AD
AD
AD

ကမၻာေပၚမွာ ကင္ဆာေရာဂါဟာ လူေသမႈႏႈန္းအမ်ားဆံုး ေရာဂါတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေနဆဲပါပဲ။ ကမၻာေပၚမွာ ကင္ဆာအမ်ိဳးအစား အမ်ားအျပား႐ွိသလို ကုသေပ်ာက္ကင္းဖို႔ဆိုတာလည္း ခက္ခဲေနဆဲပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ ေန႔စဥ္အျပဳအမူေတြထဲက ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အျပဳအမူေလးေတြကို သိထားတာက မမွားပါဘူး။

၁။ အခ်ိဳအစားမ်ားျခင္း

play
 

အခ်ိဳအစားမ်ားျခင္းက က်န္းမာေရးအတြက္ အဆင္မေျပပါဘူး။ အခ်ိဳအစားမ်ားျခင္းက အဝလြန္ေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါတို႔နဲ႔  ဆက္ႏြယ္ေနႏိုင္တယ္ဆိုတာကို လူအမ်ားစုက သိထားၾကၿပီး ျဖစ္မွာပါ။ တက္ဆက္တကၠသိုလ္က သုေတသန တစ္ခုအရဆိုရင္ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ထဲမွာ အခ်ိဳဓာတ္ပါဝင္မႈႏႈန္း ျမင့္မားျခင္းက ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္တဲ့။

ဓာတ္ခြဲခန္းထဲမွာ ၾကြက္ေတြနဲ႔စမ္းသပ္ခဲ့ၾကၿပီး အခ်ိဳအစားမ်ားတဲ့ ၾကြက္ေတြဟာ ရင္သားကင္ဆာ အျဖစ္မ်ားတာကို ေတြ႕႐ွိခဲ့ၾကပါတယ္။ သုေတသနရလဒ္အျဖစ္ အမ်ိဳးသမီး အခ်ိဳဓာတ္ အစားမ်ားရင္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ပိုမ်ားတယ္လို႔ အေျဖထုတ္ခဲ့ၾကပါတယ္။

၂။ ပူေလာင္တဲ့ေသာက္စရာေတြကို ေသာက္သံုးျခင္း

play
 

မနက္မိုးလင္းရင္ ေကာ္ဖီပူပူေလး ေသာက္လိုက္ရမွ ေနသာထိုင္သာ႐ွိသူလား။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ ေနာက္တစ္ခါ ျပန္ေတြးလိုက္ပါဦး။ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ကင္ဆာဂ်ာနယ္ထဲမွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ သုေတသနတစ္ခုအရ ပူေလာင္တဲ့ ေသာက္စရာေတြမွာ ေတြ႕ရတဲ့အပူခ်ိန္ဟာ အစာျပြန္ကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခနဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနပါတယ္တဲ့။

သီအိုရီအရေတာ့ အပူခ်ိန္ျမင့္မားျခင္းဟာ အစာျပြန္ထဲမွာ အပူေလာင္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ရာကေန ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဆဲလ္နဲ႔ ေဟာ္မုန္းေျပာင္းလဲျခင္းေတြကိုပါ ျဖစ္ေစႏိုင္တာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ပူေလာင္တဲ့ေသာက္စရာေတြကို ခ်က္ခ်င္းမေသာက္ဘဲ အေအးခံၿပီးမွ ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါတယ္။

၃။ တာ႐ွည္ခံအသားေတြကို စားျခင္း

play
 

တာ႐ွည္ခံေအာင္လို႔ ေနလွန္းထားတဲ့၊ ဆားသိပ္ထားတဲ့၊ ၾကပ္တင္ထားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အႏၱရာယ္႐ွိေနႏိုင္ပါတယ္။ အျပည္ျပည္ဆိုင္ရာ ကင္ဆာသုေတသန အဖြဲ႕ကေတာ့ တာ႐ွည္ခံအသားေတြ (Processed meat) ေတြဟာ အူမကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုထားပါတယ္။

သူတို႔ရဲ႕အဆိုအရ တာ႐ွည္ခံအသား (၁/၄) ေပါင္ခန္႔စားမယ္ဆိုရင္ အူမကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို (၁၈) ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါတယ္တဲ့။ ဒါေၾကာင့္ တာ႐ွည္ခံအသားေတြကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေ႐ွာင္႐ွားသင့္ၿပီး စားမယ္ဆိုရင္လည္း ပမာဏနည္းနည္းပဲ ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။

၄။ အရက္အမ်ားႀကီးေသာက္ျခင္း

play
 

တကယ္ေတာ့ အရက္ကို အတိုင္းအထြာနဲ႔ ခ်င့္ခ်ိန္ေသာက္သံုးတတ္မယ္ဆိုရင္ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ကိုယ့္အ႐ွိန္ကိုယ္ မထိန္းႏိုင္ဘဲ ပမာဏာအမ်ားႀကီး ေသာက္သံုးမိၿပီဆိုရင္ေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါနဲ႔ တျခားေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

အေမရိကန္ အမ်ိဳးသားကင္ဆာသိပၸံရဲ႕ အဆိုအရဆိုရင္ အရက္ေသာက္သံုးျခင္းက ရင္သားကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာတို႔နဲ႔ ဆက္ႏြယ္ေနႏိုင္ပါတယ္။ အရက္က အစာျပြန္ထဲကို ဆင္းသြားခ်ိန္မွာ acetaldehyde ဆိုတဲ့ ဓာတုအဆိပ္တစ္မ်ိဳးကို ထြက္လာေစႏိုင္ၿပီး အဲဒီအဆိပ္က ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္လာေစႏိုင္ပါတယ္။

၅။ ညဘက္အလုပ္လုပ္ျခင္း

play
 

ဒီေခါင္းစဥ္နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ ပိုၿပီးအေသးစိတ္က်တဲ့ သုေတသနေတြကို လုပ္ရဦးမယ္ဆိုေပမဲ့ ညဘက္အလုပ္လုပ္ျခင္း (ဇီဝနာရီ ပ်က္ယြင္းျခင္း) ဟာ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္လာေစႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသနအခ်ိဳ႕က ဆိုထားပါတယ္။ ညဘက္အလုပ္လုပ္ရင္ ဇီဝနာရီ အလုပ္လုပ္ေဆာင္မႈေတြ မူမမွန္ျဖစ္ေစႏိုင္သလို ကိုယ္ခံအားေလ်ာ့နည္းျခင္းနဲ႔ ေရာင္ရမ္းျခင္းတို႔ကိုလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ ညဆိုင္းအလုပ္သမားေတြက ကဖင္းေသာက္သံုးမႈ ျမင့္မားတဲ့အတြက္ ညအိပ္မရတဲ့ေရာဂါနဲ႔ ကဖင္းဓာတ္လြန္ကဲျခင္း ေတြလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

Source: Reader's Digest

ဤအေႀကာင္းအရာကို သင္ဘယ္လိုထင္ပါသလဲ။
AD

AD