• Food & Recipe

    ကိုရီးယား သစ်သီးကင်ချီ လုပ်စားကြမယ်

Thiha Htun
[Unicode Version]

ကိုရီးယားအစားအစာ နှစ်သက်သူတိုင်း သိမယ့်အရာတစ်ခုကတော့ ကင်ချီ (Kimchi) ပါ။ မြန်မာလူမျိုးတွေ ငါးပိရည်မပါရင် ထမင်းစားရတာ မမြိန်သလိုမျိုးပဲ။ ကိုရီးယားလူမျိုးတွေဟာလည်း ကင်ချီမပါရင် ထမင်းစားလို့ မဝင်ပါဘူး။

nabakkimchi-fresh-650x411.jpg 

ကင်ချီမျိုးကွဲပေါင်းများစွာ ရှိတဲ့ထဲကမှ ယနေ့ဖော်ပြပေးမှာကတော့ သစ်သီးလေးတွေကိုပါ ရောစပ်ပြုလုပ်ထားတဲ့ သစ်သီးကင်ချီလေးပါပဲ။ အရည်စပ်စပ်လေးလည်း ပါတော့ ဗမာတွေရဲ့ ခံတွင်းနဲ့လည်း အစပ်အဟပ်တည့်မှာ အသေအချာပါပဲ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

nabak-kimchi-ingredients-593x650.jpg 

ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကတော့... မုန်လာထုပ် (၃) ပေါင်၊ ကိုရီးယားမုန်လာဥ (၁) ပေါင်၊ အင်္ဂလိပ်သခွားသီး (၁)လုံး၊ ကြက်သွန်နီ ခွက်ဝက်ခန့်၊ ကြက်သွန်မြိတ် (၅) ပင်ခန့်၊ အစိမ်းရောင် ငရုပ်သီး (၂) လုံး၊ အနီရောင် ငရုပ်သီး (၁) လုံး၊ ပန်းသီး (၁) လုံး၊ ကိုရီးယား ပန်းသစ်တော်သီး (၁) လုံး၊ မုန်လာဥနီ (၃) လုံး၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၃) လုံး၊ ချင်း (ဂျင်း) တက် တစ်တောင့်ခန့်၊ ပင်လယ်ဆားအနည်းငယ်၊ ရေအေး (၁၀) ခွက်ခန့်နဲ့ ကိုရီးယား အရောင်တင်ငရုပ်သီးမှုန့် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂) ဇွန်းခန့် တို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

nabak-kimchi-cabbage-salting-620x349.jpg 

အရင်ဆုံး မုန်လာထုပ်နဲ့ ကိုရီးယားမုန်လာဥကို ပြင်ဆင်ရမှာ ဖြစ်ပါတယ်။ မုန်လာထုပ်လေးတွေကို အနေတော် အစိတ်လေးတွေ ဖြစ်အောင် စိတ်ပြီး အရင်းပိုင်းကိုတော့ ဖြတ်ထုတ်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် တစ်လက်မခွဲအရွယ်အစိတ်လေးတွေဖြစ်အောင် ထပ်မံစိတ်ပိုင်းလိုက်ပါ။

ပြီးရင် ရလာတဲ့ မုန်လာထုပ်လေးတွေကို ပန်းကန်ကြီးတစ်လုံးထဲမှာ ထည့်ထားလိုက်ပါ။ မုန်လာထုပ်တွေ ထည့်ထားတဲ့ ပန်းကန်ကြီးထဲကို ရေ (၃) ခွက်ရယ်၊ ဆား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၃) ဇွန်းရယ်ထည့်ပြီး လက်နဲ့ သမသွားအောင် ရောနယ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ မိနစ် (၃၀) လောက် စိမ်ထားလိုက်ပါ။ မိနစ် (၃၀) ပြည့်ရင် ထက်အောက်လှန်ပေးပြီး နောက်ထပ် မိနစ် (၃၀) လောက် စိမ်ထားပေးလိုက်ပါ။

nabak-kimchi-radish-salting-620x349.jpg 

အဲဒီလို စိမ်ထားချိန်မှာ ကိုရီးယားမုန်လာဥလေးတွေကို တစ်ကိုက်စာအတုံးလေးတွေဖြစ်အောင် လှီးစိတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် သူတို့ကိုလည်း ပန်းကန်တစ်လုံးထဲထည့်ပြီး ဆားတစ်ဇွန်းစာလောက်နဲ့ တစ်နာရီခန့် စိမ်ထားပေးလိုက်ပါ။

ပြီးရင်တော့ မုန်လာထုပ်ကို ရေအေးနဲ့ အကြိမ်အနည်းငယ်ပြန်ဆေးပြီး ဆားတွေပြောင်စင်သည်အထိ ဆေးကြောပေးလိုက်ပါ။ ဆားတွေပြောင်စင်သွားပြီဆိုရင် ဇကာအကြီးတစ်လုံးထဲ ပြောင်းထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ကင်ချီစလုပ်လို့ရပါပြီ။

ကင်ချီစလုပ်မယ်

nabak-kimchi-salting-650x409.jpg 

ကင်ချီလုပ်တော့မယ်ဆိုရင် အရင်ဆုံး မုန်လာဥနီရယ်၊ ကင်ချီစိမ်တဲ့ ဆားရည်ရယ်ကို ကင်ချီစိမ်မယ့် ဇလုံအကြီးကြီးတစ်လုံးထဲမှာ စောနက မုန်လာထုပ်ဖတ်တွေနဲ့အတူ ရောထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ သခွားသီး၊ ကြက်သွန်နီ၊ ကြက်သွန်ဖြူ၊ အစိမ်းရောင်ငရုပ်သီး၊ အနီရောင်ငရုပ်သီး၊ ပန်းသီး၊ ပန်းသစ်တော်သီးနဲ့ ဂျင်းတို့ကိုပါ အစိတ်သေးသေးလေးတွေဖြစ်အောင် လှီးပြီး ရောထည့့်ပေးလိုက်ပါဦး။ လက်အိတ်မစွပ်ချင်ရင် လက်နှစ်ဖက်ကို ရေစင်အောင်ဆေးပြီး ပါဝင်ပစ္စည်းအားလုံးကို သမအောင် ရောနယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။

လူတိုင်းမဖြစ်မနေ လိုက်နာသင့်တဲ့ အစားအသောက်ဆိုင်ရာ စည်းမျဉ်းများ 

နယ်လို့ဝပြီဆိုရင်တော့ ရေ (၁၀) ခွက်လောက်နဲ့ ဆားအနည်းငယ်ကို တခြားဇလုံကြီး (သို့) ဇလားတစ်လုံးထဲမှာထည့်ပြီး ဆားရည်ဖြစ်အောင် မွှေပေးလိုက်ပါ။ အဝတ်ပါးတစ်ထည်ထဲမှာ ကိုရီးယား အရောင်တင် ငရုပ်သီးမှုန့်ကိုထည့်ပြီး ဆားရည်ထဲမှာစိမ်လိုက်၊ ပြန်ညှစ်လိုက်နဲ့ နောက်ဆုံး ဆားရည်ကို ပန်းရောင်သမ်းသွားသည်အထိ အရောင်တင်ပေးလိုက်ပါ။ ငရုပ်သီးမှုန့်တွေကိုတော့ ထည့်ဖို့ မလိုပါဘူး။

nabakkimchi-insta-650x650.jpg 

ပြီးရင် ရလာတဲ့ ပန်းရောင်ဆားရည်ကို ခုနက ဟင်းသီးဟင်းရွက်နဲ့ သစ်သီးတွေထည့်ထားတဲ့ ဇလုံကြီးထဲလောင်းထည့်ပြီး သစ်သားယောက်မတစ်ချောင်းနဲ့ မွှေပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ပါဝင်ပစ္စည်းအားလုံးကို လေလုံတဲ့ဘူး (သို့) ဖန်ပုလင်းတွေထဲကိုပြောင်းထည့်ပြီး အချဉ်သိပ်ပေးနိုင်ပါပြီ။

 

တခြားကင်ချီတွေနဲ့ မတူတဲ့အချက်က သစ်သီးကင်ချီကို အချဉ်တည်တဲ့ထိ မစောင့်ဘဲ ချက်ချင်းစားလို့လည်းရပါတယ်။ ဒါမှမဟုတ်ရင်လည်း အချဉ်ပေါက်သည်အထိ (၂) ရက်၊ (၃) ရက် တည်ပြီးမှ စားလို့လည်းရပါတယ်။ မိမိနှစ်သက်သလို ရွေးချယ်သုံးဆောင်နိုင်ပါတယ်။ ကင်ချီ အချဉ်ပေါက်ပြီဆိုရင်လည်း ရေခဲသေတ္တာထဲ ထည့်သိမ်းပြီး စားလို့လည်းရပါတယ်။

တစ်ခုရှိတာက တခြားကင်ချီတွေလိုတော့ ရက်အကြာကြီးထားဖို့ မသင့်ဘဲ အချဉ်စိမ်ပြီး ရက်သတ္တပတ်အနည်းငယ်ကြာရင် ကုန်အောင်စားပစ်သင့်ပါတယ်။ မဟုတ်ရင် အရွက်တွေက ရိချွဲချွဲနဲ့ စားလို့ အဆင်ပြေမှာ မဟုတ်ပါဘူးနော်။ မိမိနှစ်သက်ရာ ထမင်း (သို့) ခေါက်ဆွဲနဲ့ တွဲဖက်စားသုံးနိုင်ပါပြီနော်။

Source: Maangchi

 

[Zawgyi Version]

ကိုရီးယားအစားအစာ ႏွစ္သက္သူတိုင္း သိမယ္႔အရာတစ္ခုကေတာ႔ ကင္ခ်ီ (Kimchi) ပါ။ ျမန္မာလူမ်ိဳးေတြ ငါးပိရည္မပါရင္ ထမင္းစားရတာ မၿမိန္သလိုမ်ိဳးပဲ။ ကိုရီးယားလူမ်ိဳးေတြဟာလည္း ကင္ခ်ီမပါရင္ ထမင္းစားလို႔ မဝင္ပါဘူး။

 

ကင္ခ်ီမ်ိဳးကြဲေပါင္းမ်ားစြာ ရွိတဲ႔ထဲကမွ ယေန႔ေဖာ္ျပေပးမွာကေတာ႔ သစ္သီးေလးေတြကိုပါ ေရာစပ္ျပဳလုပ္ထားတဲ႔ သစ္သီးကင္ခ်ီေလးပါပဲ။ အရည္စပ္စပ္ေလးလည္း ပါေတာ႔ ဗမာေတြရဲ႕ ခံတြင္းနဲ႔လည္း အစပ္အဟပ္တည္႔မွာ အေသအခ်ာပါပဲ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ႔... မုန္လာထုပ္ (၃) ေပါင္၊ ကိုရီးယားမုန္လာဥ (၁) ေပါင္၊ အဂၤလိပ္သခြားသီး (၁)လံုး၊ ၾကက္သြန္နီ ခြက္ဝက္ခန္႔၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၅) ပင္ခန္႔၊ အစိမ္းေရာင္ ငရုပ္သီး (၂) လံုး၊ အနီေရာင္ ငရုပ္သီး (၁) လံုး၊ ပန္းသီး (၁) လံုး၊ ကိုရီးယား ပန္းသစ္ေတာ္သီး (၁) လံုး၊ မုန္လာဥနီ (၃) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၃) လံုး၊ ခ်င္း (ဂ်င္း) တက္ တစ္ေတာင္႔ခန္႔၊ ပင္လယ္ဆားအနည္းငယ္၊ ေရေအး (၁၀) ခြက္ခန္႔နဲ႔ ကိုရီးယား အေရာင္တင္ငရုပ္သီးမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္းခန္႔ တို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

 

အရင္ဆံုး မုန္လာထုပ္နဲ႔ ကိုရီးယားမုန္လာဥကို ျပင္ဆင္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ မုန္လာထုပ္ေလးေတြကို အေနေတာ္ အစိတ္ေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္ စိတ္ၿပီး အရင္းပိုင္းကိုေတာ႔ ျဖတ္ထုတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ တစ္လက္မခြဲအရြယ္အစိတ္ေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ထပ္မံစိတ္ပိုင္းလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ ရလာတဲ႔ မုန္လာထုပ္ေလးေတြကို ပန္းကန္ႀကီးတစ္လံုးထဲမွာ ထည္႔ထားလိုက္ပါ။ မုန္လာထုပ္ေတြ ထည္႔ထားတဲ႔ ပန္းကန္ႀကီးထဲကို ေရ (၃) ခြက္ရယ္၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၃) ဇြန္းရယ္ထည္႔ၿပီး လက္နဲ႔ သမသြားေအာင္ ေရာနယ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ မိနစ္ (၃၀) ေလာက္ စိမ္ထားလိုက္ပါ။ မိနစ္ (၃၀) ျပည္႔ရင္ ထက္ေအာက္လွန္ေပးၿပီး ေနာက္ထပ္ မိနစ္ (၃၀) ေလာက္ စိမ္ထားေပးလိုက္ပါ။

 

အဲဒီလို စိမ္ထားခ်ိန္မွာ ကိုရီးယားမုန္လာဥေလးေတြကို တစ္ကိုက္စာအတံုးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးစိတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ သူတို႔ကိုလည္း ပန္းကန္တစ္လံုးထဲထည္႔ၿပီး ဆားတစ္ဇြန္းစာေလာက္နဲ႔ တစ္နာရီခန္႔ စိမ္ထားေပးလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ေတာ႔ မုန္လာထုပ္ကို ေရေအးနဲ႔ အႀကိမ္အနည္းငယ္ျပန္ေဆးၿပီး ဆားေတြေျပာင္စင္သည္အထိ ေဆးေၾကာေပးလိုက္ပါ။ ဆားေတြေျပာင္စင္သြားၿပီဆိုရင္ ဇကာအႀကီးတစ္လံုးထဲ ေျပာင္းထည္႔ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ကင္ခ်ီစလုပ္လို႔ရပါၿပီ။

ကင္ခ်ီစလုပ္မယ္

 

ကင္ခ်ီလုပ္ေတာ႔မယ္ဆိုရင္ အရင္ဆံုး မုန္လာဥနီရယ္၊ ကင္ခ်ီစိမ္တဲ႔ ဆားရည္ရယ္ကို ကင္ခ်ီစိမ္မယ္႔ ဇလံုအႀကီးႀကီးတစ္လံုးထဲမွာ ေစာနက မုန္လာထုပ္ဖတ္ေတြနဲ႔အတူ ေရာထည္႔ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ အစိမ္းေရာင္ငရုပ္သီး၊ အနီေရာင္ငရုပ္သီး၊ ပန္းသီး၊ ပန္းသစ္ေတာ္သီးနဲ႔ ဂ်င္းတို႔ကိုပါ အစိတ္ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ လွီးၿပီး ေရာထည္႔႔ေပးလိုက္ပါဦး။ လက္အိတ္မစြပ္ခ်င္ရင္ လက္ႏွစ္ဖက္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို သမေအာင္ ေရာနယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

လူတိုင္းမျဖစ္မေန လိုက္နာသင္႕တဲ႔ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ စည္းမ်ဥ္းမ်ား 

နယ္လို႔ဝၿပီဆိုရင္ေတာ႔ ေရ (၁၀) ခြက္ေလာက္နဲ႔ ဆားအနည္းငယ္ကို တျခားဇလံုႀကီး (သို႕) ဇလားတစ္လံုးထဲမွာထည္႔ၿပီး ဆားရည္ျဖစ္ေအာင္ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ အဝတ္ပါးတစ္ထည္ထဲမွာ ကိုရီးယား အေရာင္တင္ ငရုပ္သီးမႈန္႔ကိုထည္႔ၿပီး ဆားရည္ထဲမွာစိမ္လိုက္၊ ျပန္ညွစ္လိုက္နဲ႔ ေနာက္ဆံုး ဆားရည္ကို ပန္းေရာင္သမ္းသြားသည္အထိ အေရာင္တင္ေပးလိုက္ပါ။ ငရုပ္သီးမႈန္႔ေတြကိုေတာ႔ ထည္႔ဖို႔ မလိုပါဘူး။

 

ၿပီးရင္ ရလာတဲ႔ ပန္းေရာင္ဆားရည္ကို ခုနက ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးေတြထည္႔ထားတဲ႔ ဇလံုႀကီးထဲေလာင္းထည္႔ၿပီး သစ္သားေယာက္မတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ ေမႊေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ႔ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို ေလလံုတဲ႔ဘူး (သို႕) ဖန္ပုလင္းေတြထဲကိုေျပာင္းထည္႔ၿပီး အခ်ဥ္သိပ္ေပးႏိုင္ပါၿပီ။

 

တျခားကင္ခ်ီေတြနဲ႔ မတူတဲ႔အခ်က္က သစ္သီးကင္ခ်ီကို အခ်ဥ္တည္တဲ႔ထိ မေစာင္႔ဘဲ ခ်က္ခ်င္းစားလို႔လည္းရပါတယ္။ ဒါမွမဟုတ္ရင္လည္း အခ်ဥ္ေပါက္သည္အထိ (၂) ရက္၊ (၃) ရက္ တည္ၿပီးမွ စားလို႔လည္းရပါတယ္။ မိမိႏွစ္သက္သလို ေရြးခ်ယ္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။ ကင္ခ်ီ အခ်ဥ္ေပါက္ၿပီဆိုရင္လည္း ေရခဲေသတၱာထဲ ထည္႕သိမ္းၿပီး စားလို႔လည္းရပါတယ္။

တစ္ခုရွိတာက တျခားကင္ခ်ီေတြလိုေတာ႔ ရက္အၾကာႀကီးထားဖို႔ မသင္႔ဘဲ အခ်ဥ္စိမ္ၿပီး ရက္သတၱပတ္အနည္းငယ္ၾကာရင္ ကုန္ေအာင္စားပစ္သင္႔ပါတယ္။ မဟုတ္ရင္ အရြက္ေတြက ရိခြ်ဲခြ်ဲနဲ႔ စားလို႔ အဆင္ေျပမွာ မဟုတ္ပါဘူးေနာ္။ မိမိႏွစ္သက္ရာ ထမင္း (သို႔) ေခါက္ဆြဲနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးႏိုင္ပါၿပီေနာ္။

Source: Maangchi

 



ဆက်စပ်သတင်းများ

"Duwun ဒီဂျစ်တယ် နေ့စဉ်သတင်းစာ"

သင့် အီးလ်မေး ကနေ နောက်ဆုံးရသတင်းတွေကို နေ့စဉ် အခမဲ့ဖတ်ရှုနိုင်ဖို့ ဒီနေရာမှာ စာရင်းသွင်းလိုက်ပါ။


News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs