• Food & Recipe
    ဒီအစားအစာတွေကို ပြန်နွှေးပြီး မစားသင့်ပါဘူး
Thiha Htun
[Unicode Version]

တစ်ယောက်တည်းနေတဲ့ ရုံးသမားတွေအတွက်တော့ မနက်ကချက်ပြုတ်ထားတဲ့ဟင်းတွေကို ညနေကျမှ ပြန်နွှေးစားရတာထုံးစံပါပဲ။ တချို့အစားအစာတွေက ပြန်နွှေးလိုက်မှ အရသာပိုရှိနေတတ်တာပါ။ ဒါပေမယ့် အဲဒီလိုပြန်နွှေးအစားအစာတွေက ကျန်းမာရေးနဲ့ ဘယ်လောက်ကိုက်ညီတယ်ဆိုတာကိုကော တွေးမိကြရဲ့လား။

6.-Chicken.jpg 

တကယ်တော့ တချို့အစားအသောက်တွေက ပြန်နွှေးလိုက်ရင် ကျန်းမာရေးနဲ့ မညီညွတ်တော့တာတွေရှိပါတယ်။ ဘာတွေလဲဆိုတောာ့...

၁။ အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ

1.-Green-Leafy-Veggies.jpg 

အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ (အထူးသဖြင့် ဟင်းနုနွယ်ရွက်တို့၊ တရုပ်နံနံကြီးတို့ပေါ့) နဲ့ နိုက်ထရိတ်ပါဝင်မှုများတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေဟာ ပြန်နွှေးပြီးမစားသုံးသင့်ပါဘူး။ အိမ်မှာ မိုက်ခရိုဝေ့ဖ် မီးဖိုရှိတယ်ဆိုရင် အေးစက်နေတဲ့ဟင်းတွေကို ပြန်နွှေးတာက ထုံးစံပါပဲ။

ဘယ်သူမဆို အလုပ်ကပင်ပန်းပြီး ပြန်လာချိန် ပူပူနွေးနွေးအစားအစာလေးတွေကို စားချင်မှာပါပဲ။ ဒါပေမယ့် ရေခဲသေတ္တာထဲမှာ ထည့်သိမ်းထားတဲ့ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ကြော်တွေကို မိုက်ခရိုဝေ့ဖ်မီးဖိုထဲထည့်ပြီး ပြန်နွှေးတယ်ဆိုတာ ဓာတုဓာတ်ပြုမှုအရ ပြောင်းလဲမှုတွေကို ကြုံတွေ့ရမှာပါ။ အဲဒီအချိန်မှာ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ထဲမှာပါတဲ့ နိုက်ထရိတ် (nitrate) တွေဟာလည်း နိုက်ထရိုက် (nitrite) ဖြစ်သွားပြီး လူကိုအန္တရာယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။

၂။ ကြက်ဥတွေ

2.-Eggs.jpg 

ကြက်ဥတွေဟာလည်း ပရိုတိန်းဓာတ်ကြွယ်ဝပြီး အပူချိန်အမျိုးမျိုးနဲ့ချက်ပြုတ်ခြင်းဟာ သူတို့ကို အဆိပ်အတောက်ဖြစ်စေပါတယ်။ ဒါကြောင့် ကြက်ဥ/ ဘဲဥတွေကို ပြန်နွှေးပြီး မစားသုံးသင့်ပါဘူး။ နောက်ပြီး ကြက်ဥတွေကို ပြန်နွှေးမယ်ဆိုရင် အစာလမ်းကြောင်း ထဲမှာလည်း ပိတ်ဆို့မှုတွေဖြစ်ပွားနိုင်ပါတယ်။

နောက်ပြီး ယေဘုယျအားဖြင့်ပြောရရင် ကြက်ဥတွေကို မိုက်ခရိုဝေ့ဖ်မီးဖိုထဲ ထည့်ပြီး အပူပေးတာကိုက အန္တရာယ်များလှပါပြီ။ ကြက်ဥကို အခွံမခွာဘဲ မီးဖိုထဲမှာအပူပေးလိုက်တာက အတွင်းထဲမှာ ဖိအားတွေမြင့်တက်လာစေပြီး ပေါက်ကွဲသွားစေနိုင်ပါတယ်။ ဘယ်သူမှတော့ ကြက်ဥကို အခွံမခွာဘဲ မီးဖိုထဲ ထည့်ပြုတ်ရလောက်အောင်တော့ နမော်နမဲ့မနိုင်လောက်ပါဘူး။ ဟုတ်တယ်ဟုတ်။

၃။ မိခင်နို့ရည်

3.-Breast-Milk.jpg

အလုပ်လုပ်တဲ့မိခင်တွေဟာ သူတို့ရဲ့ရင်သွေးလေးတွေအတွက် နို့ညှစ်ပေးထားခဲ့ပြီး ကလေးထိန်းကို တိုက်ခိုင်းခဲ့ပါတယ်။ အဲဒီမှာ ကလေးထိန်းက မိခင်နို့ရည်ကို မိုက်ခရိုဝေ့ဖ်မီးဖိုထဲ အပူပြန်ပေးပြီး ကလေးကို တိုုက်မိတတ်ပါတယ်။ အမှန်တော့ အဲဒီလိုလုံးဝမလုပ်သင့်ပါဘူး။

နံပါတ်တစ်အချက်က မိုက်ခရိုဝေ့ဖ်အပူပေးခြင်းက မညီမျှပါဘူး။ ဒါကြောင့် တချို့နေရာတွေမှာ အပူများပြီး တချို့နေရာတွေမှာတော့ အပူနည်း နေနိုင်ပါတယ်။ ဒါဟာ ကလေးလေးတွေအတွက် အဆင်မပြေဖြစ်နိုင်ပြီး လျှာကိုလည်းကျက်စေနိုင်ပါတယ်။

နောက်တစ်ခုက ပြန်နွှေးလိုက်မယ်ဆိုရင် မိခင်နို့ရည်မှာပါဝင်တဲ့ ကလေးလေးရဲ့ကိုယ်ခံအားစနစ်ကို ကောင်းမွန်စေတဲ့အရာတွေ ဆုံးရှုံးသွားစေနိုင်ပါတယ်။ ဒီတော့ ပြန်နွှေးလိုက်မယ်ဆိုရင် မိခင်နို့ရည်မှာပါတဲ့ အစွမ်းသတ္တိတွေကိုလည်း ဆုံးရှုံးစေနိုင်ပါတယ်။

၄။ ဆီ

4.-Oil.jpg 

စမူဆာတို့၊ ပလာတာတို့ကြော်ရင် ကြော်တဲ့ဆီကို ဘယ်လိုသုံးတယ်ထင်ပါသလဲ။ ဆိုင်တွေမှာတော့ ကြော်ပြီးသားဆီတွေကိုပဲ ပြန်သုံးကြတာပါ။ ဒါတွေကို ပြန်ကြော်ဆီလို့ ခေါ်ပါတယ်။ ပြန်ကြော်ဆီနဲ့ကြော်တဲ့ ဆီကြော်မုန့်တွေကို ကျန်းမာရေးနဲ့မညီညွတ်ဘူးလို့ ပြောတာလည်း ကြားဖူးကြမှာပါ။ ပြန်ကြော်ဆီတွေကိုသုံးမယ်ဆိုရင် ဖက်တီးအက်ဆစ်တွေဖြစ်လာစေနိုင်တဲ့အတွက် ကျန်းမာရေးအတွက် မသင့်လျော်ပါဘူး။

၅။ အာလူး

5.-Potatoes.jpg 

အာလူးကိုပြုတ်ပြီး (သို့) ချက်ပြုတ်ပြီး အခန်းအပူချိန်မှာပဲထားခဲ့မယ်ဆိုရင်တောင် အဆိပ်ရှိတဲ့ဘက်တီးရီးယားတွေ လျင်မြန်စွာ ဆပွားလာနိုင်ခြေများပါတယ်။ ဘာဖြစ်လို့လဲဆိုတော့ အဲဒီဘက်တီးရီးယားတွေဟာ အခန်းအပူချိန်မှာ ရှင်သန်နိုင်လို့ပါပဲ။ မိုက်ခရိုဝေ့မီးဖိုထဲမှာ ပြန်နွှေးလိုက်မယ်ဆိုရင် cold spot လို့ခေါ်တဲ့ အကျက်မညီတဲ့နေရာတွေကျန်ခဲ့နိုင်ပါမယ်။ အဲဒီနေရာတွေမှာ ဘက်တီးရီးယားတွေ ဆက်လက်နေထိုင်၊ ပွားများနိုင်ပါတယ်။ အဲဒီကနေ အစာအဆိပ်သင့်ခြင်းဖြစ်စေနိုင်တာပါ။

Source: stylecraze

[Zawgyi Version]

တစ္ေယာက္တည္းေနတဲ႔ ရံုးသမားေတြအတြက္ေတာ႔ မနက္ကခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ႔ဟင္းေတြကို ညေနက်မွ ျပန္ေႏႊးစားရတာထံုးစံပါပဲ။ တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြက ျပန္ေႏႊးလိုက္မွ အရသာပိုရွိေနတတ္တာပါ။ ဒါေပမယ႔္ အဲဒီလိုျပန္ေႏႊးအစားအစာေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ဘယ္ေလာက္ကိုက္ညီတယ္ဆိုတာကိုေကာ ေတြးမိၾကရဲ႕လား။

တကယ္ေတာ႔ တခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ေတြက ျပန္ေႏႊးလိုက္ရင္ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီညြတ္ေတာ႔တာေတြရွိပါတယ္။ ဘာေတြလဲဆိုေတာာ႔...

၁။ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ

1.-Green-Leafy-Veggies.jpg 

အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ (အထူးသျဖင္႔ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္တို႔၊ တရုပ္နံနံႀကီးတို႔ေပါ႔) နဲ႔ ႏိုက္ထရိတ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ျပန္ေႏြႊးၿပီးမစားသံုးသင္႔ပါဘူး။ အိမ္မွာ မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္ မီးဖိုရွိတယ္ဆိုရင္ ေအးစက္ေနတဲ႔ဟင္းေတြကို ျပန္ေႏႊးတာက ထံုးစံပါပဲ။

ဘယ္သူမဆို အလုပ္ကပင္ပန္းၿပီး ျပန္လာခ်ိန္ ပူပူေႏြးေႏြးအစားအစာေလးေတြကို စားခ်င္မွာပါပဲ။ ဒါေပမယ္႔ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ထည္႔သိမ္းထားတဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္ေတြကို မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္မီးဖိုထဲထည္႔ၿပီး ျပန္ေႏႊးတယ္ဆိုတာ ဓာတုဓာတ္ျပဳမႈအရ ေျပာင္းလဲမႈေတြကို ၾကံဳေတြ႕ရမွာပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲမွာပါတဲ႔ ႏိုက္ထရိတ္ (nitrate) ေတြဟာလည္း ႏိုက္ထရိုက္ (nitrite) ျဖစ္သြားၿပီး လူကိုအႏၱရာယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ၾကက္ဥေတြ

2.-Eggs.jpg 

ၾကက္ဥေတြဟာလည္း ပရုိတိန္းဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး အပူခ်ိန္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းဟာ သူတို႔ကို အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင္႔ ၾကက္ဥ/ ဘဲဥေတြကို ျပန္ေႏႊးၿပီး မစားသံုးသင္႔ပါဘူး။ ေနာက္ၿပီး ၾကက္ဥေတြကို ျပန္ေႏႊးမယ္ဆိုရင္ အစာလမ္းေၾကာင္း ထဲမွာလည္း ပိတ္ဆို႔မႈေတြျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး ေယဘုယ်အားျဖင္႔ေျပာရရင္ ၾကက္ဥေတြကို မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္မီးဖိုထဲ ထည္႔ၿပီး အပူေပးတာကိုက အႏၱရာယ္မ်ားလွပါၿပီ။ ၾကက္ဥကို အခြံမခြာဘဲ မီးဖိုထဲမွာအပူေပးလိုက္တာက အတြင္းထဲမွာ ဖိအားေတြျမင္႔တက္လာေစၿပီး ေပါက္ကြဲသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဘယ္သူမွေတာ႔ ၾကက္ဥကို အခြံမခြာဘဲ မီးဖိုထဲ ထည္႔ျပဳတ္ရေလာက္ေအာင္ေတာ႔ နေမာ္နမဲ႔မႏိုင္ေလာက္ပါဘူး။ ဟုတ္တယ္ဟုတ္။

၃။ မိခင္ႏို႔ရည္

3.-Breast-Milk.jpg

အလုပ္လုပ္တဲ႔မိခင္ေတြဟာ သူတို႔ရဲ႕ရင္ေသြးေလးေတြအတြက္ ႏို႔ညွစ္ေပးထားခဲ႔ၿပီး ကေလးထိန္းကို တိုက္ခိုင္းခဲ႔ပါတယ္။ အဲဒီမွာ ကေလးထိန္းက မိခင္ႏို႔ရည္ကို မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္မီးဖိုထဲ အပူျပန္ေပးၿပီး ကေလးကို တိုုက္မိတတ္ပါတယ္။ အမွန္ေတာ႔ အဲဒီလိုလံုးဝမလုပ္သင္႔ပါဘူး။

နံပါတ္တစ္အခ်က္က မိုက္ခရိုေဝ႔ဖ္အပူေပးျခင္းက မညီမွ်ပါဘူး။ ဒါေၾကာင္႔ တခ်ိဳ႕ေနရာေတြမွာ အပူမ်ားၿပီး တခ်ိဳ႕ေနရာေတြမွာေတာ႔ အပူနည္း ေနႏိုင္ပါတယ္။ ဒါဟာ ကေလးေလးေတြအတြက္ အဆင္မေျပျဖစ္ႏိုင္ၿပီး လွ်ာကိုလည္းက်က္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ေနာက္တစ္ခုက ျပန္ေႏႊးလိုက္မယ္ဆိုရင္ မိခင္ႏို႔ရည္မွာပါဝင္တဲ႔ ကေလးေလးရဲ႕ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစတဲ႔အရာေတြ ဆံုးရႈံးသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒီေတာ႔ ျပန္ေႏႊးလိုက္မယ္ဆိုရင္ မိခင္ႏို႔ရည္မွာပါတဲ႔ အစြမ္းသတၱိေတြကိုလည္း ဆံုးရႈံးေစႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ဆီ

4.-Oil.jpg 

စမူဆာတို႔၊ ပလာတာတို႔ေၾကာ္ရင္ ေၾကာ္တဲ႔ဆီကို ဘယ္လိုသံုးတယ္ထင္ပါသလဲ။ ဆိုင္ေတြမွာေတာ႔ ေၾကာ္ၿပီးသားဆီေတြကိုပဲ ျပန္သံုးၾကတာပါ။ ဒါေတြကို ျပန္ေၾကာ္ဆီလို႔ ေခၚပါတယ္။ ျပန္ေၾကာ္ဆီနဲ႔ေၾကာ္တဲ႔ ဆီေၾကာ္မုန္႕ေတြကို က်န္းမာေရးနဲဲ႔မညီညြတ္ဘူးလို႔ ေျပာတာလည္း ၾကားဖူးၾကမွာပါ။ ျပန္ေၾကာ္ဆီေတြကိုသံုးမယ္ဆိုရင္ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြျဖစ္လာေစႏိုင္တဲ႔အတြက္ က်န္းမာေရးအတြက္ မသင္႔ေလ်ာ္ပါဘူး။

၅။ အာလူး

5.-Potatoes.jpg 

အာလူးကိုျပဳတ္ၿပီး (သို႔) ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာပဲထားခဲ႔မယ္ဆိုရင္ေတာင္ အဆိပ္ရွိတဲ႔ဘက္တီးရီးယားေတြ လ်င္ျမန္စြာ ဆပြားလာႏိုင္ေျခမ်ားပါတယ္။ ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ႔ အဲဒီဘက္တီးရီးယားေတြဟာ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ရွင္သန္ႏိုင္လို႔ပါပဲ။ မိုက္ခရိုေဝ႔မီးဖိုထဲမွာ ျပန္ေႏႊးလိုက္မယ္ဆိုရင္ cold spot လို႔ေခၚတဲ႔ အက်က္မညီတဲ႔ေနရာေတြက်န္ခဲ႔ႏိုင္ပါမယ္။ အဲဒီေနရာေတြမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြ ဆက္လက္ေနထိုင္၊ ပြားမ်ားႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီကေန အစာအဆိပ္သင္႔ျခင္းျဖစ္ေစႏိုင္တာပါ။

Source: stylecraze


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs