• Food & Recipe

    ကိုရီးယားကြက်ဥလိပ်လေး အိမ်မှာလုပ်စားကြမယ်လေ

Thiha Htun
[Unicode Version]

ရိုးရိုးရှင်းရှင်း ကိုရီးယားစတိုင်လ် ကြက်ဥလိပ်တွေက အရသာရှိတဲ့ မနက်စာတစ်နပ်ကို လွယ်ကူလျင်မြန်စွာ ပြုလုပ်နိုင်တဲ့ နည်းလမ်းတစ်မျိုးပါပဲနော်။ ပြုလုပ်ရတာ လွယ်ကူရုံ တစ်ခုတည်းတင်မကပါဘူး။ ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကလည်း အနီးအနားမှာ အလွယ်တကူရရှိနိုင်တဲ့ အရာတွေပါ။

P1230058.jpg 

နောက်တစ်ခုကတော့ ဒီကိုရီးယားစတိုင်လ် ကြက်ဥလိပ်လေးက အာဟာရတန်ဖိုးလည်း ပြည့်ဝ၊ စားရတာလည်း အဆင်ပြေတဲ့အတွက် ရုံးပိတ်ရက်လေးမှာ အိမ်ရှင်မတွေအတွက်ကော၊ တစ်ကိုယ်တည်း နေတဲ့သူတွေအတွက်ပါ အဆင်ပြေစေမှာပါ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

P1230076.jpg 

ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကတော့ ကြက်ဥ (၃) လုံး၊ နွားနို့ (၁) ဇွန်းခွဲ၊ ကြက်သွန်နီ (၂) လုံး၊ မုန်လာဥနီ၊ နံနံပင် (သို့) ကြက်သွန်မြိတ်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်းစာ၊ ဆားအနည်းငယ်၊ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီ အနည်းငယ် တို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

လူတိုင်းမဖြစ်မနေ လိုက်နာသင့်တဲ့ အစားအသောက်ဆိုင်ရာ စည်းမျဉ်းများ 

ပြုလုပ်ပုံ အဆင့်ဆင့်

 

အရင်ဆုံး ပန်းကန်လုံးတစ်လုံးကိုယူပြီး ကြက်ဥ (၃) လုံးကို ဖောက်ထည့်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် ကြက်ဥထဲကို ဆားနဲ့ နွားနို့ ရောပြီး သမအောင် ရောမွှေ ခလောက်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် နုတ်နုတ်စင်းထားတဲ့ မုန်လာဥနီရယ်၊ ကြက်သွန်နီရယ်၊ နံနံပင်ရယ်ကို ကြက်ဥအနှစ်ရည်ထဲမှာ ရောမွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ အပေါ်ကနေ ငရုပ်ကောင်းမှုန့်နည်းနည်း ဖြူးပေးလိုက်ပါဦး။ အဲဒါပြီးရင်တော့ ကြက်ဥကြော်ဖို့ ပြင်ဆင်နိုင်ပါပြီ။

ကြက်ဥကြော်ဖို့အတွက် ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲမှာ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီအနည်းငယ်ကို လောင်းထည့်ပြီး အပူပေးလိုက်ပါ။ ကြက်ဥလိပ် လိပ်လို့ရတဲ့ ပမာဏရရှိစေဖို့အတွက် မိမိအသုံးပြုမယ့် ဒယ်အိုးပြားဟာ အနည်းငယ် (၁၀) လက်မ ပတ်လည်ရှိရပါမယ်။ ကြော်မယ့်ဆီကို ပဲပိစပ်ဆီ သုံးလို့လည်းရပါတယ်နော်။

P1230175.jpg 

ဆီပူပြီဆိုတာနဲ့ စောစောက အသင့်ပြင်ထားတဲ့ ကြက်ဥအနှစ်ရည်ထဲက တစ်ဝက်ခန့်ကို ဒယ်အိုးပြားထဲ လောင်းထည့်ပြီး ဒယ်အိုးပြားတစ်ခုလုံးမှာ ညီသွားအောင် ညှိပေးလိုက်ပါ။ ခဏလောက်ကြော်ပြီးရင် ကြက်ဥကြော်ကို အစွန်းကနေ ဇွန်းနဲ့ကော်ပြီး တစ်ဝက်လောက်က လိပ်ထားပေးလိုက်ပါ။ ဒီလိုလုပ်ခြင်းဖြင့် ဒယ်အိုးပြားရဲ့ဧရိယာတစ်ဝက်လောက် လွတ်သွားပြီး ကျန်နေသေးတဲ့ ကြက်ဥအနှစ်ကိုကြော်ဖိုု့ နေရာရသွားစေပါတယ်။ ပြီးရင်တော့ ကျက်ပြီးသားကြက်ဥကြော်ကို ဆယ်ထုတ်လိုက်ပါ။

လွတ်သွားတဲ့နေရာမှာ ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီ နည်းနည်းထပ်ထည့်ပြီး ကျန်နေသေးတဲ့ ကြက်ဥအနှစ်ရည်ကို လောင်းထည့်လိုက်ပါ။ ကျက်သွားပြီဆိုရင်တော့ စောစောကအတိုင်း တစ်ဖက်ကို လိပ်ပေးလိုက်ပါဦး။ ပြီးရင်တော့ ကြက်ဥလိပ်လုပ်ဖို့ အဆင်သင့်ဖြစ်ပါပြီ။

ပြီးရင် ရလာတဲ့ ကြက်ဥကြော်ကို ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ထဲ ဂရုတစိုက်ထည့်ပြီး လိပ်ပေးလိုက်ပါ။ အလိပ်လေးတွေရပြီဆိုရင် အအေးခံပြီးမှ တစ်ကိုက်စာ အတုံးလေးတွေဖြစ်အောင် လှီးဖြတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ အရသာလည်းရှိ၊ အာဟာရတန်ဖိုးလည်း ပြည့်ဝတဲ့ ကိုရီးယားကြက်ဥလိပ်လေးကို ရရှိပါပြီ။ ထမင်းနဲ့ တွဲဖက်စားသုံးနိုင်သလို ပေါင်မုန့်တို့၊ ကော်ဖီတို့နဲ့လည်း တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါတယ်။

Source: indianspot

 

[Zawgyi Version]

ရိုးရိုးရွင္းရွင္း ကိုရီးယားစတိုင္လ္ ၾကက္ဥလိပ္ေတြက အရသာရွိတဲ႔ မနက္စာတစ္နပ္ကို လြယ္ကူလ်င္ျမန္စြာ ျပဳလုပ္ႏိုင္တဲ႔ နည္းလမ္းတစ္မ်ိဳးပါပဲေနာ္။ ျပဳလုပ္ရတာ လြယ္ကူရံု တစ္ခုတည္းတင္မကပါဘူး။ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကလည္း အနီးအနားမွာ အလြယ္တကူရရွိႏိုင္တဲ႔ အရာေတြပါ။

 

ေနာက္တစ္ခုကေတာ႔ ဒီကိုရီးယားစတိုင္လ္ ၾကက္ဥလိပ္ေလးက အာဟာရတန္ဖိုးလည္း ျပည္႔ဝ၊ စားရတာလည္း အဆင္ေျပတဲ႔အတြက္ ရံုးပိတ္ရက္ေလးမွာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ေကာ၊ တစ္ကိုယ္တည္း ေနတဲ႔သူေတြအတြက္ပါ အဆင္ေျပေစမွာပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔ ၾကက္ဥ (၃) လံုး၊ ႏြားႏို႔ (၁) ဇြန္းခြဲ၊ ၾကက္သြန္နီ (၂) လံုး၊ မုန္လာဥနီ၊ နံနံပင္ (သို႔) ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္းစာ၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ အနည္းငယ္ တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

လူတိုင္းမျဖစ္မေန လိုက္နာသင္႕တဲ႔ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ စည္းမ်ဥ္းမ်ား 

ျပဳလုပ္ပံု အဆင္႔ဆင္႔

 

အရင္ဆံုး ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးကိုယူၿပီး ၾကက္ဥ (၃) လံုးကို ေဖာက္ထည္႔လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ၾကက္ဥထဲကို ဆားနဲ႔ ႏြားႏို႔ ေရာၿပီး သမေအာင္ ေရာေမႊ ခေလာက္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတဲ႔ မုန္လာဥနီရယ္၊ ၾကက္သြန္နီရယ္၊ နံနံပင္ရယ္ကို ၾကက္ဥအႏွစ္ရည္ထဲမွာ ေရာေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ အေပၚကေန ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔နည္းနည္း ျဖဴးေပးလိုက္ပါဦး။ အဲဒါၿပီးရင္ေတာ႔ ၾကက္ဥေၾကာ္ဖို႔ ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါၿပီ။

ၾကက္ဥေၾကာ္ဖို႔အတြက္ ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီအနည္းငယ္ကို ေလာင္းထည္႔ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ၾကက္ဥလိပ္ လိပ္လို႔ရတဲ႔ ပမာဏရရွိေစဖို႔အတြက္ မိမိအသံုးျပဳမယ္႔ ဒယ္အိုးျပားဟာ အနည္းငယ္ (၁၀) လက္မ ပတ္လည္ရွိရပါမယ္။ ေၾကာ္မယ္႔ဆီကို ပဲပိစပ္ဆီ သံုးလို႔လည္းရပါတယ္ေနာ္။

 

ဆီပူၿပီဆိုတာနဲ႔ ေစာေစာက အသင္႔ျပင္ထားတဲ႔ ၾကက္ဥအႏွစ္ရည္ထဲက တစ္ဝက္ခန္႕ကို ဒယ္အိုးျပားထဲ ေလာင္းထည႔္ၿပီး ဒယ္အိုးျပားတစ္ခုလံုးမွာ ညီသြားေအာင္ ညွိေပးလိုက္ပါ။ ခဏေလာက္ေၾကာ္ၿပီးရင္ ၾကက္ဥေၾကာ္ကို အစြန္းကေန ဇြန္းနဲ႔ေကာ္ၿပီး တစ္ဝက္ေလာက္က လိပ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ဒီလိုလုပ္ျခင္းျဖင္႔ ဒယ္အိုးျပားရဲ႕ဧရိယာတစ္ဝက္ေလာက္ လြတ္သြားၿပီး က်န္ေနေသးတဲ႔ ၾကက္ဥအႏွစ္ကိုေၾကာ္ဖိုု႔ ေနရာရသြားေစပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ႔ က်က္ၿပီးသားၾကက္ဥေၾကာ္ကို ဆယ္ထုတ္လိုက္ပါ။

လြတ္သြားတဲ႔ေနရာမွာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ နည္းနည္းထပ္ထည္႔ၿပီး က်န္ေနေသးတဲ႔ ၾကက္ဥအႏွစ္ရည္ကို ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါ။ က်က္သြားၿပီဆိုရင္ေတာ႔ ေစာေစာကအတိုင္း တစ္ဖက္ကို လိပ္ေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ၾကက္ဥလိပ္လုပ္ဖို႔ အဆင္သင္႔ျဖစ္ပါၿပီ။

ၿပီးရင္ ရလာတဲ႔ ၾကက္ဥေၾကာ္ကို ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ဂရုတစိုက္ထည္႔ၿပီး လိပ္ေပးလိုက္ပါ။ အလိပ္ေလးေတြရၿပီဆိုရင္ အေအးခံၿပီးမွ တစ္ကိုက္စာ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ အရသာလည္းရွိ၊ အာဟာရတန္ဖိုးလည္း ျပည္႔ဝတဲ႔ ကိုရီးယားၾကက္ဥလိပ္ေလးကို ရရွိပါၿပီ။ ထမင္းနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္သလို ေပါင္မုန္႔တို႔၊ ေကာ္ဖီတို႔နဲ႔လည္း တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

Source: indianspot

 



ဆက်စပ်သတင်းများ

"Duwun ဒီဂျစ်တယ် နေ့စဉ်သတင်းစာ"

သင့် အီးလ်မေး ကနေ နောက်ဆုံးရသတင်းတွေကို နေ့စဉ် အခမဲ့ဖတ်ရှုနိုင်ဖို့ ဒီနေရာမှာ စာရင်းသွင်းလိုက်ပါ။


News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs