ဝိတ်ကျချင်လို့ ကယ်လိုရီပါတာတွေ လျှော့စားမယ်ကြံရင် ကျန်းမာရေးနဲ့ ညီညွတ်ရဲ့လားဆိုတာ တစ်ချက်ပြန်စဉ်းစားပါ။ ပိန်သွားပေမဲ့ လူက ချူချာသွားမယ်၊ ကျန်းမာရေးထိခိုက်မယ်ဆိုရင်တော့ အလကားပဲနော်။ ကျန်းမာနေဖို့ကသာ ပထမဦးစားပေးဖြစ်သင့်တယ်။ ကယ်လိုရီနည်းအောင် လျှော့စားသူတွေအနေနဲ့တော့ ဒီအမှားတွေ လုပ်မိတတ်ကြတယ်။
၁။ ကန့်သတ်လွန်းတယ်
ဘာစားစား ကယ်လိုရီမပါတာတွေပဲစားမယ်လို့ မကြံလိုက်ပါနဲ့။ တချို့ဆိုရင် ဆီလုံးဝမစားကြဘူး။ ကျန်းမာရေးကိုအထောက်အကူပြုတဲ့ဆီကိုပါ မစားဘဲရှောင်ကြတယ်။
၂။ အမျှင်ဓာတ်မစားဘူး
ကယ်လိုရီနည်းအောင် လျှော့စားရင်းက သစ်သီးတွေကိုတောင် ကယ်လိုရီနည်းနိုင်သမျှနည်းတာ ရွေးစားမိတယ်။ အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့အသီးတွေကိုလည်း ရှောင်မိတယ်။ အမျှင်ဓာတ်ပါတာလေးတွေ စားပေးရင် အဆာခံပါတယ်။ ဒါကြောင့် အမျှင်ဓာတ်ကို ထည့်သွင်းစားသုံးပေးပါ။
၃။ အတိုင်းအတာမရှိဘူး
ကယ်လိုရီတွက်ပြီး စားမယ်ဆိုရင် အတိုင်းအတာ တိကျဖို့လိုတယ်။ ချင်တွယ်ဖို့ ခွက်လေးတွေ ရှိတာထားတော့ လက်မှန်းနဲ့ ပိုစားမိ၊ လျှော့စားမိတာမျိုး မဖြစ်တော့ဘူးလေ။
၄။ အဆီရှောင်တယ်
ဟုတ်ပါတယ်။ ဆီပါတဲ့ အစားအစာတွေ၊ ဆီတွေက လူကို ဝစေပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ ကျန်းမာရေးအတွက် ကောင်းကျိုးပေးတဲ့ဆီတွေကို မစားဘဲနေတာကတော့ မကောင်းဘူးနော်။
၅။ သွားရေစာမုန့်
အစားရှောင်တယ်၊ ဝိတ်ချတယ်ဆိုပြီး ကလေးဆီက သွားရေစာမုန့်လေးတွေလည်း ယူဝါးနေမိတယ်။ တစ်ခုတစ်လေစားရုံနဲ့ ဘာမှမဖြစ်ဘူးလို့မထင်နဲ့။ ကလေးတွေစားတဲ့ မုန့်တွေမှာ ကယ်လိုရီများများ ပါတတ်လို့ မစားမိတာ အကောင်းဆုံးပါပဲ။
Source : Eat This