• Food & Recipe
    သစ်သီးဆူရှီလေး လုပ်စားကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

ဆူရှီ (sushi) ဆိုတာ နာမည်ကျော် ဂျပန်အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်သလို ကျွန်တော်တို့အားလုံးရဲ့ အနှစ်သက်ဆုံးစားစရာတွေထဲမှာ တစ်ခုအပါအဝင်ပါပဲ။ ဘော်ဒါတွေစုမိလို့ မုန့်သွားစားမယ်ဆိုရင် (၁၀) ယောက်မှာ (၅) ယောက်လောက်က "ဆူရှီသွားစားမယ်" လို့ပဲ ဖြေတတ်ကြမှာပါ။ ကျွန်တော်တို့နှစ်သက်တဲ့ ဆူရှီကို အရသာ တမူထူးခြားအောင် သစ်သီးဝလံတွေနဲ့ ပြောင်းလဲပြုလုပ်လို့လည်း ရပါသေးတယ်။

fruit-sushi-ftr (1).jpg 

အဲဒီ သစ်သီးဆူရှီလေးဟာ ပုံမှန်ဆူရှီနဲ့ ဓာတ်မတည့်တဲ့သူတွေ၊ ဆူရှီအရသာဆန်းဆန်းလေးကိုမှ မြည်းစမ်းချင်ပါတယ်ဆိုတဲ့ သူတွေအတွက် အထူးသင့်တော်သလို ပွဲလမ်းသဘင်တွေမှာ သရေစာအဖြစ် ထည့်သွင်းလို့လည်း မျက်နှာပန်းလှပါတယ်။ အောက်မှာ သစ်သီးဆူရှီပြုလုပ်နည်းလေးကို ဖော်ပြထားပါတယ်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

 

ဆူရှီလုပ်ဖို့ ရှမ်းဆန် (သို့) ဂျပန်ဆန် (၁ ၁/၂) ခွက်၊ ရေ (၂) ခွက်၊ သကြား (၃) ဇွန်း၊ ဆားအနည်းငယ်၊ အုန်းနို့ (၁) ခွက်၊ ဗနီလာ extract ရည် (၁ ၁/၂) ဇွန်း၊ မိမိနှစ်သက်ရာသစ်သီးအနည်းငယ် (နာနတ်သီး၊ ကီဝီသီး၊ သရက်သီး၊ ငှက်ပျောသီး၊ စတော်ဘယ်ရီသီး စသဖြင့်) တို့ပဲဖြစ်ပါတယ်။

See Also: 

ပြုလုပ်နည်း

maxresdefault.jpg 

အရင်ဆုံး ဇလုံတစ်လုံးထဲမှာ ဆန်တွေကိုထည့်ပြီး ရေနဲ့ရောပြီး ဆန်ဆေးပေးလိုက်ပါ။ သုံုးလေးရေလောက် ကျင်းပြီးရင်တော့ ဇကာတစ်လုံးနဲ့စစ်ပြီး ဆန်ဆေးရည်တွေကို ဖယ်ရှားလိုက်ပါ။

ပြီးရင် ထမင်းပေါင်းအိုးထဲမှာ ရေရယ်၊ ဆန်ရယ်၊ ဆားရယ်၊ သကြားရယ်ကို ထည့်ပြီး ထမင်းတည်လိုက်ပါ။ (၁၅) မိနစ်လောက် ဆိုရင်တော့ ထမင်းကျက်လောက်ပါပြီ။ ပြီးရင်တော့ ထမင်းအပေါ်ကနေပြီး အုန်းနို့ (၁) ခွက်လောင်းထည့်လိုက်ပါဦး။ အုန်းနို့ရယ်၊ ထမင်းရယ်သမအောင်မွှေပြီး စေးပျစ်ပျစ်လေးဖြစ်သွားတဲ့ ထမင်းကို ကျောက်ကပ်ထည့်တဲ့ လင်ပန်းလိုမျိုး လင်ပန်းတစ်ချပ်ထဲမှာ ပြောင်းထည့်ပြီး အအေးခံထားလိုက်ပါ။

မိမိနှစ်သက်ရာ သစ်သီးဝလံ (၃) (၄) မျိုးလောက်ကို ပုံပါအတိုင်း အချောင်းရှည်ရှည်လေးတွေဖြစ်အောင် လှီးစိတ်ဖြတ်တောက်ပြီး လင်ပန်းတစ်ချပ်ထဲမှာ ထည့်ထားလိုက်ပါဦး။ သစ်သီးလှီးရာမှာ ပုံမှန်ဆူရှီထဲမှာ ထည့်တဲ့ ပုဇွန်တို့၊ ဆာရှိမီတို့လို ဌာပနာ ပုံစံလေးတွေဖြစ်အောင် လှီးရမှာပါ။

2015-02-03-18-07-02.jpg 

စောနက လင်ပန်းထဲမှာထည့်ထားတဲ့ ဆူရှီထမင်းကို ပုံမှန်ဆူရှီလိပ်တဲ့ ဝါးယင်းလိပ်ပေါ်မှာ အစားအသောက်ထုပ်တဲ့ ပလတ်စတစ်စလေးခင်းပြီး လေးထောင့်ပုံလေးဖြစ်အောင် ဖြန့်ခင်းပေးထားလိုက်ပါ။ ပြီးရင် အချောင်းပုံစံလှီးထားတဲ့ သစ်သီးလေးတွေကိုလည်း ဆူရှီထမင်းပေါ်မှာ တင်ပေးထားလိုက်ပါ။

ပြီးရင်တော့ ဝါးယင်းလိပ်လေးကိုဆွဲပြီး ဆူရှီလိပ်လို့ရပါပြီ။ ဆူရှီထမင်းနဲ့ သစ်သီးဌာပနာလေးတွေ ပြုတ်မကျအောင် တင်းတင်းရင်းရင်းဖြစ်သွားပြီဆိုရင်တော့ ပုံမှန်ဆူရှီဆိုဒ်လောက် အတုံးလေးတွေဖြစ်အောင် လှီးဖြတ်ပြီး ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ပေါ်မှာ တည်ခင်းလိုက်ပါ။ ဒါဆိုရင်တော့ လှပပြီး အရသာရှိတဲ့ သစ်သီးဆူရှီပွဲလေးကို ရရှိပါပြီ။ သစ်သီးဆူရှီလေးတွေကို ဂျင်းသနပ်တို့၊ သစ်သီးအနှစ်ရည်တို့နဲ့လည်း တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါတယ်။

Source: Wikihow

 

[Zawgyi Version]

ဆူရွီ (sushi) ဆုိတာ နာမည္ေက်ာ္ ဂ်ပန္အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္သလို ကြ်န္ေတာ္တို႔အားလံုးရဲ႕ အႏွစ္သက္ဆံုးစားစရာေတြထဲမွာ တစ္ခုအပါအဝင္ပါပဲ။ ေဘာ္ဒါေတြစုမိလို႔ မုန္႔သြားစားမယ္ဆိုရင္ (၁၀) ေယာက္မွာ (၅) ေယာက္ေလာက္က "ဆူရွီသြားစားမယ္" လို႔ပဲ ေျဖတတ္ၾကမွာပါ။ ကြ်န္ေတာ္တို႔ႏွစ္သက္တဲ႔ ဆူရွီကို အရသာ တမူထူးျခားေအာင္ သစ္သီးဝလံေတြနဲ႔ ေျပာင္းလဲျပဳလုပ္လို႔လည္း ရပါေသးတယ္။

အဲဒီ သစ္သီးဆူရွီေလးဟာ ပံုမွန္ဆူရွီနဲ႔ ဓာတ္မတည္႔တဲ႔သူေတြ၊ ဆူရွီအရသာဆန္းဆန္းေလးကိုမွ ျမည္းစမ္းခ်င္ပါတယ္ဆုိတဲ႔ သူေတြအတြက္ အထူးသင္႔ေတာ္သလို ပြဲလမ္းသဘင္ေတြမွာ သေရစာအျဖစ္ ထည္႔သြင္းလို႔လည္း မ်က္ႏွာပန္းလွပါတယ္။ ေအာက္မွာ သစ္သီးဆူရွီျပဳလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပထားပါတယ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 

ဆူရွီလုပ္ဖို႔ ရွမ္းဆန္ (သို႔) ဂ်ပန္ဆန္ (၁ ၁/၂) ခြက္၊ ေရ (၂) ခြက္၊ သၾကား (၃) ဇြန္း၊ ဆားအနည္းငယ္၊ အုန္းႏို႔ (၁) ခြက္၊ ဗနီလာ extract ရည္ (၁ ၁/၂) ဇြန္း၊ မိမိႏွစ္သက္ရာသစ္သီးအနည္းငယ္ (နာနတ္သီး၊ ကီဝီသီး၊ သရက္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး စသျဖင္႕) တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

See Also: 

ျပဳလုပ္နည္း

maxresdefault.jpg 

အရင္ဆံုး ဇလံုတစ္လံုးထဲမွာ ဆန္ေတြကိုထည္႔ၿပီး ေရနဲ႔ေရာၿပီး ဆန္ေဆးေပးလိုက္ပါ။ သံုုးေလးေရေလာက္ က်င္းၿပီးရင္ေတာ႔ ဇကာတစ္လံုးနဲ႔စစ္ၿပီး ဆန္ေဆးရည္ေတြကို ဖယ္ရွားလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ ထမင္းေပါင္းအိုးထဲမွာ ေရရယ္၊ ဆန္ရယ္၊ ဆားရယ္၊ သၾကားရယ္ကို ထည္႔ၿပီး ထမင္းတည္လိုက္ပါ။ (၁၅) မိနစ္ေလာက္ ဆိုရင္ေတာ႔ ထမင္းက်က္ေလာက္ပါၿပီ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ထမင္းအေပၚကေနၿပီး အုန္းႏို႔ (၁) ခြက္ေလာင္းထည္႔လိုက္ပါဦး။ အုန္းႏို႔ရယ္၊ ထမင္းရယ္သမေအာင္ေမႊၿပီး ေစးပ်စ္ပ်စ္ေလးျဖစ္သြားတဲ႔ ထမင္းကို ေက်ာက္ကပ္ထည္႔တဲ႔ လင္ပန္းလိုမ်ိဳး လင္ပန္းတစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ေျပာင္းထည္႔ၿပီး အေအးခံထားလိုက္ပါ။

မိမိႏွစ္သက္ရာ သစ္သီးဝလံ (၃) (၄) မ်ိဳးေလာက္ကို ပံုပါအတိုင္း အေခ်ာင္းရွည္ရွည္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးစိတ္ျဖတ္ေတာက္ၿပီး လင္ပန္းတစ္ခ်ပ္ထဲမွာ ထည္႔ထားလိုက္ပါဦး။ သစ္သီးလွီးရာမွာ ပံုမွန္ဆူရွီထဲမွာ ထည္႔တဲ႔ ပုဇြန္တုိ႔၊ ဆာရွိမီတို႔လို ဌာပနာ ပံုစံေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးရမွာပါ။

ေစာနက လင္ပန္းထဲမွာထည္႔ထားတဲ႔ ဆူရွီထမင္းကို ပံုမွန္ဆူရွီလိပ္တဲ႔ ဝါးယင္းလိပ္ေပၚမွာ အစားအေသာက္ထုပ္တဲ႔ ပလတ္စတစ္စေလးခင္းၿပီး ေလးေထာင္႔ပံုေလးျဖစ္ေအာင္ ျဖန္႔ခင္းေပးထားလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေခ်ာင္းပံုစံလွီးထားတဲ႔ သစ္သီးေလးေတြကိုလည္း ဆူရွီထမင္းေပၚမွာ တင္ေပးထားလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ေတာ႔ ဝါးယင္းလိပ္ေလးကိုဆြဲၿပီး ဆူရွီလိပ္လို႔ရပါၿပီ။ ဆူရွီထမင္းနဲ႔ သစ္သီးဌာပနာေလးေတြ ျပဳတ္မက်ေအာင္ တင္းတင္းရင္းရင္းျဖစ္သြားၿပီဆိုရင္ေတာ႔ ပံုမွန္ဆူရွီဆုိဒ္ေလာက္ အတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးျဖတ္ၿပီး ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ေပၚမွာ တည္ခင္းလိုက္ပါ။ ဒါဆိုရင္ေတာ႔ လွပၿပီး အရသာရွိတဲ႔ သစ္သီးဆူရွီပြဲေလးကို ရရွိပါၿပီ။ သစ္သီးဆူရွီေလးေတြကို ဂ်င္းသနပ္တို႔၊ သစ္သီးအႏွစ္ရည္တို႔နဲ႔လည္း တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

Source: Wikihow

 


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs