ကမၻာေပၚက လူမ်ိဳးအသီးသီးမွာ ကိုယ္ပိုင္ယဥ္ေက်းမႈမ်ားစြာ ႐ွိပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ ကိုယ္ပိုင္အစားအေသာက္ ယဥ္ေက်းမႈေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ လူမ်ိဳးတစ္မ်ိဳးရဲ႕ ၾသဇာလႊမ္းမိုးမႈဆိုတာ မိမိတို႔ရဲ႕ယဥ္ေက်းမႈေတြကို တျခားႏိုင္ငံ ဘယ္ေလာက္မ်ားမ်ားက လိုက္နာလက္ခံ က်င့္သံုးၾကလဲ ဆိုတာနဲ႔လည္း သက္ဆိုင္ပါတယ္။ ဒီေန႔မွာေတာ့ ကမၻာကိုလႊမ္းမိုးထားႏိုင္တဲ့ ႏိုင္ငံအသီးသီးရဲ႕ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ ယဥ္ေက်းမႈေလးေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၆။ အိႏၵိယ

play
 

အိႏၵိယႏိုင္ငံသားေတြကေတာ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ကြ်မ္းက်င္စြာအသံုးျပဳၾကၿပီး အိႏၵိယအစားအစာေတြကလည္း အရသာေလးပင္မႈကို ဦးစားေပးပါတယ္။ အရသာ႐ွိတဲ့ ဟင္းတစ္မယ္ ရလာဖို႔အတြက္ဆိုရင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို အကန္႔အသတ္မ႐ွိ သံုးစြဲတတ္ၾကပါတယ္။

အိႏၵိယႏိုင္ငံသားေတြဟာ သက္သတ္လြတ္ဟင္းလ်ာေတြကို အရသာအေကာင္းဆံုးျဖစ္ေအာင္ ဖန္တီးစီမံတဲ့ေနရာမွာ ႏိုဗယ္ဆုေတာင္ ရထုိက္ပါတယ္။ အိႏၵိယမွာလည္း နယ္ေျမအလိုက္ ဟင္းခ်က္ပံုနဲ႔ အရသာကြဲျပားမႈေတြ အမ်ားႀကီးပါပဲ။ အာလူးပူတီ၊ တို႐ွည္၊ ဒန္ေပါက္နဲ႔ အိႏၵိယလက္ဖက္ရည္ခ်ိဳတို႔က ကမၻာမွာထင္႐ွားပါတယ္။

၇။ ဂရိ

play
 

ဂရိႏိုင္ငံမွာ ခရီးသြားၿပီး လွည့္ပတ္စားေသာက္တာက ဘဝမွာမေမ့ႏိုင္စရာ အေတြ႕အၾကံဳေတြကို ရယူလိုက္တာနဲ႔ အတူတူပါပဲ။ ပင္လယ္ျပာျပာ၊ ေ႐ွးေဟာင္းအေဆာက္အဦး အျဖဴေရာင္ႀကီးေတြ၊ သံလြင္သီးပင္ေတြ၊ အသားကင္ေတြ၊ ဂရိဒိန္ခဲေတြ၊ အေရာင္စံုလင္တဲ့ အ႐ြက္သုပ္ေတြကေတာ့ ဂရိကိုသြားရင္ ၾကံဳေတြ႕ရမဲ့ အရာေတြပါပဲ။ ဂရိအစားအစာေတြကို တမူထူးေစတဲ့ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္က ဘာလဲ။

နတ္ဘုရားေတြရဲ႕ လက္ေဆာင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ သံလြင္ဆီပါပဲ။ ဂရိႏိုင္ငံရဲ႕ သံလြင္ဆီဟာ ဂရိႏိုင္ငံကုိ ကမၻာကသိေစသလို ဂရိႏိုင္ငံရဲ႕ အေရာင္းရဆံုး ထုတ္ကုန္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဂရိႏိုင္ငံရဲ႕ လူသိအမ်ားဆံုး စားေသာက္ကုန္ေတြကေတာ့ သံလြင္ဆီ၊ ဟင္းႏုႏြယ္ဒိန္ခဲမုန္႔နဲ႔ ဂရိဆင္းဒဝစ္ခ်္တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၈။ ထိုင္း

play
 

ထိုင္းႏိုင္ငံကေတာ့ လမ္းေဘးအစားအစာေတြနဲ႔ ကမၻာလွည့္ခရီးသည္ေတြကို ဆြဲေဆာင္ၾကပါတယ္။ အစပ္အရသာနဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ပိုင္ပိုင္ႏိုင္ႏိုင္ အသံုးျပဳႏိုင္ၾကတဲ့ ထိုင္းႏိုင္ငံသားေတြဟာ သံစံုတီးဝိုင္းႀကီးတစ္ခုလိုပဲ အရသာမ်ိဳးစံုကို ကြ်မ္းက်င္ပိုင္ႏိုင္စြာ ကိုင္တြယ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ အခ်ိဳ၊ အစပ္၊ အခ်ဥ္၊ အငန္၊ ၾကြပ္ရြမႈ၊ အိစက္မႈ အစ႐ွိတဲ့ အရသာအားလံုးကို ထိုင္းအစားအစာေတြထဲမွာ ေပါင္းစည္းထားပါတယ္။

ထိုင္းအစားအစာေတြဟာ ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး အစားအစာေတြထဲမွာလည္း ပါဝင္တယ္လို႔ အဆို႐ွိၾကပါတယ္။ နာမည္ေက်ာ္ ထိုင္းအစားအစာေတြကေတာ့ တံုရမ္းဟင္းခ်ိဳ၊ စြန္တန္ဟင္းခ်ိဳ၊ ယိုးဒယားသေဘၤာသီးေထာင္း၊ ေကြ႕တီယိုေခါက္ဆြဲနဲ႔ ဖက္ထိုင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ၾကပါတယ္။

၉။ မကၠစီကို

play

တကယ္လို႔ ဘဝမွာ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳးတည္းကိုပဲ စားရေတာ့မယ္ဆိုရင္ မကၠစီကိုႏိုင္ငံကိုု သြားတာအေကာင္းဆံုးပါပဲ။ အေမရိကန္နဲ႔ နယ္နိမိတ္ခ်င္း ထိစပ္ေနတဲ့ ဒီႏိုင္ငံရဲ႕ အစားအစာေတြဟာ မ႐ိုးအီႏိုင္ေလာက္တဲ့ အရသာနဲ႔ ခံစားမႈကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ Enchiladas တို႔ Tacos တို႔လို အစားအစာေတြအျပင္ မကၠစီကန္ပန္႔ခ်္နဲ႔ ေကာ့ေတးလ္ေလးေတြကလည္း နာမည္ေက်ာ္ၾကားပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ မကၠစီကန္မွာ ဂရိစတိုင္လ္ အ႐ြက္သုပ္၊ အိႏၵိယအစားအစာေတြ၊ ထိုင္းအစားအစာေတြရဲ႕ ပူေလာင္မႈ အစ႐ွိတာေတြကို မကၠစီကန္႐ိုးရာအတိုင္း ျပန္လည္မြမ္းမံ ျပင္ဆင္ထားတာကိုလည္း ေတြ႕ျမင္ရမွာပါ။ ဒါ့အျပင္ မကၠစီကန္လူမ်ိဳးေတြဟာ ေထာပတ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲေစ့နဲ႔ ေခ်ာကလက္တို႔ကို လႈိင္လႈိင္သံုးထားတဲ့ ႐ိုးရာအစားအစာေတြကိုလည္း ဖန္တီးစီမံ ၾကပါေသးတယ္။

၁၀။ အေမရိကန္

play
 

အေမရိကန္ႏိုင္ငံရဲ႕ နာမည္အႀကီးဆံုး အစားအစာအမ်ားစုရဲ႕ ရင္းျမစ္ကိုလိုက္လိုက္ရင္ တျခားႏိုင္ငံက အစားအစာျဖစ္ေနတာ မ်ားပါတယ္။ ဥပမာ အေမရိကန္မွာ လူစားအမ်ားဆံုး ပီဇာဆိုရင္ အီတလီအစားအစာ၊ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ဆိုရင္ ဘယ္လ္ဂ်ီယံ အစားအစာ၊ ဟမ္ဘာဂါဆိုရင္ ဂ်ာမနီဆိုၿပီး ေလ့လာသိ႐ွိရပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာေတာ့ အဲဒီအစားအစာေတြကို အဆင့္ျမွင့္တင္ၿပီး ပိုမိုေကာင္းမြန္ေအာင္ ဖန္တီးစီမံလိုက္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အေမရိကန္႐ိုးရာ အစားအစာေတြျဖစ္တဲ့ ခံုးေကာင္စြတ္ျပဳတ္၊ ေက်ာက္ကပ္ပိုင္မုန္႔တို႔ကိုလည္း ခ်န္ထားလို႔ မရပါဘူး။ အေမရိကန္ရဲ႕ နာမည္အေက်ာ္ၾကားဆံုး အစားအေသာက္ ယဥ္ေက်းမႈကေတာ့ ခ်ိစ္ဘာဂါနဲ႔ ေခ်ာကလက္ကြတ္ကီးတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

Source: CNN

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video