္၊ င႐ုပ္သီးေျခာက္ (၁/၄) ခြက္ရယ္ လိုအပ္ပါတယ္။

play

 

ဒါ့အျပင္ ဟင္းခပ္ပစၥည္းအျဖစ္ ပဲငပိအစပ္ အႏွစ္ (၂) ဇြန္းရယ္၊ ေဟာ့ေပါ့ေဆာ့စ္ အႏွစ္ (၂) ဇြန္းရယ္၊ ဂ်င္းတက္ (၆) စိတ္ရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၈) တက္ရယ္၊ ၾကက္သြန္နီ (အေသး) (၃) လံုးရယ္၊ အနီေရာင္ င႐ုပ္သီးမႈန္႔ (၁) ခြက္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၃) ပင္၊ ေဂၚဖီထုပ္ (၁/၄) ထုပ္ရယ္၊ ငါးဖယ္လံုး (၁၇) ေအာင္စခန္႔ရယ္၊ ဆန္ဝိုင္ (၂) ဇြန္းရယ္၊ သၾကား (၁) ဇြန္းရယ္၊ ဆားအနည္းငယ္ရယ္၊ နံနံပင္ႏုတ္ႏုတ္စင္း လက္တစ္ဆုပ္စာရယ္ လိုအပ္ပါေသးတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

play
 

အရင္ဆံုး ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ ပါဝင္ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ တ႐ုတ္နံနံ (၃) ပင္၊ မုန္လာဥနီ (၂) လံုး၊ အာလူး (၂) လံုး၊ ၾကြက္နား႐ြက္မႈိ (၂) ခြက္၊ မာလာေခါက္ဆြဲ (၃) ပင္ခန္႔၊ shiitake မႈိ (၄) ခုခန္႔၊ ၾကာစြယ္ လက္တစ္ဆပ္စာခန္႔တို႔ကို ေရေဆးေၾကာၿပီး တစ္ကိုက္စာအ႐ြယ္ အတံုးေလးေတြရေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးလိုက္ပါ။

ေရေႏြးတစ္အိုးကို ဆူပြက္သည္အထိ အရင္တည္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ အားလံုးကို ထည့္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ျပဳတ္ၿပီးသြားရင္ေတာ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ အားလံုးကို ေရစစ္ဇကာတစ္ခုထဲမွာ ေရစစ္ေပးလိုက္ပါ။

play

ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ဆီထည့္ အပူေပးလိုက္ၿပီး စမုန္စပါးေစ့ရယ္၊ စီခြ်မ္ peppercorn မႈန္႔ (၂) ဇြန္းရယ္၊ ဖာလာေစ့ (၁) ေစ့ရယ္၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္ (၁) ေခ်ာင္းရယ္၊ ကရေဝး႐ြက္ရယ္၊ ဇာတိပၹဳိလ္သီး (၁) လံုးရယ္၊ လိေမၼာ္ခြံ (၁) လံုးစာရယ္၊ ဂ်င္းတက္ (၅) ဖတ္ရယ္၊ င႐ုပ္သီးေျခာက္ (၁/၄) ခြက္ရယ္ကို ထည့္ၿပီး မိနစ္ (၂၀) ခန္႔ ဆီသတ္ေပးလိုက္ပါ။ မိနစ္ (၂၀) ျပည့္ရင္ေတာ့ သံေယာက္မတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲကို လွယ္ထားေပးလိုက္ပါ။

play

 

ခုနက ဒယ္အိုးထဲမွာပဲ ဆီပူေပးလိုက္ၿပီး ပဲငပိအစပ္ အႏွစ္ရယ္၊ ေဟာ့ေပါ့ေဆာ့စ္ရယ္၊ ဂ်င္းရယ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္ကို ထည့္ၿပီး ဆီသတ္ေပးလိုက္ပါ။ မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးရင္ ပါဝင္ပစၥည္းေတြ အနီေရာင္သမ္းလာပါလိမ့္မယ္။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ င႐ုပ္သီးမႈန္႔၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ ေဂၚဖီထုပ္တို႔ကို ထည့္ေပးလိုက္ပါ။

play

 

(၂) မိနစ္ခန္႔ၾကာေအာင္ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို သမေအာင္ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ငါးဖယ္လံုးေလးေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကိုပါ ထည့္ေပးလိုက္ပါဦး။ အေပၚကေန ဆန္ဝိုင္နဲ႔ သၾကားပါထည့္ၿပီး ေယာက္မနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။

play

 

ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုး ဒယ္အိုးထဲမွာ စံုသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ (၂) မိနစ္ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ အေပါ့အငန္ျမည္းၾကည့္ၿပီး လုိရင္ဆားခတ္ေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးထဲက မာလာ႐ွမ္းေကာ ပူပူစပ္စပ္ေလးကို ေဇာက္နက္တဲ့ ေျမပန္းကန္တစ္လံုးထဲ ေျပာင္းထည့္ၿပီး ထမင္းပူပူေလးတစ္လံုးနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။

Source: thewoksoflife

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD