• Food & Recipe
    အာဟာရတန်ဖိုး အမြင့်ဆုံး ဟင်းသီးဟင်းရွက်များ
Thiha Htun
[Unicode Version]

ငယ်ငယ်တုံးက အိမ်ကအဖေ၊ အမေက ဟင်းသီးဟင်းရွက်များများစားဖို့ တိုက်တွန်းတုံးက "ကပ်စေးနှဲရန်ကော" လို့ထင်ခဲ့ကြပါတယ်။ အသား၊ ငါး စားရတာလောက်မှ အရသာမရှိတာကိုး။ ဒါပေမယ့် ကြီးလာမှပဲ မိဘစေတနာကို နားလည်လာတော့တယ်။

boy-with-fork.jpg 

ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေမှာ ပါဝင်တဲ့ အာဟာရတန်ဖိုးတွေဟာ များပြားလွန်းလို့ နေ့စဉ်အစားအသောက်ထဲမှာ ဟင်းရွက်ဟင်းရွက် တစ်ခုခု မပါဝင်တဲ့သူဟာ ပုံမှန်ကျန်းမာနိုင်မှာ မဟုတ်ပါဘူး။ အဲဒီဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေထဲကမှ အာဟာရတန်ဖိုး အမြင့်မားဆုံး ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။

၁။ ကြက်သွန်နီ

02521_01_patterson.jpg 

ကြက်သွန်နီကို အစိမ်းစားပေးမယ်ဆိုရင် သူ့ထဲမှာပါဝင်တဲ့ ကင်ဆာရောဂါပျောက်ကင်းစေတဲ့ ဂုဏ်သတ္တိတွေကို ရရှိမှာဖြစ်ပါတယ်။ ချက်ပြုတ်လိုက်မယ်ဆိုရင်တော့ သူ့မှာပါဝင်တဲ့ အဆုတ်နဲ့ ဆီးကြိတ်ကင်ဆာ ကာကွယ်နိုင်တဲ့ ဂုဏ်သတ္တိတွေ အတိုင်းအတာတစ်ခုထိ လျော့ပါးသွားမှာဖြစ်ပါတယ်။

ဒါကြောင့် ကြက်သွန်နီအစိမ်းကို ခရမ်းချဉ်သီး၊ ထောပတ်သီး၊ ငရုပ်ပွသီးတို့နဲ့ တွဲစပ်ပြီး သုပ်စားကြည့်ရင် စားလို့လည်းကောင်း၊ ကျန်းမာရေးအတွက်လည်းကောင်းတဲ့ အသုတ်လေးတစ်ပွဲကို ရရှိမှာပါ။ သံလွင်ဆီလေး၊ သံပုရာရည်လေး နည်းနည်းပါ ဖြန်းပေးလိုက်ပေါ့။

၂။ ပြောင်းဖူး

corn.jpg 

ပြုတ်ပဲစားစား၊ ဖုတ်ပဲစားစား၊ ကြော်ပဲစားစား စားလို့ကောင်းတဲ့ အစားအစာတစ်မျိုးကတော့ ပြောင်းဖူးပါပဲ။ Agricultural Food and Chemistry ဂျာနယ်မှာ ဖော်ပြထားတဲ့ လေ့လာမှုအရတော့ ပြောင်းဖူးကို ကြာကြာချက်ပြုတ်ထားလေလေ၊ သူ့ထဲမှာ ပါဝင်တဲ့ လူတိန်းဓာတ်လို antioxidant ပမာဏ ပိုများလေလေ ပါပဲတဲ့။

၃။ ပဲစေ့

Dill---Chive-Peas_exps69263_TH2379801A07_06_4bC_RMS.jpg 

သေးငယ်ပေမယ့် အစွမ်းထက်တာကတော့ ပဲစေ့လေးတွေပါ။ International Journal of Cancer မှာ ဖော်ပြထားတဲ့ ဆောင်းပါးတစ်ပုဒ်အရဆိုရင် အစိမ်းရောင်ပဲစေ့လေးတွေကို နေ့စဉ်စားသုံးပေးမယ်ဆိုရင် အစာအိမ်ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေ လျော့နည်းစေနိုင်ပါတယ်တဲ့။

See also 

၄။ ကိုက်လန်

AN84-Kale-1296x728-Header.jpg 

ကိုက်လန်ဆိုတာ ဈေးဝယ်စင်တာမှာ ရနိုင်တဲ့ အစိမ်းရောင်ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေထဲမှာတော့ ကျန်းမာရေးနဲ့ အညီညွတ်ဆုံးပါ။ ကိုက်လန်ရဲ့ ကွေးညွတ်နေတဲ့ အစိမ်းရောင်အရွက်လေးတွေဟာ ဗိုက်တာမင်စီအပြည့်ပါဝင်ပြီး ဗိုက်တာမင်စီဟာ နှလုံးရောဂါ ဖြစ်နိုင်ခြေကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ ကိုလက်စထရောကိုလည်း ကျစေနိုင်လို့ ကိုယ်အလေးချိန် ထိန်းသိမ်းဖို့အတွက်လည်း သင့်လျော်ပါတယ်။

၅။ ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်း

steamed-broccoli-horiz-b-2000.jpg 

ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်းမှာလည်း ကင်ဆာတိုက်ဖျက်နိုင်တဲ့ antioxidant အပြည့် ပါဝင်ပါတယ်။ သုတေသနတစ်ခုအရဆိုရင် ပန်းဂေါ်ဖီစိမ်းကို တစ်ပတ်မှာ (၅) ရက်စားပေးတဲ့ အမျိုးသားတွေဟာ ဆယ်နှစ်အတွင်း ဆီးအိတ်ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေ (၅၀) ရာခိုင်နှုန်း လျော့နည်း စေပါတယ်တဲ့။

၆။ ငရုပ်ပွသီးအနီ

Bell-pepper-red_poivron-rouge_2.jpg 

ငရုပ်ပွသီး အရွယ်တော်တစ်လုံးဟာ ကယ်လိုရီနည်းပါးပြီး (၃၂ ကယ်လိုရီပဲပါတယ်) ဗိုက်တာမင်စီတော့ ကြွယ်ဝပါတယ်။ ငရုပ်ပွသီး တစ်လုံးမှာပါဝင်တဲ့ ဗိုက်တာမင်စီက သင်နေ့စဉ်လိုအပ်တဲ့ ပမာဏရဲ့ (၁၅၀) ရာခိုင်နှုန်းလောက်ရှိပါတယ်။ ဒီလိုနဲ့ ငရုပ်ပွသီး စားခြင်းဟာ နှလုံးရောဂါဖြစ်စေနိုင်တဲ့ သွေးကြောမာခြင်းကိုလည်း ဖြစ်မလာအောင် တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။

၇။ ဟင်းနုနွယ်ရွက်

spinach.jpg 

ဟင်းနုနွယ်ရွက်ထဲမှာတော့ ကာရိုတီနွိုက် (carotenoid) လို့ခေါ်တဲ့ antioxidant တွေ ပြည့်နှက်နေပြီး မျက်စိကျန်းမာရေးကို ထောက်ကူပေးနိုင်ပါတယ်။ နောက်ပြီး ကြွက်သားအားနည်းခြင်း ရောဂါဖြစ်မလာအောင်လည်း ကာကွယ်တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။

အသက်အရွယ်ကြီးရင့်သူတွေမှာ ဖြစ်တတ်တဲ့ ကြွက်သားအားနည်းခြင်းရောဂါဟာ တဖြည်းဖြည်း မျက်စိမှုန်လာစေနိုင်ပြီး နောက်ပိုင်းမှာ မျက်စိကွယ်သည်အထိ ဖြစ်သွားစေနိုင်ပါတယ်။ ဟင်းနုနွယ်ရွက်ကို ချက်ပြုတ်လိုက်မယ်ဆိုရင်တော့ သူ့ထဲမှာပါဝင်တဲ့ ကာရိုတီနွိုက်ကို ခန္ဓာကိုယ်က ပိုမိုလွယ်ကူစွာ စုပ်ယူနိုင်အောင် ကူညီပေးနိုင်ပါတယ်။

Source: Reader's Digest

[Zawgyi Version]

ငယ္ငယ္တံုးက အိမ္ကအေဖ၊ အေမက ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားစားဖို႔ တိုက္တြန္းတံုးက "ကပ္ေစးႏွဲရန္ေကာ" လို႔ထင္ခဲ႔ၾကပါတယ္။ အသား၊ ငါး စားရတာေလာက္မွ အရသာမရွိတာကိုး။ ဒါေပမယ္႔ ႀကီးလာမွပဲ မိဘေစတနာကို နားလည္လာေတာ႔တယ္။

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ပါဝင္တဲ႔ အာဟာရတန္ဖိုးေတြဟာ မ်ားျပားလြန္းလို႔ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ထဲမွာ ဟင္းရြက္ဟင္းရြက္ တစ္ခုခု မပါဝင္တဲ႔သူဟာ ပံုမွန္က်န္းမာႏုိင္မွာ မဟုတ္ပါဘူး။ အဲဒီဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲကမွ အာဟာရတန္ဖိုး အျမင္႔မားဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၁။ ၾကက္သြန္နီ

02521_01_patterson.jpg 

ၾကက္သြန္နီကို အစိမ္းစားေပးမယ္ဆိုရင္ သူ႔ထဲမွာပါဝင္တဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါေပ်ာက္ကင္းေစတဲ႔ ဂုဏ္သတၱိေတြကို ရရွိမွာျဖစ္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆိုရင္ေတာ႔ သူ႔မွာပါဝင္တဲ႔ အဆုတ္နဲ႔ ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္တဲ႔ ဂုဏ္သတၱိေတြ အတိုင္းအတာတစ္ခုထိ ေလ်ာ႔ပါးသြားမွာျဖစ္ပါတယ္။

ဒါေၾကာင္႔ ၾကက္သြန္နီအစိမ္းကို ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ငရုပ္ပြသီးတို႔နဲ႔ တြဲစပ္ၿပီး သုပ္စားၾကည္႔ရင္ စားလို႔လည္းေကာင္း၊ က်န္းမာေရးအတြက္လည္းေကာင္းတဲ႔ အသုတ္ေလးတစ္ပြဲကို ရရွိမွာပါ။ သံလြင္ဆီေလး၊ သံပုရာရည္ေလး နည္းနည္းပါ ျဖန္းေပးလိုက္ေပါ႔။

၂။ ေျပာင္းဖူး

corn.jpg 

ျပဳတ္ပဲစားစား၊ ဖုတ္ပဲစားစား၊ ေၾကာ္ပဲစားစား စားလို႔ေကာင္းတဲ႔ အစားအစာတစ္မ်ိဳးကေတာ႔ ေျပာင္းဖူးပါပဲ။ Agricultural Food and Chemistry ဂ်ာနယ္မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ႔ ေလ႔လာမႈအရေတာ႔ ေျပာင္းဖူးကို ၾကာၾကာခ်က္ျပဳတ္ထားေလေလ၊ သူ႕ထဲမွာ ပါဝင္တဲ႔ လူတိန္းဓာတ္လို antioxidant ပမာဏ ပိုမ်ားေလေလ ပါပဲတဲ႔။

၃။ ပဲေစ႔

Dill---Chive-Peas_exps69263_TH2379801A07_06_4bC_RMS.jpg 

ေသးငယ္ေပမယ္႔ အစြမ္းထက္တာကေတာ႔ ပဲေစ႔ေလးေတြပါ။ International Journal of Cancer မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ႔ ေဆာင္းပါးတစ္ပုဒ္အရဆိုရင္ အစိမ္းေရာင္ပဲေစ႔ေလးေတြကို ေန႔စဥ္စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ အစာအိမ္္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေလ်ာ႔နည္းေစႏိုင္ပါတယ္တဲ႔။

See also 

၄။ ကိုက္လန္

AN84-Kale-1296x728-Header.jpg 

ကိုက္လန္ဆိုတာ ေစ်းဝယ္စင္တာမွာ ရႏိုင္တဲ႔ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲမွာေတာ႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ အညီညြတ္ဆံုးပါ။ ကိုက္လန္ရဲ႕ ေကြးညြတ္ေနတဲ႔ အစိမ္းေရာင္အရြက္ေလးေတြဟာ ဗိုက္တာမင္စီအျပည္႔ပါဝင္ၿပီး ဗိုက္တာမင္စီဟာ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာကိုလည္း က်ေစႏိုင္လို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္လည္း သင္႔ေလ်ာ္ပါတယ္။

၅။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

steamed-broccoli-horiz-b-2000.jpg 

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာလည္း ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ႔ antioxidant အျပည္႔ ပါဝင္ပါတယ္။ သုေတသနတစ္ခုအရဆိုရင္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းကို တစ္ပတ္မွာ (၅) ရက္စားေပးတဲ႔ အမ်ိဳးသားေတြဟာ ဆယ္ႏွစ္အတြင္း ဆီးအိတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ (၅၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ႔နည္း ေစပါတယ္တဲ႔။

၆။ ငရုပ္ပြသီးအနီ

Bell-pepper-red_poivron-rouge_2.jpg 

ငရုပ္ပြသီး အရြယ္ေတာ္တစ္လံုးဟာ ကယ္လိုရီနည္းပါးၿပီး (၃၂ ကယ္လိုရီပဲပါတယ္) ဗိုက္တာမင္စီေတာ႔ ၾကြယ္ဝပါတယ္။ ငရုပ္ပြသီး တစ္လံုးမွာပါဝင္တဲ႔ ဗိုက္တာမင္စီက သင္ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ႔ ပမာဏရဲ႕ (၁၅၀) ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္ရွိပါတယ္။ ဒီလိုနဲ႔ ငရုပ္ပြသီး စားျခင္းဟာ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္တဲ႔ ေသြးေၾကာမာျခင္းကိုလည္း ျဖစ္မလာေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

၇။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္

spinach.jpg 

ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ထဲမွာေတာ႔ ကာရိုတီႏြိဳက္ (carotenoid) လို႔ေခၚတဲ႔ antioxidant ေတြ ျပည္႔ႏွက္ေနၿပီး မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေထာက္ကူေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ၾကြက္သားအားနည္းျခင္း ေရာဂါျဖစ္မလာေအာင္လည္း ကာကြယ္တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

အသက္အရြယ္ႀကီးရင္႔သူေတြမွာ ျဖစ္တတ္တဲ႔ ၾကြက္သားအားနည္းျခင္းေရာဂါဟာ တျဖည္းျဖည္း မ်က္စိမႈန္လာေစႏိုင္ၿပီး ေနာက္ပိုင္းမွာ မ်က္စိကြယ္သည္အထိ ျဖစ္သြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ကို ခ်က္ျပဳတ္လိုက္မယ္ဆုိရင္ေတာ႔ သူ႔ထဲမွာပါဝင္တဲ႔ ကာရိုတီႏြိဳက္ကို ခႏၶာကိုယ္က ပိုမိုလြယ္ကူစြာ စုပ္ယူႏိုင္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

Source: Reader's Digest


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs