• Food & Recipe
    ပြောင်းဖူးရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများ
Thiha Htun
[Unicode Version]

နေ့လည်ထမင်းစားပြီးချိန်မှာ ပြောင်းဖူးပြုတ်ပူပူလေးတစ်ဖူးဝယ်ပြီး တစ်စေ့ချင်းခြွေစားရင်း အတင်းပြောရတဲ့ အရသာကို မိန်းကလေးတွေ ပိုသိကြမှာပါ။ ပြောင်းဖူးဟာ သဘာဝအတိုင်း ချိုမြိန်တဲ့အရသာကို ပေးစွမ်းနိုင်ပြီး စားလို့ကောင်းတဲ့ အစားအစာလေးပါ။

208-benefits-of-corn-for-skin-hair-and-health-513115546.jpg 

ပြုတ်စားလို့ရသလို၊ ဖုတ်စားလို့လည်းရပါတယ်။ အချိန်ပေးနိုင်မယ်ဆိုရင် ပြောင်းဖူးစေ့လေးတွေကို ငရုပ်ဆုံထဲထည့်ထောင်းပြီး အကြော်မှုန့်နဲ့ ရောကြော်စားလို့လည်း ရပါသေးတယ်။ ပြောင်းဖူးချစ်သူတွေမှန်ရင် ပြောင်းဖူးရဲ့ ကျန်းမာရေး အကျိုးကျေးဇူး တွေကိုလည်း သိထားသင့်တာပေါ့။

၁။ အစာကြေစေတယ်

47.jpg 

ပြောင်းဖူးထဲမှာ ပျော်ဝင်နိုင်တဲ့ အမျှင်ဓာတ်နဲ့ မပျော်ဝင်နိုင်တဲ့ အမျှင်ဓာတ်ဆိုပြီး အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်ပါတယ်။ ပျော်ဝင်နိုင်တဲ့အမျှင်ဓာတ်တွေဟာ ဂျယ်လ်ပုံစံအရည်တစ်မျိုးအဖြစ် ပြောင်းလဲခြင်းဖြင့် ခန္ဓာကိုယ်မှ ကိုလက်စ်ထရောစုပ်ယူမှုကို တားဆီးပေးနိုင်သလို မပျော်ဝင်နိုင်တဲ့ အမျှင်ဓာတ်ကတော့ အစာအိမ် အူလမ်းကြောင်းတလျှောက်ကို ချောမွေ့စေခြင်းဖြင့် ဝမ်းချုပ်ရောဂါနဲ့ တခြားအစာအိမ်ရောဂါတွေကို တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။ တစ်နည်းအားဖြင့် ပြောင်းဖူးက အစာကြေစေလွယ်စေနိုင်ပါတယ်။

၂။ သွေးအားကောင်းစေတယ်

ဗိုက်တာမင်ဘီတွဲနဲ့ ဖောလစ်အက်ဆစ် လျော့နည်းခြင်းက ခန္ဓာကိုယ်မှာ သွေးအားနည်းခြင်းကို ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ ပြောင်းဖူးထဲမှာ သံဓာတ်၊ ဗိုက်တာမင်ဘီတွဲနဲ့ ဖောလစ်အက်ဆစ်တို့ အထူးကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်တဲ့အတွက် သွေးအားကောင်းစေပြီး သွေးအားနည်းရောဂါကို ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ ဒါကြောင့် မိန်းကလေးတွေ ပြောင်းဖူးပြုတ်များများ စားပေးသင့်ပါတယ်။

၃။ ခွန်အားတိုးစေတယ်

29.jpg 

ပြောင်းဖူးဟာ ကစီဓာတ်များတဲ့ သီးနှံတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး ခန္ဓာကိုယ်စွမ်းအင် တိုးစေဖို့အတွက် လိုအပ်တဲ့ ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ်လည်း ပမာဏများစွာ ပါဝင်ပါတယ်။ နောက်ပြီး ပြောင်းဖူးက ဦးနှောက်နဲ့ အာရုံကြောစနစ် လုပ်ဆောင်မှုအတွက် လိုအပ်တဲ့စွမ်းအင်ကိုလည်း ပေးစွမ်းနိုင်ပါတယ်။ ပြောင်းဖူးမှုန့်တစ်ခွက်မှာ ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ် (၂၉) ဂရမ်ပါဝင်တဲ့အတွက် ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ် လိုအပ်တဲ့ အားကစားသမားတွေ စားသုံးပေးသင့်ပါတယ်။

၄။ ကိုလက်စ်ထရောကျစေတယ်

ကိုလက်စ်ထရောကို အသည်းကထုတ်လုပ်တာဖြစ်ပြီး ကောင်းတဲ့ကိုလက်စ်ထရောနဲ့ ဆိုးတဲ့ ကိုလက်စ်ထရောဆိုပြီး နှစ်မျိုးရှိပါတယ်။ မကောင်းတဲ့ ကိုလက်စ်ထရောတွေဟာ အဆီများတဲ့ အစားအစာတွေ စားခြင်းကြောင့် ဖြစ်တတ်ပြီး နှလုံးနဲ့ နှလုံးသွေးကြောတွေကို ထိခိုက်စေနိုင်ပါတယ်။ ပြောင်းဖူးအချိုမှာ ဗိုက်တာမင်စီ၊ ကာရိုတီးနွိုက်နဲ့ ဘိုင်အိုဖလာဗွိုက်တို့ ကြွယ်ဝပြီး ကိုလက်စ်ထရော ပမာဏကို ထိန်းချုပ်ပေးခြင်းဖြင့် နှလုံးကို ကျန်းမာစေပါတယ်။

၅။ ဆီးချိုရောဂါကာကွယ်နိုင်တယ်

42.jpg 

ပြောင်းဖူးလိုမျိုး အော်ဂဲနစ်သီးနှံတွေဟာ ဆီးချိုရောဂါလက္ခဏာတွေကို ကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။ ပြောင်းဖူးထဲမှာပါဝင်တဲ့ ဖိုက်တိုဓာတု ပစ္စည်းတွေဟာ ခန္ဓာကိုယ်ထဲမှာ အင်ဆူလီစုပ်ယူခြင်းနဲ့ ထုတ်လုပ်ခြင်းကို တားဆီးပေးနိုင်ပြီး ဆီးချိုသမားတွေ ဆီးချိုဆောင့်တက်ခြင်း မဖြစ်အောင် ကာကွယ်ပေးနိုင်ပါတယ်။ ဒါ့အပြင် ပြောင်းဖူးဟာ ပန်တိုသီးနစ်အက်ဆစ် ကြွယ်ဝတဲ့အတွက် ကျောက်ကပ်ဂလင်းတွေ အလုပ်လုပ်ဆောင်ပုံကိုလည်း ထောက်ကူပေးနိုင်ပါတယ်။

Source: stylecraze

[Zawgyi Version]

ေန႔လည္ထမင္းစားၿပီးခ်ိန္မွာ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္ပူပူေလးတစ္ဖူးဝယ္ၿပီး တစ္ေစ့ခ်င္းေျခြစားရင္း အတင္းေျပာရတဲ့ အရသာကို မိန္းကေလးေတြ ပိုသိၾကမွာပါ။ ေျပာင္းဖူးဟာ သဘာဝအတိုင္း ခ်ိဳၿမိန္တဲ့အရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္ၿပီး စားလို႔ေကာင္းတဲ့ အစားအစာေလးပါ။

ျပဳတ္စားလို႔ရသလို၊ ဖုတ္စားလို႔လည္းရပါတယ္။ အခ်ိန္ေပးႏိုင္မယ္ဆိုရင္ ေျပာင္းဖူးေစ့ေလးေတြကို ငရုပ္ဆံုထဲထည့္ေထာင္းၿပီး အေၾကာ္မႈန္႔နဲ႔ ေရာေၾကာ္စားလို႔လည္း ရပါေသးတယ္။ ေျပာင္းဖူးခ်စ္သူေတြမွန္ရင္ ေျပာင္းဖူးရဲ႔ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကိုလည္း သိထားသင့္တာေပါ့။

၁။ အစာေၾကေစတယ္

47.jpg 

ေျပာင္းဖူးထဲမွာ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ မေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဆိုၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ ဂ်ယ္လ္ပံုစံအရည္တစ္မ်ိဳးအျဖစ္ ေျပာင္းလဲျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္မွ ကိုလက္စ္ထေရာစုပ္ယူမႈကို တားဆီးေပးႏိုင္သလို မေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ကေတာ့ အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္းတေလွ်ာက္ကို ေခ်ာေမြ႕ေစျခင္းျဖင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္ေရာဂါနဲ႔ တျခားအစာအိမ္ေရာဂါေတြကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ ေျပာင္းဖူးက အစာေၾကေစလြယ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

၂။ ေသြးအားေကာင္းေစတယ္

ဗိုက္တာမင္ဘီတြဲနဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ ေလ်ာ့နည္းျခင္းက ခႏၶာကုိယ္မွာ ေသြးအားနည္းျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးထဲမွာ သံဓာတ္၊ ဗိုက္တာမင္ဘီတြဲနဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္တို႔ အထူးၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ ေသြးအားေကာင္းေစၿပီး ေသြးအားနည္းေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိန္းကေလးေတြ ေျပာင္းဖူးျပဳတ္မ်ားမ်ား စားေပးသင့္ပါတယ္။

၃။ ခြန္အားတိုးေစတယ္

29.jpg 

ေျပာင္းဖူးဟာ ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ သီးႏွံတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္စြမ္းအင္ တိုးေစဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္လည္း ပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေျပာင္းဖူးက ဦးေႏွာက္နဲ႔ အာရံုေၾကာစနစ္ လုပ္ေဆာင္မႈအတြက္ လိုအပ္တဲ့စြမ္းအင္ကိုလည္း ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးမႈန္႔တစ္ခြက္မွာ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ (၂၉) ဂရမ္ပါဝင္တဲ့အတြက္ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ လိုအပ္တဲ့ အားကစားသမားေတြ စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။

၄။ ကိုလက္စ္ထေရာက်ေစတယ္

ကိုလက္စ္ထေရာကို အသည္းကထုတ္လုပ္တာျဖစ္ၿပီး ေကာင္းတဲ့ကိုလက္စ္ထေရာနဲ႔ ဆိုးတဲ့ ကိုလက္စ္ထေရာဆိုၿပီး ႏွစ္မ်ိဳးရွိပါတယ္။ မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စ္ထေရာေတြဟာ အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြ စားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္တတ္ၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးအခ်ိဳမွာ ဗိုက္တာမင္စီ၊ ကာရိုတီးႏြိဳက္နဲ႔ ဘိုင္အိုဖလာဗြိဳက္တို႔ ၾကြယ္ဝၿပီး ကိုလက္စ္ထေရာ ပမာဏကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးကို က်န္းမာေစပါတယ္။

၅။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္တယ္

42.jpg 

ေျပာင္းဖူးလိုမ်ိဳး ေအာ္ဂဲနစ္သီးႏွံေတြဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါလကၡဏာေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ေျပာင္းဖူးထဲမွာပါဝင္တဲ့ ဖိုက္တုိဓာတု ပစၥည္းေတြဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အင္ဆူလီစုပ္ယူျခင္းနဲ႔ ထုတ္လုပ္ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ၿပီး ဆီးခ်ိဳသမားေတြ ဆီးခ်ိဳေဆာင့္တက္ျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေျပာင္းဖူးဟာ ပန္တိုသီးနစ္အက္ဆစ္ ၾကြယ္ဝတဲ့အတြက္ ေက်ာက္ကပ္ဂလင္းေတြ အလုပ္လုပ္ေဆာင္ပံုကိုလည္း ေထာက္ကူေပးႏိုင္ပါတယ္။

Source: stylecraze


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs