Food & Travel: ဂ်ပန္ႏုိင္ငံမွ နမူနာျပ အစားအစာတုမ်ားအေၾကာင္း စိတ္ဝင္စားစရာ (၅) ခ်က္

ဂ်ပန္မွာ နမူနာျပ အစားအစာတုေတြ ျပဳလုပ္ျခင္းက အႏုပညာတစ္ရပ္လုိ႕ပင္ ဆုိႏုိင္ၿပီး ဒီလုပ္ငန္းက ဂ်ပန္ယန္းေငြ ဘီလီယံနဲ႕ခ်ီၿပီး ေစ်းကြက္႐ွိေနပါတယ္။

play


ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ စားေသာက္ဆုိင္ေတြရဲ႕ မ်က္ႏွာစာျမင္ကြင္းမွာ ျမင္ေတြ႕ရေလ့႐ွိတဲ့ နမူနာျပ အစားအစာတုေတြအေၾကာင္းက စိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းပါတယ္။ ဂ်ပန္မွာ နမူနာျပ အစားအစာတုေတြ ျပဳလုပ္ျခင္းက အႏုပညာတစ္ရပ္လုိ႕ပင္ ဆုိႏုိင္ၿပီး ဒီလုပ္ငန္းက ဂ်ပန္ယန္းေငြ ဘီလီယံနဲ႕ခ်ီၿပီး ေစ်းကြက္႐ွိေနပါတယ္။

play


၁၉၂၀ ျပည့္လြန္ႏွစ္မ်ားကတည္းက ဂ်ပန္မွာ စတင္ခဲ့တဲ့ အစားအစာတု ဖန္တီးတဲ့ လုပ္ငန္းဟာ အခုဆုိရင္ ႏွစ္ေပါင္း ၉၀ ေက်ာ္နီးပါး သက္တမ္း႐ွိခဲ့ၿပီလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဂ်ပန္ဘာသာစကားနဲ႕ နမူနာျပ အစားအစာကုိ ဆမ္ပု႐ု (sampuru) လုိ႕ ေခၚဆုိပါတယ္။ ဂ်ပန္ရဲ႕ အထင္ကရ ျပယုဂ္တစ္ခုျဖစ္တဲ့ ဆမ္ပု႐ုအေၾကာင္း စိတ္ဝင္စားစရာ (၅) ခ်က္ကုိ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

၁။ ပလတ္စတစ္နဲ႕ခ်ည္း ျပဳလုပ္ခဲ့ျခင္း မဟုတ္

play


နမူနာျပ အစားအစာတုေတြကုိ ပလပ္စတစ္နဲ႕ခ်ည္း ျပဳလုပ္ခဲ့တာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဆမ္ပု႐ုဖခင္ႀကီးလုိ႕ ညႊန္းဆုိၾကတဲ့ တာကီဇုိ အုိင္ဝါဆာကီက အစားအစာတုေတြကုိ ဖေယာင္းနဲ႕ ျပဳလုပ္ခဲ့တာပါ။

ဖေယာင္းကုိအေျခခံၿပီး ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သူ႕လက္ရာ အစားအစာတုေတြဟာ ပီျပင္လြန္းတာေၾကာင့္ ဇနီးသည္က အတုနဲ႕အစစ္ ခြဲျခားႏုိင္ျခင္း မ႐ွိခဲ့ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ ဖေယာင္းနဲ႕ျပဳလုပ္တဲ့ အစားအစာတုေတြက ေနေရာင္တုိက္႐ုိက္ထိေတြ႕တဲ့အခါ ပ်က္စီးႏုိင္တာေၾကာင့္ ပလပ္စတစ္အေျခခံ ကုန္ၾကမ္းနဲ႕ ျပဳလုပ္လာၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။

၂။ အစစ္ထက္ ကုန္က်စရိတ္ပုိႀကီး

play


အစားအစာတုဆုိေပမဲ့ တစ္ကယ္းတမ္းမွာ အစစ္ထက္ ကုန္က်စရိတ္ ၁၀ ဆ သုိ႕မဟုတ္ ၁၀ ဆထက္ပင္ ပုိမ်ားႏုိင္တယ္လို႕ ဆုိပါတယ္။ ဂ်ပန္က အစားအစာတုေတြ အမ်ားစုဟာ လက္နဲ႕ျပဳလုပ္ရတဲ့ လက္မႈအတတ္ပညာကုိ အေျခခံထားပါတယ္။ စားေသာက္ဆုိင္ေတြက ေပးပုိ႕လာတဲ့ အစားအစာအစစ္ရဲ႕ ဓာတ္ပုံ သုိ႕မဟုတ္ တစ္ကယ့္ အစားအစာအစစ္ကုိ ၾကည့္႐ႈၿပီး လက္မႈအတတ္ပညာနဲ႕ ဆမ္ပု႐ုေတြကုိ ဖန္တီးၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။

play


အစားအစာတု ဖန္တီးရာမွာ လတ္ဆတ္တဲ့ ငါးဟင္းပြဲက အခက္ခဲဆုံးျဖစ္တယ္လုိ႕ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ေျပာပါတယ္။ ငါးရဲ႕လတ္ဆတ္မႈကုိ ေပၚလြင္ေစၿပီး သဘာဝအတုိင္း ပုံစံေပၚေနေစဖုိ႕ ဖန္တီးရာမွာ ခက္ခဲလွၿပီး ၁၀ ရက္ကေန ႏွစ္ပတ္ၾကာ အခ်ိန္ယူရေလ့႐ွိတယ္လို႕ ဆုိပါတယ္။

၃။ အိမ္႐ွင္မေတြမ်ား

ဂ်ပန္မွာ နမူနာျပ အစားအစာတုေတြကုိ ဖန္တီးေနသူေတြမွာ အိမ္႐ွင္မေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္ပါတယ္။

play

 

၄။ အစားအစာအစစ္နဲ႕ အနံ႕ပါ အတူတူျဖစ္

အစားအစာတုေတြ ျပဳလုပ္ရာမွာ အစစ္အတုိင္း ပုံစံ၊ အေရာင္အဆင္း ဆင္တူေန႐ုံသာမက အနံ႕ပါတူေနေအာင္ အစစ္ကုိ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ရာမွာ အသုံးျပဳတဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကုိ ထည့္သြင္းအသုံးျပဳတာ ျဖစ္ပါတယ္။

play

 

၅။ ေစ်းကြက္ေကာင္းၿပီး စိတ္ဝင္စားမႈ ျမင့္တက္ေနဆဲ

ပလတ္စတစ္ အစားအစာတုေတြကုိ စားေသာက္ဆုိင္မွာ ျပထားၿပီးတဲ့အခါ တစ္ႀကိမ္မွာယူထားရင္ ပ်က္စီးသြားျခင္း မ႐ွိတာေၾကာင့္ ဒီလုပ္ငန္းကုိ ထိခိုက္ႏုိင္တယ္လုိ႕ ေတြးခ်င္စရာပါ။ ဒါေပမဲ့ ဂ်ပန္စားေသာက္ဆုိင္ေတြမွာ နမူနာျပ အစားအစာေတြကုိ မေျပာင္းလဲဘဲထားရင္ စားသုံးသူေတြက စိတ္ဝင္စားမႈ ေလ်ာ့နည္းသြားပါတယ္။

play


ဒါေၾကာင့္လည္း စားေသာက္ဆုိင္ေတြက နမူနာျပ အစားအစာေတြေရာ တစ္ကယ့္ဟင္းပြဲအစစ္ေတြကုိပါ အခ်ိန္ကာလအလုိက္ ေျပာင္းလဲေနၿပီး အစားအစာတု လုပ္ငန္းဟာလည္း ဆက္လက္ ေစ်းကြက္ေကာင္းေနဆဲလုိ႕ ဆုိပါတယ္။ ဂ်ပန္လူငယ္ေတြၾကားမွာလည္း အစားအစာတု ဖန္တီတဲ့ လက္မႈအတတ္ပညာကုိ စိတ္ဝင္စားသူေတြ အမ်ားအျပား႐ွိေနပါတယ္။

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား