သၾကားလံုးေတြ၊ ေခ်ာကလက္ေတြကို ပဲႀကီးေလွာ္လို တဂြ်မ္းဂြ်မ္းဝါးတတ္သူေတြအတြက္ေတာ႔ စိတ္မေကာင္းစရာ သတင္းတစ္ခုပါပဲ။ အဲဒါကေတာ႔ အခ်ိဳဓာတ္ကို အလြန္အကြ်ံ စားသံုးျခင္းဟာ ေဘာင္းဘီခါးဆိုဒ္ကုိ ဂဏန္းပိုႀကီးလာေစရံုသာမက ဦးေႏွာက္က်ဴမာဆဲလ္နဲ႔ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ပိုမိုပြားမ်ားေစႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။ ဒါကို ရွာေဖြေတြ႕ရွိခဲ႔တာကေတာ႔ ဘယ္လ္ဂ်ီယမ္ သုေတသီေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

play

 

ဘယ္လ္ဂ်ီယမ္သုေတသီေတြဟာ ကင္ဆာလ္ဆဲလ္ေတြနဲ႔ ပတ္သက္တဲ႔ ေဆးဘက္ဆိုင္ရာသုေတသနကို (၉) ႏွစ္ၾကာ ျပဳလုပ္ခဲ႔ၿပီး ဓာတ္ခြဲခန္းထဲမွာ တေစးဆဲလ္ေတြကို ေလ႔လာခဲ႔ၾကပါတယ္။ ဓာတ္ခြဲခန္းထဲမွာ သူတို႔ဟာ တေစးဆဲလ္ေတြရဲ႕ အခ်ဥ္ေဖာက္ျခင္း လုပ္ငန္းစဥ္ကို ေလ႔လာခဲ႔ရာက ဆဲလ္ကြဲပြားပုံေတြနဲ႔ ပ်ံ႕ပြားပံုေတြကို ေတြ႕ရွိခဲ႔ၾကပါတယ္။

 

ကင္ဆာဆဲလ္မဟုတ္တဲ႔ ဆဲလ္ေတြကေတာ႔ ဂလူးကို႔စ္ကို ခႏၶာကိုယ္စြမ္းအင္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲဖို႔အတြက္ ေအာက္ဆီဂ်င္ကို အသံုးခ်ၾကပါတယ္။ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကေတာ႔ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ႔ သၾကားကေန စြမ္းအင္ကို ရရွိတဲ႔အတြက္ (အဲဒီျဖစ္စဥ္ကို ေဆးပညာအေခၚ warburg effect လို႔ေခၚပါတယ္။)

play

 

အခ်ိဳဓာတ္ဟာ ကင္ဆာသမားေတြအတြက္ေတာ႔ အႏၱရာယ္မ်ားတာ ထင္ရွားပါတယ္။ ဘယ္လ္ဂ်ီယမ္ သုေတသနအရေတာ႔ သၾကားေတြဟာ ရွိၿပီးသား ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ႏိုးထေစႏိုင္ၿပီး ပိုမိုတိုးပြားလာေအာင္လည္း လႈံ႕ေဆာ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

တစ္နည္းအားျဖင္႔ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ အခ်ိဳဓာတ္ကို အလြန္အကြ်ံ ဝါးမ်ိဳမႈဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ဆက္တိုက္ပြားမ်ားမႈကို ျဖစ္ေစၿပီး ေနာက္ဆံုးမွာ အသက္အႏၱရာယ္ထိခိုက္မႈကို ပိုမိုလ်င္ျမန္စြာ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္" လို႔ သုေတသနအဖြဲ႕ေခါင္းေဆာင္ ပေရာ္ဖက္ဆာ Johan Thevelein က သတင္းစာရွင္းလင္းပြဲတစ္ခုမွာ ေျပာၾကားခဲ႔ပါတယ္။

play

 

တျခားေလ႔လာမႈေတြကေတာ႔ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြနဲ႔ အခ်ိဳဓာတ္ၾကားက ဆက္ႏြယ္မႈေတြကို ေလ႔လာၿပီး ကုထံုးေတြ ရွာေဖြဖို႔ ႀကိဳးစားခဲ႔ၾကပါတယ္။ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ဘာလို႔ ဒီလိုျပဳမူရတာလဲ ဆိုတာကို မသိႏိုင္ေသးေပမယ္႔ လက္ရွိရလဒ္ေတြအရေတာ႔ ကင္ဆာေဝဒနာရွင္ေတြ လိုက္နာသင္႔တဲ႔ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ စည္းမ်ဥ္းေတြကို ေဖာ္ထုတ္လာႏိုင္မွာပါ။ ဘာပဲေျပာေျပာ ဒါဟာ လက္ရွိအခ်ိန္မွာေတာ႔ အေကာင္းဆံုးရလဒ္တစ္ခုပါပဲ။

Source: Reader's Digest

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
Video