• Food & Recipe
    အာလူးပူတီ လုပ်စားကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

အိန္ဒိယအစားအစာတွေထဲမှာ အာလူးပူတီ (Aloo Puri) ကိုတော့ လူတိုင်းနီးပါး စားဖူးကြမယ်ထင်ပါတယ်။ ဆူးလေနားက ချစ်တီး ထမင်းဆိုင်တွေမှာ မနက်ခင်းစောစောမှာ လက်ဖက်ရည်ချို မွှေးမွှေးလေးတစ်ခွက်နဲ့ အာလူးပါတီ ပူပူလေးတစ်ပွဲကို ဆွဲလိုက်ရရင်ဖြင့် စလေဦးပုညပြောသလို "အာဂပါးစပ်၊ လူဖြစ်ကျိုးနပ်ပြီ" ပေါ့။ ကျွန်တော့်လိုပဲ အာလူးပါတီကို နှစ်သက်သူတွေအတွက် အာလူးပူတီ လုပ်နည်းလေးကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

Aloo-Puri.jpg 

ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကတော့ အာလူးဟင်းချက်ဖို့အတွက် အရွယ်တော်အာလူး ငါးလုံး (တုံးတစ်ပြီး နနွင်းမှုန့်နဲ့ ပြုတ်ထားပြီး)၊ ကြက်သွန်နီ အရွယ်တော် (၂) လုံး၊ ခရမ်းချဉ်သီး အရွယ်တော် (၃) လုံး၊ ငရုပ်သီးစိမ်း (၃) တောင့်၊ ဟင်းမွှေးရွက် (၅) ရွက်၊ နံနံပင် (နုတ်နုတ်စင်းပြီးသား) လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ ဆားအနည်းငယ်၊ မုန်ညင်းစေ့ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ စမုန်စပါး လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၁) ဇွန်း၊ ရှိန်းခိုမှုန့် လက်တစ်ကော်စာခန့်၊ ဂျင်းတစ်တောင့်ခန့်၊ ဆီ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၄) ဇွန်း၊ ရေ လိုအပ်သလောက်တို့ပဲဖြစ်ပါတယ်။

အာလူးဟင်းနဲ့ တို့စားဖို့ မုန့်ချပ်လုပ်ဖို့အတွက်ကတော့ ဂျုံမှုန့်စစ်စစ် (၂) ခွက်၊ ဆားအနည်းငယ်၊ ဆီ (၁) ခွက်ခန့်၊ ရေအနည်းငယ်တို့ကို လိုအပ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

aloo_puri.jpg 

အရင်ဆုံး ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲမှာ ဆီကို လက်ဖက်ရည်ဇွန်းနဲ့ (၄) ဇွန်းခန့်ထည့်ပြီး အပူပေးလိုက်ပါ။ ဆီပူလောက်ပြီဆိုရင် မုန်ညင်းစေ့ကို အရင်ထည့်လှော်ရမှာပါ။ မုန်ညင်းစေ့လေးတွေ အရောင်သမ်းလာပြီး ကြက်သွန်နီ၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ ဟင်းမွှေးရွက်တို့ပါ ရောထည့်လိုက်ပါ။ ကြက်သွန်နီလေးတွေ ရွှေအိုရောင်သမ်းလာပြီဆိုရင်တော့ မီးကိုလျှော့လိုက်ပါ။

ခဏကြာရင်တော့ ခရမ်းချဉ်သီးကို ပါးပါးလှီးထည့်လိုက်ပြီး ခရမ်းချဉ်သီး ဆီသတ်လိုက်ပါ။ အဲဒီအချိန်မှာ နနွင်းမှုန့်နဲ့ရောပြုတ်ထားတဲ့ အာလူးကို ဇွန်းရှည်တစ်ချောင်းနဲ့ mash potato ဖြစ်အောင် ချေလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ခရမ်းချဉ်သီး ဆီသတ်ထဲကို အာလူးရယ်၊ ဆားရယ်၊ ရေရယ်ကို ထည့်လိုက်ပါ။ ပြီးရင် (၃) မိနစ်ခန့် အပူဆက်ပေးထားလိုက်ပါ။

img_3038.jpg

ဂျင်းတက်ကို အမှုန့်ကြိတ်ထားတာရယ်၊ နံနံပင်ကို နုတ်နုတ်စင်းထားတာရယ်၊ ရှိန်းခိုမှုန့်ရယ်ကိုပါ အပေါ်ကအုပ်ပေးလိုက်ပါ။ ဆူပွက်လာပြီဆိုရင်တော့ မီးပိတ်လိုက်ပါ။ နောက်ထပ်ဒယ်အိုးပြား အသေးတစ်လုံးထဲမှာတော့ စမုန်စပါးစေ့ကို ဆီအနည်းနဲ့ ဆီပူထိုးပေးလိုက်ပါ။ အဲဒီစမုန်စပါးကိုလည်း အာလူးဟင်းထဲ ရောထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ မိမိနှစ်သက်ရာ ခွက်တစ်ခွက်ထဲကို လှယ်ထည့်ထားပေးလိုက်ပါ။

ပြီးရင်တော့ မုန့်ချပ်လုပ်ဖို့အတွက် ဂျုံမှုန့်ကို ဆားနဲ့ရောနယ်ထားလိုက်ပါ။ ပြီးရင် မုန့်နှစ်ဖြစ်လာစေဖို့အတွက် ရေနည်းနည်းထပ်ရောပြီး နယ်ထားပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ မုန့်နှစ်ကို အလုံးသေးသေးလေးတွေဖြစ်အောင် အရင်လုံးလိုက်ပါ။ ပြီးမှ အဲဒီမုန့်လုံးလေးတွေကို လက်ဝါးနဲ့ ပြားအောင်ဖိထားပေးလိုက်ပါ။ ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲမှာတော့ medium high အပူချိန်နဲ့ ဆီအပူပေးထားလိုက်ပါ။

ဆီပူပြီဆိုတော့မှ မုန့်နှစ်လေးတွေကိုထည့်လိုက်ပြီး နှစ်ဖက်စလုံး ရွှေအိုရောင်သမ်းသွားအောင် ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ ကျက်ပြီဆိုမှ ဆယ်ပြီး ခုနက အာလူးဟင်းနဲ့ တို့စားနိုင်ပါပြီ။ ဒါဆိုရင် အရသာရှိတဲ့ အာလူးပူတီ မနက်စာလေးတစ်နပ်ကို ရရှိပြီပေါ့။

Source: Stylecraze

[Zawgyi Version]

အိႏၵိယအစားအစာေတြထဲမွာ အာလူးပူတီ (Aloo Puri) ကိုေတာ့ လူတုိင္းနီးပါး စားဖူးၾကမယ္ထင္ပါတယ္။ ဆူးေလနားက ခ်စ္တီး ထမင္းဆုိင္ေတြမွာ မနက္ခင္းေစာေစာမွာ လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳ ေမႊးေမႊးေလးတစ္ခြက္နဲ႔ အာလူးပါတီ ပူပူေလးတစ္ပြဲကို ဆြဲလိုက္ရရင္ျဖင့္ စေလဦးပုညေျပာသလို "အာဂပါးစပ္၊ လူျဖစ္က်ိဳးနပ္ၿပီ" ေပါ့။ ကြ်န္ေတာ့္လိုပဲ အာလူးပါတီကို ႏွစ္သက္သူေတြအတြက္ အာလူးပူတီ လုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလို္က္ပါတယ္ေနာ္။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

Aloo-Puri.jpg 

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ အာလူးဟင္းခ်က္ဖို႔အတြက္ အရြယ္ေတာ္အာလူး ငါးလံုး (တံုးတစ္ၿပီး နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ ျပဳတ္ထားၿပီး)၊ ၾကက္သြန္နီ အရြယ္ေတာ္ (၂) လံုး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အရြယ္ေတာ္ (၃) လံုး၊ ငရုပ္သီးစိမ္း (၃) ေတာင့္၊ ဟင္းေမႊးရြက္ (၅) ရြက္၊ နံနံပင္ (ႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီးသား) လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ဆားအနည္းငယ္၊ မုန္ညင္းေစ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ စမုန္စပါး လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၁) ဇြန္း၊ ႐ွိန္းခိုမႈန္႔ လက္တစ္ေကာ္စာခန္႔၊ ဂ်င္းတစ္ေတာင့္ခန္႔၊ ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၄) ဇြန္း၊ ေရ လိုအပ္သေလာက္တို႔ပဲျဖစ္ပါတယ္။

အာလူးဟင္းနဲ႔ တို႔စားဖို႔ မုန္႔ခ်ပ္လုပ္ဖို႔အတြက္ကေတာ့ ဂ်ံဳမႈန္႔စစ္စစ္ (၂) ခြက္၊ ဆားအနည္းငယ္၊ ဆီ (၁) ခြက္ခန္႔၊ ေရအနည္းငယ္တို႔ကို လိုအပ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

aloo_puri.jpg 

အရင္ဆံုး ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ ဆီကို လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ (၄) ဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး အပူေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူေလာက္ၿပီဆိုရင္ မုန္ညင္းေစ့ကို အရင္ထည့္ေလွာ္ရမွာပါ။ မုန္ညင္းေစ့ေလးေတြ အေရာင္သမ္းလာၿပီး ၾကက္သြန္နီ၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ဟင္းေမႊးရြက္တုိ႔ပါ ေရာထည့္လုိက္ပါ။ ၾကက္သြန္နီေလးေတြ ေရႊအိုေရာင္သမ္းလာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးကိုေလွ်ာ့လိုက္ပါ။

ခဏၾကာရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ပါးပါးလွီးထည့္လိုက္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္လိုက္ပါ။ အဲဒီအခ်ိန္မွာ နႏြင္းမႈန္႔နဲ႔ေရာျပဳတ္ထားတဲ့ အာလူးကို ဇြန္း႐ွည္တစ္ေခ်ာင္းနဲ႔ mash potato ျဖစ္ေအာင္ ေခ်လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆီသတ္ထဲကို အာလူးရယ္၊ ဆားရယ္၊ ေရရယ္ကို ထည့္လို္က္ပါ။ ၿပီးရင္ (၃) မိနစ္ခန္႔ အပူဆက္ေပးထားလိုက္ပါ။

ဂ်င္းတက္ကို အမႈန္႔ႀကိတ္ထားတာရယ္၊ နံနံပင္ကို ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတာရယ္၊ ရွိန္းခိုမႈန္႔ရယ္ကိုပါ အေပၚကအုပ္ေပးလိုက္ပါ။ ဆူပြက္လာၿပီဆိုရင္ေတာ့ မီးပိတ္လိုက္ပါ။ ေနာက္ထပ္ဒယ္အိုးျပား အေသးတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ စမုန္စပါးေစ့ကို ဆီအနည္းနဲ႔ ဆီပူထိုးေပးလိုက္ပါ။ အဲဒီစမုန္စပါးကိုလည္း အာလူးဟင္းထဲ ေရာထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မိမိႏွစ္သက္ရာ ခြက္တစ္ခြက္ထဲကို လွယ္ထည့္ထားေပးလိုက္ပါ။

ၿပီးရင္ေတာ့ မုန္႔ခ်ပ္လုပ္ဖို႔အတြက္ ဂ်ံဳမႈန္႔ကို ဆားနဲ႔ေရာနယ္ထားလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ မုန္႔ႏွစ္ျဖစ္လာေစဖို႔အတြက္ ေရနည္းနည္းထပ္ေရာၿပီး နယ္ထားေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ မုန္႔ႏွစ္ကို အလံုးေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ အရင္လံုးလိုက္ပါ။ ၿပီးမွ အဲဒီမုန္႔လံုးေလးေတြကို လက္ဝါးနဲ႔ ျပားေအာင္ဖိထားေပးလိုက္ပါ။ ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ medium high အပူခ်ိန္နဲ႔ ဆီအပူေပးထားလိုက္ပါ။

ဆီပူၿပီဆိုေတာ့မွ မုန္႔ႏွစ္ေလးေတြကိုထည့္လိုက္ၿပီး ႏွစ္ဖက္စလံုး ေရႊအိုေရာင္သမ္းသြားေအာင္ ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ က်က္ၿပီဆိုမွ ဆယ္ၿပီး ခုနက အာလူးဟင္းနဲ႔ တို႔စားႏိုင္ပါၿပီ။ ဒါဆိုရင္ အရသာရွိတဲ့ အာလူးပူတီ မနက္စာေလးတစ္နပ္ကို ရရွိၿပီေပါ့။

Source: Stylecraze


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs