• Food & Recipe
    သွေးအုပ်စုအလိုက် အစားအစာတွေကို ရွေးချယ်ကြမယ်
Thiha Htun
[Unicode Version]

တစ်ခါတလေကျရင် ကျွန်တော်တို့တွေ ကျန်းမာတဲ့နေထိုင်မှုပုံစံနဲ့ နေထိုင်တာတောင်မှ အစာမကြေခြင်း၊ ရင်ပြည့်ရင်ကယ်ဖြစ်ခြင်း၊ ဝိတ်တက်ခြင်းစတဲ့ ကျန်းမာရေးပြဿနာတွေကို ရင်ဆိုင်ရတတ်ပါတယ်။ Gym ဆော့နေတဲ့သူတွေဆိုရင်လည်း Gym လည်းဆိုပါရက်၊ ကျန်းမာရေးနဲ့ညီညွတ်ပြီး ကယ်လိုရီလည်းနည်းတဲ့ အစားအစာတွေကို စားပါရက်နဲ့ ဝိတ်တက်မလာတာမျိုး၊ ဝိတ်ကျမလာတာမျိုး ဖြစ်တတ်ပါတယ်။

ဘာဖြစ်လို့လဲဆိုတော့ လူတိုင်းလူတိုင်းမှာ သွေးအုပ်စုအလိုက် စားသင့်တဲ့အစားအသောက်တွေရှိပြီး စားသောက်ပုံမမှန်ကန်ရင် ထိရောက်မှု မရှိတာမျိုး ဖြစ်တတ်ပါတယ်။ အာဟာရဗေဒ ကျွမ်းကျင်သူတစ်ဦးဖြစ်တဲ့ Dr. Peter J.D' Adamo ကတော့ သွေးအမျိုးအစားအလိုက် စားသင့်တဲ့အစားအစာတွေကို ရွေးချယ်ပေးထားပါတယ်။

၁။ အိုသွေး

Which-Foods-To-Eat-Based-On-Your-Blood-Type.jpg 

အိုသွေးကတော့ ရှေးအကျဆုံးနဲ့ လူသားတော်တော်များများမှာ အတွေ့ရအများဆုံး သွေးအမျိုးအစားတစ်မျိုး ဖြစ်ပါတယ်။ အိုသွေးပိုင်ရှင်တွေကတော့ အာရုံစူးစိုက်မှုအားကောင်းတယ်။ အမြဲလိုလို လန်းဆန်းတက်ကြွနေတတ်တယ်။ နောက်ပြီးတော့ ခေါင်းဆောင်မှုစွမ်းရည် ပြည့်ဝတယ်။ သူတို့တွေက ဝိတ်တက်ချင်ရင် ပဲမျိုးစုံ၊ အစေ့အဆန်၊ ပြောင်းဖူး၊ ဂျုံမှုန့်၊ ကန်စွန်းဥ၊ ပန်းဂေါ်ဖီနဲ့ ပဲပင်ပေါက်တို့ကို စားပေးသင့်ပါတယ်။ ဝိတ်ကျချင်တယ်ဆိုရင်တော့ လက်ဖက်စိမ်းရေနွေးကြမ်း၊ ပန်းပွင့်၊ ကိုက်လန်၊ အမဲသား၊ ရေညှိ၊ ရေမှော်၊ ပင်လယ်ငါးနဲ့ ရေငန်ငါးတို့ကို စားပေးသင့်ပါတယ်။

အိုသွေးပိုင်ရှင်တွေဟာ အသားစားကျူးသူတွေဖြစ်ပြီး စိတ်ဖိစီးမှုကို ကာယလေ့ကျင့်ခန်းတွေလုပ်ပြီး ဖြေလျှော့နိုင်ပါတယ်။ အစာအိမ်ထဲက အက်ဆစ်ဓာတ်တွေကို အလွန်အကျွံ ထုတ်လုပ်တတ်သူတွေ ဖြစ်တဲ့အတွက် အက်ဆစ်ဓာတ်များတဲ့ အစာတွေကို ရှောင်ကြဉ်သင့်ပါတယ်။ ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ်များတဲ့ အစားအစာတွေကလည်း အိုသွေးပိုင်ရှင်တွေနဲ့ တည့်ပါတယ်။

၂။ အေသွေး

Type-A.jpg 

စိတ်ဝင်စားစရာကောင်းတဲ့ သီအိုရီတစ်ခုက ဆိုထားတာကတော့ အေသွေးပိုင်ရှင်တွေဟာ လူသားတွေ စိုက်ပျိုးရေး၊ မွေးမြူရေးတွေ လုပ်တတ်လာပြီးနောက်မှ ပေါ်ပေါက်လာပါသတဲ့။ အေသွေးပိုင်ရှင်တွေဟာ ယှဉ်ပြိုင်လိုစိတ်ပြင်းထန်ပြီး လူအများကြားမှာ သက်တောင့်သက်သာ သွားလာဆက်ဆံရဲကြပါတယ်။ အေသွေးပိုင်ရှင်တွေဟာ သွေးအေး၊ တည်ငြိမ်ပြီး အလုပ်ကြိုးစားတယ်လို့ လူသိများကြပါတယ်။

အေသွေးပိုင်ရှင် တော်တော်များများဟာ နွားနို့နဲ့ဓာတ်မတည့်တဲ့ရောဂါ ရှိတတ်ကြပါတယ်။ အေသွေးပိုင်ရှင်တွေရဲ့ ခန္ဓာကိုယ်က ကာဘိုဟိုက်ဒရိတ်တွေကိုလည်း လွယ်ကူစွာ ချေဖျက်နိုင်ကြပါတယ်။ ဒါကြောင့် အေသွေးပိုင်ရှင်တွေဟာ အမျှင်ဓာတ်ကြွယ်ဝတဲ့ အစားအစာတွေနဲ့ နှံစားပြောင်းတွေ၊ အသီးအရွက်တွေကို စားပေးသင့်ပါတယ်။

အေသွေးပိုင်ရှင်တွေ ဝိတ်တင်ချင်ရင် အသား၊ နို့ထွက်ပစ္စည်းများ၊ ဂျုံနဲ့နှံစားပြောင်း၊ ပဲကြီး၊ ပဲလွန်းတို့ကို စားပေးသင့်ပြီး ဝိတ်ချချင်ရင်တော့ အသီးအရွက်မှာပါဝင်တဲ့ အဆီဓာတ်၊ အစာခြေခြင်းကို ကူညီလုပ်ဆောင်ပေးနိုင်တဲ့ ပဲပုပ်၊ အစာလမ်းကြောင်း တလျှောက် ရှင်းလင်းစေနိုင်တဲ့ နာနတ်သီးနဲ့ တခြားဟင်းသီးဟင်းရွက် စတာတွေကို စားပေးသင့်ပါတယ်။

၃။ ဘီသွေး

Type-B.jpg 

ဘီသွေးအုပ်စုကတော့ သာမန်အမျိုးအစားထဲမှာပါဝင်ပြီး နွား၊ ဆိတ်စတဲ့ တိရစ္ဆာန်တွေကို နို့ညှစ်ဖို့၊ အသားစားဖို့ စတင်မွေးမြူတဲ့ လူမျိုးစုမှာ စတင်တွေ့ရှိရတယ်လို့ အဆိုရှိကြပါတယ်။ ဘီသွေးအုပ်စုဝင်တွေက ရာသီဥတုအပြောင်းအလဲကို ကောင်းကောင်းခံနိုင် ကြပါတယ်။ ကျန်းမာနေစေဖို့အတွက် သူတို့ဟာ ရုပ်ပိုင်းဆိုင်ရာနဲ့ စိတ်ပိုင်းဆိုင်ရာ လုပ်ငန်းစဉ်တွေကို မျှမျှတတ လုပ်ဆောင်ရလေ့ ရှိပါတယ်။

ဘီသွေးပိုင်ရှင်တွေ ဝိတ်တင်ချင်ရင်တော့ နှမ်းစေ့၊ ပဲနီလေး၊ ပြောင်းဖူး၊ မြေပဲ၊ ဂျုံတို့ကို စားရမှာဖြစ်ပြီးတော့ ဝိတ်ချချင်ရင်တော့ အစာအိမ်နဲ့ အူလမ်းကြောင်းကို ကောင်းမွန်စေမဲ့ အစိမ်းရောင် ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ၊ ဇီဝကမ္မလုပ်ဆောင်မှုတွေကို ပိုမိုမြန်ဆန်စေမဲ့ ဆိတ်သား၊ အမဲသား၊ သိုးသားတို့ကို စားပေးသင့်ပါတယ်။

၄။ အေဘီသွေး

Type-AB.jpg 

အေဘီသွေးကတော့ သွေးအုပ်စုအားလုံးထဲမှာ အရှားပါးဆုံး သွေးအုပ်စုဖြစ်ပါတယ်။ လေ့လာမှုတွေအရဆိုရင် ကမ္ဘာ့လူဦးရေရဲ့ (၅) ရာခိုင်နှုန်းလောက်မှာပဲ ဒီသွေးအမျိုးအစား ရှိပါသတဲ့။ အေဘီသွေး ပိုင်ရှင်တွေကတော့ ခန့်မှန်းရခက်ခဲတဲ့သူတွေဖြစ်ပါတယ်။ ခံစားချက်ကို မျက်နှာမှာ ထုတ်မပြတတ်ပေမဲ့ သဘာဝအလျောက် ယုံကြည်ရလောက်သူတွေလည်း ဖြစ်ပါတယ်။ အေဘီသွေးပိုင်ရှင် တွေကတော့ အစာအိမ်၊ အူလမ်းကြောင်း သိပ်မကောင်းကြပါဘူး။ ဒါပေမဲ့ အစာအိမ်ထဲက အက်ဆစ်ထုတ်လုပ်မှုကတော့ နည်းပါးပါတယ်။

အေဘီသွေးပိုင်ရှင်တွေ ဝိတ်တင်ချင်ရင်တော့ ဂျုံ၊ နှမ်းစေ့၊ ပြောင်းဖူး၊ ပဲထောပတ်၊ ပဲကြီးနဲ့ အမဲသားလို အနီရောင်အသားတွေကို စားပေးသင့်ပါတယ်။ ဝိတ်ချချင်ရင်တော့ ဇီဝကမ္မလုပ်ဆောင်မှုတွေကို ပိုမိုမြန်ဆန်စေတဲ့ ရေညှိနဲ့ နို့ထွက်ပစ္စည်းတွေ၊ အစိမ်းရောင် ဟင်းသီးဟင်းရွက်တွေ၊ တို့ဟူးတွေ စတာတွေကို စားပေးသင့်ပါတယ်။

Source: Stylecraze

[Zawgyi Version]

တစ္ခါတေလက်ရင္ ကြ်န္ေတာ္တို႔ေတြ က်န္းမာတဲ့ေနထိုင္မႈပံုစံနဲ႔ ေနထိုင္တာေတာင္မွ အစာမေၾကျခင္း၊ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္း၊ ဝိတ္တက္ျခင္းစတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာေတြကို ရင္ဆိုင္ရတတ္ပါတယ္။ Gym ေဆာ့ေနတဲ့သူေတြဆိုရင္လည္း Gym လည္းဆိုပါရက္၊ က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္ၿပီး ကယ္လိုရီလည္းနည္းတဲ့ အစားအစာေတြကို စားပါရက္နဲ႔ ဝိတ္တက္မလာတာမ်ိဳး၊ ဝိတ္က်မလာတာမ်ိဳး ျဖစ္တတ္ပါတယ္။

ဘာျဖစ္လို႔လဲဆိုေတာ့ လူတုိင္းလူတိုင္းမွာ ေသြးအုပ္စုအလိုက္ စားသင့္တဲ့အစားအေသာက္ေတြ႐ွိၿပီး စားေသာက္ပံုမမွန္ကန္ရင္ ထိေရာက္မႈ မ႐ွိတာမ်ိဳး ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ အာဟာရေဗဒ ကြ်မ္းက်င္သူတစ္ဦးျဖစ္တဲ့ Dr. Peter J.D' Adamo ကေတာ့ ေသြးအမ်ိဳးအစားအလိုက္ စားသင့္တဲ့အစားအစာေတြကို ေ႐ြးခ်ယ္ေပးထားပါတယ္။

၁။ အိုေသြး

Which-Foods-To-Eat-Based-On-Your-Blood-Type.jpg 

အိုေသြးကေတာ့ ေ႐ွးအက်ဆံုးနဲ႔ လူသားေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ အေတြ႕ရအမ်ားဆံုး ေသြးအမ်ိဳးအစားတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ အိုေသြးပိုင္႐ွင္ေတြကေတာ့ အာ႐ံုစူးစိုက္မႈအားေကာင္းတယ္။ အျမဲလိုလို လန္းဆန္းတက္ၾကြေနတတ္တယ္။ ေနာက္ၿပီးေတာ့ ေခါင္းေဆာင္မႈစြမ္းရည္ ျပည့္ဝတယ္။ သူတို႔ေတြက ဝိတ္တက္ခ်င္ရင္ ပဲမ်ိဳးစံု၊ အေစ့အဆန္၊ ေျပာင္းဖူး၊ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပန္းေဂၚဖီနဲ႔ ပဲပင္ေပါက္တို႔ကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ ဝိတ္က်ခ်င္တယ္ဆိုရင္ေတာ့ လက္ဖက္စိမ္းေရေႏြးၾကမ္း၊ ပန္းပြင့္၊ ကိုက္လန္၊ အမဲသား၊ ေရညွိ၊ ေရေမွာ္၊ ပင္လယ္ငါးနဲ႔ ေရငန္ငါးတို႔ကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

အိုေသြးပိုင္႐ွင္ေတြဟာ အသားစားက်ဴးသူေတြျဖစ္ၿပီး စိတ္ဖိစီးမႈကို ကာယေလ့က်င့္ခန္းေတြလုပ္ၿပီး ေျဖေလွ်ာ့ႏိုင္ပါတယ္။ အစာအိမ္ထဲက အက္ဆစ္ဓာတ္ေတြကို အလြန္အကြ်ံ ထုတ္လုပ္တတ္သူေတြ ျဖစ္တဲ့အတြက္ အက္ဆစ္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစာေတြကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကလည္း အိုေသြးပိုင္႐ွင္ေတြနဲ႔ တည့္ပါတယ္။

၂။ ေအေသြး

Type-A.jpg 

စိတ္ဝင္စားစရာေကာင္းတဲ့ သီအိုရီတစ္ခုက ဆိုထားတာကေတာ့ ေအေသြးပိုင္႐ွင္ေတြဟာ လူသားေတြ စိုက္ပ်ိဳးေရး၊ ေမြးျမဴေရးေတြ လုပ္တတ္လာၿပီးေနာက္မွ ေပၚေပါက္လာပါသတဲ့။ ေအေသြးပိုင္႐ွင္ေတြဟာ ယွဥ္ၿပိဳင္လိုစိတ္ျပင္းထန္ၿပီး လူအမ်ားၾကားမွာ သက္ေတာင့္သက္သာ သြားလာဆက္ဆံရဲၾကပါတယ္။ ေအေသြးပိုင္႐ွင္ေတြဟာ ေသြးေအး၊ တည္ၿငိမ္ၿပီး အလုပ္ႀကိဳးစားတယ္လို႔ လူသိမ်ားၾကပါတယ္။

ေအေသြးပိုင္႐ွင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ႏြားႏို႔နဲ႔ဓာတ္မတည့္တဲ့ေရာဂါ ႐ွိတတ္ၾကပါတယ္။ ေအေသြးပိုင္႐ွင္ေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္က ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြကိုလည္း လြယ္ကူစြာ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေအေသြးပိုင္႐ွင္ေတြဟာ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ ႏွံစားေျပာင္းေတြ၊ အသီးအ႐ြက္ေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

ေအေသြးပိုင္႐ွင္ေတြ ဝိတ္တင္ခ်င္ရင္ အသား၊ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ဂ်ံဳနဲ႔ႏွံစားေျပာင္း၊ ပဲႀကီး၊ ပဲလြန္းတို႔ကို စားေပးသင့္ၿပီး ဝိတ္ခ်ခ်င္ရင္ေတာ့ အသီးအရြက္မွာပါဝင္တဲ့ အဆီဓာတ္၊ အစာေျချခင္းကို ကူညီလုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္တဲ့ ပဲပုပ္၊ အစာလမ္းေၾကာင္း တေလွ်ာက္ ႐ွင္းလင္းေစႏိုင္တဲ့ နာနတ္သီးနဲ႔ တျခားဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ စတာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

၃။ ဘီေသြး

Type-B.jpg 

ဘီေသြးအုပ္စုကေတာ့ သာမန္အမ်ိဳးအစားထဲမွာပါဝင္ၿပီး ႏြား၊ ဆိတ္စတဲ့ တိရစၦာန္ေတြကို ႏို႔ညွစ္ဖို႔၊ အသားစားဖို႔ စတင္ေမြးျမဴတဲ့ လူမ်ိဳးစုမွာ စတင္ေတြ႕႐ွိရတယ္လို႔ အဆိုရွိၾကပါတယ္။ ဘီေသြးအုပ္စုဝင္ေတြက ရာသီဥတုအေျပာင္းအလဲကို ေကာင္းေကာင္းခံႏိုင္ ၾကပါတယ္။ က်န္းမာေနေစဖို႔အတြက္ သူတို႔ဟာ ႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာနဲ႔ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ လုပ္ငန္းစဥ္ေတြကို မွ်မွ်တတ လုပ္ေဆာင္ရေလ့ ႐ွိပါတယ္။

ဘီေသြးပိုင္႐ွင္ေတြ ဝိတ္တင္ခ်င္ရင္ေတာ့ ႏွမ္းေစ့၊ ပဲနီေလး၊ ေျပာင္းဖူး၊ ေျမပဲ၊ ဂ်ံဳတို႔ကို စားရမွာျဖစ္ၿပီးေတာ့ ဝိတ္ခ်ခ်င္ရင္ေတာ့ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းကို ေကာင္းမြန္ေစမဲ့ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ၊ ဇီဝကမၼလုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစမဲ့ ဆိတ္သား၊ အမဲသား၊ သိုးသားတို႔ကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

၄။ ေအဘီေသြး

Type-AB.jpg 

ေအဘီေသြးကေတာ့ ေသြးအုပ္စုအားလံုးထဲမွာ အ႐ွားပါးဆံုး ေသြးအုပ္စုျဖစ္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရဆိုရင္ ကမၻာ့လူဦးေရရဲ႕ (၅) ရာခိုင္ႏႈန္းေလာက္မွာပဲ ဒီေသြးအမ်ိဳးအစား ႐ွိပါသတဲ့။ ေအဘီေသြး ပုိင္႐ွင္ေတြကေတာ့ ခန္႔မွန္းရခက္ခဲတဲ့သူေတြျဖစ္ပါတယ္။ ခံစားခ်က္ကို မ်က္ႏွာမွာ ထုတ္မျပတတ္ေပမဲ့ သဘာဝအေလ်ာက္ ယံုၾကည္ရေလာက္သူေတြလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေအဘီေသြးပိုင္႐ွင္ ေတြကေတာ့ အစာအိမ္၊ အူလမ္းေၾကာင္း သိပ္မေကာင္းၾကပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အစာအိမ္ထဲက အက္ဆစ္ထုတ္လုပ္မႈကေတာ့ နည္းပါးပါတယ္။

ေအဘီေသြးပိုင္႐ွင္ေတြ ဝိတ္တင္ခ်င္ရင္ေတာ့ ဂ်ံဳ၊ ႏွမ္းေစ့၊ ေျပာင္းဖူး၊ ပဲေထာပတ္၊ ပဲႀကီးနဲ႔ အမဲသားလို အနီေရာင္အသားေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ ဝိတ္ခ်ခ်င္ရင္ေတာ့ ဇီဝကမၼလုပ္ေဆာင္မႈေတြကို ပိုမိုျမန္ဆန္ေစတဲ့ ေရညွိနဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြ၊ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြ၊ တို႔ဟူးေတြ စတာေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။

Source: Stylecraze


ဆက်စပ်သတင်းများ


Newsletter
Don't Miss The Best Of Duwun

See stories of the future in your inbox each morning.

News
Entertainment
Sports
Women
Lifestyle
Tech

Copyright © 2018 Duwun.

Privacy Policy | About Us | Jobs