• Food & Recipe
    ထိုင်းရိုးရာ ခေါက်ဆွဲများအကြောင်း
Thiha Htun
[Unicode Version]

ထိုင်းအစားအစာတွေဟာ အစပ်အရသာကဲပြီး အရသာရှိတဲ့အတွက် မြန်မာလူမျိုးတွေ နှစ်ခြိုက်စွာစားသုံးကြတဲ့ အစားအစာ တစ်မျိုးဖြစ်ပါတယ်။ ထိုင်းအစားအစာတွေဟာ မြန်မာလူမျိုးတွေနဲ့ လျှာနဲ့လည်း အစပ်အဟပ်တည့်ပြီး စားရတာအဆင်ပြေပါတယ်။

ထိုင်းရိုးရာအစားအစာတွေထဲမှာမှ ထိုင်းခေါက်ဆွဲတွေဟာလည်း နာမည်ကြီးပါပဲ။ ထိုင်းကိုအလည်အပတ်ရောက်ခဲ့သည်ရှိသော် မှာစားနိုင်အောင်လို့ ထိုင်းခေါက်ဆွဲလေးတွေအကြောင်း ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။

၁။ ကွေ့တယို

ကွေ့တယိုကတော့ လူတိုင်းအသိပေါ့။ အသားပြုတ်ရည် ကြည်ကြည်လေးမှာ ခေါက်ဆွဲ၊ အသားလုံး၊ ပဲပင်ပေါက်လေးနဲ့ စားလို့ကောင်းတယ်။ မြန်မာပြည်မှာလည်း အလွယ်တကူဝယ်စားလို့ရနေပြီ။ သူကကျတော့ အသုပ်နဲ့ အရည်ဆိုပြီး (၂) မျိူး ရွေးချယ်လို့ရတယ်။

၂။ Boat noodle (kuaitiao ruea)

boat noodle.jpg 

သူက အရင်က လှေနဲ့ရောင်းတဲ့ ခေါက်ဆွဲမို့ boat noodle လို့ခေါ်တာ။ သုံးလုတ်စာလောက်ပဲပါတဲ့ ပွဲသေးလေးတွေ ရောင်းတာများတယ်။ တစ်ခါစားရင် ပန်းကန်အထပ်လိုက်ဖြစ်အောင်စားယူရတယ်။ ကြက်သားနဲ့ အမဲသား (၂) မျိုးရနိုင်တယ်။ ပဲငံပြာရည်အနောက်၊ ဆီတို့ဖူးတို့နဲ့ ရောနှောပြုလုပ်ထားတဲ့အတွက် အရသာကတော့ နည်းနည်းပြင်းတယ်။ အသားလုံးတို့၊ ဝက်အသည်းတို့လည်း ပါတယ်။

သူ့ခေါက်ဆွဲဟင်းရည်က အရည်ပြစ်ပြစ် အရောင်မဲမဲချိုချို။ ဘာလို့လည်းဆိုတော့ သူ့အဓိက ပါဝင်ပစ္စည်းက ဝက်သွေး။ ရိုးရိုးကွေ့သယိုထဲကို ဝက်သွေးရောလိုက်တာ။ အဲ့ဒါကြောင့်အရသာက ပိုလေးပြီး အရောင်ကမဲနေတာ။ ကြက်သွေးခဲ ဘဲသွေးခဲတောင်စားကြသေးတာပဲ။ ဒီလောက်ကတော့ အေးဆေးပါ။ ဟုတ်တယ်ဟုတ်။

၃။ Khao Soi (ခေါက်ဆွိုင်)

Khao Soi.jpg 

သူကတော့ ကြက်သားအုန်းနို့ခေါက်ဆွဲ။ မြန်မာ အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲနဲ့အရသာ ဆင်ဆင်ကို နည်းနည်းပိုချိုတယ်။ အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲဖတ် ခေါက်ဆွဲအကြွပ်ကြော် ကြက်ပေါင် တစ်ပေါင်ပါမယ်။ အဲ့ဒါကို အအီပြေအောင် မုန်လာရွက်အချဉ် (အစိမ်းချဉ်နဲ့အရသာတူတယ်) ကြက်သွန်နီနဲ့ သံပုရာရည် ထည့်စားလို့လည်းရပါတယ်။

၄။ Nam Ngiao (နမ်ညော)

Nan Ngiao.jpg 

ဒါကတော့ ရှမ်းခေါက်ဆွဲနဲ့ ခပ်ဆင်ဆင်တူတယ်။ ကြက်သား၊ ကြက်ရိုး၊ ကြက်သွေးခဲကို ခရမ်းချဉ်သီးနဲ့အရည်စပ်စပ်ချက်ထားပြီး မုန့်ဟင်းခါးဖတ်နဲ့စားရတာ။ ဂေါ်ဖီ၊ ပဲသီး၊ မုန်လာရွက်ချဉ်၊ ပဲပင်ပေါက်၊ ပင်စိမ်းရွက်တွေ ထည့်စားတယ်။ ထိုင်းမှာတော့ Nam Ngiao (နမ်ညော) ခေါက်ဆွဲကို ရှမ်းလူမျိုးတွေရဲ့ ချက်ပြုတ်နည်းလို့ပဲ ဆိုကြတယ်။

၅။ Khanom chin kaeng khiao wan kai (ထိုင်း မုန့်ဟင်းခါး)

Kaeng Khaio Wan Kai.jpg 

ဒါကတော့ ကြက်သားနဲ့ ကြက်ရိုးကို ခရမ်းသီးနဲ့ green curry လိုချက်ထားတာကို မုန့်ဟင်းခါးဖတ်နဲ့စားရတဲ့ ထိုင်းရိုးရာ အစားအစာတစ်မျိုးပါ။ Khanom chin ဆိုတာက မုန့်ဟင်းခါးဖတ်ကို ထိုင်းလိုခေါ်တာဖြစ်ပါတယ်။

လူတိုင်းမဖြစ်မနေ လိုက်နာသင့်တဲ့ အစားအသောက်ဆိုင်ရာ စည်းမျဉ်းများ 

၆။ Namya (နမ်မျာ)

Namya.jpg 

ဒီအစားအစာကလည်း မုန့်ဟင်းခါးနဲ့ဆင်တယ်။ ငါးဖယ်လုံးတွေနဲ့ ဟင်းရည်က မုန့်ဟင်းခါးအရည်ကို အုန်းနို့နည်းနည်း ရောထားသလိုမျိုး... ချိုချို ပူပူစပ်စပ်အရသာမျိုးပဲ။

၇။ ကွေကျပ်

Kwae Kyat.jpg 

ကွေကျပ်ကတော့ ဆန်ပြားဖတ် အလိပ်လိုက်လေးတွေကို ဟင်းရည်ခပ်ပြစ်ပြစ်နဲ့ ရောစားရတာမျိုး။ အထဲမှာတော့ ဝက်သား၊ ဝက်အူ၊ ဝက်အသည်းတွေနဲ့။ ထိုင်းရောက်ဖူးတဲ့သူတိုင်း တော်တော်များများ စားဖူးကြမယ်ထင်ပါတယ်။

၈။ Yentafo (ယန်တဖို)

Yentafo.jpg 

ဟင်းရည်ပန်းရောင်နဲ့ ခေါက်ဆွဲကို မြင်ဖူးကြမှာပေါ့။ အဲ့ဒါ ယန်တဖို ပဲ။ အရည်ပန်းရောင်ကြည်ကြည်ကျဲကျဲ။ ချဉ်ချဉ်ချိုချိုအရသာလေးနဲ့။ စားလို့လည်း ကောင်းပါတယ်။

၉။ ဖက်ထိုင်း

Fat Htai.jpg 

ဖက်ထိုင်းကတော့ ဆန်စီးကြော်ပုံစံမျိုး။ ရန်ကုန်မှာဆို eatfinity ဆိုတဲ့ ထိုင်းဆိုင်မှာရတာ တွေ့ဖူးတယ်။ အသားတွေ၊ ပဲပင်ပေါက်တွေနဲ့ ပြန်သုပ်စားရတာ။ ချိုချဉ်စပ်အရသာရှိတယ်။ တစ်ကြိမ်တစ်ခါလောက်တော့ မြည်းစမ်းကြည့်သင့်ပါတယ်။

၁၀။ ဖက်ဆီယု

Fat Si Yu.jpg 

သူကကျ ဆန်ပြားကို ကိုက်လန်၊ မုန်ညင်းရယ် အသားရယ်နဲ့ကြော်ထားတာ။ ဆန်ပြားကြော်သဘောမျိုးပါပဲ။

Source: ChoZinWin's Facebook

 

[Zawgyi Version]

ထိုင္းအစားအစာေတြဟာ အစပ္အရသာကဲၿပီး အရသာရွိတဲ႔အတြက္ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာစားသံုးၾကတဲ႔ အစားအစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ ထိုင္းအစားအစာေတြဟာ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြနဲ႔ လွ်ာနဲ႔လည္း အစပ္အဟပ္တည္႔ၿပီး စားရတာအဆင္ေျပပါတယ္။

ထိုင္းရိုးရာအစားအစာေတြထဲမွာမွ ထိုင္းေခါက္ဆြဲေတြဟာလည္း နာမည္ႀကီးပါပဲ။ ထိုင္းကိုအလည္အပတ္ေရာက္ခဲ႔သည္ရွိေသာ္ မွာစားႏိုင္ေအာင္လို႔ ထိုင္းေခါက္ဆြဲေလးေတြအေၾကာင္း ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၁။ ​ေကြ႔တယို

​ေကြ႔တယိုက​ေတာ့ လူတိုင္​းအသိ​ေပါ့။ အသားျပဳတ္​ရည္​ ၾကည္​ၾကည္​​ေလးမွာ ​​ေခါက္​ဆြဲ၊ အသားလံုး၊ ပဲပင္​​ေပါက္​​ေလးနဲ႔ စားလို႔​ေကာင္​းတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာလည္း အလြယ္တကူဝယ္စားလို႔ရေနၿပီ။ သူကက်ေတာ႔ အသုပ္နဲ႔ အရည္ဆိုၿပီး (၂) မ်ိဴး ေရြးခ်ယ္လို႔ရတယ္။

၂။ Boat noodle (kuaitiao ruea)

boat noodle.jpg 

သူက အရင္​က ​ေလွနဲ႔​ေရာင္​းတဲ့ ​ေခါက္​ဆြဲမို႔ boat noodle လို႔​ေခၚတာ။ သံုးလုတ္​စာ​ေလာက္​ပဲပါတဲ့ ပြဲ​ေသး​ေလး​ေတြ​ ေရာင္​းတာမ်ားတယ္​။ တစ္ခါစားရင္​ ပန္​းကန္​အထပ္​လိုက္​ျဖစ္​​ေအာင္​စားယူရတယ္​။ ၾကက္သားနဲ႔ အမဲသား (၂) မ်ိဳးရႏိုင္တယ္။ ပဲငံျပာရည္အေနာက္၊ ဆီတို႔ဖူးတို႔နဲ႔ ေရာေႏွာျပဳလုပ္ထားတဲ႔အတြက္ အရသာကေတာ႔ နည္းနည္းျပင္းတယ္။ အသားလံုးတို႔၊ ဝက္အသည္းတို႔လည္း ပါတယ္။

သူ႔​ေခါက္​ဆြဲဟင္​းရည္​က အရည္​ျပစ္​ျပစ္​ အ​ေရာင္​မဲမဲခ်ိဳခ်ိဳ။ ဘာလို႔လည္​းဆို​ေတာ့ သူ႔အဓိက ပါဝင္​ပစၥည္​းက ဝက္​​ေသြး။ ​႐ိုး႐ိုး​ေကြ႔သယိုထဲကို ဝက္​​ေသြး​ေရာလိုက္​တာ။ အဲ့ဒါ​ေၾကာင္​့အရသာက ပို​ေလးၿပီး အ​ေရာင္​ကမဲ​ေနတာ။ ၾကက္​​ေသြးခဲ ဘဲ​ေသြးခဲ​ေတာင္​စားၾက​ေသးတာပဲ။ ဒီေလာက္ကေတာ႔ ေအးေဆးပါ။ ဟုတ္တယ္ဟုတ္။

၃။ Khao Soi (​ေခါက္​ဆိြဳင္​)

Khao Soi.jpg 

သူက​ေတာ့ ၾကက္​သားအုန္​းႏို႔​ေခါက္​ဆြဲ။ ျမန္​မာ အုန္​းႏို႔​ေခါက္​ဆြဲနဲ႔အရသာ ဆင္​ဆင္​ကို နည္​းနည္​းပိုခ်ိဳတယ္​။ အုန္​းႏို႔​ေခါက္​​ဆြဲဖတ္​ ​ေခါက္​ဆြဲအႂကြပ္​​ေၾကာ္​ ၾကက္​​ေပါင္​ တစ္​​ေပါင္​ပါမယ္​။ အဲ့ဒါကို အအီ​ေျပ​ေအာင္​ မုန္​လာရြက္​အခ်ဥ္​ (အစိမ္​းခ်ဥ္​နဲ႔အရသာတူတယ္​) ၾကက္​သြန္​နီနဲ႔ သံပုရာရည္ ထည္႔စားလို႔လည္းရပါတယ္။

၄။ Nam Ngiao (နမ္ေညာ)

Nan Ngiao.jpg 

ဒါက​ေတာ့ ႐ွမ္​း​ေခါက္​ဆြဲနဲ႔ ခပ္​ဆင္​ဆင္​တူတယ္။ ၾကက္​သား၊ ၾကက္​႐ိုး၊ ၾကက္​​ေသြးခဲကို ခရမ္​းခ်ဥ္​သီးနဲ႔အရည္​စပ္​စပ္​ခ်က္​ထားၿပီး မုန္​႔ဟင္​းခါးဖတ္​နဲ႔စားရတာ။ ​ေဂၚဖီ၊ ပဲသီး၊ မုန္​လာရြက္​ခ်ဥ္​၊ ပဲပင္​​ေပါက္​၊ ပင္​စိမ္​းရြက္​​ေတြ ထည့္စားတယ္​။ ထိုင္းမွာေတာ႔ Nam Ngiao (နမ္ေညာ) ေခါက္ဆြဲကို ရွမ္းလူမ်ိဳးေတြရဲ႕ ခ်က္ျပဳတ္နည္းလို႔ပဲ ဆိုၾကတယ္။

၅။ Khanom chin kaeng khiao wan kai (ထိုင္း မုန္႔ဟင္းခါး)

Kaeng Khaio Wan Kai.jpg 

ဒါက​ေတာ့ ၾကက္​သားနဲ႕ ၾကက္​႐ိုးကို ခရမ္​းသီးနဲ႔ green curry လိုခ်က္​ထားတာကို မုန္​႔ဟင္​းခါးဖတ္​နဲ႔စားရတဲ႔ ထိုင္းရိုးရာ အစားအစာတစ္မ်ိဳးပါ။ Khanom chin ဆိုတာက မုန္​႔ဟင္​းခါးဖတ္​ကို​ ထုိင္းလိုေခၚတာျဖစ္ပါတယ္။

လူတိုင္းမျဖစ္မေန လိုက္နာသင္႕တဲ႔ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ စည္းမ်ဥ္းမ်ား 

၆။ Namya (နမ္မ်ာ)

Namya.jpg 

ဒီအစားအစာကလည္း မုန္​႔ဟင္​းခါးနဲ႔ဆင္​တယ္​။ ငါးဖယ္​လံုး​ေတြနဲ႔ ဟင္​းရည္​က မုန္​႔ဟင္​းခါးအရည္​ကို အုန္​းႏို႔နည္​းနည္​း​ ေရာထားသလိုမ်ိဳး... ခ်ိဳခ်ိဳ ပူပူစပ္​စပ္​အရသာမ်ိဳးပဲ။

၇။ ေကြက်ပ္

Kwae Kyat.jpg 

​ေကြက်ပ္​က​ေတာ့ ​ဆန္​ျပားဖတ္​ အလိပ္​လိုက္​​ေလး​ေတြကို ဟင္​းရည္​ခပ္​ျပစ္​ျပစ္​နဲ႔ ေရာစားရတာမ်ိဳး။ အထဲမွာေတာ႔ ၀က္​သား၊ ၀က္​အူ၊ ၀က္​အသည္​း​ေတြနဲ႔။ ​ထိုင္းေရာက္ဖူးတဲ႔သူတိုင္း ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား စားဖူးၾကမယ္ထင္ပါတယ္။

၈။ Yentafo (ယန္္တဖို)

Yentafo.jpg 

ဟင္​းရည္​ပန္​း​ေရာင္​နဲ႔​ ေခါက္​ဆြဲကို ျမင္​ဖူးၾကမွာ​ေပါ့။ အဲ့ဒါ ယန္​တဖို ပဲ။ အရည္​ပန္​း​ေရာင္​ၾကည္​ၾကည္​က်ဲက်ဲ။ ခ်ဥ္ခ်ဥ္​ခ်ိဳခ်ိဳအရသာ​ေလးနဲ႔။ စားလို႔လည္း ေကာင္းပါတယ္။

၉။ ဖက္​ထိုင္​း

Fat Htai.jpg 

ဖက္​ထိုင္​းက​ေတာ့ ဆန္​စီး​ေၾကာ္​ပံုစံမ်ိဳး။ ရန္ကုန္မွာဆို eatfinity ဆိုတဲ႔ ထိုင္းဆိုင္မွာရတာ ေတြ႕ဖူးတယ္။ အသား​ေတြ၊ ပဲပင္​​ေပါက္​​ေတြနဲ႔ ျပန္သုပ္စားရတာ။ ခ်ိဳခ်ဥ္​စပ္​အရသာရွိတယ္။ တစ္ႀကိမ္တစ္ခါေလာက္ေတာ႔ ျမည္းစမ္းၾကည္႔သင္႔ပါတယ္။

၁၀။ ဖက္​ဆီယု

Fat Si Yu.jpg 

သူကက် ဆန္​ျပားကို ကုိက္​လန္​၊ မုန္ညင္း​​ရယ္​ အသားရယ္​နဲ႔​ေၾကာ္​ထားတာ။ ဆန္ျပားေၾကာ္သေဘာမ်ိဳးပါပဲ။

Source: ChoZinWin's Facebook

 


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs