• Food & Recipe
    ဖက်ထိုင်းခေါက်ဆွဲကို အိမ်မှာလုပ်စားကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

ဖက်ထိုင်း (Phat Thai) ဆိုတာ နာမည်ကျော် ထိုင်းအစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ရန်ကုန်က ထိုင်းစားသောက်ဆိုင်တွေမှာ ရရှိနိုင်ပါတယ်။ ဆန်ခေါက်ဆွဲကို ပင်လယ်စာ (သို့) ကြက်သား၊ ဝက်သားနဲ့ ပြုလုပ်ထားပြီး ပဲပင်ပေါက်၊ သံပုရာသီး၊ အသီးအရွက်တွေနဲ့ ရောပြီးသုပ်စားရတာပါ။ ဖက်ထိုင်းခေါက်ဆွဲက ထားဝယ်ဘက်က အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ကက်ကြေးကိုက်နဲ့ ပုံသဏ္ဍာန်ဆင်တူပြီး သဘောတရားတော့ ကွဲပြားပါတယ်။ ဖက်ထိုင်းခေါက်ဆွဲကို အိမ်မှာလုပ်စားချင်သူများအတွက် ဖက်ထိုင်းလုပ်နည်းလေးကို ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်နော်။ ချက်ပြုတ်ချိန် မိနစ် (၃၀) ဝန်းကျင်လောက်ပဲ ကြာမြင့်မှာပါ။

ပါဝင်ပစ္စည်းများ

1Ingredients_Ready.jpg

ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကတော့ မြေပဲဆီ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၅) ဇွန်း၊ ဆန်ခေါက်ဆွဲပြား (သို့) ညှပ်ခေါက်ဆွဲအခြောက် (၁၂) အောင်စခန့်၊ ကြက်ဥ (၃) လုံး၊ ကြက်သွန်ဖြူ (၄) တောင့်၊ ပုစွန်ဆိတ် အခွွံချွတ်ပြီး အရွယ်တော် (၄) အောင်စခန့်၊ တို့ဟူး (၄) အောင်စ၊ ကြက်သွန်မြိတ် (၂) ပင်၊ ပဲပင်ပေါက်တစ်ခွက်ခန့်၊ ငံပြာရည် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂) ဇွန်း၊ မန်ကျည်းသီးအနှစ် လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂) ဇွန်း၊ သကြား လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂) ဇွန်း၊ မြေပဲလှော် (၁/၄) ခွက်ခန့်၊ နံနံပင် မြေပဲလှော် (၁/၄) ခွက်ခန့်၊ ငရုပ်သီးစိမ်း (၂) တောင့်၊ သံပရာသီးတစ်လုံးတို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

ပြုလုပ်နည်း

chicken-pad-thai-94082-1.jpeg 

အရင်ဆုံး ဆန်ခေါက်ဆွဲခြောက်ကို ပန်းကန်တစ်လုံးထဲမှာ ရေနွေးဖျောထားပြီး အပေါ်ကနေ အဖုံးဖုံးထားလိုက်ပါ။ ပျော့ပျောင်းသွားဖို့ဆိုရင် ရေနွေးဆူဆူနဲ့ (၁၅) မိနစ်ခန့် စိမ်ထားဖို့ လိုအပ်ပါလိမ့်မယ်။ ပိုမိုပျော့ပြောင်းစေချင်တယ်ဆိုရင်တော့ (၁၅) မိနစ်ကျော်ရင် ရေနွေးတွေကို သွန်ပစ်ပြီး ရေအေးနဲ့ထပ်စိမ်ထားနိုင်ပါတယ်။

ဒယ်အိုးပြားတစ်လုံးထဲမှာတော့ medium high အပူချိန်မှာ ဆီ လက်ဖက်ရည်ဇွန်း (၂) ဇွန်းခန့်ကို အပူပေးလိုက်ပါ။ ဆီပူပြီဆိုရင် ကြက်ဥတွေကိုဖောက်ထည့်ပြီး တစ်မိနစ်ခန့် မွှေကြော်ကြော်ပေးလိုက်ပါ။ ခနကြာရင် ကြက်ဥမွှေကြော်ကို ရရှိနိုင်ပါပြီ။ ရလာတဲ့ ကြက်ဥမွှေကြော်လေးကို ခနအအေးခံပြီးရင် အသားလှီးဘုတ်ပြား တစ်ချပ်ပေါ်မှာတင်ပြီး တစ်လက်မရဲ့ လေးပုံတစ်ပုံအရွယ် အမြှောင်းလေးတွေ ဖြစ်အောင်လှီးပြီး ဘေးဖယ်ထားလိုက်ပါ။

IMG_7656-1000x667.jpg 

ဒယ်အိုးပြားထဲမှာ ကျန်နေသေးတဲ့ ဆီတွေကိုထည့်ပြီး မီးအပူချိန်ကိုတော့ high အထိ မြှင့်တင်ပေးလိုက်ပါ။ ဆီပူပြီဆိုရင်တော့ ကြက်သွန်ဖြူနဲ့ ပုစွန်ဆိတ်ကို ထည့်ပြီးချက်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ (၂) မိနစ်ခန့် ကြာရင်တော့ ပုစွန်လည်း အရောင်ပြောင်းလောက်ပါပြီ။ ဒယ်အိုးပြားထဲက ပုစွန်နဲ့ကြက်သွန်ဖြူကို ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ထဲကို လှယ်ထည့်ထားပေးလိုက်ပါ။ ကျန်နေသေးတဲ့ တို့ဟူးရယ်၊ ကြက်သွန်မြိတ်ရယ်၊ ပဲပင်ပေါက်တစ်ဝက်ရယ်ကိုတော့ ဒယ်အိုးပြားထဲက ဆီကျန်လေးနဲ့ ဆီပူထိုးလိုက်ပြီး (၃) မိနစ်ခန့် ချက်ပြုတ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ ပုစွန်ဆိတ်ထည့်ထားတဲ့ ပန်းကန်ပြားထဲမှာပဲ ထည့်ထားပေးလိုက်ပါ။

နောက်ဆုံးအဆင့်အနေနဲ့ ဆန်ခေါက်ဆွဲရယ်၊ ကြက်ဥရယ်၊ ငံပြာရည်ရယ်၊ မန်ကျည်သီးအနှစ်ရယ်၊ သကြားရယ်ကိုတော့ ဒယ်အိုးပြားထဲကိုထည့်ပြီး ကြော်ပေးရမှာဖြစ်ပါတယ်။ ခေါက်ဆွဲကျက်လောက်ပြီဆိုရင် ခုနကပန်းကန်ပြားထဲမှာ ဖယ်ထားတဲ့ ပါဝင်ပစ္စည်းတွေကိုလည်း ဒယ်အိုးပြားထဲ ပြန်ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ခနနေရင်တော့ ဒယ်အိုးပြားထဲက ဖက်ထိုင်းခေါက်ဆွဲကြော်လေးကို ပန်းကန်ပြားတစ်ချပ်ထဲကို ပြန်ပြောင်းထည့်ပေးလိုက်ပါ။ အပေါ်ကနေ မြေပဲ၊ နံနံပင်၊ ငရုပ်သီးစိမ်း၊ ပဲပင်ပေါက်တို့နဲ့ အုပ်ပေးလိုက်ပါ။ သံပုရာသီးစိတ်လေးတွေကိုတော့ ပန်းကန်ပြားဘေးမှာ ညှစ်စားနိုင်အောင် ရံထားပေးလိုက်ပေါ့။ ဒါဆိုရင်တော့ အရသာရှိတဲ့ ဖက်ထိုင်းခေါက်ဆွဲလေးကို ရရှိပါပြီနော်။

Source: Howtocookeverything

[Zawgyi Version]

ဖက္ထိုင္း (Phat Thai) ဆိုတာ နာမည္ေက်ာ္ ထိုင္းအစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ရန္ကုန္က ထိုင္းစားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ ရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို ပင္လယ္စာ (သို႔) ၾကက္သား၊ ဝက္သားနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားၿပီး ပဲပင္ေပါက္၊ သံပုရာသီး၊ အသီးအရြက္ေတြနဲ႔ ေရာၿပီးသုပ္စားရတာပါ။ ဖက္ထိုင္းေခါက္ဆြဲက ထားဝယ္ဘက္က အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ကက္ေၾကးကိုက္နဲ႔ ပံုသ႑ာန္ဆင္တူၿပီး သေဘာတရားေတာ့ ကြဲျပားပါတယ္။ ဖက္ထိုင္းေခါက္ဆြဲကို အိမ္မွာလုပ္စားခ်င္သူမ်ားအတြက္ ဖက္ထိုင္းလုပ္နည္းေလးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္ေနာ္။ ခ်က္ျပဳတ္ခ်ိန္ မိနစ္ (၃၀) ဝန္းက်င္ေလာက္ပဲ ၾကာျမင့္မွာပါ။

ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

1Ingredients_Ready.jpg

ပါဝင္ပစၥည္းေတြကေတာ့ ေျမပဲဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၅) ဇြန္း၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲျပား (သို႔) ညွပ္ေခါက္ဆြဲအေျခာက္ (၁၂) ေအာင္စခန္႔၊ ၾကက္ဥ (၃) လံုး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ (၄) ေတာင့္၊ ပုစြန္ဆိတ္ အခြံြခြ်တ္ၿပီး အရြယ္ေတာ္ (၄) ေအာင္စခန္႔၊ တို႔ဟူး (၄) ေအာင္စ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ (၂) ပင္၊ ပဲပင္ေပါက္တစ္ခြက္ခန္႔၊ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း၊ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း၊ သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္း၊ ေျမပဲေလွာ္ (၁/၄) ခြက္ခန္႔၊ နံနံပင္ ေျမပဲေလွာ္ (၁/၄) ခြက္ခန္႔၊ ငရုပ္သီးစိမ္း (၂) ေတာင့္၊ သံပရာသီးတစ္လံုးတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

ျပဳလုပ္နည္း

chicken-pad-thai-94082-1.jpeg 

အရင္ဆံုး ဆန္ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကို ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ေရေႏြးေဖ်ာထားၿပီး အေပၚကေန အဖံုးဖံုးထားလိုက္ပါ။ ေပ်ာ့ေပ်ာင္းသြားဖို႔ဆိုရင္ ေရေႏြးဆူဆူနဲ႔ (၁၅) မိနစ္ခန္႔ စိမ္ထားဖို႔ လိုအပ္ပါလိမ့္မယ္။ ပိုမိုေပ်ာ့ေျပာင္းေစခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ (၁၅) မိနစ္ေက်ာ္ရင္ ေရေႏြးေတြကို သြန္ပစ္ၿပီး ေရေအးနဲ႔ထပ္စိမ္ထားႏိုင္ပါတယ္။

ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ medium high အပူခ်ိန္မွာ ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း (၂) ဇြန္းခန္႔ကို အပူေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူၿပီဆိုရင္ ၾကက္ဥေတြကိုေဖာက္ထည့္ၿပီး တစ္မိနစ္ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ေပးလိုက္ပါ။ ခနၾကာရင္ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ကို ရရွိႏိုင္ပါၿပီ။ ရလာတဲ႔ ၾကက္ဥေမႊေၾကာ္ေလးကို ခနအေအးခံၿပီးရင္ အသားလွီးဘုတ္ျပား တစ္ခ်ပ္ေပၚမွာတင္ၿပီး တစ္လက္မရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံုအရြယ္ အေျမွာင္းေလးေတြ ျဖစ္ေအာင္လွီးၿပီး ေဘးဖယ္ထားလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးျပားထဲမွာ က်န္ေနေသးတဲ့ ဆီေတြကိုထည့္ၿပီး မီးအပူခ်ိန္ကိုေတာ့ high အထိ ျမွင့္တင္ေပးလိုက္ပါ။ ဆီပူၿပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ ပုစြန္ဆိတ္ကို ထည့္ၿပီးခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ (၂) မိနစ္ခန္႔ ၾကာရင္ေတာ့ ပုစြန္လည္း အေရာင္ေျပာင္းေလာက္ပါၿပီ။ ဒယ္အိုးျပားထဲက ပုစြန္နဲ႔ၾကက္သြန္ျဖဴကို ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲကို လွယ္ထည့္ထားေပးလိုက္ပါ။ က်န္ေနေသးတဲ့ တို႔ဟူးရယ္၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ရယ္၊ ပဲပင္ေပါက္တစ္ဝက္ရယ္ကိုေတာ့ ဒယ္အိုးျပားထဲက ဆီက်န္ေလးနဲ႔ ဆီပူထိုးလိုက္ၿပီး (၃) မိနစ္ခန္႔ ခ်က္ျပဳတ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ပုစြန္ဆိတ္ထည့္ထားတဲ့ ပန္းကန္ျပားထဲမွာပဲ ထည့္ထားေပးလိုက္ပါ။

ေနာက္ဆံုးအဆင့္အေနနဲ႔ ဆန္ေခါက္ဆြဲရယ္၊ ၾကက္ဥရယ္၊ ငံျပာရည္ရယ္၊ မန္က်ည္သီးအႏွစ္ရယ္၊ သၾကားရယ္ကိုေတာ့ ဒယ္အိုးျပားထဲကိုထည့္ၿပီး ေၾကာ္ေပးရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ေခါက္ဆြဲက်က္ေလာက္ၿပီဆိုရင္ ခုနကပန္းကန္ျပားထဲမွာ ဖယ္ထားတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကိုလည္း ဒယ္အိုးျပားထဲ ျပန္ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ခနေနရင္ေတာ့ ဒယ္အိုးျပားထဲက ဖက္ထိုင္းေခါက္ဆြဲေၾကာ္ေလးကို ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲကို ျပန္ေျပာင္းထည့္ေပးလိုက္ပါ။ အေပၚကေန ေျမပဲ၊ နံနံပင္၊ ငရုပ္သီးစိမ္း၊ ပဲပင္ေပါက္တို႔နဲ႔ အုပ္ေပးလိုက္ပါ။ သံပုရာသီးစိတ္ေလးေတြကိုေတာ့ ပန္းကန္ျပားေဘးမွာ ညွစ္စားႏိုင္ေအာင္ ရံထားေပးလိုက္ေပါ့။ ဒါဆိုရင္ေတာ့ အရသာရွိတဲ့ ဖက္ထိုင္းေခါက္ဆြဲေလးကို ရရွိပါၿပီေနာ္။

Source: Howtocookeverything


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs