ခရမ္းေရာင္ဟာ ေတာ္ဝင္ဆန္တဲ့ အေရာင္တစ္ေရာင္ျဖစ္ၿပီး ဂႏၱဝင္ပန္းခ်ီကားေတြနဲ႔ ေ႐ွးေဟာင္းအႏုလက္ရာေတြမွာ ခရမ္းေရာင္ကို ျမင့္မားတဲ့အဆင္တန္ဆာေတြမွာ ထည့္သြင္းအသံုးခ်ၾကပါတယ္။ ဥပမာ ေရာမအင္ပါယာႀကီးရဲ႕ စစ္တပ္မွာ ခရမ္းေရာင္ဝတ္႐ံု ျခံဳထားတဲ့သူက ျမင့္မားတဲ့ရာထူးရာခံ႐ွိတဲ့ စစ္သားတစ္ဦးလို႔ ယူဆႏိုင္ပါတယ္။

ဒါေပမဲ့ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ေတာ့ ခရမ္းေရာင္ကို အဲဒီေလာက္ ေနရာမေပးၾကပါဘူး။ မ်ားေသာအားျဖင့္ အသီးအ႐ြက္ေတြ ခရမ္းေရာင္သမ္းလာၿပီဆိုရင္ ပုပ္သိုးေနတယ္လို႔ ယူဆၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ခရမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြမွာ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးျပဳမႈေတြ ပါဝင္ေနပါေသးတယ္။

၁။ ခရမ္းသီး

play
 

ခရမ္းသီးဟာ ဗိုက္တာမင္ ဘီစစ္၊ ဗိုက္တာမင္စီ၊ ဗိုက္တာမင္ေကတို႔လို ဗိုက္တာမင္ေတြနဲ႔ မဂၢနီစီယမ္၊ ပုိတက္စီယမ္၊ သိုင္ယာမိုင္းတို႔လို အာဟာရဓာတ္ေတြလည္း ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ တစ္မ်ိဳးပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ ခရမ္းသီးစားျခင္းဟာ အသက္အႏၱရာယ္ကို ခ်ိန္းေျခာက္ႏိုင္တဲ့ ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ ဦးေႏွာက္အာ႐ံုေၾကာေရာဂါတို႔၊ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ကိုပါ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဝိတ္အမွန္အကန္ က်ခ်င္ေနသူေတြလည္း ခရမ္းသီးစားဖို႔ စဥ္းစားၾကည့္သင့္ပါတယ္။ ခရမ္းသီးစားေပးျခင္းက မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စ္ထေရာေတြကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အတြက္ ႏွလံုးရဲ႕လုပ္ေဆာင္မႈ၊ အစာေခ်ျခင္းတို႔ကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ဘလူးဘယ္ရီသီး

play

ဘလူးဘယ္ရီသီးဟာ ဘယ္ရီသီးႏြယ္ဝင္ေတြထဲမွာေတာ့ အရသာအေကာင္းဆံုးလို႔ေတာင္ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္း မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီအသီးေတြထဲမွာ မဂၢနိစ္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗိုက္တာမင္ေက၊ ဗိုက္တာမင္စီ၊ antioxidant တို႔ အထူးၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီသီးေတြကို "King of Antioxidant" လို႔လည္း လူသိမ်ားၿပီး ကင္ဆာနဲ႔ နာတာ႐ွည္ေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ free radical ေတြကို အထိေရာက္ဆံုး တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ဗီတြတ္မုန္လာဥ (beetroot)

play
 

ဗီတြတ္မုန္လာဥ (beetroot) ကေတာ့ သၾကားထုတ္လို႔ရတဲ့ အျမစ္ႏြယ္ဝင္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ဗိုက္တာမင္ဘီစစ္၊ ဗိုက္တာမင္ေအနဲ႔ ဗိုက္တာမင္စီတို႔ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ အံ့ၾသဖြယ္ ဒီဟင္းသီးဟင္း႐ြက္မွာ ကင္ဆာကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ေတြ ပါ႐ွိေနသလို ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္ျပင္ပေရာက္ေအာင္ စြမ္းေဆာင္ႏိုင္တဲ့ အရည္အေသြးေတြလည္း ႐ွိေနပါေသးတယ္။ ခရမ္းေရာင္ ဒီဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေလးထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္လည္း အထူးၾကြယ္ဝစြာ ပါ႐ွိပါတယ္။

၄။ ခရမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ

play
 

ခရမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီကေတာ့ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတို႔နဲ႔ မ်ိဳးႏြယ္တူျဖစ္ၿပီး အေရာင္ပဲ ကြဲျပားတာပါ။ သူတို႔ထဲမွာ ပံုမွန္ပန္းေဂၚဖီတစ္ခုမွာ ပါဝင္တဲ့ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြ အကုန္ပါ႐ွိပါတယ္။ အပင္ေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ anthocyanin ကေတာ့ ခရမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီထဲမွာ မ်ားျပားစြာပါဝင္ၿပီး ဗိုက္တာမင္ေက၊ ဗိုက္တာမင္စီနဲ႔ ဗိုက္တာမင္ဘီစစ္တို႔လည္း ၾကြယ္ဝပါေသးတယ္။

၅။ ခရမ္းေရာင္မုန္လာဥနီ

play
 

ခရမ္းေရာင္မုန္လာဥနီဟာလည္း anthocyanin ပမာဏျမင့္မားစြာ ပါဝင္တဲ့ မုန္လာဥနီတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကို ပ်က္ဆီးယိုယြင္းေစတဲ့ ျဖစ္ရပ္ေတြမွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ လုပ္ေဆာင္မႈေတြ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ခရမ္းေရာင္ မုန္လာဥနီမွာေတာ့ ဗိုက္တာမင္စီနဲ႔ ေအ ၾကြယ္ဝပါတယ္။

Source: Youngisthan

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video