AD
AD
AD

ကယ္လီဖိုးနီးယားမွ တကၠသိုလ္ေက်ာင္းသားေက်ာင္းသူမ်ား၏ ေလ့လာမႈမ်ားအရဆိုရင္ ပရိုတင္းဓာတ္(အသားဓာတ္) လြန္ကဲစြာ စားသံုးျခင္းဟာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္လာႏိုင္ေခ်ကို ျမင့္တက္လာႏိုင္တယ္လို႕ သိရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ သက္လတ္ပိုင္း အရြယ္ေတြမွာ ဆိုရင္ ပိုျပီးေတာ့ စိုးရိမ္ဖြယ္ရာေကာင္းတယ္လို႕ သူတိုရဲ႕ေလ့လာမႈမ်ားအျပီး အစီရင္ခံမွာ ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ဒီဆိုးက်ိဳးဟာ သက္ၾကီးပိုင္းအရြယ္ေတြကို ထိခိုက္ႏိုင္မႈမရွိႏိုင္ဘူးလို႕ ဆိုပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ၾသစေၾတးလ်ႏိုင္ငံ ဆစ္ဒနီတကၠသိုလ္မွ ေက်ာင္းသားေက်ာင္းသူမ်ားကလည္း ပရိုတင္းဓာတ္ နဲ႕ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္တို႕ အေၾကာင္းကို ၾကြက္မ်ားႏွင့္ သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့ျပီးေတာ့ ပရိုတင္းဓာတ္နည္းပါးျခင္း နဲ႕ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ ျမင့္မားျခင္းက အကိ်ဳးေက်းဇူးမ်ားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္လို႕ သိရပါေသးတယ္။

play

 

ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသိုလ္မွ ျပဳလုပ္ေလ့လာခဲ့တဲ့ အေမရိကန္မွာ လူေပါင္း ၆၈၀၀ ေက်ာ္ကို သုေတသနျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ စစ္တမ္းတစ္ခုမွာဆိုရင္ေတာ့ အသက္ ၅၀ႏွင့္အထက္ လူေတြဟာ တစ္ေန႕ကို ပရိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ေလးၾကိမ္ထက္မနည္း စားသံုးေၾကာင္း သိရွိခဲ့ရျပီး တစ္ေန႕ကို ႏွစ္ၾကိမ္မွ်သာ စားသံုးသူေတြထက္ပိုျပီးေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်နဲ႕ ေသဆံုးႏိုင္ေခ် ျမင့္မားေနေၾကာင္း ေလ့လာေတြရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္လည္း အသက္ ၆၅ ႏွစ္ႏွင့္အထက္ လူၾကီးေတြမွာဆိုရင္ေတာ့ ပရိုတင္းၾကြယ္၀စြာ စားသံုးမႈဟာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ၆၀ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရျပီး ကင္ဆာေၾကာင့္ ေသဆံုးမႈကို ၂၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း စစ္တမ္းမွာ ေဖာ္ျပခဲ့ပါတယ္။

play

 

ဆစ္ဒနီတကၠသိုလ္က ၾကြက္ေတြကို ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ စစ္တမ္းမွာေတာ့ ပရိုတင္းဓာတ္ၾကြယ္၀မႈ နဲ႕ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ နိမ့္ပါးျခင္းဟာ  အစာစားခ်င္စိတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစျပီးေတာ့ ခႏၶာကိုယ္အ၀လြန္မႈကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ရေပမယ့္ cardiometabolic ေၾကာင့္ ေစာစီးစြာ ေသဆံုးႏိုင္ေခ်ရွိတယ္လို႕ ထုတ္ျပန္ခဲ့ပါတယ္။ ဒီ သုေတသနမွာဆိုရင္ ဆိုးက်ိဳးေကာင္းက်ိဳး ႏွစ္ခု ေရာယွက္ေနျပီးေတာ့ ပရိုတင္းနည္းပါးျခင္းေၾကာင့္လည္း သက္တမ္းတိုေတာင္းမႈကို ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သူတို႕ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ ဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ ၾကြက္ေတြမွာဆိုရင္ သက္တမ္းရွည္ၾကာစြာ ေနထိုင္ႏိုင္ျပီးေတာ့ ပရိုတင္းနည္းပါးမႈ၊ အစာကို ေလာဘတၾကီးစားသံုးမႈေၾကာင့္ အ၀လြန္လာမႈရွိတဲ့ ၾကြက္ေတြအတြက္ေတာ့ အႏၱရာယ္ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေလ့လာမႈကို ဦးေဆာင္ခဲ့တဲ့ ပါေမာကၡ Simpson က " ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ကယ္လိုရီေတြဟာ ဘာေတြကို စားသံုးမႈေၾကာင့္ ရရွိလာလဲဆိုတာကို ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေလ့လာဖို႕ လိုအပ္ေနပါတယ္။ ဒီ သုေတသနမွာဆိုရင္ ဘယ္လိုအစားအေသာက္ေတြကို စားသံုးျခင္းက ကၽြန္ေတာ္တို႕အေပၚ ၾကီးစြာေသာ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈ ရွိႏိုင္လဲဆိုတာကို ေလ့လာခဲ့တာျဖစ္ျပီးေတာ့ အ၀လြန္မႈ၊ ႏွလံုးက်န္းမာေရး နဲ႕ metabolic နဲ႕ ပတ္သက္ျပီးေတာ့လည္း အက်ံဳး၀င္ပါတယ္" လို႕ သူတို႕ သုေတသနအေၾကာင္းကို ရွင္းျပခဲ့ပါေသးတယ္။

play

ကယ္လီဖိုးနီးယားေတာင္ပိုင္းမွ တကၠသိုလ္တစ္ခုရဲ႕ ပါေမာကၡျဖစ္သူ Longo ကေတာ့ " ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ေတြ၊ ၾကြက္နဲ႕ လူသားေတြကို ကၽြန္ေတာ္တို႕ ေလ့လာခဲ့ျပီးပါျပီ။ ဒီေလ့လာမႈေတြအျပီးမွာဆိုရင္ ပရိုတင္းဓာတ္ လြန္ကဲစြာ စားသံုးေနျခင္းဟာ ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးျခင္းလိုပဲ က်န္းမာေရးကို လြန္မင္းစြာ ထိခိုက္ႏိုင္တယ္လို႕ ေလ့လာေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ သက္လတ္ပိုင္းအရြယ္ေတြဆိုရင္ ပိုျပီးေတာ့ ဆိုးရြားေစပါတယ္" လို႕ ေျပာခဲ့ပါတယ္။

play

 

သုေတသနျဖစ္စဥ္ (၂) ခုစလံုးမွာဆိုရင္ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြဟာ အမ်ားစုတူညီမႈရွိခဲ့ျပီးေတာ့ သက္ရွိေတြရဲ႕ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္၊ စားေသာက္မႈပံုစံေတြကို အဓိကထား ေလ့လာခဲ့တာျဖစ္ျပီး ခိုင္မာတိက်တဲ့ သက္ေသေတြကိုလည္း ရရွိခဲ့ေၾကာင္း သိရပါတယ္။

Source : Medicalnewstoday

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD