• Food & Recipe
    ရှမ်းခေါက်ဆွဲကို ကိုယ်တိုင်လုပ်စားကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

ရှမ်းခေါက်ဆွဲဟာ ရှမ်းရိုးရာအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ရန်ကုန်၊ မန္တလေးနဲ့ ရှမ်းပြည်နယ်မြို့တွေနဲ့ အခြားမြို့ကြီးတွေမှာ မနက်စာအဖြစ် နှစ်ခြိုက်စွာ စားသုံးကြပါတယ်။ လက်ဖက်ရည်ဆိုင်တွေမှာ မုန့်ပဲသရေစာတစ်မျိုးအဖြစ် ထားကြတဲ့ အစားအစာတစ်မျိုးလည်းဖြစ်ပါတယ်။ ရှမ်းခေါက်ဆွဲကို အလွယ်တကူဝယ်စားလို့ရတာမှန်ပေမယ့် ကိုယ်တိုင်လုပ်စားမယ်ဆိုရင် အကုန်အကျပိုမိုသက်သာနိုင်သလို များများစားစားလည်း စားနိုင်တာပေါ့။

Shan-noodles-5.jpg 

ရှမ်းခေါက်ဆွဲချက်ပုံချက်နည်းကတော့ အမျိုးမျိုးရှိပါတယ်။ ရှမ်းခေါက်ဆွဲပေါ်မှာမှ တို့ဖူးကို အရည်ဖြစ်အောင်ကျိုပြီး လောင်းထည့်ထားတဲ့ တို့ဟူးနွေး၊ ရှမ်းခေါက်ဆွဲပေါ်မှာမှ စွတ်ပြုတ်ရည်လောင်းပြီး အမဲသားလုံး၊ ဝက်သားလုံး စတာတွေနဲ့ တွဲဖက်စားသုံးနိုင်တဲ့ မူဆယ်စတိုင်လ်ရှမ်းခေါက်ဆွဲ စသဖြင့် မူကွဲတွေကတော့များစွာရှိပါတယ်။ ယခုဖော်ပြသွားမှာကတော့ ပုံမှန်ရှမ်းခေါက်ဆွဲသုပ်ဖြစ်ပါတယ်။ အရည်ဖျော်ကိုမှ နှစ်သက်ပါတယ်ဆိုသူတွေကတော့ ဒီနည်းလမ်းအတိုင်း ပြုလုပ်ပြီးမှ ကြက်စွပ်ပြုတ်ရည် အပေါ်ကလောင်းပြီး စားသုံးနိုင်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

 

လူ (၄) ယောက်စာ ရှမ်းခေါက်ဆွဲချက်ပြုတ်ဖို့အတွက် လိုအပ်တဲ့ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကတော့... ကြက်သား (သို့) ဝက်သား (နုတ်နုတ်စင်းပြီး) (၁) ပေါင်၊ ရှမ်းခေါက်ဆွဲခြောက် (ဆန်ခေါက်ဆွဲခြောက်) (၈) အောင်စ၊ ကြက်သွန်နီ (၂) လုံး (လှီးဖြတ်ထားပြီး)၊ ကြက်သွန်မြိတ် (၆) ပင်၊ တစ်လက်မအရွယ် ဂျင်း (ချင်းစိမ်း) တက် တစ်တောင့်၊ ခရမ်းချဉ်သီး (၈) လုံး၊ ပဲငံပြာရည် (၃) ဇွန်း၊ သကြား (၂) ဇွန်း၊ ငရုပ်သီးမှုန့် (၂) ဇွန်း၊ မြေပဲထောင်းထားပြီးသား (၈) ဇွန်း၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီ (၆) ဇွန်း တို့ပဲဖြစ်ပါတယ်။

စတင်ပြုလုပ်တော့မယ်ဆိုရင် အရင်ဆုံး ဆန်ခေါက်ဆွဲခြောက်ကို ရေအေး (၁) ဇလုံထဲမှာထည့်စိမ်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် ပွက်ပွက်ဆူအောင် တည်ထားပြီး ရေနွေးထည့်ထားတဲ့ ဒယ်အိုးတစ်လုံးထဲမှာ ခေါက်ဆွဲခြောက်တွေကို ဇကာပါတဲ့ဇွန်းကြီးတစ်ချောင်းနဲ့အတူ ထည့်စိမ်ထားလိုက်ပါ။

အဲဒီလိုစိမ်ထားတုံးမှာ ဒယ်ပိုင်းတစ်လုံးထဲမှာ ကြက်သွန်နီ (လှီးဖြတ်ပြီး)၊ ဂျင်း (နုတ်နုတ်စင်းပြီး)၊ ကြက်သွန်ဖြူ (ထောင်းပြီး) တို့ကိုထည့်ပြီး (၈) မိနစ်ခန့်ဆီသတ်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် ငရုပ်သီးမှုန့်နည်းနည်းထည့်ပြီး မိနစ်အနည်းငယ်ကြာအောင် မွှေပေးလိုက်ပါ။ ဆီသတ်ပြီးရင် နုတ်နုတ်စင်းထားတဲ့ ကြက်သား (သို့) ဝက်သားကို ခရမ်းချဉ်သီး (လှီးဖြတ်ပြီး)၊ ခရမ်းချဉ်သီးအနှစ်တို့နဲ့ရောပြီး မွှေပေးလိုက်ပါ။ နောက်ပြီးရင် ပဲငံပြာရည်၊ သကြားတို့နဲ့ ခရမ်းချဉ်သီးအားလုံး ကြေမွသွားသည်အထိ (၁၅) မိနစ်ခန့် ချက်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။

shan-noodles.jpg 

စောစောကပြုတ်ထားတဲ့ ဆန်ခေါက်ဆွဲဖတ်တွေကို ပန်းကန်လုံးတွေထဲ ခွဲထည့်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် စောနက ချက်ထားတဲ့ ကြက်သားဟင်း (သို့) ဝက်သားဟင်း၊ မြေပဲလှော်ထောင်း၊ ပဲငံပြာရည် နည်းနည်းတို့နဲ့ ခေါက်ဆွဲပေါ်ကိုလောင်းပေးလိုက်ပါ။ ကြက်သွန်မြိတ် ကြိုက်တတ်ရင် အပေါ်ကနည်းနည်းအုပ်လိုက်ပါဦး။ ပြီးရင်တော့ နယ်ဖတ်ပြီး မုန်ညင်းစိမ်း (သို့) မုန်ညင်းချဉ်တို့နဲ့ တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါပြီ။ ကြိုက်တတ်ရင် ရယ်ဒီမိတ် ဝက်ခေါက်ထုပ်လေးနဲ့ပါ တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါသေးတယ်။

Source: 196flavors

[Zawgyi Version]

ရွမ္းေခါက္ဆြဲဟာ ရွမ္းရိုးရာအစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ရန္ကုန္၊ မႏၱေလးနဲ႔ ရွမ္းျပည္နယ္ၿမိဳ႕ေတြနဲ႔ အျခားၿမိဳ႕ႀကီးေတြမွာ မနက္စာအျဖစ္ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ စားသံုးၾကပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ေတြမွာ မုန္႔ပဲသေရစာတစ္မ်ိဳးအျဖစ္ ထားၾကတဲ႔ အစားအစာတစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲကို အလြယ္္တကူဝယ္စားလို႔ရတာမွန္ေပမယ္႔ ကိုယ္တိုင္လုပ္စားမယ္ဆိုရင္ အကုန္အက်ပိုမိုသက္သာႏုိင္သလို မ်ားမ်ားစားစားလည္း စားႏုိင္တာေပါ႔။

ရွမ္းေခါက္ဆြဲခ်က္ပံုခ်က္နည္းကေတာ႔ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေပၚမွာမွ တို႔ဖူးကို အရည္ျဖစ္ေအာင္က်ိဳၿပီး ေလာင္းထည္႔ထားတဲ႔ တို႔ဟူးေႏြး၊ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေပၚမွာမွ စြတ္ျပဳတ္ရည္ေလာင္းၿပီး အမဲသားလံုး၊ ဝက္သားလံုး စတာေတြနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္တဲ႔ မူဆယ္စတိုင္လ္ရွမ္းေခါက္ဆြဲ စသျဖင္႔ မူကြဲေတြကေတာ႔မ်ားစြာရွိပါတယ္။ ယခုေဖာ္ျပသြားမွာကေတာ႔ ပံုမွန္ရွမ္းေခါက္ဆြဲသုပ္ျဖစ္ပါတယ္။ အရည္ေဖ်ာ္ကိုမွ ႏွစ္သက္ပါတယ္ဆိုသူေတြကေတာ႔ ဒီနည္းလမ္းအတိုင္း ျပဳလုပ္ၿပီးမွ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္ရည္ အေပၚကေလာင္းၿပီး စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

လူ (၄) ေယာက္စာ ရွမ္းေခါက္ဆြဲခ်က္ျပဳတ္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ႔ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔... ၾကက္သား (သို႕) ဝက္သား (ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီး) (၁) ေပါင္၊ ရွမ္းေခါက္ဆြဲေျခာက္ (ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္) (၈) ေအာင္စ၊ ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုး (လွီးျဖတ္ထားၿပီး)၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၆) ပင္၊ တစ္လက္မအရြယ္ ဂ်င္း (ခ်င္းစိမ္း) တက္ တစ္ေတာင္႔၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၈) လံုး၊ ပဲငံျပာရည္ (၃) ဇြန္း၊ သၾကား (၂) ဇြန္း၊ ငရုပ္သီးမႈန္႔ (၂) ဇြန္း၊ ေျမပဲေထာင္းထားၿပီးသား (၈) ဇြန္း၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ (၆) ဇြန္း တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

စတင္ျပဳလုပ္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ အရင္ဆံုး ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ေရေအး (၁) ဇလံုထဲမွာထည္႔စိမ္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားၿပီး ေရေႏြးထည္႔ထားတဲ႔ ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာ ေခါက္ဆြဲေျခာက္ေတြကို ဇကာပါတဲ႔ဇြန္းႀကီးတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔အတူ ထည္႔စိမ္ထားလိုက္ပါ။

အဲဒီလိုစိမ္ထားတံုးမွာ ဒယ္ပိုင္းတစ္လံုးထဲမွာ ၾကက္သြန္နီ (လွီးျဖတ္ၿပီး)၊ ဂ်င္း (ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီး)၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (ေထာင္းၿပီး) တို႔ကိုထည္႔ၿပီး (၈) မိနစ္ခန္႔ဆီသတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ငရုပ္သီးမႈန္႔နည္းနည္းထည္႔ၿပီး မိနစ္အနည္းငယ္ၾကာေအာင္ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ဆီသတ္ၿပီးရင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ႔ ၾကက္သား (သို႔) ဝက္သားကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး (လွီးျဖတ္ၿပီး)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္တို႔နဲ႔ေရာၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ေနာက္ၿပီးရင္ ပဲငံျပာရည္၊ သၾကားတို႔နဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအားလံုး ေၾကမြသြားသည္အထိ (၁၅) မိနစ္ခန္႔ ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။

ေစာေစာကျပဳတ္ထားတဲ႔ ဆန္ေခါက္ဆြဲဖတ္ေတြကို ပန္းကန္လံုးေတြထဲ ခြဲထည္႔လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ေစာနက ခ်က္ထားတဲ႔ ၾကက္သားဟင္း (သို႔) ဝက္သားဟင္း၊ ေျမပဲေလွာ္ေထာင္း၊ ပဲငံျပာရည္ နည္းနည္းတို႔နဲ႔ ေခါက္ဆြဲေပၚကိုေလာင္းေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ၾကိဳက္တတ္ရင္ အေပၚကနည္းနည္းအုပ္လိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ေတာ႔ နယ္ဖတ္ၿပီး မုန္ညင္းစိမ္း (သို႕) မုန္ညင္းခ်ဥ္တို႔နဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါၿပီ။ ႀကိဳက္တတ္ရင္ ရယ္ဒီမိတ္ ဝက္ေခါက္ထုပ္ေလးနဲ႔ပါ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါေသးတယ္။

Source: 196flavors


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs