• Food & Recipe
    ကြက်မောက်သီးရဲ့ ကျန်းမာရေး အကျိုးကျေးဇူးများ
Thiha Htun
[Unicode Version]

ကြက်မောက်သီးဆိုတာ အပူပိုင်းဒေသမှာ ပေါက်ရောက်တဲ့သီးနှံတစ်မျိုးဖြစ်ပြီး သိပ္ပံလိုဆို Nephelium lappaceum လို့ခေါ်ပါတယ်။ အမွှေးထူးတဲ့အခွံကြောင့် ကြက်မောက်သီးလို့ အမည်တွင်တာပါ။ ကြက်မောက်သီးမှာ ဗိုက်တာမင်စီ၊ သံဓာတ်၊ သတ္ထုဓာတ်နဲ့ တခြားလိုအပ်တဲ့ အာဟာရဓာတ်တွေလည်း ကြွယ်ဝစွာ ပါဝင်ပါတယ်။ ကြက်မောက်သီးရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးတွေကတော့...

၁။ ဆီးချိုကုသရာမှာ ကူညီပေးနိုင်တယ်

1.-Can-Aid-In-Diabetes-Treatment.jpg 

တရုတ်သုတေသနတစ်ခုမှာတော့ ကြက်မောက်သီးအခွံထဲမှာ ဆီးချိုရောဂါကို တိုက်ဖျက်နိုင်တဲ့ အစွမ်းသတ္တိတွေ ပါဝင်တယ်လို့ ဆိုထားပါတယ်။ ဓာတ်ခွဲခန်း စမ်းသပ်ချက်အရလည်း ဆီးချိုရောဂါရှိနေတဲ့ ကြွက်ကို ကြက်မောက်သီးအခွံက ထုတ်ယူထားတဲ့ phenolic အရည်နဲ့ ထိုးပေးခဲ့ပြီး သွေးတွင်းဂလူးကို့စ် ပမာဏကို လျင်မြန်စွာ ကျဆင်းစေတာကို တွေ့ရှိရပါတယ်။

၂။ ဝိတ်တက်ခြင်းကို တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်

ကြက်မောက်သီးစားခြင်းက ဝိတ်တက်ခြင်းကို ဘယ်လိုတားဆီးပေးနိုင်လဲဆိုတာနဲ့ ပတ်သက်ပြီး သီးခြားလေ့လာထားတဲ့ သုတေသနတော့ မရှိပါဘူး။ ဒါပေမယ့် ကြက်မောက်သီးလို သစ်သီးဝလံတွေဟာ ရေဓာတ်ကြွယ်ဝပြီး စွမ်းအင်သိပ်သည်းဆ နည်းပါးတဲ့အတွက် ဝိတ်တက်ခြင်းကို တားဆီးနိုင်တာအမှန်ပါပဲ။ နောက်ပြီးတော့ ကြက်မောက်သီးမှာပါဝင်တဲ့ အမျှင်ဓာတ်ဟာ ဝိတ်ကျစေဖို့အတွက် ကူညီပေးနိုင်ပါတယ်။

၃။ ကိုယ်ဝန်သည်တွေကို ကူညီပေးနိုင်တယ်

landscape-1477384846-pregnant-woman-drawing.jpg 

ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေချိန်မှာလည်း ကြက်မောက်သီးက အများကြီးကူညီပေးနိုင်ပါတယ်။ ကြက်မောက်သီးရဲ့ ချိုမြိန်တဲ့အရသာက ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေချိန်မှာ ဖြစ်တတ်တဲ့ မူးဝေခြင်းနဲ့ အော့အန်လိုခြင်းကို တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။ နောက်တစ်ခုကတော့ ကြက်မောက်သီးဟာ သံဓာတ်နဲ့ သတ္ထုဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ သီးနှံတစ်မျိုး ဖြစ်တဲ့အတွက် မောပန်းခြင်းနဲ့ မူးဝေခြက်းကိုလည်း တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။ နောက်ပြီး သွေးတွင်းဟီမိုဂလိုဘင် ပမာဏကို တိုးတက်စေနိုင်ပါတယ်။ နောက်ပြီး ဗိုက်တာမင်အီး ကြွယ်ဝမှုက ဝမ်းဗိုက်ယားယံခြင်းကို တားဆီးပေးနိုင်ပါတယ်။

၄။ နှလုံးကျန်းမာရေးကောင်းစေတယ်

12-Amazing-Health-Benefits-Of-Rambutan.jpg 

ကြက်မောက်သီးရဲ့ အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝမှုက နှလုံးနဲ့ နှလုံးသွေးကြောဆိုင်ရာ ရောဂါဝေဒနာတွေကို လျော့နည်းစေနိုင်ပါတယ်။ နောက်ပြီး နှလုံးကို ဒဏ်ဖြစ်စေနိုင်တဲ့ ကိုလက်စ်ထရောတက်ခြင်းနဲ့ သွေးတိုးရောဂါကိုလည်း မဖြစ်အောင် တားဆီးပေးနိုင်တော့ နှလုံးကျန်းမာရေးကို တစ်ဖက်တစ်လမ်းက အထောက်အကူပြုပါတယ်။

၅။ အရိုးတွေကို သန်မာစေတယ်

29.jpg 

ကြက်မောက်သီးမှာ ဖော့စ်ဖရက်စ် (မီးစုန်း) ဓာတ်လည်း ကြွယ်ဝပါသေးတယ်။ အဲဒီဖော့စ်ဖရတ်စ်ဓာတ်က အရိုးတည်ဆောက်မှုနဲ့ အရိုးသန်မာမှုတို့အတွက် အလွန်အရေးပါပါတယ်။ နောက်ပြီး ကြက်မောက်သီးထဲမှာပါဝင်တဲ့ ဗိုက်တာမင်စီက အရိုးကျန်းမာရေး ကိုလည်း အကျိုးပြုစေနိုင်ပါတယ်။

Source: stylecraze

[Zawgyi Version]

ၾကက္ေမာက္သီးဆိုတာ အပူပိုင္းေဒသမွာ ေပါက္ေရာက္တဲ့သီးႏွံတစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီး သိပၸံလိုဆို Nephelium lappaceum လို႔ေခၚပါတယ္။ အေမႊးထူးတဲ့အခြံေၾကာင့္ ၾကက္ေမာက္သီးလို႔ အမည္တြင္တာပါ။ ၾကက္ေမာက္သီးမွာ ဗိုက္တာမင္စီ၊ သံဓာတ္၊ သတၳဳဓာတ္နဲ႔ တျခားလိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြလည္း ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီးရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကေတာ့...

၁။ ဆီးခ်ိဳကုသရာမွာ ကူညီေပးႏိုင္တယ္

1.-Can-Aid-In-Diabetes-Treatment.jpg 

တ႐ုတ္သုေတသနတစ္ခုမွာေတာ့ ၾကက္ေမာက္သီးအခြံထဲမွာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိေတြ ပါဝင္တယ္လို႔ ဆုိထားပါတယ္။ ဓာတ္ခြဲခန္း စမ္းသပ္ခ်က္အရလည္း ဆီးခ်ိဳေရာဂါ႐ွိေနတဲ့ ၾကြက္ကို ၾကက္ေမာက္သီးအခြံက ထုတ္ယူထားတဲ့ phenolic အရည္နဲ႔ ထိုးေပးခဲ့ၿပီး ေသြးတြင္းဂလူးကို႔စ္ ပမာဏကို လ်င္ျမန္စြာ က်ဆင္းေစတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္။

၂။ ဝိတ္တက္ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္

ၾကက္ေမာက္သီးစားျခင္းက ဝိတ္တက္ျခင္းကို ဘယ္လိုတားဆီးေပးႏိုင္လဲဆိုတာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး သီးျခားေလ့လာထားတဲ့ သုေတသနေတာ့ မ႐ွိပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ၾကက္ေမာက္သီးလို သစ္သီးဝလံေတြဟာ ေရဓာတ္ၾကြယ္ဝၿပီး စြမ္းအင္သိပ္သည္းဆ နည္းပါးတဲ့အတြက္ ဝိတ္တက္ျခင္းကို တားဆီးႏိုင္တာအမွန္ပါပဲ။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ ၾကက္ေမာက္သီးမွာပါဝင္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ဟာ ဝိတ္က်ေစဖို႔အတြက္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ကိုယ္ဝန္သည္ေတြကို ကူညီေပးႏိုင္တယ္

landscape-1477384846-pregnant-woman-drawing.jpg 

ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္မွာလည္း ၾကက္ေမာက္သီးက အမ်ားႀကီးကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္ေမာက္သီးရဲ႕ ခ်ိဳၿမိန္တဲ့အရသာက ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနခ်ိန္္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မူးေဝျခင္းနဲ႔ ေအာ့အန္လိုျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ၾကက္ေမာက္သီးဟာ သံဓာတ္နဲ႔ သတၳဳဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ သီးႏွံတစ္မ်ိဳး ျဖစ္တဲ့အတြက္ ေမာပန္းျခင္းနဲ႔ မူးေဝျခက္းကိုလည္း တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေသြးတြင္းဟီမိုဂလိုဘင္ ပမာဏကို တိုးတက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ဗိုက္တာမင္အီး ၾကြယ္ဝမႈက ဝမ္းဗိုက္ယားယံျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။

၄။ ႏွလံုးက်န္းမာေရးေကာင္းေစတယ္

12-Amazing-Health-Benefits-Of-Rambutan.jpg 

ၾကက္ေမာက္သီးရဲ႕ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝမႈက ႏွလံုးနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာ ေရာဂါေဝဒနာေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ႏွလံုးကို ဒဏ္ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ကိုလက္စ္ထေရာတက္ျခင္းနဲ႔ ေသြးတိုးေရာဂါကိုလည္း မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္ေတာ့ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းက အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။

၅။ အ႐ိုးေတြကို သန္မာေစတယ္

29.jpg 

ၾကက္ေမာက္သီးမွာ ေဖာ့စ္ဖရက္စ္ (မီးစုန္း) ဓာတ္လည္း ၾကြယ္ဝပါေသးတယ္။ အဲဒီေဖာ့စ္ဖရတ္စ္ဓာတ္က အ႐ိုးတည္ေဆာက္မႈနဲ႔ အ႐ိုးသန္မာမႈတို႔အတြက္ အလြန္အေရးပါပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ၾကက္ေမာက္သီးထဲမွာပါဝင္တဲ့ ဗိုက္တာမင္စီက အ႐ုိးက်န္းမာေရး ကိုလည္း အက်ိဳးျပဳေစႏိုင္ပါတယ္။

Source: stylecraze


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs