AD
AD
AD

သင္ဟာ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ အ႐ူးအမူးစိတ္ဝင္စားတဲ့ foodie တစ္ေယာက္ ျဖစ္ပါသလား။ အစားအေသာက္တစ္ခု ေကာင္းတယ္လို႔ သတင္းၾကားရင္၊ စားေသာက္ဆိုင္ အသစ္အဆန္းတစ္ခုဖြင့္ရင္ ေ႐ွ႔ဆံုးက ေျပးစားတတ္သူတစ္ဦး ျဖစ္ပါသလား။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ဒီေဆာင္းပါးက သင့္အတြက္ပါပဲ။ ကမၻာတလႊားက foodie ေတြ သိပ္မသိေသးတဲ့ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္ေလးေတြအေၾကာင္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

၁။ ယူနန္ဘဲကင္

play
 

တ႐ုတ္ႏိုင္ငံနဲ႔ ျမန္မာႏိုင္ငံ နယ္နိမိတ္ခ်င္း ထိစပ္ရာေဒသျဖစ္တဲ့ ယူနန္ျပည္နယ္မွာ Yiliang ဆိုတဲ့ ေတာင္ေပၚၿမိဳ႕ေလး တစ္ၿမိဳ႕႐ွိပါတယ္။ အဲဒီၿမိဳ႕က ဘဲကင္ဟာ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံရဲ႕ နာမည္ေက်ာ္ ပီကင္းဘဲကင္ကို ရင္ေဘာင္တန္းယွဥ္ၿပိဳင္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္ အရသာေကာင္းမြန္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္နည္း (recipe) ဟာ ခ်င္မင္းဆက္ (၁၆၄၄-၁၉၁၂) ကတည္းက ေပၚေပါက္ခဲ့တာျဖစ္ၿပီး ပ်ားရည္နဲ႔ တျခားဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကိုသံုးၿပီး ျပဳလုပ္ဖန္တီးထားတာျဖစ္ပါတယ္။ ဘဲကင္ရာမွာေတာ့ ေဘးမွာ ထင္း႐ွဴးကိုင္းေလးေတြနဲ႔အတူ ေျမသားမီးဖိုထဲမွာ ထည့္ကင္ထားတဲ့အတြက္ တမူထူးတဲ့ အနံ႔၊ အရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။

ယေန႔ေခတ္မွာေတာ့ ယူနန္ဘဲျခံေပါင္း (၁၀၀၀) ခန္႔႐ွိၿပီး စားေသာက္ဆိုင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကလည္း ႐ိုးရာဓေလ့ကို ဆက္လက္ထိန္းသိမ္းၾကပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ နာမည္အႀကီးဆံုးကေတာ့ Xuecheng စားေတာ္ဆက္ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ မက္မြန္သီးအႏွစ္ကို ေရာၿပီးျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္ေလးနဲ႔ တို႔စားလိုက္ရင္ ယူနန္ဘဲကင္ရဲ႕ ႏူးညံ့တဲ့အသားနဲ႔ ထင္း႐ွဴးနံ႔ေလး ေမႊးေနတဲ့ အနံ႔၊ အရသာတို႔ကို အေကာင္းဆံုးေပၚလြင္ေစမွာပါ။

၂။ ဂ်ပန္ katsu ၾကက္သားဟင္း

play
 

ဂ်ပန္စတိုင္လ္ katsu ၾကက္သားဟင္းစစ္စစ္ကို စားခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ တိုက်ိဳၿမိဳ႕က Ginza ရပ္ကြက္မွာသာ သြား႐ွာလိုက္ပါ။ အဲဒီရပ္ကြက္မွာ လူသိပ္မသိေသးတဲ့ အရသာထူးျခားတဲ့ ဂ်ပန္အစားအစာ စတင္ေမြးဖြားခဲ့ရာ ေနရာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ပန္ katsu ၾကက္သားဟင္းေလး စတင္ျဖစ္ေပၚလာခဲ့တဲ့ ပံုျပင္ေလးလည္း ႐ွိပါတယ္။

၁၉၄၈ ခုႏွစ္မွာ ဂ်ပန္ႏိုင္ငံရဲ႕ နာမည္ႀကီးေဘ့စ္ေဘာ ကစားသမား တစ္ဦးျဖစ္တဲ့ Shigeru Chiba ဟာ စားေသာက္ဆိုင္ တစ္ဆိုင္ကိုသြားၿပီး ထမင္းျဖဴေပၚမွာ ၾကက္ေၾကာ္ကိုု ျပန္ခ်က္ထားတဲ့ဟင္း ပံုေပးဖို႔ မွာၾကားခဲ့ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ စမ္းသပ္တီထြင္မႈ ေနာက္ကို လိုက္ၿပီး အျခားစားသံုးသူေတြကလည္း သူ႔လိုမ်ိဳး ခ်က္ေပးဖို႔ လိုက္မွာခဲ့ၾကရာမွ ဂ်ပန္ katsu ၾကက္သားဟင္းေလး စတင္ေပၚေပါက္လာခဲ့တာပါ။

၃။ စပိန္ဒံေပါက္ထမင္း

play
 

စပိန္အစားအစာနဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ေတာ့ ဘာစီလိုနာၿမိဳ႕က နာမည္ေက်ာ္ La Boqueria ေစ်းနဲ႔ Tapas ဘာားေတြဟာ ကမၻာ တဝွမ္းလံုးက အစားအစာခ်စ္သူေတြအတြက္ေတာ့ အသည္းစြဲပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ လူသူသိပ္မသိေသးတဲ့ စပိန္အစားအေသာက္ တစ္မ်ိဳးဟာ ဗလင္စီယာၿမိဳ႕မွာ ႐ွိေနပါေသးတယ္။ အဲဒါကေတာ့ စပိန္ဒံေပါက္ထမင္းစတိုင္လ္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ paella ပါပဲ။ Paella ကို စပိန္လူမ်ိဳးေတြက အသားနဲ႔ ေရာစားၾကသလို ပင္လယ္စာနဲ႔လည္း ေရာစားၾကပါတယ္။

Paella နဲ႔ ပတ္သက္ရင္ေတာ့ ၁၉၂၈ ခုႏွစ္တည္းက ဖြင့္လွစ္ခဲ့တဲ့ La Parada de las Especias ဆိုတဲ့ မိသားစုဆိုင္ေလးက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ အဲဒီဆိုင္က ကံုကုမံနဲ႔ အေရာင္တင္မႈန္႔က paella ရဲ႔ အေရာင္နဲ႔ အနံ႔အရသာကို တမူထူးျခားေစပါတယ္။

၄။ ထိုင္းႏိုင္ငံရဲ႕ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ၿမိဳ႔ေတာ္

play
 

ထိုင္းႏိုင္ငံေတာင္ပိုင္းက ျပည္နယ္တစ္ခုျဖစ္တဲ့ Nakhon Si Thammarat ဟာေတာင္ ထိုင္းႏိုင္ငံရဲ႔ တရားမဝင္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ ၿမိဳ႔ေတာ္အျဖစ္ ထင္႐ွားပါတယ္။ အပူပိုင္းေဒသရဲ႕ေနေရာင္၊ စိမ္းစိုလွပတဲ့ ပန္းဥယ်ာဥ္ေတြ၊ သာယာလွပတဲ့ ကမ္္းေျခေတြက ကမၻာလွည့္ခရီးသည္ေတြကို ဆြဲေဆာင္သလို ထိုင္းႏိုင္ငံေတာင္ပိုင္းမွာ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ မ်ိဳးစံုကို အဓိကထုတ္လုပ္သူဆိုတဲ့ အခ်က္ကလည္း ျပည္တြင္း၊ ျပည္ပခရီးသြားေတြကို စိတ္လႈပ္႐ွားေစပါတယ္။

အားလံုးသိတဲ့အတိုင္းပဲ။ ထိုင္း႐ိုးရာအစားအစာေတြမွာ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြက အေရးပါတယ္ေလ။ ဒါေၾကာင့္ ဒီၿမိဳ႕ေလးကို ေရာက္ဖူးမယ္ဆိုရင္ စားေနက် ထိုင္းအစားအေသာက္ေတြေတာင္ တမူထူးကဲၿပီး အရသာနဲ႔ျပည့္စံုေနမွာ အမွန္ပါပဲ။

၅။ မေလး႐ွားမွာ rendang စားတဲ့ပြဲေတာ္

play

မေလး႐ွားဟင္းလ်ာေတြမွာ ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး လွ်ာေပၚက အရသာခံဖုေလးေတြကို လွ်ာရည္စိမ့္ေစႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိ႐ွိပါတယ္။ အဲဒီထဲမွာ အမဲသားဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ rendang ဟာ မေလး႐ွားႏိုင္ငံမွာ အေကာင္းဆံုးဟင္းလ်ာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္သလို မၾကာေသးမီက CNN Travel ရဲ႕ ကမၻာ့အေကာင္းဆံုး အစားအစာစာရင္းမွာ နံပါတ္တစ္ခ်ိတ္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။ အစပ္၊ အခ်ိဳ၊ အခ်ဥ္ အရသာတို႔ကို အခ်ိဳးက် ေပါင္းစပ္ထားသလို ေမႊးႀကိဳင္ၿပီး အရသာေလးတဲ့ ဟင္းလ်ာေလးက မေလး႐ွားႏိုင္ငံရဲ႕ ယဥ္ေက်းမႈေတြ ကူးလူးယွက္ႏြယ္ေနျခင္းကို ေဖာ္ျပေနပါတယ္။

အံ့ၾသဖို႔ေကာင္းတာ တစ္ခုက အေကာင္းဆံုး rendang ဟင္းလက္ရာကို ၿမိဳ႕ႀကီးျပႀကီးေတြေပၚက ဆိုင္ႀကီးေတြမွာ မေတြ႕ရဘဲ Perak ျပည္နယ္က Lush Kampungs ဆိုတဲ့ ႐ြာငယ္ေလးေတြမွာ ေတြ႕ရတာပါပဲ။ အဲဒီမေလး႐ွား အေနာက္ဘက္ေဒသေတြမွာေတာ့ rendang ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းဟာ တစ္ရပ္ကြက္လံုး ပူးေပါင္းေဆာင္႐ြက္တဲ့ ဓေလ့တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ဒယ္အိုးႀကီးေတြနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ၾကပါတယ္။ က်က္သြားတဲ့အခါမွာလည္း တစ္ရပ္ကြက္လံုး ဝိုင္းဝန္းစားေသာက္ၾကတာပါ။ ေပ်ာ္စရာေကာင္းသလို ခ်စ္ဖို႔လည္းေကာင္းတဲ့ ယဥ္ေက်းမႈဓေလ့ေလးပါ။

Source: theculturtrip

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD