• Food & Recipe
    ၂၀၁၈ မှာ ခေတ်စားမယ့် အစားအသောက် trend များ
Thiha Htun
[Unicode Version]

အစားအသောက်နဲ့ ပတ်သက်တဲ့ trend တွေက နှစ်စဉ်ဖြစ်ပေါ်နေကျပါ။ ဥပမာပြောရရင် သိပ်မကြာခင်က အင်တာနက်ပေါ်မှာ ခေတ်စားသွားတဲ့ ကိုရီးယားခေါက်ဆွဲ အစပ်စားတဲ့ challenge တို့၊ Bangkok Night Market ခေတ်စားတုန်းက သက်တန့်ရောင် milk tea တွေ၊ ပုံးလှလှလေးတွေထဲ ထည့်ရောင်းတဲ့ Soda ဖျော်ရည်တွေကို ဓာတ်ပုံရိုက်ပြီး အင်တာနက်ပေါ် တင်ကြတာတို့ပေါ့။ အစားအသောက်နဲ့ ပတ်သက်တဲ့ Trend တွေက ကမ္ဘာတဝှမ်းမှာ အမျိုးမျိုးရှိပါတယ်။ ဒီနေ့မှာတော့ ၂၀၁၈ ရောက်ရင် ခေတ်စားလာနိုင်တဲ့ အစားအသောက် Trend လေးတွေကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။

၁။ Air Fryer သုံးကြမယ်

Air Fryer ဆိုတာ အာလူးကြော်တို့၊ ကြက်တောင်ပံကြော်တို့ကို အရင်ကလို ဟင်းသီးဟင်းရွက်ဆီတွေသုံးပြီး မကြော်ဘဲ လေပူအားကိုသုံးပြီး ကြွပ်ရွနေအောင် ကြော်ရတာဖြစ်ပါတယ်။ ဒီတော့ ဆီမသန့်လို့ အစားအသောက်မသန့်ဘူးဆိုတဲ့ ပြဿနာမျိုးတွေ မရှိတော့ဘူးပေါ့။ နောက်ပြီး ဆီဖိုးနည်းနည်းသက်သာလည်း နည်းလားပေါ့။ ဒါဟာ ၂၀၁၈ ခုနှစ်မှာ ခေတ်စားလာနိုင်တဲ့ Food Trend တစ်ခုပါ။

၂။ အသီးအနှံံတွေကို စွပ်ပြုတ်လုပ်သောက်လာကြမယ်

sub-buzz-29679-1513022366-4.jpg 

အရင်တုန်းက သစ်သီးဝလံတွေကို အစေ့အဆန်တွေနဲ့ရောပြီး ကျန်းမာရေးအတွက် ကောင်းမွန်တဲ့ အစားအစာဖြစ်လာအောင် သစ်သီးဖျော်စက်ထဲ ထည့်မွှေပြီးမှ သောက်သုံးကြပါတယ်။ နောက်ပိုင်းမှာတော့ သစ်သီးဝလံတွေကို ရောမွှေပြီးမှ စွပ်ပြုတ်စတိုင်လ်ပိုပြီး သောက်သုံးလာကြပါလိမ့်မယ်။ အဲဒီလိုလုပ်ခြင်းဖြင့် ဗိုက်တာမင်နဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေကို ပိုမိုုရရှိစေနိုင်ပါတယ်တဲ့။ ပုံမှာပြထားတာကတော့ ရွှေဖရုံသီး၊ ပန်းသီးနဲ့ ဂျင်းစွပ်ပြုတ်ပဲဖြစ်ပါတယ်။

၃။ Superfood ကော်ဖီသောက်ကြမယ်

sub-buzz-24160-1513022734-3.jpg 

ပင်ပွားစေ့တို့၊ ပိုက်ဆံလျှော်ပင်စေ့တို့ကို ကျန်းမာရေးအတွက် ကောင်းမွန်တဲ့အစေ့တွေလို့ သတ်မှတ်ကြပြီး မနက်မိုးလင်းလို့ လေ့ကျင့်ခန်းလုပ်ပြီးတာနဲ့ တခြားအသီးတွေနဲ့ရောပြီး smoothie ဖျော်သောက်ကြတာပါ။ အခုတော့ အဲဒီအစေ့တွေကို ကော်ဖီထဲမှာပါ ထည့်သောက်လို့ရပါပြီ။ ပရိုတိန်းကြွယ်ဝပြီး အာဟာရလည်းစုံလင်တဲ့ superfood တွေကို ပရိုတိန်းမှုန့်အဖြစ် ပြောင်းလဲပြီး ကော်ဖီထဲမှာ ထည့်သောက်လို့ရနေပါပြီ။

၄။ အပင်တွေကရတဲ့ ပရိုတိန်းဓာတ်ကို ပိုမိုအားကိုးလာကြမယ်

sub-buzz-30813-1513023823-1.jpg 

ပရိုတိန်းဓာတ်ကို အသားတစ်မျိုးတည်းကရတာ မဟုတ်ပါဘူး။ အသီးအရွက်တွေကနေလည်း ပရိုတိန်းဓာတ်အများကြီးကို ရရှိနိုင်ပါသေးတယ်။ အထူးသဖြင့် ပဲနီလေးတို့၊ ပဲနက်တို့၊ ပဲကြီးတို့လို အပင်ကထွက်တဲ့ ပရိုတိန်းတွေဟာလည်း ခန္ဓာကိုယ်အတွက် အကျိုးရှိပါတယ်။ ဒါ့အပြင် အပင်ကရတဲ့ ပရိုတိန်းတွေနဲ့ မက္ကစီကန်ပဲဟင်းလိုမျိုး အရသာရှိတဲ့ အစားအစာတွေကို ဖန်တီးနိုင်ပါသေးတယ်။

၅။ ကျန်းမာရေးနဲ့ပိုညီညွတ်တဲ့ မုန့်ပဲသရေစာတွေ စားလာကြမယ်

sub-buzz-10860-1513024362-3.jpg

ဆီများတဲ့ အာလူးကြော်တွေ၊ အသင့်စားသုံးနိုင်တဲ့ ထုပ်ပိုးပြီးမုန့်တွေနေရာမှာ ကျန်းမာရေးနဲ့ပိုညီညွတ်တဲ့ မုန့်ပဲသရေစာတွေ အစားထိုးဝင်ရောက်လာပါလိမ့်မယ်။ ဥပမာ ပဲစိမ်းကြွတ်ကြော်တို့၊ ပဲပင်ပေါက် အပြားကြော်တို့၊ တရုတ်ပဲစိမ်းကို ဆားနဲ့ရှာလကာရည်စိမ်ပြီး မီးကင်ထားတာတို့ကို ပိုပြီးစားသုံးလာကြပါလိမ့်မယ်။

၆။ ကိုရီးယားဟင်းခတ် အမွှေးအကြိုင်တွေကို ပိုသုံးလာမယ်

sub-buzz-11459-1513025232-3.jpg 

မီးဖိုချောင်တွေထဲမှာ ကိုရီးယားဟင်းခတ် အမွှေးအကြိုင်တွေဖြစ်တဲ့ ကိုရီးယားပဲငပိတို့၊ ကိုရီးယားငရုပ်သီးအနှစ်တို့ကို ပိုမိုတွေ့ရှိလာရပါလိမ့်မယ်။ ဒါတင်မကသေးပါဘူး။ ကိုရီးယားပဲငံပြာရည်တို့၊ ကိုရီးယား ဘာဘီကျူးဆော့စ်တို့ကလည်း ဟင်းလျာတွေကို အရသာတမူထူးကဲစေတဲ့အတွက် အိမ်ရှင်မတွေကြားမှာ ပိုပြီးခေတ်စားလာပါလိမ့်မယ်။

Source: Buzzfeed

[Zawgyi Version]

အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ trend ေတြက ႏွစ္စဥ္ျဖစ္ေပၚေနက်ပါ။ ဥပမာေျပာရရင္ သိပ္မၾကာခင္က အင္တာနက္ေပၚမွာ ေခတ္စားသြားတဲ့ ကိုရီးယားေခါက္ဆြဲ အစပ္စားတဲ့ challenge တို႔၊ Bangkok Night Market ေခတ္စားတုန္းက သက္တန္႔ေရာင္ milk tea ေတြ၊ ပံုးလွလွေလးေတြထဲ ထည့္ေရာင္းတဲ့ Soda ေဖ်ာ္ရည္ေတြကို ဓာတ္ပံုရိုက္ၿပီး အင္တာနက္ေပၚ တင္ၾကတာတို႔ေပါ့။ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ Trend ေတြက ကမၻာတဝွမ္းမွာ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိပါတယ္။ ဒီေန႔မွာေတာ့ ၂၀၁၈ ေရာက္ရင္ ေခတ္စားလာႏိုင္တဲ့ အစားအေသာက္ Trend ေလးေတြကုိ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။

၁။ Air Fryer သံုးၾကမယ္

Air Fryer ဆိုတာ အာလူးေၾကာ္တို႔၊ ၾကက္ေတာင္ပံေၾကာ္တို႔ကို အရင္ကလို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီေတြသံုးၿပီး မေၾကာ္ဘဲ ေလပူအားကိုသံုးၿပီး ၾကြပ္ရြေနေအာင္ ေၾကာ္ရတာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေတာ့ ဆီမသန္႔လို႔ အစားအေသာက္မသန္႔ဘူးဆိုတဲ့ ျပႆနာမ်ိဳးေတြ မ႐ွိေတာ့ဘူးေပါ့။ ေနာက္ၿပီး ဆီဖိုးနည္းနည္းသက္သာလည္း နည္းလားေပါ့။ ဒါဟာ ၂၀၁၈ ခုႏွစ္မွာ ေခတ္စားလာႏိုင္တဲ့ Food Trend တစ္ခုပါ။

၂။ အသီးအႏွံံေတြကို စြပ္ျပဳတ္လုပ္ေသာက္လာၾကမယ္

 

အရင္တုန္းက သစ္သီးဝလံေတြကို အေစ့အဆန္ေတြနဲ႔ေရာၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအစာျဖစ္လာေအာင္ သစ္သီးေဖ်ာ္စက္ထဲ ထည့္ေမႊၿပီးမွ ေသာက္သံုးၾကပါတယ္။ ေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ သစ္သီးဝလံေတြကို ေရာေမႊၿပီးမွ စြပ္ျပဳတ္စတိုင္လ္ပိုၿပီး ေသာက္သံုးလာၾကပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီလိုလုပ္ျခင္းျဖင့္ ဗိုက္တာမင္နဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြကို ပိုမိုုရရွိေစႏိုင္ပါတယ္တဲ့။ ပံုမွာျပထားတာကေတာ့ ေရႊဖ႐ံုသီး၊ ပန္းသီးနဲ႔ ဂ်င္းစြပ္ျပဳတ္ပဲျဖစ္ပါတယ္။

၃။ Superfood ေကာ္ဖီေသာက္ၾကမယ္

 

ပင္ပြားေစ့တို႔၊ ပိုက္ဆံေလွ်ာ္ပင္ေစ့တို႔ကို က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့အေစ့ေတြလို႔ သတ္မွတ္ၾကၿပီး မနက္မိုးလင္းလို႔ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ၿပီးတာနဲ႔ တျခားအသီးေတြနဲ႔ေရာၿပီး smoothie ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကတာပါ။ အခုေတာ့ အဲဒီအေစ့ေတြကို ေကာ္ဖီထဲမွာပါ ထည့္ေသာက္လို႔ရပါၿပီ။ ပရိုတိန္းၾကြယ္ဝၿပီး အာဟာရလည္းစံုလင္တဲ့ superfood ေတြကို ပ႐ိုတိန္းမႈန္႔အျဖစ္ ေျပာင္းလဲၿပီး ေကာ္ဖီထဲမွာ ထည့္ေသာက္လို႔ရေနပါၿပီ။

၄။ အပင္ေတြကရတဲ့ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ကို ပိုမိုအားကိုးလာၾကမယ္

 

ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ကို အသားတစ္မ်ိဳးတည္းကရတာ မဟုတ္ပါဘူး။ အသီးအ႐ြက္ေတြကေနလည္း ပ႐ိုတိန္းဓာတ္အမ်ားႀကီးကို ႐ရွိႏိုင္ပါေသးတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပဲနီေလးတို႔၊ ပဲနက္တို႔၊ ပဲႀကီးတို႔လို အပင္ကထြက္တဲ့ ပ႐ိုတိန္းေတြဟာလည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ိဳး႐ွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အပင္ကရတဲ့ ပ႐ိုတိန္းေတြနဲ႔ မကၠစီကန္ပဲဟင္းလိုမ်ိဳး အရသာ႐ွိတဲ့ အစားအစာေတြကို ဖန္တီးႏိုင္ပါေသးတယ္။

၅။ က်န္းမာေရးနဲ႔ပိုညီညြတ္တဲ့ မုန္႔ပဲသေရစာေတြ စားလာၾကမယ္

ဆီမ်ားတဲ့ အာလူးေၾကာ္ေတြ၊ အသင့္စားသံုးႏိုင္တဲ့ ထုပ္ပိုးၿပီးမုန္႔ေတြေနရာမွာ က်န္းမာေရးနဲ႔ပိုညီညြတ္တဲ့ မုန္႔ပဲသေရစာေတြ အစားထိုးဝင္ေရာက္လာပါလိမ့္မယ္။ ဥပမာ ပဲစိမ္းၾကြတ္ေၾကာ္တို႔၊ ပဲပင္ေပါက္ အျပားေၾကာ္တို႔၊ တရုတ္ပဲစိမ္းကို ဆားနဲ႔႐ွာလကာရည္စိမ္ၿပီး မီးကင္ထားတာတို႔ကို ပိုၿပီးစားသံုးလာၾကပါလိမ့္မယ္။

၆။ ကိုရီးယားဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ပိုသံုးလာမယ္

 

မီးဖိုေခ်ာင္ေတြထဲမွာ ကိုရီးယားဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြျဖစ္တဲ့ ကိုရီးယားပဲငပိတို႔၊ ကိုရီးယားငရုပ္သီးအႏွစ္တို႔ကို ပိုမိုေတြ႕ရွိလာရပါလိမ့္မယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး။ ကိုရီးယားပဲငံျပာရည္တို႔၊ ကိုရီးယား ဘာဘီက်ဴးေဆာ့စ္တို႔ကလည္း ဟင္းလ်ာေတြကို အရသာတမူထူးကဲေစတဲ့အတြက္ အိမ္႐ွင္မေတြၾကားမွာ ပိုၿပီးေခတ္စားလာပါလိမ့္မယ္။

Source: Buzzfeed


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs