• Food & Recipe

    လက်ဖက်စိမ်း လက်တေးသောက်ကြမလား

Thiha Htun
[Unicode Version]

လက်တေးကော်ဖီ (Latte) ကိုတော့ အနည်းနဲ့အများ သောက်ဖူးကြမှာပါ။ လက်ဖက်စိမ်းလက်တေး ဆိုတာကတော့ ပုံမှန်လက်တေး ကော်ဖီတွေလို ကော်ဖီမှုန့်ကို နို့နဲ့ ရောဖျော်တာမျိုးမဟုတ်ဘဲ လက်ဖက်စိမ်းမှုန့် (matcha) ကို နွားနို့နဲ့ရောပြီး ဖျော်ထားတာမျိုးပါ။ လက်ဖက်စိမ်းအရွက်အစစ်တွေကိုသုံးတာတို့၊ ရယ်ဒီမိတ် green tea အထုပ်ကိုသုံးတာတို့လည်း လုပ်လို့ရပေမယ့် လက်ဖက်စိမ်းမှုန့် (matcha) ကတော့ လူသုံးအများဆုံးပါပဲ။

ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးများ

12.jpg 

လက်ဖက်စိမ်း လက်တေးမှာ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးတွေ အများကြီးပါရှိပြီး အရေးအကြီးဆုံး ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူး တွေကတော့ နာတာရှည်ရောဂါတွေကို ကာကွယ်နိုင်ခြင်း၊ ကိုယ်အလေးချိန်ကျဆင်းစေခြင်း၊ နှလုံးကို ကာကွယ်ပေးခြင်းနဲ့ ဇီဝကမ္မလုပ်ဆောင်မှုတွေကို ပိုမိုကောင်းမွန်စေခြင်းတို့ပဲ ဖြစ်ပါတယ်။

လက်ဖက်စိမ်းရေနွေးကြမ်းနဲ့ မတူတဲ့ အချက်ကတော့ လက်ဖက်စိမ်းလက်တေးဟာ အာဟာရအားဖြင့် ပိုမိုသိပ်သည်းပြီး လက်ဖက်စိမ်းရဲ့ ကျန်းမာရေးအကျိုးကျေးဇူးတွေကိုသာမက နွားနို့ရဲ့ ကျန်းမာရေး အကျိုးကျေးဇူးတွေကိုပါ ရရှိစေနိုင်ပါတယ်။ ပုံမှန်သောက်ပေးမယ်ဆိုရင် ကင်ဆာရောဂါကာကွယ်နိုင်ခြင်း၊ ကိုယ်တွင်းရောင်ရမ်းမှုကို လျှော့ချပေးနိုင်ခြင်း၊ အသားအရေ ပိုလှစေခြင်းစတဲ့ အကျိုးကျေးဇူးတွေကိုလည်း ရရှိနိုင်ပါတယ်။

ဘေးထွက်ဆိုးကျိုး

bigstock-Tired-woman-in-front-of-comput-73500745.jpg 

ဒါပေမယ့် တစ်ခုရှိတာက လက်ဖက်စိမ်းလက်တေးထဲမှာ ကဖင်းဓာတ် ကြွယ်ဝမှုကြောင့် ခွက်ရေအများကြီးသောက်ရင် ဘေးထွက်ဆိုးကျိုးတွေ ရှိနိုင်ပါတယ်။ ကဖင်းဓာတ်ကြောင့် ညအိပ်ရခက်ခဲတဲ့ ဝေဒနာတွေ ဖြစ်စေနိုင်သလို နွားနို့ပါဝင်မှုကြောင့် အဆီဓာတ်လွန်ကဲမှုဖြစ်နိုင်ပြီး အဝလွန်ရောဂါလည်း ဖြစ်စေနိုင်ပါတယ်။ ပမာဏနည်းနည်းနဲ့ ထိန်းသောက်တတ်ရင်တော့ ကျန်းမာရေးအတွက် အထူးအကျိုးရှိစေနိုင်မှာပါ။

ပြုလုပ်နည်း

greentealatte.jpg 

လက်ဖက်စိမ်းလက်တေးလေးကို ကိုယ်တိုင်လုပ်သောက်ကြည့်ချင်တယ်ဆိုရင်တော့ ဖျော်စပ်ပုံ၊ ဖျော်စပ်နည်းလေးကို သိထားဖို့တော့ လိုမယ်နော်။ ဆိုင်တွေမှာရောင်းတဲ့ လက်ဖက်စိမ်းလက်တေးထက် ကျန်းမာရေးနဲ့ ပိုမိုညီညွတ်ပြီး ကုန်ကျစရိတ်လည်း ပိုမိုသက်သာတဲ့ လက်ဖက်စိမ်းလက်တေးလေး တစ်ခွက်ကို အိမ်မှာပဲ ဖန်တီးလို့ရပါတယ်။ ပြုလုပ်ပုံ အဆင့်ဆင့်ကတော့....

အရင်ဆုံး မတ်ခွက်အကြီးတစ်လုံးထဲမှာ လက်ဖက်စိမ်းမှုန့် (matcha powder) ကို လက်ဖက်ရည်ဇွန်းနဲ့ နှစ်ဇွန်းခန့် ထည့်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင် မီးဖိုပေါ်မှာ ရေနွေးအိုးတည်လိုက်ပြီး ဆူပွက်အောင် (၃) မိနစ်ခန့် တည်ထားပေးလိုက်ပါ။ ရေနွေးဆူပြီဆိုရင် ခုနက လက်ဖက်စိမ်းမှုန့်ထည့်ထားတဲ့ မတ်ခွက်ထဲကို ရေနွေးပူပူလောင်းထည့်ပြီး အမြှုပ်ထသည်အထိ သေချာမွှေပေးလိုက်ပါ။

ဒယ်အိုးတစ်လုံးထဲမှာတော့ နွားနို့တစ်ခွက်စာနဲ့ သကြားတစ်ဇွန်းကိုထည့်ပြီး အပူပေးထားလိုက်ပါ။ နွားနို့ပူပြီဆိုရင်တော့ ကြက်ဥခေါက်တံနဲ့ ခလောက်ပြီး နွားနို့အမြှုပ်ထလာအောင် လုပ်ပေးလိုက်ပါ။ ပြီးရင်တော့ အမြှုပ်ထနေတဲ့ နွားနို့ကို ခုနက လက်ဖက်စိမ်းရည်ထည့်ထားတဲ့ မတ်ခွက်ထဲကို ရောထည့်ပေးလိုက်မယ်ဆိုရင်တော့ သောက်လို့လည်းကောင်း၊ ကျန်းမာရေးကိုလည်း အထောက်အကူပြုမယ့် လက်ဖက်စိမ်းလက်တေးလေး တစ်ခွက်ကို ရရှိသွားပြီပေါ့။

Source: organicfacts

[Zawgyi Version]

လက္ေတးေကာ္ဖီ (Latte) ကိုေတာ့ အနည္းနဲ႔အမ်ား ေသာက္ဖူးၾကမွာပါ။ လက္ဖက္စိမ္းလက္ေတး ဆိုတာကေတာ့ ပံုမွန္လက္ေတး ေကာ္ဖီေတြလို ေကာ္ဖီမႈန္႔ကို ႏို႔နဲ႔ ေရာေဖ်ာ္တာမ်ိဳးမဟုတ္ဘဲ လက္ဖက္စိမ္းမႈန္႔ (matcha) ကို ႏြားႏို႔နဲ႔ေရာၿပီး ေဖ်ာ္ထားတာမ်ိဳးပါ။ လက္ဖက္စိမ္းအ႐ြက္အစစ္ေတြကိုသုံးတာတို႔၊ ရယ္ဒီမိတ္ green tea အထုပ္ကိုသံုးတာတို႔လည္း လုပ္လို႔ရေပမယ့္ လက္ဖက္စိမ္းမႈန္႔ (matcha) ကေတာ့ လူသံုးအမ်ားဆံုးပါပဲ။

က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

 

လက္ဖက္စိမ္း လက္ေတးမွာ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြ အမ်ားႀကီးပါ႐ွိၿပီး အေရးအႀကီးဆံုး က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူး ေတြကေတာ့ နာတာ႐ွည္ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း၊ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းေစျခင္း၊ ႏွလံုးကို ကာကြယ္ေပးျခင္းနဲ႔ ဇီဝကမၼလုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစျခင္းတို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

လက္ဖက္စိမ္းေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ မတူတဲ့ အခ်က္ကေတာ့ လက္ဖက္စိမ္းလက္ေတးဟာ အာဟာရအားျဖင့္ ပိုမိုသိပ္သည္းၿပီး လက္ဖက္စိမ္းရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုသာမက ႏြားႏို႔ရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုပါ ရ႐ွိေစႏိုင္ပါတယ္။ ပံုမွန္ေသာက္ေပးမယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း၊ ကိုယ္တြင္းေရာင္ရမ္းမႈကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ျခင္း၊ အသားအေရ ပိုလွေစျခင္းစတဲ့ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကိုလည္း ရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။

ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး

 

ဒါေပမယ့္ တစ္ခု႐ွိတာက လက္ဖက္စိမ္းလက္ေတးထဲမွာ ကဖင္းဓာတ္ ၾကြယ္ဝမႈေၾကာင့္ ခြက္ေရအမ်ားႀကီးေသာက္ရင္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးေတြ ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။ ကဖင္းဓာတ္ေၾကာင့္ ညအိပ္ရခက္ခဲတဲ့ ေဝဒနာေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္သလို ႏြားႏို႔ပါဝင္မႈေၾကာင့္ အဆီဓာတ္လြန္ကဲမႈျဖစ္ႏိုင္ၿပီး အဝလြန္ေရာဂါလည္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ပမာဏနည္းနည္းနဲ႔ ထိန္းေသာက္တတ္ရင္ေတာ့ က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးအက်ိဳး႐ွိေစႏိုင္မွာပါ။

ျပဳလုပ္နည္း

 

လက္ဖက္စိမ္းလက္ေတးေလးကို ကိုယ္တိုင္လုပ္ေသာက္ၾကည့္ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေဖ်ာ္စပ္ပံု၊ ေဖ်ာ္စပ္နည္းေလးကို သိထားဖို႔ေတာ့ လိုမယ္ေနာ္။ ဆိုင္ေတြမွာေရာင္းတဲ့ လက္ဖက္စိမ္းလက္ေတးထက္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပိုမိုညီညြတ္ၿပီး ကုန္က်စရိတ္လည္း ပိုမိုသက္သာတဲ့ လက္ဖက္စိမ္းလက္ေတးေလး တစ္ခြက္ကို အိမ္မွာပဲ ဖန္တီးလို႔ရပါတယ္။ ျပဳလုပ္ပံု အဆင့္ဆင့္ကေတာ့....

အရင္ဆံုး မတ္ခြက္အႀကီးတစ္လံုးထဲမွာ လက္ဖက္စိမ္းမႈန္႔ (matcha powder) ကို လက္ဖက္ရည္ဇြန္းနဲ႔ ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ ထည့္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ မီးဖိုေပၚမွာ ေရေႏြးအိုးတည္လိုက္ၿပီး ဆူပြက္ေအာင္ (၃) မိနစ္ခန္႔ တည္ထားေပးလိုက္ပါ။ ေရေႏြးဆူၿပီဆိုရင္ ခုနက လက္ဖက္စိမ္းမႈန္႔ထည့္ထားတဲ့ မတ္ခြက္ထဲကို ေရေႏြးပူပူေလာင္းထည့္ၿပီး အျမွဳပ္ထသည္အထိ ေသခ်ာေမႊေပးလိုက္ပါ။

ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲမွာေတာ့ ႏြားႏို႔တစ္ခြက္စာနဲ႔ သၾကားတစ္ဇြန္းကိုထည့္ၿပီး အပူေပးထားလိုက္ပါ။ ႏြားႏို႔ပူၿပီဆိုရင္ေတာ့ ၾကက္ဥေခါက္တံနဲ႔ ခေလာက္ၿပီး ႏြားႏို႔အျမွဳပ္ထလာေအာင္ လုပ္ေပးလိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ အျမွဳပ္ထေနတဲ့ ႏြားႏို႔ကို ခုနက လက္ဖက္စိမ္းရည္ထည့္ထားတဲ့ မတ္ခြက္ထဲကို ေရာထည့္ေပးလိုက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေသာက္လို႔လည္းေကာင္း၊ က်န္းမာေရးကိုလည္း အေထာက္အကူျပဳမယ့္ လက္ဖက္စိမ္းလက္ေတးေလး တစ္ခြက္ကို ရ႐ွိသြားၿပီေပါ့။

Source: organicfacts



ဆက်စပ်သတင်းများ

"Duwun ဒီဂျစ်တယ် နေ့စဉ်သတင်းစာ"

သင့် အီးလ်မေး ကနေ နောက်ဆုံးရသတင်းတွေကို နေ့စဉ် အခမဲ့ဖတ်ရှုနိုင်ဖို့ ဒီနေရာမှာ စာရင်းသွင်းလိုက်ပါ။


News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs