• Food & Recipe
    သဘာဝအတိုင်း အစိမ်းစားသုံးသင့်တဲ့ အစားအစာများ
Thiha Htun
[Unicode Version]

တချို့အစားအစာတွေက ချက်စား၊ ကြော်စား၊ ပြုတ်စားလို့ရသလို ဒီတိုင်းအစိမ်းစားလည်း ရပါတယ်။ အဲဒီလို ပုံစံမျိုးစုံပြောင်းလဲစီမံလိုက်ရင်လည်း အစားအစာတွေရဲ့ အရသာနဲ့ အာဟာရတန်ဖိုးက ပြောင်းလဲသွားမှာပါ။

Fortis-Escorts ဆေးရုံက ဒေါက်တာ Rupali Datta ရဲ့အဆိုအရဆိုရင် ချက်ပြုတ်လိုက်မယ်ဆိုရင် တချို့ အစားအစာတွေထဲက ဗိုက်တာမင်စီတို့၊ ဘီတို့ကို ပျောက်ကွယ်သွားစေနိုင်ပါတယ်တဲ့။ ဒါကြောင့် တချို့အစားအစာတွေကို မချက်ပြုတ်ဘဲ အစိမ်းစားခြင်းဖြင့် အာဟာရတန်ဖိုးတွေကို အပြည့်အဝရယူနိုင်ပါတယ်။

၁။ ပန်းဂေါ်ဖီ

broccoli.jpg 

ဒီ အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်းရွက်မှာ ဗိုက်တာမင်စီနဲ့ ကယ်လ်ဆီယမ် အထူးကြွယ်ဝပါတယ်။ ဒါ့အပြင် သူ့မှာ သွေးတိုးကျစေတဲ့ sulforaphane ဆိုတဲ့ ဓာတ်ပေါင်းတစ်မျိုးလည်းပါဝင်ပြီး နှလုံးကျန်းမာရေးကို အထူးကောင်းမွန် စေနိုင်ပါတယ်။ လေ့လာချက်တွေအရ ပန်းဂေါ်ဖီကို ပြုတ်လိုက်မယ်ဆိုရင် sulforaphane ပမာဏကို (၇၀) ရာခိုင်နှုန်းထိ ကျဆင်းသွားစေနိုင်ပါတယ်တဲ့။

၂။ အုန်းသီး

coconut.jpg 

ဘယ်သူမှတော့ အုန်းသီးကို ချက်တော့မစားဖူးပေါ့လေ။ ဒါပေမယ့် အုန်းသီးကို ခြစ်ပြီး အရည်ညှစ်ထုတ်ပြီး အုန်းနို့အဖြစ်ထုတ်ယူ၊ နောက်ပြီး ဟင်းချက်ရင် ထည့်သုံးကြတာတွေတော့ ရှိပါတယ်။ အထူးသဖြင့် မလေးရှား အစားအစာတွေမှာ တွေ့ရတတ်ပါတယ်။

ဒီတိုင်း အစိမ်းစားမယ်ဆိုရင် အုန်းသီးဟာ ရေဓာတ်ပြန်လည်ပြည့်ဝစေတဲ့ အကောင်းဆုံးအစားအစာတစ်ခုဖြစ်ပြီး electrolyte ပမာဏ မြင့်မားစွာပါဝင်မှုကြောင့် နာမည်ကြီးပါတယ်။ အုန်းသီးကို အခြောက်လှန်းပြီး အုန်းသီးခြောက်အဖြစ် စားရင်လည်း အာနိသင်တူတူပဲ ဆိုပေမယ့် အစိမ်းစားရင်တော့ ပိုကောင်းတာပေါ့။ အထူးသဖြင့် ပင်လယ်ခရီးသွားတွေ ဆီဓာတ်နဲ့ ရေဓာတ်ပြည့်ဝနေစေဖို့ အုန်းသီးခြောက်လေး ဆောင်ထားသင့်ပါတယ်။

See Also: 

၃။ ပန်းသီး

apples.jpg 

ပန်းသီးကို အခြောက်လှမ်းလိုက်မယ်ဆိုရင် ရေဓာတ်ခမ်းခြောက်ပြီး ပန်းသီးထဲမှာပါဝင်တဲ့ အာဟာရနဲ့ သတ္ထုဓာတ် အများစုဟာ ကုန်ခမ်းသွားနိုင်ပါတယ်။ ဒါ့အပြင် ပန်းသီးကို အခြောက်လှမ်းလိုက်မယ်ဆိုရင် သကြားဓာတ်တွေ ပိုမိုများပြားလာပြီး ကျန်းမာရေးနဲ့ မလျော်ညီတဲ့ ကယ်လိုရီနဲ့ ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ်တွေ ပိုမိုများပြားလာစေနိုင်မှာပါ။

၄။ ငရုပ်ပွသီး

bell-peppers.jpg 

ငရုပ်ပွသီးမှာလည်း ဗိုက်တာမင်စီ ပမာဏ မယုံကြည်နိုင်လောက်အောင် များပြားစွာပါဝင်ပါတယ်။ အမေရိကန်နိုင်ငံက အမျိုးသားကျန်းမာရေးသိပ္ပံဋ္ဌာနရဲ့အဆိုအရတော့ ငရုပ်ပွသီးတွေကို အပူချိန် (၃၇၅) ဒီဂရီလောက်နဲ့ ချက်ပြုတ်လိုက်မယ်ဆိုရင် ဗိုက်တာမင်စီအပါအဝင် အာဟာရဓာတ်တွေ ကုန်ခမ်းသွားမယ်လို့ ဆိုပါတယ်။

၅။ ဘယ်ရီသီး

ဘယ်ရီသီးခြောက်တွေဟာ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ်ဘယ်ရီသီးတွေလောက်တော့ အာဟာရတန်ဖိုး ပြည့်မီမှာ မဟုတ်ပါဘူး။ ဘာလို့လဲဆိုတော့ အခြောက်လှမ်းလိုက်ချိန်မှာ ဘယ်ရီသီးမှာပါဝင်တဲ့ ဗိုက်တာမင်နဲ့ သတ္ထုဓာတ်တွေဟာ ပျောက်ကွယ်သွားလို့ပါပဲ။

၆။ သီဟိုစေ့၊ သစ်ကြားစေ့

သီဟိုစေ့လှော်တို့၊ သစ်ကြားစေ့တို့ကို လှော်စားတာထက် အစိမ်းစားတာက သူ့မှာပါဝင်တဲ့ သံဓာတ်၊ မဂ္ဂနီစီယမ်နဲ့ ဖော့စ်ဖရိတ်ဓာတ်တွေကို ပိုမိုရရှိစေနိုင်ပါတယ်။

Source: Food.ndtv

 

[Zawgyi Version]

တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြက ခ်က္စား၊ ေၾကာ္စား၊ ျပဳတ္စားလို႔ရသလို ဒီတိုင္းအစိမ္းစားလည္း ရပါတယ္။ အဲဒီိလို ပံုစံမ်ိဳးစံုေျပာင္းလဲစီမံလိုက္ရင္လည္း အစားအစာေတြရဲ႕ အရသာနဲ႔ အာဟာရတန္ဖိုးက ေျပာင္းလဲသြားမွာပါ။

Fortis-Escorts ေဆးရံုက ေဒါက္တာ Rupali Datta ရဲ႕အဆိုအရဆိုရင္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ တခ်ိဳ႕ အစားအစာေတြထဲက ဗိုက္တာမင္စီတို႔၊ ဘီတို႔ကို ေပ်ာက္ကြယ္သြားေစႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။ ဒါေၾကာင္႔ တခ်ိဳ႕အစားအစာေတြကို မခ်က္ျပဳတ္ဘဲ အစိမ္းစားျခင္းျဖင္႔ အာဟာရတန္ဖိုးေတြကို အျပည္႔အဝရယူႏိုင္ပါတယ္။

၁။ ပန္းေဂၚဖီ

broccoli.jpg 

ဒီ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွာ ဗိုက္တာမင္စီနဲ႔ ကယ္လ္ဆီယမ္ အထူးၾကြယ္ဝပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ သူ႔မွာ ေသြးတိုးက်ေစတဲ႔ sulforaphane ဆိုတဲ႔ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးလည္းပါဝင္ၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အထူးေကာင္းမြန္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေလ႔လာခ်က္ေတြအရ ပန္းေဂၚဖီကို ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ sulforaphane ပမာဏကို (၇၀) ရာခိုင္ႏႈန္းထိ က်ဆင္းသြားေစႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။

၂။ အုန္းသီး

coconut.jpg 

ဘယ္သူမွေတာ႔ အုန္းသီးကုိ ခ်က္ေတာ႔မစားဖူးေပါ႔ေလ။ ဒါေပမယ္႔ အုန္းသီးကို ျခစ္ၿပီး အရည္ညွစ္ထုတ္ၿပီး အုန္းႏို႔အျဖစ္ထုတ္ယူ၊ ေနာက္ၿပီး ဟင္းခ်က္ရင္ ထည္႔သံုးၾကတာေတြေတာ႔ ရွိပါတယ္။ အထူးသျဖင္႔ မေလးရွား အစားအစာေတြမွာ ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။

ဒီတိုင္း အစိမ္းစားမယ္ဆိုရင္ အုန္းသီးဟာ ေရဓာတ္ျပန္လည္ျပည္႔ဝေစတဲ႔ အေကာင္းဆံုးအစားအစာတစ္ခုျဖစ္ၿပီး electrolyte ပမာဏ ျမင္႔မားစြာပါဝင္မႈေၾကာင္႔ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ အုန္းသီးကို အေျခာက္လွန္းၿပီး အုန္းသီးေျခာက္အျဖစ္ စားရင္လည္း အာနိသင္တူတူပဲ ဆိုေပမယ္႔ အစိမ္းစားရင္ေတာ႔ ပိုေကာင္းတာေပါ႔။ အထူးသျဖင္႔ ပင္လယ္ခရီးသြားေတြ ဆီဓာတ္နဲ႔ ေရဓာတ္ျပည္႔ဝေနေစဖို႔ အုန္းသီးေျခာက္ေလး ေဆာင္ထားသင္႔ပါတယ္။

See Also: 

၃။ ပန္းသီး

apples.jpg 

ပန္းသီးကို အေျခာက္လွမ္းလုိက္မယ္ဆိုရင္ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ၿပီး ပန္းသီးထဲမွာပါဝင္တဲ႔ အာဟာရနဲ႔ သတၳဳဓာတ္ အမ်ားစုဟာ ကုန္ခမ္းသြားႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ပန္းသီးကို အေျခာက္လွမ္းလိုက္မယ္ဆိုရင္ သၾကားဓာတ္ေတြ ပိုမိုမ်ားျပားလာၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ မေလ်ာ္ညီတဲ႔ ကယ္လိုရီနဲ႔ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြ ပိုမိုမ်ားျပားလာေစႏိုင္မွာပါ။

၄။ ငရုပ္ပြသီး

bell-peppers.jpg 

ငရုပ္ပြသီးမွာလည္း ဗိုက္တာမင္စီ ပမာဏ မယံုၾကည္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္ မ်ားျပားစြာပါဝင္ပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံက အမ်ိဳးသားက်န္းမာေရးသိပၸံ႒ာနရဲ႕အဆိုအရေတာ႔ ငရုပ္ပြသီးေတြကို အပူခ်ိန္ (၃၇၅) ဒီဂရီေလာက္နဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ ဗိုက္တာမင္စီအပါအဝင္ အာဟာရဓာတ္ေတြ ကုန္ခမ္းသြားမယ္လို႔ ဆုိပါတယ္။

၅။ ဘယ္ရီသီး

ဘယ္ရီသီးေျခာက္ေတြဟာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ဘယ္ရီသီးေတြေလာက္ေတာ႔ အာဟာရတန္ဖိုး ျပည္႔မီမွာ မဟုတ္ပါဘူး။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ႔ အေျခာက္လွမ္းလိုက္ခ်ိန္မွာ ဘယ္ရီသီးမွာပါဝင္တဲ႔ ဗိုက္တာမင္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ေတြဟာ ေပ်ာက္ကြယ္သြားလို႔ပါပဲ။

၆။ သီဟိုေစ႔၊ သစ္ၾကားေစ႔

သီဟိုေစ႔ေလွာ္တို႔၊ သစ္ၾကားေစ႔တုိ႔ကို ေလွာ္စားတာထက္ အစိမ္္းစားတာက သူ႕မွာပါဝင္တဲ႔ သံဓာတ္၊ မဂၢနီစီယမ္နဲ႔ ေဖာ႔စ္ဖရိတ္ဓာတ္ေတြကို ပိုမိုရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။

Source: Food.ndtv

 


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs