AD
AD
AD

ဂ်ပန္အစားအစာလို႔ ေျပာလိုက္တာနဲ႔ ပထမဆံုးျမင္ေယာင္မိမွာက Sushi နဲ႔ Ramen ျဖစ္မယ္ထင္ပါတယ္။ ေရြးခ်ယ္စရာ စားေသာက္ဆုိင္ေတြ မ်ားျပားလြန္းတဲ့ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ႀကီးမွာ ဘယ္ ဆုိင္မွာ သြားေရာက္ စားေသာက္ရမယ္ဆိုၿပီး စဥ္းစားေနရတာကလည္း အခက္အခဲတစ္ခုပါပဲ။

ဒါနဲ႔ပဲ Ramen စားဖို႔ Junction City မွာရိွတဲ့ Ippudo ဆုိင္ကိုေရာက္ခဲ့တယ္။ ဂ်ပန္မွာဆုိင္ခြဲ ၈၀ ေက်ာ္ရွိၿပီး အျခားႏိုင္ငံေတြမွာပါ ဆုိင္ခြဲေတြဖြင့္ထားတယ္လို႔ သိရတယ္။

play

 

အရသာအက္ဒမင္တို႔က ရာမင္ (ramen) ေလးမ်ိဳးကို မွာစားလိုက္တယ္။ ရာမင္ေတြကို ပံုမွန္နဲ႔ စပယ္ရွယ္ဆုိၿပီး ခြဲထားတယ္။ ေစ်းကြာၿပီး ပါဝင္တဲ့ chashuu (ဝက္သားျပား) အေရအတြက္ကြာသြားတယ္။ အဲ့တာနဲ႔ပဲ စပယ္ရွယ္ရာမင္ ၄ မ်ိဳးကို ျမည္းစမ္းၾကည့္ခဲ့ပါတယ္။

ဝက္သားကအစ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးနီးပါးကို ျပည္ပကေန တင္သြင္းတာသြင္းတာျဖစ္ေတာ့ ေစ်းနည္းနည္းပိုႀကီးေပမဲ့ အရသာက အေတာ္ေကာင္းတယ္။

ေနာက္ၿပီးေခါက္ဆြဲေတြကို သူက အေပ်ာ့၊ ပံုမွန္၊ အမာ၊ အရမ္းမာဆိုၿပီးေတာ့ မာႏႈန္း ၄ မ်ိဳးခြဲထားတယ္။ ျမန္မာပါးစပ္နဲ႔ဆုိရင္ အေပ်ာ့စားၾကတယ္တဲ့။ ဒါေပမဲ့ ကၽြန္ေတာ္တို႔ကေတာ့ ေခါက္ဆြဲက Soup နဲ႔စိမ္ထားတာ အခ်ိန္ၾကာရင္ ပိုေပ်ာ့သြားမွာဆုိးလို႔ အမာကိုပဲ မွာၿပီးစားခဲ့တယ္။

play

 

ပထမဆံုးစားမိတာက Shiromaru .... သူက မူလစတိုင္ရာမင္ကို Ippudo ဆိုၿပီး ဂ်ပန္မွာ နာမည္ရေစခဲ့တဲ့ Trademark ေခါက္ဆြဲျဖစ္ပါတယ္။ ရိုးရွင္းတဲ့ Soup ရယ္ ေခါက္ဆြဲသားအျပင္ Topping အေနနဲ႔ Onsen Tamago လို႔ေခၚတဲ့ အပူခ်ိန္တစ္ခုအေပၚမွာထားၿပီး ျပဳတ္ထားတဲ့ ဂ်ပန္စတိုင္ ၾကက္ဥ၊ ႀကြက္နားရြက္မိႈ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ Negi လို႔ေခၚတဲ့ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ Nori လို႔ေခၚတဲ့ ေရညိွ ၊ Chashuu လို႔ေခၚတဲ့ ဝက္သားျပားေတြ ပါဝင္ပါတယ္။

အခ်ိန္ယူျပဳတ္ထားတဲ့ ဝက္ျပဳတ္ရည္ရဲ႕ ရိုးရွင္းတဲ့ အရသာက တစ္ဇြန္းေသာက္လိုက္တာနဲ႔တင္ လွ်ာဖ်ားထဲမွာ စိမ့္ၿပီးက်န္ခဲ့မွာျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာပါးစပ္နဲ႔ဆုိရင္ အရသာေပါ့တယ္ေျပာလို႔ရေပမဲ့ ေဘးနားမွာ ခ်ထားေပးတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္ဆီ၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ တို႔ကို လိုအပ္သလို ထည့္ၿပီး စားရင္ေတာ့ အရသာက ထင္သေလာက္ မေပါ့တာကို ေတြ႕ရမွာပါ။ ေျပာသြားတဲ့ Topping ေတြအျပင္ ေခါက္ဆြဲခ်ည္း သပ္သပ္မွာၿပီး စားလို႔႔ရပါတယ္။

play

 

ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ Karaka Men လို႔ေခၚပါတယ္။ အရည္ေသာက္ၾကည့္လိုက္ေတာ့ ပူစပ္စပ္နဲ႔ အနံ႔ကေမႊးေမႊးေလး။ ရန္ကုန္ဆုိင္ခြဲမွာေတာ့ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးရာမင္လို႔ သိရတယ္။ သူက ဝက္ျပဳတ္ရည္နဲ႔လိုက္ဖက္မယ့္ အရသာအတိုင္း အသားေတြကိုႀကိတ္ၿပီး Miso လို႔ေခၚတဲ့ ပဲပိစပ္ အစပ္ကို အေပၚကေန ထပ္မံအုပ္ထားေပးတာေၾကာင့္ အရသာက ေလးေလးပင္ပင္ စပ္စပ္ ရိွတာကို ေတြ႕ရမွာပါ။

Miso ထဲမွာလည္း တျခား Spice ေတြ Fragrant Oil ေတြ နဲ႔ေရာစပ္ထားတာေၾကာင့္ ပိုၿပီးအရသာရိွတာကို ေတြ႕ရမွာပါ။ ထူးျခားခ်က္တစ္ခုက သူ႕ရဲ႕ ေခါက္ဆြဲသားက တျခားေခါက္ဆြဲသားေတြနဲ႔ မတူပဲ Wavy noodle လို႔ေခၚတဲ့ အတြန္႕အတြန္႕ရိွတဲ့ ေခါက္ဆြဲသားကို သံုးထားတာပါ။

ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ့ Miso နဲ႔ ေရာႀကိတ္ထားတဲ့ Ground Meat ေတြနဲ႔ ကပ္တြဲကာ စားႏိုင္ဖို႔အတြက္လို႔ သိရပါတယ္။ စားရတာေတာ့ အရသာ အေတာ္ေကာင္းပါတယ္။ သင္ဟာ အစပ္သိပ္မစားႏိုင္တဲ့သူဆုိရင္ေတာ့ ေဘးနားမွာ ခ်ထားေပးတဲ့ Ocha လို႔ေခၚတဲ့ ဂ်ပန္ေရေႏြးၾကမ္းခြက္ေလးကို အသင့္ျပင္ထားဖုိ႔လိုပါလိမ့္မယ္။

play

 

Hakata Tantanmen ဆုိတာကေတာ့ ဝက္ရည္ကို ႏွမ္းအႏွစ္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ရာမင္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဟြာေက်ာင္းမႈန္႔တုိ႔ ထည့္ထားတဲ့အတြက္ အရသာကစပ္ဖ်ဥ္းဖ်ဥ္းေလးရွိၿပီး ျငဳပ္ဆီကိုပါထည့္ထားေတာ့ အရသာက ေလးပါတယ္။ Topping မွာလည္း ၾကံမဆိုင္နဲ႔ ဂ်ပန္ဟင္းခတ္ေတြထပ္ထည့္ထားပါတယ္။ ဒီရာမင္မွာေတာ့ ဝက္သားျပားကို မီးမႈတ္ထားတဲ့အတြက္ မအီဘူး။ ျမန္မာႀကိဳက္အရသာမ်ိဳးပါ။

play

 

အေပၚမွာ ေျပာသြားတာေတြက ဝက္စြပ္ျပဳတ္နဲ႔ပဲ လုပ္ထားတာေတြဆုိေတာ့ ေနာက္တစ္မ်ိဳးက ၾကက္စြပ္ျပဳတ္နဲ႔ ရာမင္ကို ျမည္းၾကည့္ပါဦးမယ္။ Chicken Shoyu လို႔ ေခၚတဲ့ ရာမင္က အျမင္နဲ႔တင္ တျခားရာမင္ေတြနဲ႔ သိသိသာသာကြဲျပားေနတယ္။

ၾကက္သားကိုပဲ ၾကက္ဆီထုတ္ၿပီး ျပန္ခ်က္ထားတာပါတဲ့။ စြပ္ျပဳတ္အေရာင္ေလးကလည္း ၾကည္ၿပီးလွတယ္။ အေပၚကေန topping ထည့္ထားတာေတြက ပဲငံျပာရည္စိမ္ထားတဲ့မွ်စ္၊ အသားျပား၊ ငါးဖယ္၊ ေရညႇိခ်ပ္ေလးနဲ႔ ထိုင္ဝမ္မုန္ညႇင္းစိမ္းေလးကို ထည့္ထားေပးတာပါ။ အစပ္မႀကိဳက္တဲ့လူေတြအတြက္ အခ်ိဳအရသာရာမင္ ျဖစ္ပါတယ္။

play

 

ရာမင္ေတြက တစ္ပြဲတစ္ပြဲကို အမ်ားႀကီးပဲ။ ဗိုက္ေတြလည္း ကားေနၿပီ ဆိုေပမဲ့ အစားမက္တဲ့ အရသာအက္ဒမင္ေတြက အခ်ိဳပြဲေတြေတာ့ ျမည္းခ်င္ေသးတယ္ေလ။ စိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းတဲ့ Tea Pudding ကို ျမည္းၾကည့္တဲ့အခါ ရင္ထဲေအးၿပီး လက္ဖက္ရည္အရသာေမႊးေမႊးဆိမ့္ဆိမ့္ကို ခံစားရတယ္။

ႏို႔ကိုလက္ဖက္ရည္ အက်ရည္ေလးနဲ႔ သကာရည္ေလးနဲ႔ ေရာၿပီး ပူတင္းလုပ္ထားၿပီး အိအိခ်ိဳခ်ိဳေလးဆိုေတာ့ အခ်ိဳပြဲဆုိတဲ့နာမည္နဲ႔ အရမ္းကို ပနံရေနေတာ့တာ။

play

 

Chicken Namban ကို ၾကည့္လိုက္ရင္ သာမာန္ၾကက္ေၾကာ္ေတြနဲ႔ မထူးဘူး။ အရသာကိုျမည္းေတာ့မွ ထူးျခားတာကိုသိတာ။ ဘာထူးသလဲဆုိေတာ့ ေသေသခ်ာခ်ာႏွပ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကို ေျပာင္းဖူးမႈန္႔နဲ႔ကပ္ၿပီး တစ္ႀကိမ္မက ေၾကာ္ထားတာ။ အေပၚယံက ၾကြပ္ရြၿပီး အထဲကအသားက အေတာ္ေလးစားေကာင္းပါတယ္။

play

 

ဆယ္လ္မြန္ ဆူ႐ွီပံုစံေလးနဲ႔ Aburi Salmon Roll ကိုလည္း စားလိုက္ေသးတယ္။ ဆူရွီထမင္းကို ဆယ္လ္မြန္ငါးအသားလႊာနဲ႔ လိပ္ထားတာ။ အေပၚကေန မရိုးနိစ္ကို ငါးဥေလးေတြနဲ႔ နယ္ၿပီး ဆမ္းထားေပးတယ္။ အဲ့တာေလးက အရသာက ငန္ဆိမ့္ဆိမ့္ေလး။

play

 

ကိုယ္ေတြ ပံုမွန္စားေနၾက ပဲစိမ္းေတာင့္ကို Grill Edamame ဆိုတဲ့ ပံုစံနဲ႔လည္း ရွိေသးတယ္။ သူကေတာ့ ေပါင္းထားတာမဟုတ္ဘဲ ဆီနည္းနည္းနဲ႔ လွိမ့္ထားတာပါ။ ျငဳပ္ေကာင္းနက္နဲ႔ ဆားကို ဆတူထည့္ၿပီး ႏွမ္းဆီေလးနဲ႔ လွိမ့္ထားေတာ့ ေစာနက စားထားသမွ် အီေနတာေလးေတြေတာင္ ေပ်ာက္သြားသလိုပဲ။ ေရေႏြးေလးမႈတ္ေသာက္ရင္း grill edamame ေလး စားရတာကိုလည္း ႀကိဳက္ၾကမွာပါ။ ဗိုက္အင့္လို႔ ရာမင္မစားႏိုင္ေတာ့ဘူးဆုိရင္ေတာင္ ဒါေလးကို ျမည္းခဲ့ေနာ္။

play

 

Ippudo ရဲ႕ အခ်ိဳပြဲေတြထဲမွာ ထူးျခားတာေလးတစ္ခုကေတာ့ အာလူးသုပ္ ျဖစ္လိမ့္မယ္ထင္တယ္။ အာလူးသုပ္ေတြက အီဆိမ့္ဆိမ့္နဲ႔ စားၿပီးရင္ ရင္ျပည့္ရင္ပူျဖစ္ခ်ိန္မွာ Ippudo ရဲ႕ အာလူးသုပ္ကေတာ့ စားရတာ ရင္ေအးသြားတာကိုး။

ႀကိတ္ေခ်ထားတဲ့အာလူးထဲမွာ ဂဏန္းေခ်ာင္း၊ သခြားသီးတုိ႔ကို ထည့္ထားတယ္။ ဂဏန္းေခ်ာင္းအဖတ္ေလးေတြပဲ ေရြးၿပီးေတာ့စားတာေတာင္ အရသာရွိေနတာ။ သခြားသီးပါေတာ့ ေအးၿပီးေမႊးပါတယ္။ အာလူးသုပ္မႀကိဳက္တဲ့ အက္ဒမင္ေတြေတာင္ လွ်ာလည္သြားရပါတယ္ဆို....။

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD
AD