• Food & Recipe
    ပရိုတိန်းပါဝင်မှုများပြားတဲ့ အစားအသောက်တွေကို စားသုံးသင့်တဲ့ အကြောင်းရင်း (၅) ချက်
Thiha Htun
[Unicode Version]

အမြန်ရအစားအစာတွေ၊ အချိုပါဝင်မှုများပြားတဲ့ အစားအသောက်တွေက ဒီနေ့ခေတ်မှာ အလွယ်တကူရရှိနိုင်ပါတယ်။ စားရသောက်ရတာ အရသာရှိပေမယ့် ဒီအစားအစာတွေကို ပုံမှန်စားနေမယ်ဆိုရင် ကျန်းမာရေးကို ရေရှည်မှာ ထိခိုက်စေနိုင်မှာ အမှန်ပါပဲ။ ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ်လို့ခေါ်တဲ့ ကျန်းမာရေးကို ရေရှည်မှာ ဆိုးကျိုးသက်ရောက်စေနိုင်တဲ့ အရာတွေ ပါဝင်မှုများပြားတဲ့ အစားအစာတွေအစား ပရိုတိန်းပါဝင်မှုများပြားတဲ့ အစားအစာတွေကို ပြောင်းလဲစားသုံးပေးသင့်ပါတယ်။

Meat-And-Fish.jpg 

ပရိုတိန်းပါဝင်မှုများပြားတဲ့ အစားအသောက်တွေကတော့... ကြက်သား၊ ဝက်ပေါင်ခြောက်၊ တူနာငါး၊ ဆယ်လ်မွန်ငါး၊ အယ်လ်မွန်စေ့၊ နေကြာစေ့၊ ဒိန်ခဲ၊ ဒိန်ချဉ်၊ မြေပဲ၊ ပဲတောင့်ရှည် တို့ပဲဖြစ်ပါတယ်။

၁။ ဝိတ်မြန်မြန်ကျစေတယ်

Achieve-Greater-Weight-Loss.jpg 

တကယ်လို့ ခန္ဓာကိုယ်က အဆီပိုတွေကို ဖယ်ထုတ်ပစ်ဖို့က သင့်ရဲ့အန္တိမရည်မှန်းချက်ဖြစ်နေမယ်ဆိုရင် ပရိုတိန်းများပြီး ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ်ပါဝင်မှုနည်းပါးတဲ့ အစားအသောက်တွေက အသင့်တော်ဆုံးပါပဲ။ Gym Trainer တွေကလည်း ဒီလိုပဲ ညွှန်ကြားမှာဆိုတော့ ပူစရာတော့ မရှိပါဘူး။ Gym ဆော့ပြီးတိုင်း နွားနို့ (၁) ခွက်သောက်ပေးတာတို့၊ ညစာမှာ ကြက်သားဟင်းနဲ့ စားပေးတာတို့လောက်ဆို လုံလောက်မှာပါ။

၂။ ကင်ဆာကာကွယ်ပေးတယ်

Fights-Cancer.jpg 

ကျွန်တော်တို့ရဲ့ စားသောက်နေထိုင်မှု ပုံစံတွေကြောင့် ကမ္ဘာတဝှမ်းလုံးမှာ ကင်ဆာရောဂါဖြစ်ပွားမှုနှုန်းတွေ မြင့်တက်နေပါတယ်။ မကြာသေးခင်က ကင်ဆာသုတေသနတစ်ခုအရဆိုရင် ပရိုတိန်းဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအသောက်တွေက ဝိတ်ကျခြင်းမှာ အထောက်အကူပြုရုံတင်မက ကင်ဆာဆဲလ်ပွားနှုန်းကိုလည်း တားဆီးပေးနိုင်သလို ဖြစ်မလာအောင် ကာကွယ်ပေးရာမှာလည်း ကူညီပေးနိုင်ပါတယ်တဲ့။

See also  

၃။ ဆီးချိုရောဂါတိုက်ဖျက်ရေးမှာ ပါဝင်ကူညီပေးတယ်

The-Management-Of-Diabetes.jpg 

ပရိုတိန်းပါဝင်မှုမြင့်မားပြီး ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ်နည်းပါးတဲ့ အစားအသောက်တွေရဲ့ ကောင်းကျိုးနောက်တစ်ခုကတော့ Type 2 ဆီးချိုရောဂါကို ထိန်းချုပ်ရာမှာ ကူညီပေးနိုင်တာပါပဲ။ အမေရိကန် အာဟာရဂျာနယ်မှာ ဖော်ပြထားတဲ့ လေ့လာမှုတစ်ခုအရဆိုရင် ပရိုတိန်းများတဲ့ အစားအသောက်တွေဟာ Type-2 ဆီးချိုရောဂါသည်တွေမှာ သွေးတွင်းသကြားဓာတ် ထိန်းချုပ်ပြီး ကိုယ်အလေးချိန် ကျဆင်းစေဖို့အတွက် ကူညီပေးနိုင်ပါတယ်တဲ့။

၄။ ဆာလောင်မှုကို လျော့နည်းစေတယ်

The-Perception-Of-Hunger.jpg 

အမေရိကန် Dietic Association ကြီးက ထုတ်ဝေတဲ့ ဂျာနယ်တစ်စောင်မှာ ဖော်ပြထားတဲ့ လေ့လာမှုတစ်ခုအရဆိုရင် ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ်နည်းပါးပေမယ့် ပရိုတိန်းမြင့်မားတဲ့ အစားအသောက်တွေဟာ ခဏခဏဗိုက်ဆာတတ်ပြီး အစားနဲ့ပါးစပ် မပြတ်အောင်စားနေမိတတ်တဲ့ အကျင့်ကို လျော့ပါးစေနိုင်သလို ဆာလောင်မှုကိုလည်း ကျဆင်းစေနိုင်ပါတယ်။ အဲဒီကမှတဆင့် ဝိတ်လည်းကျစေနိုင်ပါတယ်။

၅။ ဦးနှောက်နဲ့ဆိုင်တဲ့ ရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေ လျော့နည်းစေတယ်

Cognitive-Impairment-In-Elderly-People.jpg 

အသက်အရွယ်ကြီးသူတွေမှာ ဖြစ်ပွားတတ်တဲ့ အယ်လ်ဇိုင်းမားတို့၊ အမေ့လွန်ရောဂါတို့ဟာ ဦးနှောက်၊ အာရုံကြောနဲ့ဆိုင်တဲ့ ရောဂါတွေပါ။ ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ်တွေ အများကြီးစားမိရင် အသက်အရွယ်ကြီးရင့်တဲ့အခါ ဒီရောဂါတွေ ဖြစ်နိုင်ခြေများပါတယ်။ အဲဒီအစား ပရိုတိန်းပါဝင်မှုများပြားတဲ့ အစားအသောက်တွေကို ပြောင်းလဲစားသုံးပေးမယ်ဆိုရင် ဦးနှောက် အာရုံကြောနဲ့ဆိုင်တဲ့ ရောဂါဖြစ်နိုင်ခြေတွေကို လျှော့ချပေးနိုင်မှာပါ။

Source: Stylecraze

[Zawgyi Version]

အျမန္ရအစားအစာေတြ၊ အခ်ိဳပါဝင္မႈမ်ားျပားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြက ဒီေန႔ေခတ္မွာ အလြယ္တကူရရွိႏိုင္ပါတယ္။ စားရေသာက္ရတာ အရသာရွိေပမယ္႔ ဒီအစားအစာေတြကို ပံုမွန္စားေနမယ္ဆိုရင္ က်န္းမာေရးကို ေရရွည္မွာ ထိခိုက္ေစႏိုင္မွာ အမွန္ပါပဲ။ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္လို႔ေခၚတဲ႔ က်န္းမာေရးကို ေရရွည္မွာ ဆိုးက်ိဳးသက္ေရာက္ေစႏိုင္တဲ႔ အရာေတြ ပါဝင္မႈမ်ားျပားတဲ႔ အစားအစာေတြအစား ပရုိတိန္းပါဝင္မႈမ်ားျပားတဲ႔ အစားအစာေတြကို ေျပာင္းလဲစားသံုးေပးသင္႔ပါတယ္။

ပရိုတိန္းပါဝင္မႈမ်ားျပားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကေတာ႔... ၾကက္သား၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္၊ တူနာငါး၊ ဆယ္လ္မြန္ငါး၊ အယ္လ္မြန္ေစ႔၊ ေနၾကာေစ႔၊ ဒိန္ခဲ၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ေျမပဲ၊ ပဲေတာင္႔ရွည္ တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

၁။ ဝိတ္ျမန္ျမန္က်ေစတယ္

Achieve-Greater-Weight-Loss.jpg 

တကယ္လို႔ ခႏၶာကိုယ္က အဆီပိုေတြကို ဖယ္ထုတ္ပစ္ဖို႔က သင္႔ရဲ႕အႏၱိမရည္မွန္းခ်က္ျဖစ္ေနမယ္ဆုိရင္ ပရိုတိန္းမ်ားၿပီး ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ပါဝင္မႈနည္းပါးတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြက အသင္႔ေတာ္ဆံုးပါပဲ။ Gym Trainer ေတြကလည္း ဒီလိုပဲ ညႊန္ၾကားမွာဆိုေတာ႔ ပူစရာေတာ႔ မရွိပါဘူး။ Gym ေဆာ႔ၿပီးတိုင္း ႏြားႏို႔ (၁) ခြက္ေသာက္ေပးတာတို႔၊ ညစာမွာ ၾကက္သားဟင္းနဲ႔ စားေပးတာတို႔ေလာက္ဆို လံုေလာက္မွာပါ။

၂။ ကင္ဆာကာကြယ္ေပးတယ္

Fights-Cancer.jpg 

ကြ်န္ေတာ္တို႔ရဲ႕ စားေသာက္ေနထိုင္မႈ ပံုစံေတြေၾကာင္႔ ကမၻာတဝွမ္းလံုးမွာ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းေတြ ျမင္႔တက္ေနပါတယ္။ မၾကာေသးခင္က ကင္ဆာသုေတသနတစ္ခုအရဆိုရင္ ပရိုတိန္းဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြက ဝိတ္က်ျခင္းမွာ အေထာက္အကူျပဳရံုတင္မက ကင္ဆာဆဲလ္ပြားႏႈန္းကိုလည္း တားဆီးေပးႏိုင္သလို ျဖစ္မလာေအာင္ ကာကြယ္ေပးရာမွာလည္း ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။

See also  

၃။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါတိုက္ဖ်က္ေရးမွာ ပါဝင္ကူညီေပးတယ္

The-Management-Of-Diabetes.jpg 

ပရိုတိန္းပါဝင္မႈျမင္႔မားၿပီး ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္နည္းပါးတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးေနာက္တစ္ခုကေတာ႔ Type 2 ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ရာမွာ ကူညီေပးႏိုင္တာပါပဲ။ အေမရိကန္ အာဟာရဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ႔ ေလ႔လာမႈတစ္္ခုအရဆိုရင္ ပရုိတိန္းမ်ားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြဟာ Type-2 ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ေတြမွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ ထိန္္းခ်ဳပ္ၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစဖို႔အတြက္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။

၄။ ဆာေလာင္မႈကို ေလ်ာ႔နည္းေစတယ္

The-Perception-Of-Hunger.jpg 

အေမရိကန္ Dietic Association ႀကီးက ထုတ္ေဝတဲ႔ ဂ်ာနယ္တစ္ေစာင္မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ႔ ေလ႔လာမႈတစ္ခုအရဆိုရင္ ကာဘုိဟိုက္ဒရိတ္နည္းပါးေပမယ္႔ ပရိုတိန္းျမင္႔မားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြဟာ ခဏခဏဗိုက္ဆာတတ္ၿပီး အစားနဲ႔ပါးစပ္ မျပတ္ေအာင္စားေနမိတတ္တဲ႔ အက်င္႔ကို ေလ်ာ႔ပါးေစႏိုင္သလို ဆာေလာင္မႈကိုလည္း က်ဆင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ အဲဒီကမွတဆင္႔ ဝိတ္လည္းက်ေစႏိုင္ပါတယ္။

၅။ ဦးေႏွာက္နဲ႔ဆိုင္တဲ႔ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ႔နည္းေစတယ္

Cognitive-Impairment-In-Elderly-People.jpg 

အသက္အရြယ္ႀကီးသူေတြမွာ ျဖစ္ပြားတတ္တဲ႔ အယ္လ္ဇိုင္းမားတို႔၊ အေမ႔လြန္ေရာဂါတို႔ဟာ ဦးေႏွာက္၊ အာရံုေၾကာနဲ႔ဆိုင္တဲ႔ ေရာဂါေတြပါ။ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြ အမ်ားႀကီးစားမိရင္ အသက္အရြယ္္ႀကီးရင္႔တဲ႔အခါ ဒီေရာဂါေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ားပါတယ္။ အဲဒီအစား ပရိုတိန္းပါဝင္မႈမ်ားျပားတဲ႔ အစားအေသာက္ေတြကို ေျပာင္းလဲစားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ဦးေႏွာက္ အာရံုေၾကာနဲ႔ဆိုင္တဲ႔ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခေတြကို ေလွ်ာ႔ခ်ေပးႏိုင္မွာပါ။

Source: Stylecraze


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs