Health: အနီေရာင္ၾကက္သြန္နီမ်ားမ်ား စားေပးသင္႔တဲ႔ အေၾကာင္းရင္း

ၾကက္သြန္နီေတြဟာ လွီးရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အစိမ္းစားရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ကို မ်က္ရည္ေတာက္ေတာက္ ေတာက္ေတာက္ က်ေစႏိုင္တယ္ဆိုေပမယ္႔ ဒီေဆာင္းပါးကိုဖတ္မိရင္ေတာ႔ အဲဒီက်တဲ႔မ်က္ရည္ေတြဟာ ဝမ္းသာလို႔က်တဲ႔ မ်က္ရည္ေတြ ျဖစ္သြားႏိုင္ပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီေတြဟာ ပံုသ႑ာန္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အရြယ္အစား အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိၾကပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြဟာ လွီးရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အစိမ္းစားရင္ပဲျဖစ္ျဖစ္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ကို မ်က္ရည္ေတာက္ေတာက္ ေတာက္ေတာက္ က်ေစႏိုင္တယ္ဆိုေပမယ္႔ ဒီေဆာင္းပါးကိုဖတ္မိရင္ေတာ႔ အဲဒီက်တဲ႔မ်က္ရည္ေတြဟာ ဝမ္းသာလို႔က်တဲ႔ မ်က္ရည္ေတြ ျဖစ္သြားႏိုင္ပါတယ္။

play

 

ၾကက္သြန္နီအမ်ိဳးအစား အမ်ားႀကီးရွိတဲ႔ထဲကမွ အနီေရာင္ၾကက္သြန္နီဟာ ရင္သားကင္ဆာနဲ႔ အူမႀကီးကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာ အေကာင္းဆံုး အေထာက္အကူေပးႏိုင္တယ္လို႔ မၾကာေသးမီကမွ Food Research International ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ႔ ေလ႔လာမႈတစ္ခုရဲ႕အဆိုအရ သိရပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ၾကက္သြန္နီဟာ ကမၻာေပၚမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီညႊတ္ဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ တစ္ခုအပါအဝင္လည္း ျဖစ္ပါေသးတယ္။

ဂြယ္႔လ္ဖ္ (Guelph) တကၠသိုလ္က သုေတသီေတြဟာ ၾကက္ဥနီအမ်ိဳးအစား (၅) မ်ိဳးမွာပါဝင္တဲ႔ ကြာစီတင္ (quercetin) ဆိုတဲ႔ antioxidant တစ္မ်ိဳးကိုထုတ္ယူၿပီး အူမႀကီးကင္ဆာဆဲလ္ေတြနဲ႔ တိုက္ရိုက္ထိေတြ႕ေစခဲ႔႔ပါတယ္။ အဲဒီမွာမွ အနီေရာင္ၾကက္သြန္နီဟာ တျခားအမ်ိဳးအစားေတြထက္ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ပိုေသေစႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ႔ရပါတယ္။

play

 

ျဖစ္ႏိုင္ေျခရွိတာ တစ္ခုကေတာ႔ အနီေရာင္ၾကက္သြန္နီေတြမွာ ပါဝင္တဲ႔ အနီရင္႔ေရာင္ ေရာင္ျခယ္က အဲဒီၾကက္သြန္နီထဲမွာ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ (anthocyanin) လို႔ေခၚတဲ႔ ကြာစီတင္ (quercetin) ရဲ႕ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈကို ျမွင္႔တင္ေပးႏိုင္တဲ႔ ေရာင္ျခယ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေနလို႔ပါပဲ။ အဲဒီအခ်က္ေတြေၾကာင္႔ အနီေရာင္ၾကက္သြန္နီေတြဟာ ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ရာမွာ အထူးအသံုးဝင္ ေနတာ ျဖစ္ပါတယ္။

သုေတသီစာေရးဆရာတစ္ဦးျဖစ္တဲ႔ မူရာရန္ကေတာ႔ "အန္သိုဆိုင္ယာနင္ေတြဟာ အသီးအႏွံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ အေရာင္ရရွိေအာင္ အေထာက္အကူျပဳႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ၾကက္သြန္နီေတြထဲမွာမွ အေရာင္အရင္႔ဆံုးျဖစ္တဲ႔ အနီေရာင္ၾကက္သြန္နီေတြမွာ ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ႏိုင္စြမ္း အျမင္႔ဆံုးပါေနတာပဲ ျဖစ္ပါတယ္" လို႔ဆိုထားပါတယ္။

 

မူရာရန္ရဲ႕ အဆိုအရေတာ႔ "ၾကက္သြန္နီေတြဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏိုင္တဲ႔လမ္းေၾကာင္းကို သြားဖို႔ တိုက္တြန္း အားေပးပါတယ္။ သူတို႔က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြအတြက္ ေနလို႔ အဆင္မေျပတဲ႔ ပတ္ဝန္းက်င္တစ္ခုကို ဖန္တီးေပးၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြၾကား ဆက္သြယ္မႈကိုလည္း အေႏွာင္႔အယွက္ျဖစ္ေစတဲ႔အတြက္ ကင္ဆာဆဲလ္ပြားမ်ားမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္တာပါ" လို႔လည္း ဆိုထားပါေသးတယ္။

play

 

ဒါေပမယ္႔ ဒါဟာ တျခားၾကက္သြန္နီေတြမွာလည္း အလားတူ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြ ရွိမေနဘူးလို႔ မဆိုလိုပါဘူး။ ၾကက္သြန္နီ မ်ိဳးစိတ္တိုင္းက ဒီလိုအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ေပးစြမ္းႏိုင္ၿပီး အာနိသင္ထိေရာက္မႈပိုင္းမွာပဲ ကြာသြားတာပါ။ ၾကက္သြန္နီတိုင္းမွာ အန္သိုဆိုင္ယာနင္နဲ႔ ကြာစီတင္တုိ႔လို antioxidant ေတြ ပါဝင္တဲ႔အတြက္ ကင္ဆာကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တာေတာ႔ အမွန္ပါပဲ။ ဒါေပမယ္႔ အနီေရာင္ၾကက္သြန္နီေတြကေတာ႔ အန္သိုဆိုင္ယာနင္ ပါဝင္မႈအမ်ားဆံုးျဖစ္သလို ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ႏိုင္စြမ္းလည္း အျမင္႔မားဆံုး ျဖစ္ပါတယ္။

သိပၸံပညာရွင္ေတြကေတာ႔ အနီေရာင္ၾကက္သြန္နီေတြရဲ႕ လူသားက်န္းမာေရးအေပၚ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈေတြကို ဆက္လက္ရွာေဖြဖို႔ ႀကိဳးပမ္းေနဆဲပါ။ ဘာပဲေျပာေျပာ အိမ္အတြက္ ၾကက္သြန္နီ ဝယ္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ တျခားအေရာင္ေတြအစား အနီေရာင္ပိုသမ္းတဲ႔ အခြံပါတဲ႔ ၾကက္သြန္နီေတြကို ဦးစားေပး ေရြးခ်ယ္ဝယ္ယူသင္႔ပါတယ္။

Source: Reader's Digest

Postby

 

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။

ေနာက္ဆံုးရ သတင္းမ်ား