• Food & Recipe
    ပူပူစပ်စပ် မက္ကစီကန် ကြက်ဥချက်လေး လုပ်စားကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

ဒီနေ့မှာတော့ မက္ကစီကန်အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ကြက်ဥခရမ်းချဉ်သီးဆော့စ်အရောကို မီးဖုတ်ထားတဲ့ မက္ကစီကန် ကြက်ဥချက်ကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။ ဒီအစားအစာလေးကတော့ သက်သတ်လွတ်သမားတွေ (ကြက်ဥကို သက်သတ်လွတ်တယ်လို့ သတ်မှတ်ထားသူတွေ) သာမက အသားမပါရင် ထမင်းမစားတတ်သူတွေပါ ခံတွင်းတွေ့စေမယ့် ပူပူစပ်စပ် အစားအစာလေးတစ်မျိုးပါ။

small-spicy-chipotle-shakshuka-9.jpg 

မက္ကစီကန်အခေါ်အဝေါ်နဲ့တော့ ဒီအစားအစာလေးကို shakshuka လို့ခေါ်ပါတယ်။ ဒီအစားအစာချက်ပြုတ်ရာမှာ မီးအပူဒဏ်ခံနိုင်မယ့် ဒယ်အိုးပြားလေးတစ်လုံးတော့ ရှိနေဖို့ လိုအပ်ပါလိမ့်မယ်။

See also: 

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

small-spicy-chipotle-shakshuka-8.jpg 

သံလွင်ဆီ (၃) ဇွန်း၊ ကြက်သွန်နီအကြီး (၁) လုံး၊ ငရုပ်ပွသီးအနီ (၁) လုံး၊ ကြက်သွန်ဖြူနုတ်နုတ်စင်းပြီး လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ ဇီရာစေ့ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ အရောင်တင်မှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ မက္ကဆီကန်ငရုပ်သီးအနှစ် (၁) ဘူး၊ ခရမ်းချဉ်သီး (၂) လုံး၊ ဆား (၁) ဇွန်းခန့်၊ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် အနည်းငယ်၊ cotija cheese (cotija ဒိန်ခဲ) ခွက်ဝက်ခန့်၊ ကြက်ဥ အရွယ်တော် (၆) လုံး၊ နံနံပင်အနည်းငယ်နဲ့ ထောပတ်သီးတစ်ခြမ်းတို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

small-spicy-chipotle-shakshuka-6.jpg 

အရင်ဆုံး မုန့်ဖုတ်မီးဖိုကို (၃၇၅) ဒီဂရီလောက် အပူချိန်ရအောင် အပူပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲမှာ သံလွင်ဆီကိုထည့်ပြီး ဆီပူအောင် အပူပေးလိုက်ပါ။ ပြီးမှ ကြက်သွန်နီနဲ့ ငရုပ်ပွသီးတွေကို ဆီပူထိုးလိုက်ပါ။ မိနစ် (၂၀) လောက်ကြာအောင် ဆီပူထိုးပြီးရင် အထဲကပါဝင်ပစ္စည်းတွေ ပျော့ပြောင်းပြီး အညိုရောင်သမ်းလာမှာပါ။ ပြီးရင် အပေါ်က ကြက်သွန်ဖြူ နုတ်နုတ်စင်းထားတာကို အုပ်ပြီး (၂) မိနစ်လောက်လုံးပေးလိုက်ပါဦး။

1567290242.jpg

(၂) မိနစ်ကျော်ရင် ဇီရာစေ့တို့၊ အရောင်တင်မှုန့်တို့ပါထည့်ပြီး နောက်ထပ်တစ်မိနစ်လောက် လုံးပေးလိုက်ပါဦး။ ပြီးတာနဲ့ ငရုပ်ပွသီး၊ ခရမ်းချဉ်သီး၊ မက္ကဆီကန်ငရုပ်သီးအနှစ်၊ ဆားနဲ့ ငရုပ်ကောင်းမှုန့်တို့ကို ဒယ်အိုးထဲထည့်ပြီး မွှေပေးလိုက်ပါ။ ဆော့စ်အနှစ်လေးဖြစ်လာသည်အထိ (၁၀) မိနစ်ခန့် အပူပေးထားလိုက်ပါ။ ပြီးမှ အပေါ်ကနေ အမျှင်လေးတွေဖြစ်အောင် ခြစ်ယူထားတဲ့ cotija cheese ကို အုပ်ပေးလိုက်ပါ။

small-spicy-chipotle-shakshuka-12.jpg 

ဆော့စ်ကျက်လောက်ပြီဆိုရင် ကြက်ဥတွေကို ခရမ်းချဉ်သီးဆော့စ်ထဲမှာ အနှစ်မကွဲအောင် သတိထားပြီး ဖောက်ထည့်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် အပေါ်က ဆားနဲ့ ငရုပ်ကောင်းမှုန့် နည်းနည်းထပ်ဖြူးပေးလိုက်ပါဦး။

ပြီးတာနဲ့ ဒယ်အိုးပြားကို မုန့်ဖုတ်မီးဖိုထဲပြောင်းထည့်ပြီး (၁၀) မိနစ်ခန့် ဖုတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် မုန့်ဖုတ်မီးဖိုထဲက ပြန်ထုတ်ပြီး ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ထဲကို ပြောင်းထည့်လိုက်ပါ။ အပေါ်ကနေ နံနံပင်တို့၊ ထောပတ်သီးကို အချောင်းလေးတွေဖြစ်အောင် လှီးထားတာတို့နဲ့ တွဲဖက်လိုက်ရင် ပြီးပြည့်စုံတဲ့ မက္ကစီကန်အစားအစာလေးတစ်မျိုးကို ရရှိပါပြီ။ ပေါင်မုန့်နဲ့ တို့စားလို့ရတဲ့ အစားအစာလေးတစ်မျိုးပါ။

Source: isabeleats

 

[Zawgyi Version]

ဒီေန႔မွာေတာ႔ မကၠစီကန္အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႔ ၾကက္ဥခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔စ္အေရာကို မီးဖုတ္ထားတဲ႔ မကၠစီကန္ ၾကက္ဥခ်က္ကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။ ဒီအစားအစာေလးကေတာ႔ သက္သတ္လြတ္သမားေတြ (ၾကက္ဥကို သက္သတ္လြတ္တယ္လို႔ သတ္မွတ္ထားသူေတြ) သာမက အသားမပါရင္ ထမင္းမစားတတ္သူေတြပါ ခံတြင္းေတြ႕ေစမယ္႔ ပူပူစပ္စပ္ အစားအစာေလးတစ္မ်ိဳးပါ။

မကၠစီကန္အေခၚအေဝၚနဲ႔ေတာ႔ ဒီအစားအစာေလးကို shakshuka လို႔ေခၚပါတယ္။ ဒီအစားအစာခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ မီးအပူဒဏ္ခံႏိုင္မယ္႔ ဒယ္အိုးျပားေလးတစ္လံုးေတာ႔ ရွိေနဖို႔ လိုအပ္ပါလိမ္႔မယ္။

See also: 

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

small-spicy-chipotle-shakshuka-8.jpg 

သံလြင္ဆီ (၃) ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီအႀကီး (၁) လံုး၊ ငရုပ္ပြသီးအနီ (၁) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီး လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ဇီရာေစ႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ အေရာင္တင္မႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ မကၠဆီကန္ငရုပ္သီးအႏွစ္ (၁) ဘူး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး (၂) လံုး၊ ဆား (၁) ဇြန္းခန္႔၊ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ cotija cheese (cotija ဒိန္ခဲ) ခြက္ဝက္ခန္႔၊ ၾကက္ဥ အရြယ္ေတာ္ (၆) လံုး၊ နံနံပင္အနည္းငယ္နဲ႔ ေထာပတ္သီးတစ္ျခမ္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

small-spicy-chipotle-shakshuka-6.jpg 

အရင္ဆံုး မုန္႔ဖုတ္မီးဖိုကို (၃၇၅) ဒီဂရီေလာက္ အပူခ်ိန္ရေအာင္ အပူေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ သံလြင္ဆီကိုထည္႔ၿပီး ဆီပူေအာင္ အပူေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးမွ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ငရုပ္ပြသီးေတြကို ဆီပူထိုးလိုက္ပါ။ မိနစ္ (၂၀) ေလာက္ၾကာေအာင္ ဆီပူထိုးၿပီးရင္ အထဲကပါဝင္ပစၥည္းေတြ ေပ်ာ႔ေျပာင္းၿပီး အညိဳေရာင္သမ္းလာမွာပါ။ ၿပီးရင္ အေပၚက ၾကက္သြန္ျဖဴ ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတာကို အုပ္ၿပီး (၂) မိနစ္ေလာက္လံုးေပးလိုက္ပါဦး။

(၂) မိနစ္ေက်ာ္ရင္ ဇီရာေစ႔တို႔၊ အေရာင္တင္မႈန္႔တို႔ပါထည္႔ၿပီး ေနာက္ထပ္တစ္မိနစ္ေလာက္ လံုးေပးလိုက္ပါဦး။ ၿပီးတာနဲ႔ ငရုပ္ပြသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ မကၠဆီကန္ငရုပ္သီးအႏွစ္၊ ဆားနဲ႔ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔ကို ဒယ္အိုးထဲထည္႔ၿပီး ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ေဆာ႔စ္အႏွစ္ေလးျဖစ္လာသည္အထိ (၁၀) မိနစ္ခန္႔ အပူေပးထားလိုက္ပါ။ ၿပီးမွ အေပၚကေန အမွ်င္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ျခစ္ယူထားတဲ႔ cotija cheese ကို အုပ္ေပးလိုက္ပါ။

ေဆာ႔စ္က်က္ေလာက္ၿပီဆိုရင္ ၾကက္ဥေတြကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ႔စ္ထဲမွာ အႏွစ္မကြဲေအာင္ သတိထားၿပီး ေဖာက္ထည္႔လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ အေပၚက ဆားနဲ႔ ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ နည္းနည္းထပ္ျဖဴးေပးလိုက္ပါဦး။

ၿပီးတာနဲ႔ ဒယ္အိုးျပားကို မုန္႔ဖုတ္မီးဖိုထဲေျပာင္းထည္႔ၿပီး (၁၀) မိနစ္ခန္႔ ဖုတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ မုန္႔ဖုတ္မီးဖိုထဲက ျပန္ထုတ္ၿပီး ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲကို ေျပာင္းထည္႔လိုက္ပါ။ အေပၚကေန နံနံပင္တို႔၊ ေထာပတ္သီးကို အေခ်ာင္းေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးထားတာတို႔နဲ႔ တြဲဖက္လိုက္ရင္ ၿပီးျပည္႔စံုတဲ႔ မကၠစီကန္အစားအစာေလးတစ္မ်ိဳးကို ရရွိပါၿပီ။ ေပါင္မုန္႔နဲ႔ တို႔စားလို႔ရတဲ႔ အစားအစာေလးတစ္မ်ိဳးပါ။

Source: isabeleats

 


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs