• Food & Recipe
    ထိုင်ဝမ်ရောက်ရင် ဒီလမ်းဘေးစာလေးတွေကို မဖြစ်မနေ မြည်းကြည့်သင့်ပါတယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

ထိုင်ဝမ်ကိုရောက်ရင် မဖြစ်မနေသွားသင့်တာကတော့ ညဈေးပါပဲ။ ထိုင်ဝမ်ရဲ့ ညယဉ်ကျေးမှု (night culture) ကို ကောင်းကောင်း ထောက်ပံ့ပေးနေတဲ့ အထဲမှာ ညဈေးလည်းပါဝင်ပြီး နိုင်ငံခြားသား တော်တော်များများကို မျက်စိကျစေတဲ့ နေရာလည်းဖြစ်ပါတယ်။ ထိုင်ဝမ်ညဈေးကို ရောက်ဖြစ်ရင် ဒီအစားအစာလေးတွေကို မြည်းစမ်းကြည့်ခဲ့ဖို့လည်း မမေ့နဲ့နော်။ ထိုင်ဝမ်ရဲ့ အကောင်းဆုံး street food (လမ်းဘေးစာ) တွေထဲက ထိပ်ဆုံးစာရင်းဝင် အစားအစာလေးတွေကို ဖော်ပြပေးထားတာပါ။

၁။ တို့ဟူးချဉ်

170302143134-tofu.jpg 

တချို့လူတွေ ဒူးရင်းသီးကို အသေအလဲကြိုက်ပေမယ့် တချို့ကတော့ အနံ့တောင် မခံနိုင်သလိုပါပဲ။ ထိုင်ဝမ်လမ်းဘေးစာ တစ်မျိုးဖြစ်တဲ့ တို့ဟူးချဉ်ကိုလည်း တချို့ကကြိုက်သလို တချို့က မကြိုက်ကြပါဘူး။ ဒါပေမယ့် မြည်းမကြည့်ရသေးဘဲနဲ့တော့ ကြိုက်မကြိုက် ဘယ်ပြောနိုင်မလဲနော်။ တို့ဟူးချဉ်ဆိုတာ တို့ဟူးကို အချဉ်ဖောက်ပြီးမှ ပြန်ကြော်ထားပြီး ဂေါ်ဖီသနပ်၊ မုန်လာဥနီ၊ ငရုပ်သီးဆော့စ်တို့နဲ့ တို့စားရတာပါ။ တရုတ်ပြည်မကြီး၊ ဟောင်ကောင်တို့မှာလည်း ရောင်းချပေမယ့် ထိုင်ဝမ်တို့ဟူးချဉ်ကတော့ အရသာပိုကောင်းတယ်လို့ နာမည်ကြီးပါတယ်။

၂။ ထိုင်ဝမ်ကောက်ညှင်းလိပ်

170327163416-rice-sausage (1).jpg 

ထိုင်ဝမ်ဝက်အူချောင်း လုပ်တဲ့ ပုံစံခွက်ထဲမှာ ဝက်သားမထည့်ဘဲ ကောက်ညှင်းကိုသိပ်ထည့်ပြီးမှ မီးကင်ထားတဲ့ ထိုင်ဝမ်ကောက်ညှင်းလိပ်လေးကလည်း နာမည်ကြီးပါတယ်။ (မြန်မာလိုဆို ကောက်ညှင်းကျည်တောက်နဲ့ နည်းနည်းဆင်ပါတယ်။) ထိုင်ဝမ်ကောက်ညှင်းလိပ်ကို ထိုင်ဝမ်လမ်းဘေးဆိုင် တော်တော်များများမှာ ရနိုင်ပါတယ်။

၃။ ပေါင်မုန့်အစာသွပ် (Coffin Bread)

14682766770_4ec2330d7f_z.jpg 

ထိုင်ဝမ်ညဈေးမှာ တွေ့နိုင်တဲ့ ထူးဆန်းထွေလာစားစရာတစ်မျိုးကတော့ ပေါင်မုန့်အစာသွပ် (Coffin Bread) ပါပဲ။ ပေါင်မုန့်ဖြူတစ်လုံး (ပုံပါအရွယ်အစားအတိုင်း) ကို ရွှေအိုရောင်ပေါင်သည်အထိ အရင်ကြော်လိုက်ပါတယ်။ ပြီးတော့မှ အလည်ကပေါင်မုန့်သားတွေကို ဖယ်ထုတ်ပြီး ပျစ်နေအောင်ကြိုထားတဲ့ ပင်လယ်စာဟင်းချိုတစ်မျိုးကို လောင်းထည့်ထားတာပါ။ ဆန်ဖရန်စစ်စကို ပေါင်မုန့်လှေကလေးနဲ့ ဆင်ပေမယ့် ထိုင်ဝမ်ဗားရှင်းကလည်း အာရှဟန်ပါပြီး ပိုစားလို့ကောင်းပါတယ်။

၄။ ပုစွန်ကြွပ်ကြွပ်ကြော်

Picture 831.jpg 

ကြွပ်နေအောင်ကြော်ထားတဲ့ ဆီကြော်တိုင်းရဲ့ လျှို့ဝှက်ချက်က အပြင်မှာကြွပ်ရွနေပြီး အတွင်းမှာ နူးညံ့တဲ့ခံစားမှုအရသာကို ပေးစွမ်းနိုင်ခြင်းပဲဖြစ်ပါတယ်။ ဒီထိုင်ဝမ်လမ်းဘေးစာလေးကတော့ အဲဒီဖော်ပြချက်ကို အပြည့်အဝလိုက်နာနိုင်ပါတယ်။ လတ်ဆတ်တဲ့ ပုစွန်ထုပ်တွေကို ဟင်းခတ်အမွှေးအကြိုင်တွေနဲ့ စီမံသုတ်လိမ်းပြီး ကြွပ်နေအောင်ကြော်ထားတဲ့ ပုစွန်အကြွပ်ကြော်ဟာ အညိုရောင်သကြား၊ ဂျင်း၊ ဝါဆာဘီ (ယမ်းစိမ်း) တို့နဲ့ စီမံထားတဲ့ ဆော့စ်နဲ့ တို့စားရင် တစ်ထိုင်တည်းကို နှစ်ပွဲဆက်တိုက်လောက် စားမိမှာပါ။

၅။ ဝက်စတူးထမင်း

170327163747-stewed-pork-rice.jpg 

ဝက်ဝမ်းပျဉ်းသား (သို့) ပုခုံးသားကို ဝက်စတူးချက် ချက်ထားပြီး ထမင်းဖြူ ပူပူနွေးနွေးလေးပေါ်မှာ ဆမ်းစားရတဲ့ ဟင်းပွဲလေးပါ။ ညသိပ်စားတဲ့ ဆော့စ်က ဟင်းပွဲရဲ့အရသာကို ပိုမိုကောင်းမွန်စေတဲ့ လျှို့ဝှက်ချက်တစ်ခုပါပဲ။ ထိုင်ဝမ်မြောက်ပိုင်းမှာတော့ ဝက်သားကိုနုတ်နုတ်စင်းပြီးမှ ချက်တတ်ပြီး တောင်ပိုင်းမှာတော့ ဝက်သားတုံးလေးတွေတုံးတစ်ပြီး ဝက်စတူးဟင်းချက်ပါတယ်။ ထိုင်ဝမ်ညဈေးမှာတော့ ဒီဝက်စတူးထမင်းလေးဟာ လူစားများတဲ့ menu လေးဖြစ်ပြီး တချို့ဆိုင်တွေဆို ဝက်စတူးထမင်းပွဲအပေါ်မှာ ကြက်သားမျှင်လေးတွေတောင် ထည့်ပေးပါသေးတယ်။

Source: CNN.Travel

[Zawgyi Version]

ထိုင္ဝမ္ကိုေရာက္ရင္ မျဖစ္မေနသြားသင့္တာကေတာ့ ညေစ်းပါပဲ။ ထိုင္ဝမ္ရဲ႕ ညယဥ္ေက်းမႈ (night culture) ကို ေကာင္းေကာင္း ေထာက္ပံ့ေပးေနတဲ့ အထဲမွာ ညေစ်းလည္းပါဝင္ၿပီး ႏိုင္ငံျခားသား ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို မ်က္စိက်ေစတဲ့ ေနရာလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ထိုင္ဝမ္ညေစ်းကို ေရာက္ျဖစ္ရင္ ဒီအစားအစာေလးေတြကို ျမည္းစမ္းၾကည့္ခဲ့ဖို႔လည္း မေမ့နဲ႔ေနာ္။ ထိုင္ဝမ္ရဲ႕ အေကာင္းဆံုး street food (လမ္းေဘးစာ) ေတြထဲက ထိပ္ဆံုးစာရင္းဝင္ အစားအစာေလးေတြကို ေဖာ္ျပေပးထားတာပါ။

၁။ တို႔ဟူးခ်ဥ္

170302143134-tofu.jpg 

တခ်ိဳ႕လူေတြ ဒူးရင္းသီးကို အေသအလဲႀကိဳက္ေပမယ့္ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ အနံ႔ေတာင္ မခံႏိုင္သလိုပါပဲ။ ထိုင္ဝမ္လမ္းေဘးစာ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ တို႔ဟူးခ်ဥ္ကိုလည္း တခ်ိဳ႕ကႀကိဳက္သလို တခ်ိဳ႕က မႀကိဳက္ၾကပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ျမည္းမၾကည့္ရေသးဘဲနဲ႔ေတာ့ ႀကိဳက္မႀကိဳက္ ဘယ္ေျပာႏိုင္မလဲေနာ္။ တို႔ဟူးခ်ဥ္ဆိုတာ တို႔ဟူးကို အခ်ဥ္ေဖာက္ၿပီးမွ ျပန္ေၾကာ္ထားၿပီး ေဂၚဖီသနပ္၊ မုန္လာဥနီ၊ င႐ုပ္သီးေဆာ့စ္တို႔နဲ႔ တို႔စားရတာပါ။ တ႐ုတ္ျပည္မႀကီး၊ ေဟာင္ေကာင္တို႔မွာလည္း ေရာင္းခ်ေပမယ့္ ထိုင္ဝမ္တို႔ဟူးခ်ဥ္ကေတာ့ အရသာပိုေကာင္းတယ္လို႔ နာမည္ႀကီးပါတယ္။

၂။ ထိုင္ဝမ္ေကာက္ညွင္းလိပ္

170327163416-rice-sausage (1).jpg 

ထိုင္ဝမ္ဝက္အူေခ်ာင္း လုပ္တဲ့ ပံုစံခြက္ထဲမွာ ဝက္သားမထည့္ဘဲ ေကာက္ညွင္းကိုသိပ္ထည့္ၿပီးမွ မီးကင္ထားတဲ့ ထိုင္ဝမ္ေကာက္ညွင္းလိပ္ေလးကလည္း နာမည္ႀကီးပါတယ္။ (ျမန္မာလိုဆို ေကာက္ညွင္းက်ည္ေတာက္နဲ႔ နည္းနည္းဆင္ပါတယ္။) ထိုင္ဝမ္ေကာက္ညွင္းလိပ္ကို ထိုင္ဝမ္လမ္းေဘးဆိုင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ရႏိုင္ပါတယ္။

၃။ ေပါင္မုန္႔အစာသြပ္ (Coffin Bread)

14682766770_4ec2330d7f_z.jpg 

ထိုင္ဝမ္ညေစ်းမွာ ေတြ႔ႏိုင္တဲ့ ထူးဆန္းေထြလာစားစရာတစ္မ်ိဳးကေတာ့ ေပါင္မုန္႔အစာသြပ္ (Coffin Bread) ပါပဲ။ ေပါင္မုန္႔ျဖဴတစ္လံုး (ပံုပါအ႐ြယ္အစားအတိုင္း) ကို ေရႊအိုေရာင္ေပါင္သည္အထိ အရင္ေၾကာ္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့မွ အလည္ကေပါင္မုန္႔သားေတြကို ဖယ္ထုတ္ၿပီး ပ်စ္ေနေအာင္ႀကိဳထားတဲ့ ပင္လယ္စာဟင္းခ်ိဳတစ္မ်ိဳးကို ေလာင္းထည့္ထားတာပါ။ ဆန္ဖရန္စစ္စကို ေပါင္မုန္႔ေလွကေလးနဲ႔ ဆင္ေပမယ့္ ထိုင္ဝမ္ဗား႐ွင္းကလည္း အာ႐ွဟန္ပါၿပီး ပိုစားလို႔ေကာင္းပါတယ္။

၄။ ပုစြန္ၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္

Picture 831.jpg 

ၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဆီေၾကာ္တိုင္းရဲ႕ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္က အျပင္မွာၾကြပ္႐ြေနၿပီး အတြင္းမွာ ႏူးညံ့တဲ့ခံစားမႈအရသာကို ေပးစြမ္းႏိုင္ျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ ဒီထိုင္ဝမ္လမ္းေဘးစာေလးကေတာ့ အဲဒီေဖာ္ျပခ်က္ကို အျပည့္အဝလိုက္နာႏိုင္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ ပုစြန္ထုပ္ေတြကို ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြနဲ႔ စီမံသုတ္လိမ္းၿပီး ၾကြပ္ေနေအာင္ေၾကာ္ထားတဲ့ ပုစြန္အၾကြပ္ေၾကာ္ဟာ အညိဳေရာင္သၾကား၊ ဂ်င္း၊ ဝါဆာဘီ (ယမ္းစိမ္း) တို႔နဲ႔ စီမံထားတဲ့ ေဆာ့စ္နဲ႔ တို႔စားရင္ တစ္ထိုင္တည္းကို ႏွစ္ပြဲဆက္တိုက္ေလာက္ စားမိမွာပါ။

၅။ ဝက္စတူးထမင္း

170327163747-stewed-pork-rice.jpg 

ဝက္ဝမ္းပ်ဥ္းသား (သို႔) ပုခံုးသားကို ဝက္စတူးခ်က္ ခ်က္ထားၿပီး ထမင္းျဖဴ ပူပူေႏြးေႏြးေလးေပၚမွာ ဆမ္းစားရတဲ့ ဟင္းပြဲေလးပါ။ ညသိပ္စားတဲ့ ေဆာ့စ္က ဟင္းပြဲရဲ႕အရသာကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစတဲ့ လွ်ိဳ႕ဝွက္ခ်က္တစ္ခုပါပဲ။ ထိုင္ဝမ္ေျမာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ဝက္သားကိုႏုတ္ႏုတ္စင္းၿပီးမွ ခ်က္တတ္ၿပီး ေတာင္ပိုင္းမွာေတာ့ ဝက္သားတံုးေလးေတြတံုးတစ္ၿပီး ဝက္စတူးဟင္းခ်က္ပါတယ္။ ထိုင္ဝမ္ညေစ်းမွာေတာ့ ဒီဝက္စတူးထမင္းေလးဟာ လူစားမ်ားတဲ့ menu ေလးျဖစ္ၿပီး တခ်ိဳ႕ဆိုင္ေတြဆို ဝက္စတူးထမင္းပြဲအေပၚမွာ ၾကက္သားမွ်င္ေလးေတြေတာင္ ထည့္ေပးပါေသးတယ္။

Source: CNN.Travel


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs