• Food & Recipe
    မိမိရဲ့ DNA အလိုက် လိုက်ဖက်ညီတဲ့ဝိုင်ကို ရွေးချယ်နိုင်
Thiha Htun
[Unicode Version]

DNA ဆိုတာကို မျိုးရိုးဗီဇစမ်းသပ်ဖို့နဲ့ ရာဇဝတ်မှုတွေမှာ အသုံးချဖို့ စဉ်းစားခဲ့တာတောင် မကြာသေးပါဘူး။ အခုအချိန်မှာတော့ ခေတ်သစ်နည်းပညာအကူအညီနဲ့ DNA ကိုစစ်ဆေးပြီး အိပ်စက်မှုပုံစံတွေနဲ့ စားသောက်မှုပလန်တွေကိုပါ ခန့်မှန်းဖို့ ကူညီပေးနိုင် နေပါပြီ။ ဒါပေမယ့် DNA ကိုလိုက်ပြီး ဘယ်လိုဝိုင်အမျိုးအစားကို သောက်သင့်တယ်ဆိုတာကို ဆုံးဖြတ်ပေးနိုင်တယ်ဆိုတာကိုကော သိကြပါသလား။

ဝိုင်သောက်သုံးမှုပုံစံပြောင်းလဲလာ

wines.jpg 

Business Insider ရဲ့အဆိုအရဆိုရင် ဒီခေတ်လူငယ်တော်တော်များများဟာ ဝိုင်ကို ဘယ်အစားအသောက်နဲ့ ဘယ်လိုတွဲဖက် စားသုံးသင့်တယ်။ ဘယ်နနှစ်သက်တမ်းရှိတဲ့ ဝိုင်ကို ဘယ်လိုအခမ်းအနားမျိုးမှာ သောက်ရတယ်ဆိုတဲ့ ဓလေ့ထုံးလမ်းတွေကိုလည်း ဂရုမစိုက်တော့ပါဘူးတဲ့။

ဝိုင်သောက်သုံးမှုအပေါ် ဈေးကွက်တောင်းဆိုမှုလည်း များပြားလာပြီး သံဘူးနဲ့ ဘီယာလို ထည့်ရောင်းဖို့တောင် တောင်းဆို လာကြပါသတဲ့။ ဝိုင်အရသာခံတဲ့ app တွေပေါ်လာသလို အခုဆိုရင် DNA ကိုလိုက်ပြီး ဘယ်ဝိုုင်ကို သောက်သင့်တယ်ဆိုတဲ့ အကြံပြုချက်တွေတောင် ပေါ်လာပါပြီ။

DNA အလိုက် အလိုက်ဖက်ဆုံးဝိုင်ကို ရွေးချယ်ပေးတဲ့ ဝန်ဆောင်မှု

vinome-2.jpg 

ဝိုင် delivery ကုမ္မဏီတစ်ခုဖြစ်တဲ့ Vinome ဟာ DNA ကို စစ်ဆေးပြီး ခင်ဗျားရဲ့အိမ်တံခါးဝရှေ့ကို ခင်ဗျားနဲ့ အလိုက်ဖက်ဆုံး ဝိုင်ပုလင်းကို လာပို့ပေးတဲ့ ဝန်ဆောင်မှုကို လုပ်ဆောင်နေပါပြီ။

တကယ်လို့ ခင်ဗျားသာ မိမိရဲ့ DNA နဲ့ အလိုက်ဖက်ဆုံး ဝိုင်ကိုမှ သောက်ချင်တယ်ဆိုရင် ဒေါ်လာ (၈၀) ပေးပြီး DNA စစ်ဆေးတဲ့ kit ကိုမှာယူနိုင်ပါတယ်။ ပြီးရင် မိမိရဲ့အနှစ်သက်ဆုံးအရသာအလိုက်၊ DNA အလိုက် Vinome က ကျွမ်းကျင်သူတွေရွေးချယ်ပေးထားတဲ့ ဝိုင်ကို အထူးမှာယူနိုင်ပါတယ်။

မျိုးရိုးဗီဇအလိုက် ခင်ဗျားဟာ ပဲပင်ပေါက်ကြိုက်မကြိုက်ပြောနိုင်တယ်ဆိုရင်၊ နံနံပင်ကြိုက်မကြိုက် ခွဲခြမ်းစိတ်ဖြာနိုင်တယ်ဆိုရင် ဘယ်လိုဝိုင်မျိုးကို ကြိုက်မကြိုက်ဆိုတာကိုကော ကျွန်တော်တို့ ဘာလို့ မပြောနိုင်ရမှာလဲ" လို့ Vinome ရဲ့ပူးတွဲတည်ထောင်သူ Sara Riordan က ပြောပါတယ်။

သိပ္ပံနည်းကျကော ဟုတ်ရဲ့လား

Cj9VJF9WgAEZ0U1.jpg 

အများစုကတော့ အဲဒီလို ဝိုင်ကို DNA အရ ခွဲခြမ်းစိတ်ဖြာတယ်ဆိုတာ အပျော်သဘောပဲလား။ သိပ္ပံနည်းကျပဲလားဆိုပြီး မေးခွန်းထုတ်နေချိန်မှာ Vinome ကတော့ သူ့ရဲ့ဝက်ဘ်ဆိုဒ်ပေါ်မှာ vinome ရဲ့ အလုပ်လုပ်ပုံကို ရှင်းပြခဲ့ပါတယ်။ "ခင်ဗျားရဲ့ဝိုင်ကို ခင်ဗျားရဲ့အနံ့၊ အရသာအာရုံခံနိုင်စွမ်းတွေနဲ့ ဆုံးဖြတ်ထားပါတယ်။ အဲဒီအာရုံခံနိုင်စွမ်းတွေက မျိုးရိုးဗီဇအရ ဆုံးဖြတ်ထားတာပါ။ ကမ္ဘာပေါ်မှာ လျှာနဲ့ နှာခေါင်းပေါ်က ဆဲလ်တွေအလိုက် ကွဲပြားတဲ့အနံ့၊ အရသာတွေကို ခွဲခြားနိုင်တဲ့ ကုဒ်ပေါင်း (၄၀၀) ကျော်လောက်ရှိပါတယ်။"

ရိုးရိုးရှင်းရှင်းပြောရရင်တော့ ဒါကို မိမိလိုချင်တဲ့အရာကို မြန်မြန်ဆန်ဆန်ရနိုင်တဲ့ ကိရိယာတစ်ခုအဖြစ် သတ်မှတ် သဘောထားနိုင်ပါတယ်။ ဥပမာ... Google Maps ကိုကြည့်ပြီး ကားမောင်းသလိုပဲပေါ့။ DNA ကိုကြည့်ပြီး မိမိနဲ့အလိုက်ဖက်ဆုံး ဝိုင်အရသာကိုဆုံးဖြတ်တော့ ဝိုင်အရသာခံနည်းသင်တန်းတွေ၊ ဘာတွေတက်နေစရာမလိုတော့ဘဲ မြန်မြန်ဆန်ဆန် ဆုံးဖြတ်နိုင်တာပေါ့။ နောက်ဆိုရင် DNA ကိုကြည့်ပြီး မိမိနဲ့လိုက်ဖက်ညီမယ့် မိန်းမတွေဘာတွေ ရွေးချယ်လို့မရနိုင်ဘူး မပြောနိုင်ပါဘူး။

Source: bustle

[Zawgyi Version]

DNA ဆိုတာကို မ်ိဳးရိုးဗီဇစမ္းသပ္ဖို႔နဲ႔ ရာဇဝတ္မႈေတြမွာ အသံုးခ်ဖို႔ စဥ္းစားခဲ႔တာေတာင္ မၾကာေသးပါဘူး။ အခုအခ်ိန္မွာေတာ႔ ေခတ္သစ္နည္းပညာအကူအညီနဲ႔ DNA ကိုစစ္ေဆးၿပီး အိပ္စက္မႈပံုစံေတြနဲ႔ စားေသာက္မႈပလန္ေတြကိုပါ ခန္႕မွန္းဖို႔ ကူညီေပးႏိုင္ ေနပါၿပီ။ ဒါေပမယ္႔ DNA ကိုလိုက္ၿပီး ဘယ္လိုဝိုင္အမ်ိဳးအစားကို ေသာက္သင္႔တယ္ဆုိတာကို ဆံုးျဖတ္ေပးႏိုင္တယ္ဆိုတာကိုေကာ သိၾကပါသလား။

ဝိုင္ေသာက္သံုးမႈပံုစံေျပာင္းလဲလာ

wines.jpg 

Business Insider ရဲ႕အဆိုအရဆိုရင္ ဒီေခတ္လူငယ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ဝိုင္ကို ဘယ္အစားအေသာက္နဲ႔ ဘယ္လိုတြဲဖက္ စားသံုးသင္႔တယ္။ ဘယ္နႏွစ္သက္တမ္းရွိတဲ႔ ဝိုင္ကို ဘယ္လိုအခမ္းအနားမ်ိဳးမွာ ေသာက္ရတယ္ဆိုတဲ႔ ဓေလ႔ထံုးလမ္းေတြကိုလည္း ဂရုမစိုက္ေတာ႔ပါဘူးတဲ႔။

ဝိုင္ေသာက္သံုးမႈအေပၚ ေစ်းကြက္ေတာင္းဆိုမႈလည္း မ်ားျပားလာၿပီး သံဘူးနဲ႔ ဘီယာလို ထည္႔ေရာင္းဖို႔ေတာင္ ေတာင္းဆို လာၾကပါသတဲ႔။ ဝိုင္အရသာခံတဲ႔ app ေတြေပၚလာသလို အခုဆိုရင္ DNA ကိုလိုက္ၿပီး ဘယ္ဝိုုင္ကို ေသာက္သင္႔တယ္ဆိုတဲ႔ အၾကံျပဳခ်က္ေတြေတာင္ ေပၚလာပါၿပီ။

DNA အလိုက္ အလိုက္ဖက္ဆံုးဝိုင္ကို ေရြးခ်ယ္ေပးတဲ႔ ဝန္ေဆာင္မႈ

vinome-2.jpg 

ဝိုင္ delivery ကုမၼဏီတစ္ခုျဖစ္တဲ႔ Vinome ဟာ DNA ကို စစ္ေဆးၿပီး ခင္ဗ်ားရဲ႕အိမ္တံခါးဝေရွ႕ကို ခင္ဗ်ားနဲ႔ အလိုက္ဖက္ဆံုး ဝိုင္ပုလင္းကို လာပို႔ေပးတဲ႔ ဝန္ေဆာင္မႈကို လုပ္ေဆာင္ေနပါၿပီ။

တကယ္လို႔ ခင္ဗ်ားသာ မိမိရဲ႕ DNA နဲ႔ အလိုက္ဖက္ဆံုး ဝိုင္ကိုမွ ေသာက္ခ်င္တယ္ဆိုရင္ ေဒၚလာ (၈၀) ေပးၿပီး DNA စစ္ေဆးတဲ႔ kit ကိုမွာယူႏိုင္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ မိမိရဲ႕အႏွစ္သက္ဆံုးအရသာအလိုက္၊ DNA အလိုက္ Vinome က ကြ်မ္းက်င္သူေတြေရြးခ်ယ္ေပးထားတဲ႔ ဝိုင္ကို အထူးမွာယူႏိုင္ပါတယ္။

မ်ိဳးရိုးဗီဇအလိုက္ ခင္ဗ်ားဟာ ပဲပင္ေပါက္ႀကိဳက္မႀကိဳက္ေျပာႏိုင္တယ္ဆုိရင္၊ နံနံပင္ႀကိဳက္မႀကိဳက္ ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာႏိုင္တယ္ဆိုရင္ ဘယ္လိုဝိုင္မ်ိဳးကို ႀကိဳက္မႀကိဳက္ဆိုတာကိုေကာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ဘာလို႔ မေျပာႏိုင္ရမွာလဲ" လို႔ Vinome ရဲ႕ပူးတြဲတည္္ေထာင္သူ Sara Riordan က ေျပာပါတယ္။

သိပၸံနည္းက်ေကာ ဟုတ္ရဲ႕လား

Cj9VJF9WgAEZ0U1.jpg 

အမ်ားစုကေတာ႔ အဲဒီလို ဝိုင္ကို DNA အရ ခြဲျခမ္းစိတ္ျဖာတယ္ဆိုတာ အေပ်ာ္သေဘာပဲလား။ သိပၸံနည္းက်ပဲလားဆိုၿပီး ေမးခြန္းထုတ္ေနခ်ိန္မွာ Vinome ကေတာ႔ သူ႕ရဲ႕ဝက္ဘ္ဆိုဒ္ေပၚမွာ vinome ရဲ႕ အလုပ္လုပ္ပံုကို ရွင္းျပခဲ႔႔ပါတယ္။ "ခင္ဗ်ားရဲ႕ဝိုင္ကို ခင္ဗ်ားရဲ႕အနံ႕၊ အရသာအာရံုခံႏုိင္စြမ္းေတြနဲ႔ ဆံုးျဖတ္ထားပါတယ္။ အဲဒီအာရံုခံႏိုင္စြမ္းေတြက မ်ိဳးရိုးဗီဇအရ ဆံုးျဖတ္ထားတာပါ။ ကမၻာေပၚမွာ လွ်ာနဲ႔ ႏွာေခါင္းေပၚက ဆဲလ္ေတြအလိုက္ ကြဲျပားတဲ႔အနံ႕၊ အရသာေတြကို ခြဲျခားႏိုင္တဲ႔ ကုဒ္ေပါင္း (၄၀၀) ေက်ာ္ေလာက္ရွိပါတယ္။"

ရိုးရိုးရွင္းရွင္းေျပာရရင္ေတာ႔ ဒါကို မိမိလိုခ်င္တဲ႔အရာကို ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ရႏိုင္တဲ႔ ကိရိယာတစ္ခုအျဖစ္ သတ္မွတ္ သေဘာထားႏုိင္ပါတယ္။ ဥပမာ... Google Maps ကိုၾကည္႔ၿပီး ကားေမာင္းသလိုပဲေပါ႔။ DNA ကိုၾကည္႔ၿပီး မိမိနဲ႔အလိုက္ဖက္ဆံုး ဝိုင္အရသာကိုဆံုးျဖတ္ေတာ႔ ဝိုင္အရသာခံနည္းသင္တန္းေတြ၊ ဘာေတြတက္ေနစရာမလိုေတာ႔ဘဲ ျမန္ျမန္ဆန္ဆန္ ဆံုးျဖတ္ႏိုင္တာေပါ႔။ ေနာက္ဆိုရင္ DNA ကိုၾကည္႔ၿပီး မိမိနဲ႔လိုက္ဖက္ညီမယ္႔ မိန္းမေတြဘာေတြ ေရြးခ်ယ္လို႔မရႏိုင္ဘူး မေျပာႏိုင္ပါဘူး။

Source: bustle


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us