Food & Recipe: မေလးရွားေရာက္တိုင္း မျဖစ္မေန ျမည္းစမ္းၾကည့္သင့္တဲ့ Laksa ေခါက္ဆြဲမ်ား

မေလးရွားႏိုင္ငံတဝွမ္းမွာ Laksa ေခါက္ဆြဲ ခ်က္ျပဳတ္ပံု နည္းလမ္းမ်ားစြာရွိၿပီး ခ်က္ျပဳတ္နည္းအလိုက္ အရသာနဲ႔ ပါဝင္ပစၥည္း ကြဲျပားၾကပါတယ္။

Laksa ဆိုတာ မေလးရွားေခါက္ဆြဲတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး မေလးရွားႏိုင္ငံေရာက္ရင္ မျဖစ္မေန ျမည္းစမ္းၾကည့္ဖို႔ ညႊန္းဆိုခံရတဲ့ အစားအေသာက္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ပံုမွန္အားျဖင့္ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္အရသာရွိတဲ့ ဟင္းရည္ထဲမွာ ထည့္သြင္းစားသံုးရၿပီး လတ္ဆတ္တဲ့ သား၊ ငါး၊ ပုစြန္ topping ေတြလည္း အုပ္ထားပါတယ္။

play

 

ဒါေပမယ့္ မေလးရွားႏိုင္ငံတဝွမ္းမွာ Laksa ေခါက္ဆြဲ ခ်က္ျပဳတ္ပံု နည္းလမ္းမ်ားစြာရွိၿပီး ခ်က္ျပဳတ္နည္းအလိုက္ အရသာနဲ႔ ပါဝင္ပစၥည္း ကြဲျပားၾကပါတယ္။ လူသိအမ်ားဆံုး Laksa ေခါက္ဆြဲေလးေတြကေတာ့...

၁။ Penang Asam Laksa

play
 

Penang Asam Laksa ဟာ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ အရသာရွိတဲ့ မေလးရွားေခါက္ဆြဲတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ မက္ကရယ္ငါးကုိ ေခါက္ဆြဲဟင္းရည္ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ဂ်င္းတက္နဲ႔ ငရုပ္သီးတို႔ကိုလည္း ဟင္းရည္ထဲမွာထည့္သြင္းၿပီး ထူးျခားတဲ့ အရသာကို ဖန္တီးၾကပါတယ္။ ဆန္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ဟင္းရည္ကို ေရာစပ္ျပဳလုပ္ထားၿပီး အေပၚကေန သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ပူစီနံရြက္၊ နာနတ္သီး၊ ပုဇြန္ငါးပိတို႔ကိုပါ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ မေလးရွားႏိုင္ငံ၊ ပီနန္ကြ်န္းဆြယ္မွာေတာ့ ဒီေခါက္ဆြဲေလးဟာ လူႀကိဳက္အမ်ားဆံုးပါပဲ။

၂။ Johor Laksa

play
 

Johor Laksa ကေတာ့ မေလးရွားေခါက္ဆြဲအမ်ိဳးအစားထဲမွာ ပါဝင္တယ္ဆိုေပမယ့္ ဆန္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲေနရာမွာ အီတလီေခါက္ဆြဲ (စပါဂတ္တီ) ကို အစားထိုးအသံုးခ်ထားပါတယ္။ က်န္တဲ႔ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ Penang asam laksa နဲ႔ အတူတူပါပဲ။ Johor Laksa ရဲ႕ဟင္းရည္ကိုေတာ့ အုန္းႏို႔၊ ငါး၊ ပုစြန္ေျခာက္နဲ႔ တျခားဟင္းခပ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။

သံပုရာသီးေလးတစ္စိတ္ေလာက္ ညွစ္ထည့္လိုက္ရင္ေတာ့ စားသံုးရန္အသင့္ ျဖစ္သြားပါၿပီ။ အီတလီေခါက္ဆြဲအရသာကို မေလးရွားဟင္းရည္ ခ်က္ျပဳတ္နည္းနဲ႔ ေပါင္းစပ္ထားေတာ့ ထူးျခားတဲ့ အရသာသစ္တစ္ခုကို ေပးစြမ္းႏုိင္ပါတယ္။

၃။ Curry Laksa

play
 

Curry mee လို႔လည္း လူသိမ်ားတဲ့ curry laksa ကိုေတာ့ အုန္းႏို႔ကို အေျခခံျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ထဲမွာ ဆန္ေခါက္ဆြဲ ဒါမွမဟုုတ္ ၾကက္ဥေခါက္ဆြဲ ဒါမွမဟုတ္ ႏွစ္မ်ိဳးေရာထည့္ၿပီး စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲအေပၚမွာေတာ့ တို႔ဟူးရယ္၊ ၾကက္သားရယ္၊ ပုစြန္ရယ္၊ ပဲပင္ေပါက္ရယ္နဲ႔ အုပ္ထားပါတယ္။ ဒီေခါက္ဆြဲေလးကိုေတာ့ မေလးရွားႏိုင္ငံ ေနရာအႏွံ႔အျပားမွာ ရရွိႏိုင္ၿပီး ကြာလမ္လန္ပူၿမိဳ႕မွာေတာ့ ဆိုင္တိုင္းလိုလိုမွာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။

၄။ Sarawak Laksa

play
 

နာမည္ေက်ာ္စားဖိုမွဴးတစ္ဦးျဖစ္တဲ့ Anthony Bourdain ကေတာ့ Sarawak Laksa ကို "နတ္ဘုရားေတြေပးသနားတဲ့ မနက္စာ" လို႔ တင္စားေခၚေဝၚထားပါတယ္။ Sarawak Laksa ေခါက္ဆြဲထဲမွာထည့္တဲ့ ဟင္းရည္ကို ငရုပ္သီး၊ အုန္းႏို႔၊ မန္က်ည္းသီးအခ်ဥ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္းတက္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္တို႔နဲ႔ ေရာစပ္ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။

ဆန္ၾကာဇံနဲ႔အတူ တြဲဖက္စားသံုးရၿပီး အေပၚက ၾကက္ဥေၾကာ္၊ ၾကက္ကင္၊ ပုစြန္တုပ္၊ နံနံပင္တို႔နဲ႔ အုပ္ထားပါတယ္။ တခ်ိဳ႕စားေသာက္ ဆိုင္ေတြမွာေတာ့ တို႔ဟူးနဲ႔ ပဲပင္ေပါက္ကုိပါ ထည့္သြင္းၾကပါတယ္။

Source: Theculturetrip

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား