• Food & Recipe
    ကမ္ဘောဒီးယားရောက်ရင် စားကြည့်သင့်တဲ့ အစားအစာ အဆန်းကြီးများ
Thiha Htun
[Unicode Version]

ကမ္ဘောဒီးယားနိုင်ငံဟာ ကျွန်တော်တို့နိုင်ငံရဲ့ အိမ်နီးချင်းနိုင်ငံ တစ်နိုင်ငံဖြစ်ပြီး ဖွံ့ဖြိုးဆဲနိုင်ငံ တစ်နိုင်ငံလည်းဖြစ်ပါတယ်။ ကမ္ဘောဒီးယား လူမျိုးတွေဟာ အစားအသောက်နဲ့ ပတ်သက်လာရင် ထူးဆန်းထွေလာတွေ စားကြလွန်းလို့ နာမည်ကြီးပါတယ်။ နာမည်ကျော် ကမ္ဘောဒီးယားအစားအစာတွေကတော့....

၁။ တာရင်ကူလာပင့်ကူကြော်

14468_10151125671931580_833127761_n.jpg 

တာရင်ကူလာပင့်ကူကို ကြွပ်နေအောင် ကြော်ထားတာကို ကမ္ဘောဒီးယားလူမျိုးတွေကတော့ နှစ်ခြိုက်စွာ စားသုံးကြပါတယ်။ သူများတွေအမြင်မှာ အဆိပ်ပြင်းတယ်ဆိုတဲ့ တာရင်ကူလာ ပင့်ကူကိုမှ ငရုပ်သီးစပ်စပ်နဲ့ ရဲနေအောင်ကြော်ထားတာပါ။ အပြင်ပိုင်းမှာ ကြွပ်ရွနေပြီး အထဲမှာတော့ ပူပူနွေးနွေး အရည်လေးတွေနဲ့ ပြည့်နေတော့ ကိုက်လိုက်တာနဲ့ ခံတွင်းထဲကို ပျော်ဆင်းသွားမှာပါ။ ပင့်ကူအမနဲ့ တိုးရင် ဗိုက်ထဲကဥတွေကိုပါ စားရဦးမှာပါ။ ကမ္ဘောဒီးယားက လမ်းဘေးဆိုင်လေးတွေမှာ ဝယ်စားနိုင်သလို မြို့ကြီးတွေက စားသောက်ဆိုင်တွေပေါ်မှာလည်း ငရုပ်ကောင်းမှုန့်လေး ဖြူးလိုက်၊ သံပုရာရည်လေး ညှစ်လိုက်နဲ့ စားသုံးနိုင်ပါတယ်။

၂။ နွားဖိုက်တင်းဘော

ဟုတ်ပါတယ်။ ကမ္ဘောဒီးယားလူမျိုးတွေဟာ နွားတစ်ကောင်ရဲ့ မျိုးပွားအင်္ဂါ အစိတ်အပိုင်းကိုလည်း စားစရာတစ်ခုအဖြစ် သတ်မှတ်ထားကြပါတယ်။ ဒါကြောင့် တိုးလ်ဂိုက်မပါဘဲ လျှောက်လည်မယ်ဆိုရင် အင်္ဂလိပ်လိုရေးမထားတဲ့ menu ကို ဖတ်ပြီး ရမ်းသမ်းမမှာပါနဲ့။ တော်ကြာနေ နွားဖိုက်တင်းဘောနဲ့ တိုးနေပါလိမ့်မယ်။ ပုံစံအမျိုးမျိုးနဲ့ ချက်ပြုတ်စားသောက်ကြတယ်ဆိုပေမယ့် နွားအင်္ဂါ စွပ်ပြုတ်နဲ့ နွားအင်္ဂါ ပုရွက်ဆိတ်နီ ဟင်းလျာတွေဟာ အထင်ရှားဆုံးပါပဲ။ နောက်ပြီး အဲဒီဟင်းလျာတွေဟာ ယောကျ်ားအားကောင်းစေတယ်လို့လည်း ယုံကြည်ကြပါတယ်။

၃။ ကင်းမြီးကောက်တုတ်ထိုး

bizarre-foods.jpg 

ပင့်ကူစားလို့မှ အားမရသေးရင်တော့ ကင်းမြီးကောက်ကို မြည်းကြည့်သင့်ပါတယ်။ အဆိပ်ရှိသတ္တဝါတွြေုဖစ်တဲ့ ကင်းမြီးကောက်ကို အဆိပ်ထုတ်၊ တံစို့ထိုးပြီးမှ မီးကင်ထားတာပါ။ တာရင်ကူလာ ပင့်ကူကြော်လိုပဲ ကြွပ်ရွနေတဲ့ အစားအစာတစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ ကင်းမြီးကောက်တုတ်ထိုးကင်မှာလည်း ပရိုတိန်းဓာတ် အထူးကြွယ်ဝစွာပါဝင်ပါတယ်။ ကမ္ဘောဒီးယားမြို့ကြီးတွေရဲ့ လမ်းဘေးဆိုင်တွေမှာ အလွယ်တကူ ဝယ်ယူရရှိနိုင်ပါတယ်။

၄။ မြွေဆေးစိမ်အရက်

အစားအစာအကြောင်းတွေချည်းပဲ ပြောနေရတာ ရိုးလာပြီဆိုတော့ သောက်စရာအကြောင်းလေး ပြောကြတာပေါ့။ ဒါဆိုရင် မြွေဝိုင်အရက်လေးကိုကော မမြည်းကြည့်ချင်ဘူးလား။ ဆေးဝါးပစ္စည်းတွေနဲ့ ရောယှက်ထားတဲ့ ဆန်အရက်ထဲမှာမှ မြွေတစ်ကောင်လုံးကို ထည့်စိမ်ထားတာပါ။ လအနည်းငယ်ကြာ စိမ်ပြီးမှ သောက်လို့ရတဲ့ အနေအထားကို ရောက်တာပါ။ နောက်တစ်မျိုးကတော့ မြွေကိုအဆီထုတ်ပြီး ဖန်ခွက်ထဲကို အရင်ညှစ်ချပြီးမှ တရှိန်ထိုးမော့သောက်ရတာပါ။ တရုတ်ရိုးရာ အယူအဆအရတော့ မြွေဆေးစိမ်အရက်ဟာ ဆံပင်ကျွတ်ခြင်းကို တားဆီးနိုင်ပြီး လိင်စွမ်းဆောင်ရည်ကို မြင့်တက်စေပါတယ်တဲ့။

၅။ ပုရစ်ကြော်

shutterstock_601257767.jpg 

ပုရစ်ကြော်ကတော့ အစားအစာအဆန်းကြီး စာရင်းထဲမှာ သိပ်မဆန်းတဲ့ အစားအစာပါ။ ပြည်ပရောက်ရွှေမြန်မာတွေကတောင် တခုတ်တရမှာစားနေရတဲ့ အစားအစာလေးတစ်ခု ဖြစ်နေပြီလေ။ ကြက်သွန်ဖြူ၊ ငရုပ်သီးတို့နဲ့ ကြွပ်ရွနေအောင်ကြော်ထားပြီး မုန့်ပဲသရေစာလိုပဲစားစား၊ ဘီယာလေးနဲ့ပဲမြည်းမြည်း အရမ်းကိုလိုက်ဖက်ပါတယ်။ ပရိုတိန်းဓာတ် အထူးကြွယ်ဝတဲ့အတွက် ကမ္ဘာ့ကျန်းမာရေးအဖွဲ့ကြီးကတောင် စားသုံးသင့်တယ်လို့ အသိအမှတ်ပြုထားပါသတဲ့။

၆။ ဘဲဥပြုတ်

shutterstock_154750568.jpg 

ကမ္ဘောဒီးယားလူမျိုးတွေ စားတဲ့ဘဲဥပြုတ်က ခင်ဗျားတို့၊ ကျွန်တော်တို့ ရထားဘူတာမှာ၊ ကားဂိတ်မှာ ဝယ်စားတဲ့ ဘဲဥပြုတ်နဲ့ အလားသဏ္ဍာန်မတူပါဘူး။ ကမ္ဘောဒီးယား ဘဲဥပြုတ်တွေကို မပြုတ်မီ အရင်ဆုံး ဥဖောက်ပါသေးတယ်။ အထဲမှာသန္ဓေသားလေး ပေါက်နေပြီဆိုတော့မှ ဘဲဥကိုရေနွေးဖျောပြီး၊ ပြုတ်ပြီး စားရတာပါ။ သားဖောက်တဲ့ အခြေအနေပေါ်မူတည်ပြီး အထဲမှာပါတဲ့ အရာကတော့ ကွဲပြားမှာပါ။ တစ်ခါတလေ တစ်ဝက်တစ်ပျက်အကောင်ပေါက်နေတဲ့ ဘဲဥပြုတ်ကိုပဲ စားရမှာဖြစ်ပြီး တစ်ခါတလေမှာတော့ အမွှေးအတောင်တွေတောင်ပါတဲ့ ဘဲကောင်လေးကိုပါ ဝါးစားရမှာပါ။

Source: theculturetrip

[Zawgyi Version]

ကေမၻာဒီးယားႏိုင္ငံဟာ ကြ်န္ေတာ္တို႔ႏိုင္ငံရဲ႕ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံ တစ္ႏိုင္ငံျဖစ္ၿပီး ဖြံ႔ၿဖိဳးဆဲႏိုင္ငံ တစ္ႏိုင္ငံလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ကေမၻာဒီးယား လူမ်ိဳးေတြဟာ အစားအေသာက္နဲ႔ ပတ္သက္လာရင္ ထူးဆန္းေထြလာေတြ စားၾကလြန္းလို႔ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ နာမည္ေက်ာ္ ကေမၻာဒီးယားအစားအစာေတြကေတာ့....

၁။ တာရင္ကူလာပင့္ကူေၾကာ္

14468_10151125671931580_833127761_n.jpg 

တာရင္ကူလာပင့္ကူကို ၾကြပ္ေနေအာင္ ေၾကာ္ထားတာကို ကေမၻာဒီးယားလူမ်ိဳးေတြကေတာ့ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ စားသံုးၾကပါတယ္။ သူမ်ားေတြအျမင္မွာ အဆိပ္ျပင္းတယ္ဆိုတဲ့ တာရင္ကူလာ ပင့္ကူကိုမွ ငရုပ္သီးစပ္စပ္နဲ႔ ရဲေနေအာင္ေၾကာ္ထားတာပါ။ အျပင္ပိုင္းမွာ ၾကြပ္ရြေနၿပီး အထဲမွာေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြး အရည္ေလးေတြနဲ႔ ျပည့္ေနေတာ့ ကိုက္လိုက္တာနဲ႔ ခံတြင္းထဲကို ေပ်ာ္ဆင္းသြားမွာပါ။ ပင့္ကူအမနဲ႔ တိုးရင္ ဗိုက္ထဲကဥေတြကိုပါ စားရဦးမွာပါ။ ကေမၻာဒီးယားက လမ္းေဘးဆိုင္ေလးေတြမွာ ဝယ္စားႏိုင္သလို ၿမိဳ႕ႀကီးေတြက စားေသာက္ဆိုင္ေတြေပၚမွာလည္း ငရုပ္ေကာင္းမႈန္႔ေလး ျဖဴးလိုက္၊ သံပုရာရည္ေလး ညွစ္လိုက္နဲ႔ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ႏြားဖိုက္တင္းေဘာ

ဟုတ္ပါတယ္။ ကေမၻာဒီးယားလူမ်ိဳးေတြဟာ ႏြားတစ္ေကာင္ရဲ႕ မ်ိဳးပြားအဂၤါ အစိတ္အပိုင္းကိုလည္း စားစရာတစ္ခုအျဖစ္ သတ္မွတ္ထားၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တိုးလ္ဂိုက္မပါဘဲ ေလွ်ာက္လည္မယ္ဆိုရင္ အဂၤလိပ္လိုေရးမထားတဲ့ menu ကို ဖတ္ၿပီး ရမ္းသမ္းမမွာပါနဲ႔။ ေတာ္ၾကာေန ႏြားဖိုက္တင္းေဘာနဲ႔ တိုးေနပါလိမ့္မယ္။ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ၾကတယ္ဆိုေပမယ့္ ႏြားအဂၤါ စြပ္ျပဳတ္နဲ႔ ႏြားအဂၤါ ပုရြက္ဆိတ္နီ ဟင္းလ်ာေတြဟာ အထင္ရွားဆံုးပါပဲ။ ေနာက္ၿပီး အဲဒီဟင္းလ်ာေတြဟာ ေယာက်္ားအားေကာင္းေစတယ္လို႔လည္း ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။

၃။ ကင္းၿမီးေကာက္တုတ္ထိုး

bizarre-foods.jpg 

ပင့္ကူစားလို႔မွ အားမရေသးရင္ေတာ့ ကင္းၿမီးေကာက္ကို ျမည္းၾကည့္သင့္ပါတယ္။ အဆိပ္ရွိသတၱဝါေတြျုဖစ္တဲ့ ကင္းၿမီးေကာက္ကို အဆိပ္ထုတ္၊ တံစို႔ထိုးၿပီးမွ မီးကင္ထားတာပါ။ တာရင္ကူလာ ပင့္ကူေၾကာ္လိုပဲ ၾကြပ္ရြေနတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ကင္းၿမီးေကာက္တုတ္ထိုးကင္မွာလည္း ပရိုတိန္းဓာတ္ အထူးၾကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ ကေမၻာဒီးယားၿမိဳ႕ႀကီးေတြရဲ႕ လမ္းေဘးဆိုင္ေတြမွာ အလြယ္တကူ ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ေျမြေဆးစိမ္အရက္

အစားအစာအေၾကာင္းေတြခ်ည္းပဲ ေျပာေနရတာ ႐ိုးလာၿပီဆိုေတာ့ ေသာက္စရာအေၾကာင္းေလး ေျပာၾကတာေပါ့။ ဒါဆိုရင္ ေျမြဝိုင္အရက္ေလးကိုေကာ မျမည္းၾကည့္ခ်င္ဘူးလား။ ေဆးဝါးပစၥည္းေတြနဲ႔ ေရာယွက္ထားတဲ့ ဆန္အရက္ထဲမွာမွ ေျမြတစ္ေကာင္လံုးကို ထည့္စိမ္ထားတာပါ။ လအနည္းငယ္ၾကာ စိမ္ၿပီးမွ ေသာက္လို႔ရတဲ့ အေနအထားကို ေရာက္တာပါ။ ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေတာ့ ေျမြကိုအဆီထုတ္ၿပီး ဖန္ခြက္ထဲကို အရင္ညွစ္ခ်ၿပီးမွ တရွိန္ထိုးေမာ့ေသာက္ရတာပါ။ တရုတ္ရိုးရာ အယူအဆအရေတာ့ ေျမြေဆးစိမ္အရက္ဟာ ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္းကို တားဆီးႏိုင္ၿပီး လိင္စြမ္းေဆာင္ရည္ကို ျမင့္တက္ေစပါတယ္တဲ့။

၅။ ပုရစ္ေၾကာ္

shutterstock_601257767.jpg 

ပုရစ္ေၾကာ္ကေတာ့ အစားအစာအဆန္းႀကီး စာရင္းထဲမွာ သိပ္မဆန္းတဲ့ အစားအစာပါ။ ျပည္ပေရာက္ေရႊျမန္မာေတြကေတာင္ တခုတ္တရမွာစားေနရတဲ့ အစားအစာေလးတစ္ခု ျဖစ္ေနၿပီေလ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုပ္သီးတိို႔နဲ႔ ၾကြပ္ရြေနေအာင္ေၾကာ္ထားၿပီး မုန္႔ပဲသေရစာလိုပဲစားစား၊ ဘီယာေလးနဲ႔ပဲျမည္းျမည္း အရမ္းကိုလိုက္ဖက္ပါတယ္။ ပရိုတိန္းဓာတ္ အထူးၾကြယ္ဝတဲ့အတြက္ ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႕ႀကီးကေတာင္ စားသံုးသင့္တယ္လို႔ အသိအမွတ္ျပဳထားပါသတဲ့။

၆။ ဘဲဥျပဳတ္

shutterstock_154750568.jpg 

ကေမၻာဒီးယားလူမ်ိဳးေတြ စားတဲ့ဘဲဥျပဳတ္က ခင္ဗ်ားတို႔၊ ကြ်န္ေတာ္တို႔ ရထားဘူတာမွာ၊ ကားဂိတ္မွာ ဝယ္စားတဲ့ ဘဲဥျပဳတ္နဲ႔ အလားသ႑ာန္မတူပါဘူး။ ကေမၻာဒီးယား ဘဲဥျပဳတ္ေတြကို မျပဳတ္မီ အရင္ဆံုး ဥေဖာက္ပါေသးတယ္။ အထဲမွာသေႏၶသားေလး ေပါက္ေနၿပီဆိုေတာ့မွ ဘဲဥကိုေရေႏြးေဖ်ာၿပီး၊ ျပဳတ္ၿပီး စားရတာပါ။ သားေဖာက္တဲ့ အေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး အထဲမွာပါတဲ့ အရာကေတာ့ ကြဲျပားမွာပါ။ တစ္ခါတေလ တစ္ဝက္တစ္ပ်က္အေကာင္ေပါက္ေနတဲ့ ဘဲဥျပဳတ္ကိုပဲ စားရမွာျဖစ္ၿပီး တစ္ခါတေလမွာေတာ့ အေမႊးအေတာင္ေတြေတာင္ပါတဲ့ ဘဲေကာင္ေလးကိုပါ ဝါးစားရမွာပါ။

Source: theculturetrip


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs